Kako smo uništili putovanja?

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
69.166
Ili nismo?

Naišla sam na ovaj članak i recimo da se slažem sa par napisanih stvari koje me izrazito iritiraju a delimično sam i sama učesnik u drugoj pogotovo.

Ceo članak je na linku ispod.

Čini se da su ona danas postala samo još jedan oblik masovne potrošnje.

Putovanja su se za pojedince pretvorila u ispunjavanje liste mesta koje treba posetiti i fotografisati, bez istinskog doživljaja kulture, istorije ili lokalnog stanovništva.

Brzi tempo obilaska znamenitosti i potreba da se što više toga vidi u što kraćem vremenskom periodu dovode do površnog doživljaja destinacija.

Masovni turizam transformisao je autentična mesta, pretvorivši ih u puke pozadine za društvene mreže, dok su intimni momenti putovanja zamenjeni stalnim pritiskom da se bude viđen i potvrđen u online svetu.

Kako popularne destinacije postaju preplavljene turistima, autentičnost lokalne kulture se sve više gubi.

Mesta koja su nekada bila mirna i jedinstvena sada su pretrpana turističkim sadržajima koji više odgovaraju potrebama posetilaca nego lokalnim tradicijama.

Ono što posebno uništava draž putovanja jeste fotografisanje za društvene mreže.

Umesto da se uživa u trenutku i lepotama koje različita mesta nude, ljudi su sve više fokusirani na stvaranje savršene fotografije za društvene mreže.

49167_profimedia-0886850331_iff.jpg

Dakle od svega gore navedenog ovo mi je najstrašnije videti.

Mesta koja su nekada bila mirna i jedinstvena sada su pretrpana turističkim sadržajima koji više odgovaraju potrebama posetilaca nego lokalnim tradicijama.

Izgradja tih hotela, zgrada, istrebljivanje džungli zbog puteva, stancanje apartmana i to u nekom stilu koji veze nema sa kulturom i okolinom je degutantno.
Takodje i pravljenje "cirkusa" od nekih destinacija, nadzidzani barovi za opijanje i ostale aktivnosti...Plaze pune smeca...

I ovo drugo...trcanje od mesta do mesta bez uzivanja samo da se skljocne...

Da porez je dobar nacin da nateras ljude da robuju za tebe..
Porez na kucu koja bi ti trebala ako hoces da zivis zdravije.....jok ti bi da napravis kucu gde hoces, pa jos da te kosta samo koliko materijal....pa nece da moze, politicari su se dogovorili da je zvaka da nam trebaju bolnice a ne trebaju , jer nema lekara niti ce ih biti jer sto bi ih zaposlili....moze bez njih....da treba skola, a ne treba, sta ce nam, kad se ionako nista ne uci u njima...

I tako...daj pare, a mi cemo znati sta cemo sa parama....

Ili nismo?

Naišla sam na ovaj članak i recimo da se slažem sa par napisanih stvari koje me izrazito iritiraju a delimično sam i sama učesnik u drugoj pogotovo.

Putovanja su se za pojedince pretvorila u ispunjavanje liste mesta koje treba posetiti i fotografisati, bez istinskog doživljaja kulture, istorije ili lokalnog stanovništva.

Brzi tempo obilaska znamenitosti i potreba da se što više toga vidi u što kraćem vremenskom periodu dovode do površnog doživljaja destinacija.

Masovni turizam transformisao je autentična mesta, pretvorivši ih u puke pozadine za društvene mreže, dok su intimni momenti putovanja zamenjeni stalnim pritiskom da se bude viđen i potvrđen u online svetu.

Kako popularne destinacije postaju preplavljene turistima, autentičnost lokalne kulture se sve više gubi.

Ono što posebno uništava draž putovanja jeste fotografisanje za društvene mreže.

Umesto da se uživa u trenutku i lepotama koje različita mesta nude, ljudi su sve više fokusirani na stvaranje savršene fotografije za društvene mreže.

Sve je to tačno ali se pitam što tako nešto nije pisano pre tri decenije ili pre pet kada je zapadni svet do maksimuma počeo da parazitira na ostatku sveta?

Nismo mi nego potrosacko drustvo koje je sve obesmislilo

Kao što su nam nekada prodavali svoj svet kao mnoštvo mogućnosti i uživanja sada nam prodaju asketizam kao stil života

Mi smo samo mali deo tog sveta okrznuli i naravno sa minimum resursa, počevši od broja dana odmora do finansijskih mogućnosti, sem ako naravno nisi propgator njihovih ideja, bilo koje da su

Porez na kucu koja bi ti trebala ako hoces da zivis zdravije.....jok ti bi da napravis kucu gde hoces, pa jos da te kosta samo koliko materijal....pa nece da moze, politicari su se dogovorili da je zvaka da nam trebaju bolnice a ne trebaju , jer nema lekara niti ce ih biti jer sto bi ih zaposlili....moze bez njih....da treba skola, a ne treba, sta ce nam, kad se ionako nista ne uci u njima...

Vidi recimo moja dedovina stoji preko 30 godina ,koliko bi sad trebalo platiti zaostalog poreza,taman koliko vredi da je prisvoje

Najgore od svega su ti besmisleni,kafici,restorani koji su nikli i niknu na svakom koraku,a ljude tj turiste slabo zanima lokalna kultura nego samo slikanje najznacajnijih obelezja i onda sedenje po restoranima da se jede neka fejk domaca kuhinja iz mikrotalasne

Ili nismo?

Ne samo savrsene fotografije, prije su Evropljani putovali i poneki Amerikanac i Japanac a danas svi putuju sto je sasvim normalno ali je previse turista.Kad gledam svoje slike sa kineskog zida ili Macu Picu od prije 25 godina gdje sam stojim na slici bez turista i slike koje se danas prave sa istih destinacija,razlika je ogromna.

Pa dobro , to je zato sto nisu pali sa marsa i oni su od nekud dosli i tamo su jajare oni koji su ih vaspitavali i potkradali..

Sta ti mislis da ja smem da kazem nesto pametnije od ovog sto pisem....i ovo smatraju debilnim vecina....
Ali tek pametnije ne bih smeo tj ne smem da kazem...eb bi vecina blejala em bi smatrali to ludilom...jednostavno ne mogu da vide....

Rekoh li ja primer kad covek ima besplatan hleba bajat, i to kilograme i kilograme...i ja mu kazem super sad mozes da gajis pilice i utovis ih...i on meni nazad...eh pile kilo je 250 din , ne isplati se to...

Ne samo savrsene fotografije, prije su Evropljani putovali i poneki Amerikanac i Japanac a danas svi putuju sto je sasvim normalno ali je previse turista.Kad gledam svoje slike sa kineskog zida ili Macu Picu od prije 25 godina gdje sam stojim na slici bez turista i slike koje se danas prave sa istih destinacija,razlika je ogromna.
Isto vazi i za BG, do pre neku godinu , sad ne znam , ne mogu da garantujem...imam pauzu..
Ja sam mogao da vodim moje poznanike po BG na mesta koja su tako nepoznata a dobra, ali i za to moras da imas koga vodis....nece sponzorusa da se voda u lokalno pevacko drustvo koje ima zurku gde su svi ravnopravni , pevajui vesele se piju sveze cedjene sokove i sve to kosta petina koliko kosta u kaficima u kojima ona izlazi , nju vredja ta cena , mora da je lose....

Zato je za balkance nesto izvikano , nesto da mogu da drece i skice...nije nesto sto je bilo za balkance pre 40 godina....
Dok za neku drugu naciju je nesto drugo...italijani vole druge stvari , spanci druge ....nemci druge..svajcarci druge...

Nasima daj rakiju da se napiju , tj zestinu , negde kad su , svajcarcima daj raznovrsne ukuse i stimung da se opuste i pricaju , zeljni ljudi dinamike , probanja i pricanja....ali onog ugodnog...bez ispitivanja...

Sve je to tačno ali se pitam što tako nešto nije pisano pre tri decenije ili pre pet kada je zapadni svet do maksimuma počeo da parazitira na ostatku sveta?
Možda je to ljudima u početku delovalo atraktivno međutim i do lokalaca je i države šta i kako dopuštaju.
Recimo na Sejšelima nećeš ni sada videti visoke zgrade, nećeš videti ležalje i betonske barove na plaži...Imaju samo one brvnarice 3x3m u kojima su lokali i to na 1 od 10 plaža...Nema čak na mnogima ni kante za smeće...
Mislim možeš i tamo naći štandove sa suvenirima tu i tamo, neki restorančić, resort ali u minimalnoj meri naspram nekih drugih destinacija...
Na primer na Praslinu koji je prilično turističko "popularno" mesto sem u jednom mestu nećeš videti svetla ni na ulici...Zbog životinja.
Dok sa druge strane postoje destinacije koje baš sve podređuju turistima...rekla bih i svoju dušu.

Možda je to ljudima u početku delovalo atraktivno međutim i do lokalaca je i države šta i kako dopuštaju.
Recimo na Sejšelima nećeš ni sada videti visoke zgrade, nećeš videti ležalje i betonske barove na plaži...Imaju samo one brvnarice 3x3m u kojima su lokali i to na 1 od 10 plaža...Nema čak na mnogima ni kante za smeće...
Mislim možeš i tamo naći štandove sa suvenirima tu i tamo, neki restorančić, resort ali u minimalnoj meri naspram nekih drugih destinacija...
Na primer na Praslinu koji je prilično turističko "popularno" mesto sem u jednom mestu nećeš videti svetla ni na ulici...Zbog životinja.
Dok sa druge strane postoje destinacije koje baš sve podređuju turistima...rekla bih i svoju dušu.

Zato što Sejšeli nemaju resurse, sem mora i sunca

Da bi betonirao nešto moraš sve da dovezeš, da bi napravio veliku hotelčinu ajde što košta već za kasnije moraš imati izvor električne energije za sve potrebe a nemaš ni hidrocentralu velikog kapaciteta, ni termoelektranu a nuklearka skupa,

Znači opet nam prodaju obmane kako eto neki vode računa a drugi su glupi pa pokleknuli tj alavi na pare a iza većine tih betoniranja i hotelčina stoji potreba zapadnog čoveka a ne domicilnih

Dobro ono jeste kada se smeši opcija da će dolaziti Kinezi onda nije baš nužno sve to imati pa se navode "svetli primeri koji eto pozitvno razmišljaju a popularni su"

Zato što Sejšeli nemaju resurse, sem mora i sunca

Da bi betonirao nešto moraš sve da dovezeš, da bi napravio veliku hotelčinu ajde što košta već za kasnije moraš imati izvor električne energije za sve potrebe a nemaš ni hidrocentralu velikog kapaciteta, ni termoelektranu a nuklearka skupa,

Znači opet nam prodaju obmane kako eto neki vode računa a drugi su glupi pa pokleknuli tj alavi na pare a iza većine tih betoniranja i hotelčina stoji potreba zapadnog čoveka a ne domicilnih

Dobro ono jeste kada se smeši opcija da će dolaziti Kinezi onda nije baš nužno sve to imati pa se navode "svetli primeri koji eto pozitvno razmišljaju a popularni su"
Nije baš. Tamo ljudi ne skakuću oko turista i ništa im nije podređeno.
Koliko sam čula tamo od ljudi strancima je ekstremno teško i preskupo kupiti nekretninu dok je lokalcima dostupno po razumnim cenama.
Takođe sam čula da je valjda zakonom zabranjeno da grade višespratnice a i da bi palili svetlo na ostrvu ne treba im ne znam kakav resurs.

Eto ti kontra primer Maldiva i šta su napravili od njih.

32c077392bd611f6b3a0fd92b5b713317b147705

Ovoga je uvek bilo. Sećam se kad sam kao klinac išao na more ili na ekskurziju, ono je jad i beda. Sedam dana ili deset dana u hotelu i sve na silu - sve proračunato, da ne ispustiš nijedan trenutak. Plus plaže pune debelih i ogavnih turista što se koprcaju u vodi, mažu po telu, gužvaju ispod suncobrana kao sardine, bore se za ležaljku...

Ja sam uvek govorio da je turizam kad imaš novca pa odeš negde na tri-četiri meseca i budeš spontan, obilaziš, plivaš, uživaš... a ne ovo balkansko sranje za sirotinju

Ovoga je uvek bilo. Sećam se kad sam kao klinac išao na more ili na ekskurziju, ono je jad i beda. Sedam dana ili deset dana u hotelu i sve na silu - sve proračunato, da ne ispustiš nijedan trenutak. Plus plaže pune debelih i ogavnih turista što se koprcaju u vodi, mažu po telu, gužvaju ispod suncobrana kao sardine, bore se za ležaljku...

Ja sam uvek govorio da je turizam kad imaš novca pa odeš negde na tri-četiri meseca i budeš spontan, obilaziš, plivaš, uživaš... a ne ovo balkansko sranje za sirotinju
Santorini, Mikonos nisu bas lokacije za sirotinju a sada su vec samo eksponat za turiste.

Ovo je Viktoria, glavni grad Sejsela

Victoria.jpg

Ako je reklama za odlazak na Sejšele, ok podržavam i sve u redu

Samo nema potrebe da se uz reklamu prodaje i narativ kako su neki kao eto osvešćeni a neki ne

Maldivi su bliži Aziji koja je u pogledu energentike mnogo bogatija od Afrike a i populaciono mnogoljudna (preko 3 puta mnogoljudnija od Afrike)

U svakom slučaju ne poznajem nikoga ko je baš bio oduševljen Maldivima i samo molim bez ideoloških obmana

Ili nismo?

Bukvalnooo.Ljudi kupuju garderobu da bi se slikali kod nekog lokaliteta, zbog insta.

Ako je reklama za odlazak na Sejšele, ok podržavam i sve u redu

Samo nema potrebe da se uz reklamu prodaje i narativ kako su neki kao eto osvešćeni a neki ne

Maldivi su bliži Aziji koja je u pogledu energentike mnogo bogatija od Afrike a i populaciono mnogoljudna (preko 3 puta mnogoljudnija od Afrike)

U svakom slučaju ne poznajem nikoga ko je baš bio oduševljen Maldivima i samo molim bez ideoloških obmana
Nije reklama, nekome se svidja nesto nekom ne.
Ja govorim samo svoje misljenje iz svog iskustva.

Skoro sam bila u Podrinju, Bajina Bašta, čuvena kućica na Drini

Sem nas tu su došli i turisti Azijati ( čini i se dva autobusa)

Rekoh u razgovoru sa našim vodičem da do pre deceniju bilo je nezamislivo da vidim na tom prostoru turiste Azijate, ona reče da oni idu obilaziti samo ono što je stavljeno na mapu spomeničkog nasleđa i da je u okolini lokalitet jednog rimsko groblje (stećci) pa oni odlaze tamo

Nas je agencija sa kojom smo išli odvela mesto gde ima kafana, a Aziajti su obišli svaki istorijski kamen tog prostora

Poslednja izmena:

Back