Pre nego što sam počeo da putujem za Aziji i ja sam putovao dosta po Grčkoj. Imao sam prijatelje dole u Lutrakiju kod Korintskog kanala pa sam vrlo često išao kod njih i onda, pošto je "tu" stalno sam 'vatao i brodove iz Pireja i obilazio Ciklade. 1996 godine sam bio na Santoriniju nedelju dana i imao doživljaj sasvim suprotan od tvog. Kada sam se vratio u Lutraki baš sam pričao prijateljima auuuu bre, ovi na Santoriniju ko da su cigani a ne Grci, za pare bi si i mamu 'ebali, nisam nigde drugde u Grčkoj vido onako nešto....i znam da su oni pričali da baš mora da odu pošto sami nikad nisu bili. E sada ne znam, možda su se za jednu generaciju promenili, kao ono što su se Ukrajinci promenili da mrze Ruse....vrlo moguće, pa i mi Jugoslovenski narodi i narodnosti smo zamrzeli jedni druge za samo par godina, što ne bi Santorinćani postali pozitivan primer kako turistički servis na jednom tako prenapucanom ostrvu treba da izgleda?
Ali poređenje ostrvceta od 15K stanovnika sa velikom zemljom od 70M je sjajan primer!
Mozda je do mene, tj sigurno je do mene..
Jer ja imam polazne postavke..
Npr meni nije ciganisanje ono sto rade svaki dan na santoriniju.
Grcka snalazljivost. Znaci sve je na granici prevare, da ti uzmu na 4e jos 4e.
Npr , dodjes u podne kad je medjusmena i nema gostiju na rostilju samo jedan domaci i ti.Guzva je pre podne i guzva je uvece.
I grk vlasnik ce ti dati ponudu tipa nemoj da uzimas obicnu pljeskavicu koja je 3e nego specijalitet kuce koji je 4e koji ce on licno da ti napravi...Sad ja vidim da u njegovom stavu i glasu ima neke inteligentne ponude, da nesto smislja ali ne znam sta..to ja umem..
Ali pristanem, sta 3 , 4e , porcija ribe mi je 30e.
Grk je zato sto ce ti spremiti pljeskavicu koja je na dva sprata, unutra staviti sve dodatke koji su ostali od pre podne, salate krastavce, paradajz, ostale dodatke ali iskusno u odnosu koji je dobar i ubacice pofrit isti onoliki koliko u mc donaldsu..
Ono kad pojedes, to je stvarno pljeska na dva sprata, to je bas obilan rucak.Ali je racun 7e, 4e je dil i 3e je ubaceni pomfrit , ali grk zna da neces misliti da je prevara jer si dobio dve pljeske obilne dodatke, on ocistio sve u kuhinji od pre podne i napravio ukusnu kombinaciju..
To Srbi ne vole, osecaju se bez kontrole a to im je bitno, a ja npr merim kroz ono sto sam dobio i vidim mali trik, ali ja dozvoljavam takve trikove.
Najkarakteristicnija stvar na santoriniju je sto menjaju cene svaki dan i cene su uredno zapisane na svim menijima i tablama tacno do u evro za svaku stavku.
Ali , kad sam dosao prvi dan , bila je valjda smena stalnih gostiju, postojala je ponuda duo komplet od 2 duple porcije ribe za 12e sto je ponuda koja onome ko dodje usadi ideju da ce imati dorucak u hotenu i veceru u takvim restoranima, a ako je bas gladan moze voce u toku dana...
Medjutim, vec sutradan je bilo samo dupla porcija ribe u vecini restorana za 14e.
Sledeci dan je bila dupla porcija 20 21e sto je jos uvek prihvatljiva cena, relativno za tu sezonu.
Sledeci dan je jedna porcija bila 24e i to je otprilike stabilna cena za tu vrstu ribe i takav obrok..
Svaki dan se menjaju cene i skoro svi ih menjaju isto , slicno , ali su svaki dan upisane tacno na svim cenovnicima...plus ima onog, hajde svratite ovde u ovaj restoran, imamo to i to i to , evo ja cu da vas castim i porcijom sladoleda...i stvarno ce da vas caste porcijom sladoleda, znaci sve je blizu prevare ali nista nije prevara nego trgovacka navlaka....Ali ja to gledam na moj nacin , to nije prevara..
Dok u Srbiji je skoro sve prevara, to je znacajna razlika...npr da budem precizniji, kad kupujes kremenadle u srbiji nije isto da li su tek dobili komad pa ga sece ispred tebe dobices normalne kremenadle, ili je iseceno pre jer ce onda koske bidi duplo vece dok ce meso ostati isto , tj mesar pravi lex , kremenadle bez kostiju paralelno sa kremenadlama za tebe koje imaju duple koscine i jedan sloj mesa...to je meni prevara.
Ali nece sve da ti naplate, npr prevoz, ako te vide vise puta, hotel nece da ti naplati peskire za plazu , nece lezaljke da ti naplati ako su videli da si na drugom mestu na plazi i dosao si da se druzis tu i ostanes ti od tih 14h do 17h, nece ti ni prici da ti naplate, prate sve i imaju tacne instrukcije sta da rade u tim uslovima, da ne zatezu utisak jer utisak im je bitan....Dobro to slicno ce ti uciniti ponekad ako te zapaze i na Tajlandu...videte da si stalan , imas protekciju...ili da si uocljiv ili im bude nesto simpaticno , hoce da koketiraju ponudom uslugom...
Poenta , precizni su i trude se da te maksimalno izmuzu za pare, ali nema prevare, gledaju da ti ostave utisak da si ispostovan u svemu sto trazis, tu imaju zivce debele, gledao sam sta ispunjavaju , stvarno zivci debeli...npr nemicama se nije svidela soba, pojma nemam zasto , vlasnik hotela ih je proveo kroz sve slobodne sobe i sobe radnika hotela, i svidi im se soba gde zive radnice sto rade u veseraju....i vlasnik je nalozio radnicama veseraja da se presele u neke druge slobodne sobe, a nemicama je dao sobu radnica veseraja...ja bio tu licno i gledao sta se desava....
Na kraju nemice bile zadovoljne...ili pricaju dok vode nove goste do njihove sobe i neke mlade devojke kazu jaoj kako je lepa ova soba, na cosku balkon , svuda ima cveca, nema tu najvise, udarna u jednom bloku plus ima stepenice da se dodje do balkona sobe bez ulaska u unutrasnjost strukture...iznutra...I ona koja ih je vodila ,recepcionar ali nije bas samo recepcionar, nego je njeno ovlascenje mnogo vece nego u klasicnim kontinentalnim hotelima, kaze ako vam se toliko svidja mogu da vidim da vam ponudim tu sobu....
Znas li sta znaci takva ponuda tim devojkama...letovanje odjednom postaje san snova, a hotelu je svejedno u vezi te sobe....i tako bi...
Npr meni su dali nazovi to zavucenu sobu , nema pogled, ima svoju bastu , ima najlepse cvece i aranzmane ne samo u hotelu nego za vecinu hotela, do mene je ostava za cistace tj tisina , nema jecanja, stenjanja , preko puta mene je takodje basta sa cvecem, a ja imam u svim tim bastama stolice i sto gde mogu da izadjem i da me osim komsija preko puta koji uzivaju u istim carima niko ne gleda od gostiju i jedem , pijem , totalno kao kutak za mene...
Naravno prvo vece svi gosti otkriju gde je najlepse cvece i uvek je bilo slikanja ispred moje sobe, ali ne bukvalno ispred sobe nego prilaz sobe , tamo gde je soba za cistace...tako da nisu smetali instagramisti...
Ali meni je sve to snalazljivost kako izvuci evro iz turiste i usreciti ga, a ne ciganisanje, ali u smislu njihovog mentalnog napora, stvarno se ne opterecuju time , sto bi rekli rade to sa zadovoljstvom...kad ti daje besplatan peskir , ne racuna krivinu kako ce ti ga naplatiti kroz nesto drugo...upoznace vas i sa porodicom ako osete da ste njihovi...npr mene su provalili da sam pravoslavac i da umem da razmisljam nazovi to na njihov nacin, inteligentno a ne sujetno i otvorili su mi skoro sve...
Internet je neki ispod prosecan, prosecan, ali kad se desavalo nesto oko kosova, recepcionarka je pitala ako hocu moze da mi da sifru od posebno brzog interneta ako mi treba zbog situacije, poslovnog meet sastanka sa Srbijom ili slicno..
To je po meni turizam...
Ali sami turisti nisu vrhunskog kalibra, to ipak mora da je naviknuto na drugi nivo usluge...all inclusive i slicno...
Mozda je vazno i ovo , saputnica iz grupe , svidi joj se u drugom selu , mestu , jakna ali nema para da je kupi, radnica, a ne vlasnica, joj je rekla cenu...naravno radi na proviziju...
Rekoh malo je ostrvo. Provizija je verovatno dovoljna, jer je radnica napravila ponudu da ce doci i doneti jaknu licno i uzeti kes na kucnu adresu naseg hotela posle svoje smene..
A radi na mestu zalaska sunca sto znaci da pada s nogu od posla jer su tamo guzve nevidjene i ima po dve radnice ili tri kad je sumrak...
I uredno je dosla, donela jaknu i uzela novac posle svoje smene, tj njen baksis pri prodaji je dovoljan motiv da ponudi da licno donese robu kupcu...
Pricao sam i sa nekim nasim turisticki je vodic tamo , koji je u fazonu , ima nasih puno , ali opet treba prepoznati posebne i voli da se druzi sa ljudima koji to umeju...i tu opisao trikove turistickih vodica bas na santoriniju....ima strategije, ima njihovog kolektivnog duha koji kreiraju , ali ima i naseg mentaliteta....znaci em on sretan em ispunjena strategija celog ostrva...
A da, njihova turisticka agencija mi je na dva mesta, oba sam ja usao...maksimalno dala sve info kako gde da stignem, kad je najbolje, sve moguce ponude, od one za 10e do one za 800e , a postoje ture od 2h koje kostaju 800e, ukljuceni i kokteli , naravno pred zalazak sunca...pa ko sta voli...to ti je kad ti dolaze 200 000 putnika svaki dan i minimalna cena je 150e po nocenju a prosek 300e....onda racunaju na to da ti ni 800e za 2h brodicem nije mnogo...