Kako smo uništili putovanja?

Autenticna mesta imaju svoja pravila....i tu uvek nastupi neki problem..
Srbi na tajlandu hoce u budin hram u golotinji, a to ne moze....
Napisao sam Srbi jer se desio incident, inace su i Srbi obavesteni da ne moze kao i svi ostali turisti , ali eto naslo se nasih troje koji su morali da budu uhapseni jer im se nece....i to ne mali hramcic, kakvih ima skoro svuda, nego nasli bas na poznatiji da udare...

Ne znam sta je vama autenticno mesto , evo razmisljam....Tajland je autentican zbog prirode, to je sigurno , za mene je autentican zbog toga sto je temperatura na phuketu uvek 29 30 C dan noc, 365 dana u godini...to je autenticno, nezabelezeno...
Autenticno mesto je kuca cveca, , botanicka basta , ali ni jedno ni drugo nije bas kulturno gledano u Srbiji , Srbi su pogan narod , ne znam koji im je q...
autenticna je jedna ulica na vozdovcu, meni je autenticna vrnjacka banja, jer znam banjce...ko ih ne zna on ih ne primecuje, ali ja sam imao kolege puno iz banje i posle toga ih poupoznavao puno preko svadbi , proslava, pa su mi autenticni...
autenticna moze da bude guca, muzicki ,ne znam ovako satorski....

Autentican mi je cacak, sa svojim promenama klime leti na putu ka slobodi....ali to nije zanimljivo turistima..
Autentican mi uvac i zlatar. ai i nova varos
Autenticne su mi neke male planinske recice koje nisu brze, na kojima se peca bela riba i karasi , i bukvalno iako ne znas mozes da upecas ribicu svakih 5 min...to je meni autenticno, pa vrati ribicu...ali zabavno je...meni vise zabavno nego da upecam jednu ogromnu, nisam ja megaloman...meni kod pecanja zanimljivo poigravanje hoce nece da zagrize mamac...

Autenticna mi barska pruga u 4 ujutro ali svi tada spavaju samo ja budan zauzmem neko mesto i gledam u klisuru i kanjone u celom vozu...i imam 3D snimak oba godisnja doba napravljen sa lokomotive, bez prepreke koji prikazuje celu tu trasu odozgo...

Autenticni ljudi , e sad to je tesko pitanje....sta je meni , to nije vama...
Meni je autentican bio i trandza debeli brkati izgleda kao onaj brkati u simpsonu isto debeli...
Autentican mi starac iz hercegovine, neki stari mudrijas....ali ga njegova familija ne razume....prebacio ih ali oni nisu dobacili...
autentican mi bora dugic....
autentican mi biba struja, pa ga niko ne ferma...
autentican mi tito , samo sto ljudi mesaju politicke i strateske poteze , nerealni su u svojim ocekivanjima...

primecujem uvek i svuda zelju da se bilo sta autenticno urusi i porusi...ne znam zasto je tako ali to vidjam svuda...
Autenticni jaz npr , prirodno stvoreno lepo malo relativno plitko jezero , i svi imaju neku destruktivnu nameru prema tome....
Ili sta god da je autenticno , ne znam jesu li valjevci odbranili gradac i to je bilo pod napadom...

Ili nismo?

Naišla sam na ovaj članak i recimo da se slažem sa par napisanih stvari koje me izrazito iritiraju a delimično sam i sama učesnik u drugoj pogotovo.

Ceo članak je na linku ispod.

Čini se da su ona danas postala samo još jedan oblik masovne potrošnje.

Putovanja su se za pojedince pretvorila u ispunjavanje liste mesta koje treba posetiti i fotografisati, bez istinskog doživljaja kulture, istorije ili lokalnog stanovništva.

Brzi tempo obilaska znamenitosti i potreba da se što više toga vidi u što kraćem vremenskom periodu dovode do površnog doživljaja destinacija.

Masovni turizam transformisao je autentična mesta, pretvorivši ih u puke pozadine za društvene mreže, dok su intimni momenti putovanja zamenjeni stalnim pritiskom da se bude viđen i potvrđen u online svetu.

Kako popularne destinacije postaju preplavljene turistima, autentičnost lokalne kulture se sve više gubi.

Mesta koja su nekada bila mirna i jedinstvena sada su pretrpana turističkim sadržajima koji više odgovaraju potrebama posetilaca nego lokalnim tradicijama.

Ono što posebno uništava draž putovanja jeste fotografisanje za društvene mreže.

Umesto da se uživa u trenutku i lepotama koje različita mesta nude, ljudi su sve više fokusirani na stvaranje savršene fotografije za društvene mreže.

49167_profimedia-0886850331_iff.jpg
@ bold: nasla sam se u nekoliko situacija gde sam gledala devojke koje vuku kofercice sa sobom i ciljano se presvlace na ulici/u wc-u kafea/ na lokaciji da bi na fotki izgledale savrseno.

Ako putuješ da bi sebi stvorio obavezu, nemoj.
Volim i ja da slikam i da letim sa dronom i to radim gde god mogu, ali bilo je situacija kada sam sebi prosto nametnuo "da moram" baš nešto da snimim u baš nekom trenutku ili baš sa neke pozicije i provedem pola dana ili ceo frustriran zbog logistike ili vremena ili gužve ili dozvole za let...a otišao sam da uživam. Ne ide to tako,pogrešno je. Sve to treba da ide "uz".

Poslednja izmena:
Ako ćeš da ideš na odmor sa namjerom da to vidi "pola svijeta", ne možeš da se onda žališ na pretrpanost i gužve gdje se jedva može prroći i naći neko slobodno mjesto. Svima su telefoni i kamere u rukama i sve što ih interesuje je da naprave jedan ili više "dobrih" selfi fotografija jer ako to ne urade, kao da nisu tu ni bili.

Uglavnom to rade mladje populacije ali se može primjetiti da je to sve više i kod onih malo starijih.. pa ako ćemo iskreno gotovo svih.
Koliki je uticaj mobilnih telefona možda nismo ni svjesni.. uništili su foto aparate, klasične navigacije, pc-e, mnoge društvene klasične igre, druženja sveli na mobilne poruke i razgovore, šetnje i hodanje je neizbježno zurenje u telefone, naš izgled na njima smo doveli do lažne perfekcije zahvaljujući raznim aplikacijama, tako da se "uništena" putovanja mogu posmatrati kao koletarna šteta u svemu tome.

Sa jedne strane bilo bi nepošteno da se žalimo, jer manje-više svi to radimo, s,tim što mnogi u tome i te kako pretjeruju..
E sad, sve to se može posmatrati i iz drugog ugla.. nekada su poznate turističke destinacije bile nedostupne mnogima, ali danas to sebi mogu mnogi priuštiti, jer je u mnogome podignut životni standard.. (da ne tupim mnogo o tome..). Dakle, gužve su vremenom sve neminovnije a većina tih mondenskih mjesta postala su prava vašarišta. Ako će neko danas u njima tražiti neku romantiku ili da im ostane u lijepim uspomenama sve zavisi kako to lično doživljava i posmatra.
Ali, da je problem, jeste.. zbog toga su mnnoga takva mjesta počela sa raznim ograničenjima i zabranama. Neprimjerena pa i nasilna ponašanja turista, koji na sve načine pokušavaju napraviti savršeni snimak za instagram il fejsbuk nije od jjuče, ali ono što svi možemo uvidjeti da je selfi sve popularniji i pitanje je gdje su tu neke granice?
Mnogi će reći, pa ne može i jare i pare tj sve je bazirano na finansijskoj dobiti i prometu.. ipak, neka ograničenja, kulturna ophodjenja i mjere treba da se poštuju.

Ili nismo?

Naišla sam na ovaj članak i recimo da se slažem sa par napisanih stvari koje me izrazito iritiraju a delimično sam i sama učesnik u drugoj pogotovo.

Ceo članak je na linku ispod.

Čini se da su ona danas postala samo još jedan oblik masovne potrošnje.

Putovanja su se za pojedince pretvorila u ispunjavanje liste mesta koje treba posetiti i fotografisati, bez istinskog doživljaja kulture, istorije ili lokalnog stanovništva.

Brzi tempo obilaska znamenitosti i potreba da se što više toga vidi u što kraćem vremenskom periodu dovode do površnog doživljaja destinacija.

Masovni turizam transformisao je autentična mesta, pretvorivši ih u puke pozadine za društvene mreže, dok su intimni momenti putovanja zamenjeni stalnim pritiskom da se bude viđen i potvrđen u online svetu.

Kako popularne destinacije postaju preplavljene turistima, autentičnost lokalne kulture se sve više gubi.

Mesta koja su nekada bila mirna i jedinstvena sada su pretrpana turističkim sadržajima koji više odgovaraju potrebama posetilaca nego lokalnim tradicijama.

Ono što posebno uništava draž putovanja jeste fotografisanje za društvene mreže.

Umesto da se uživa u trenutku i lepotama koje različita mesta nude, ljudi su sve više fokusirani na stvaranje savršene fotografije za društvene mreže.

49167_profimedia-0886850331_iff.jpg
a? pa samo u Srbiji je veći deo sakriven i divlji da ne govorim o africi i ....latinskoj americi....no ljudi vole da se gužvaju...i ljudi vole da sakriju svoj deo kolača...
Gledam tu neke, debile, ograde svoj deo dunavske obale kao rezervat i posade gomile pasa "lutalica" da zabrane svima drugima ulaz....pa onda debilni jug gde svaka džukela stavi ogradu na razne potoke i vodopade i šume....

@ bold: nasla sam se u nekoliko situacija gde sam gledala devojke koje vuku kofercice sa sobom i ciljano se presvlace na ulici/u wc-u kafea/ na lokaciji da bi na fotki izgledale savrseno.

To je samo pohvalno, znači da devojke ozbiljno shvataju svoju fotografiju. Sigurno ti je poznat ovaj Instagram nalog ispod, ona je Ruskinja pa isto putuje po celom svetu i oblači se na licinom mestu za perfektnu fotku.
Na mnogim udarnim mestima širom sveta počelia su da niču mesta gde možes da iznajmiš garderobu, na primer specifičnu za to podneblje i tu možes i da se presvučeš, ostaviš svoje stvari i odeš i uslikaš se pored objekta sa bucket liste ovako kao ona na primer.

IMG_1703.jpg

Ako putuješ da bi sebi stvorio obavezu, nemoj.
Volim i ja da slikam i da letim sa dronom i to radim gde god mogu, ali bilo je situacija kada sam sebi prosto nametnuo "da moram" baš nešto da snimim u baš nekom trenutku ili baš sa neke pozicije i provedem pola dana ili ceo frustriran zbog logistike ili vremena ili gužve ili dozvole za let...a otišao sam da uživam. Ne ide to tako,pogrešno je. Sve to treba da ide "uz".

Pa to sve zavisi šta ti je prioritet, dron ili odmor. Tebi je i jedno i drugo ali ima onih kojima je veći prioritet samo jedna od npr te dve stvari. Ne treba nikako zanemeriti to što su sada svi postali fotografi i što je tehnologija omogućila da svako može da napravi dobru fotku ii video. Ako pogledamo fotografije koje su naši roditelji pravili svaka dvajesta je bila približno kvalitetu što danas ama baš svako može da škljocne. I to ne zato što su aparati bili toliko loši nego zato što je retko ko znao da ih koristi. Moj ćale je imao dobru Yashiku ali gde je on znao da fokusira ili da namesti otvor blende kako treba, a tek pa ISO mu je bila misaona zamenica. Nije ga ni zanimalo da nauči. Današnja zainteresovanost za fotografiju i videografiju je svetski fenomen ali je to možda više za forum o fotografiji. Uglavnom danas za $3K možeš da kupiš kameru koja snima Holivudski kvalitet koje su do skoro snimale kamere koje koštaju $100K pa na gore. I zaista veliki broj ljudi vrlo ozbiljno shvata svoju fotografiju, isto kao i oni koji ozbiljno shvataju svoja putovanja. Znaš i sam da dobar snimak ili dobru fotografiju od loših razlikuje uglavnom planiranje, strpljivost i prvenstveno količina potrošenog vremena.
Kapiram tvoj pristup, i moj je isti, daj da syebem i snimim to pa da idem da se zayebavam i pijem pivo ali to je neozbiljan pristup. Veliki broj njih je medjutim ozbiljan i ako je neko došao u Pariz samo da snimi video. i to mu je ispalo ko poso, nije imao vremena za ništa drugo a video je super, skidam kapu, to si hteo, to si uradio i to je to. Razni smo ljudi, ne vidim ja ništa loše u stvarima koje se ovde predstavljaju negativno.

Poslednja izmena:
Ako ćeš da ideš na odmor sa namjerom da to vidi "pola svijeta", ne možeš da se onda žališ na pretrpanost i gužve gdje se jedva može prroći i naći neko slobodno mjesto. Svima su telefoni i kamere u rukama i sve što ih interesuje je da naprave jedan ili više "dobrih" selfi fotografija jer ako to ne urade, kao da nisu tu ni bili.

Uglavnom to rade mladje populacije ali se može primjetiti da je to sve više i kod onih malo starijih.. pa ako ćemo iskreno gotovo svih.
Koliki je uticaj mobilnih telefona možda nismo ni svjesni.. uništili su foto aparate, klasične navigacije, pc-e, mnoge društvene klasične igre, druženja sveli na mobilne poruke i razgovore, šetnje i hodanje je neizbježno zurenje u telefone, naš izgled na njima smo doveli do lažne perfekcije zahvaljujući raznim aplikacijama, tako da se "uništena" putovanja mogu posmatrati kao koletarna šteta u svemu tome.

Sa jedne strane bilo bi nepošteno da se žalimo, jer manje-više svi to radimo, s,tim što mnogi u tome i te kako pretjeruju..
E sad, sve to se može posmatrati i iz drugog ugla.. nekada su poznate turističke destinacije bile nedostupne mnogima, ali danas to sebi mogu mnogi priuštiti, jer je u mnogome podignut životni standard.. (da ne tupim mnogo o tome..). Dakle, gužve su vremenom sve neminovnije a većina tih mondenskih mjesta postala su prava vašarišta. Ako će neko danas u njima tražiti neku romantiku ili da im ostane u lijepim uspomenama sve zavisi kako to lično doživljava i posmatra.
Ali, da je problem, jeste.. zbog toga su mnnoga takva mjesta počela sa raznim ograničenjima i zabranama. Neprimjerena pa i nasilna ponašanja turista, koji na sve načine pokušavaju napraviti savršeni snimak za instagram il fejsbuk nije od jjuče, ali ono što svi možemo uvidjeti da je selfi sve popularniji i pitanje je gdje su tu neke granice?
Mnogi će reći, pa ne može i jare i pare tj sve je bazirano na finansijskoj dobiti i prometu.. ipak, neka ograničenja, kulturna ophodjenja i mjere treba da se poštuju.
Ne bi ja rekao da su mnogi podigli standard. Te daleke prekookeanske destinacije su i dalje dobrom dijelu nedostupne. Nego je stvar u tome što u evropskim popularnim destinacijama postoje jeftini hosteli i apartmani. Jeftini avio letovi. I onda u ne znam Barselonu možeš da odeš za 200-300 evra.

Back