Kako smo uništili putovanja?

Nije baš. Tamo ljudi ne skakuću oko turista i ništa im nije podređeno.
Koliko sam čula tamo od ljudi strancima je ekstremno teško i preskupo kupiti nekretninu dok je lokalcima dostupno po razumnim cenama.
Takođe sam čula da je valjda zakonom zabranjeno da grade višespratnice a i da bi palili svetlo na ostrvu ne treba im ne znam kakav resurs.

Eto ti kontra primer Maldiva i šta su napravili od njih.

32c077392bd611f6b3a0fd92b5b713317b147705
To je glavni grad gdje zivi lokalno stanovnistvo ali tu ne idu turisti.

Od kada su postala popularna polja lavandi koje i ja volim... Znam za cure koje posebno kupuju haljine, sminkaju se i placaju fotografa da ih slika.
Uz to im profesija nema veze sa drustvenim mrezama.
Znam i ja zato sam i rekao, i sokiran sam.Bio sam prisustan kad je tako jedna devojka trebala da se slika, ali avaj nije gledala prognozu toga dana i bila je kisa.Tu kolicinu razocarenja zbog toga sto nece slika biti kako je zamislila, ja tebi ne mogu da objasnim.

Zavisi ko je kako pametan...
Npr pomenuti santorini, 200 000 dolazaka i odlazaka dnevno, a za zalazak sunca iako sam bio 15 dana, se nisam nesto gurkao , a to im je nevidjena guzva...na odredjenom potezu ostrva....
vecina ostaje po dva tri dana, uslika sve i ode, zato sto im je najminimalnija soba 300e nocenje...To minimalno je kao negotinsko selo ili potkopaonicka stara kuca prastara...

Ali domaci se uopste ne cimaju , imaju razvijenu turisticku tradiciju , nista ne ide od kanalizacije u vodu , imaju vode pijace koliko hoce, imaju struju od dizel elektrane koju sami prave, imaju najjaci aerodrom na svetu sa jednom pistom a stvarno su efikasni.
A ostrvo je 3 x 6 km, banana oblika...i to nije sve ni obradjeno ni izgradjeno a niti ce...

Ali uzivaju domaci , sad se povecava broj albanaca koji su domaci , a imaju redovnu radnu snagu , ali rade i domaci..
Uopste ne pate , sve im je ugodno domacima, svi se znaju i cesto i pomenu nekog od turista koji im je zanimljiv...paze i na detalje...

Nisu formalni nego resavaju sve po potrebi , sto je znak, ne znam za vas, ali za mene jeste....to znaci da su opusteni i mogu da izadju na kraj sa svim....To se oseti...
Turisti nisu na nivou nekom belosvetskom, iako je cena visoka...Npr Tajlandski visoki turizam je bas visok....golf tereni , vile od 10 000e za noc, sobe od 10 000e za noc i na tajlandu i na Santoriniju....Nisu slicni gosti....Santorini su influenseri...tako bi ih opisao , a Tajland phuket su burzuji, avanturisti , gurmani, znaju zasto placaju tih 10 000e za noc....za full tretman bez ijedne trzavice..

Medjutim, Tajland stvarno zivi za te turiste, tj sve je podredjeno turistima, dok kazem santorini uopste nije...rade to kao svoju smenu , i nije im sve tako bitno..
Ali ces se osecati ispostovanim totalno dok ti pokusavaju da izvuku zadnji evro...i bices zadovoljan...

A objektivno gledano ponuda sadrzaja je na Tajlandu toliko bogatija da je neverovatno...
Totalno dva razlicita pristupa....

Mada nisam siguran kad god nesto ovako pisem da li uopste treba da pisem jer Srbi su pukli i sve uvek tumace totalno izokrenuto...Npr na tajlandu prepoznaju Srbe, zeljni eksponiranja, prave svadje traze maksimum da izvuku od usluge, stalno se osecaju prevarenim i ostecenim, ima Srba koji rade i kao animatori , znaci srpska deca turisti imaju animatore na srpskom jeziku , i to se radi da ne bi bilo jezickih problema i sukoba...
A treba li da kazem kako je na santoriniju?

Svaki hotel ima svoj bazen za decu kao otprilike i na Tajlandu , ali ovde bas svaki...i jedan od roditelja ostane da nadgleda ili vise njih, a deca se igraju i nauce neku mesavinu jezika i razumeju se pricaju po ceo dan, ne mozes da ih razumes jer su napravila svoj jezik zavisno od nacija koje su prisutne...Jer santorini je ostrvo nalik na lezbos , okrenuto razbibrigi odraslih i raznim zanimacijama koje mogu da se dese kad setaju ili su na plazama...gde nema nijednog deteta...nema dece na plazi uopste..nula....video sam samo dva deteta malo starijeg uzrasta britanka ih dovela na plazu jer je samohrana majka...valjda nije imala poverenja da ostavi decu u hotelskom bazenu ,

Treba znati kako sa 200 000 novih pridoslica svaki dan...toliko dodje i toliko ode...
A to santorini radi sa lakocom, A zabole ih za svaki evro...npr lokalni prevoz, a ostrvo je rekoh 3km x 6km, ja peske dosao od aerodroma do hotela, da upoznam okolinu i par tih malih sela , i to mi se usput nudilo bar dva autobusa da stanu da me pokupe....nisu navikli da iko ide peske....kosta 1,2e karta...ali ako vide da ne plivas u parama, ili nemas, nece da ti traze...ili te znaju , culi za tebe...onda imas i pice u kaficima samo da sednes u taj kafic, i prevoz , ne znam da li je to nesto kao vip, ali ja vidim to kao zelju da sednes jer ce zbog tebe da sednu jos njih 10 i onda imaju po 20e za koktele po svakom od tih...i naravno da se isplati da ti daju besplatno pice i tokom dana i tokom noci...

A u CG npr , ja im napunim kafic sa 20 zena i muskaraca u terminu koji je predvecerje tj uvek je prazno tada, 19h je bilo u tom periodu i gazda sretan ali nece ni turu da casti...
To ili imas talenat za turizam ili nemas....

P,S. ona uvodna slika je kao guzva na santoriniju kad je zalazak ali je tamo jos veca guzva....a reklama je da je to najlepsi zalazak sunca na planeti....

Poslednja izmena:
Iskreno, nemam društvene mreže facebok instagram itd ( osim tumblr ), tako da čak ni ne slikam ništa, osim kada moja žena ponekad uslika nešto pa okači. Lično mislim da su manjak novca i manjak vremena uništili putovanja. Svi radimo kao konji, a kad napokon dođe trenutak da putujemo, svi se ponašamo kao mali majmuni – gledamo okolo, trčimo ovde-onde, i pokušavamo da ubacimo što više stvari u što kraće vreme...

Tu ima samo jedan problem, sva ta turisticka mesta su jedva cekala turiste i njihove pare, ziveli na racun toga i izgradili gradove na racun toga, masno profitirali. A sad se potomci istih tih zale, upravo zbog toga.

Pa, jbg, ne mozes ocekivati da ces od sveta uzeti samo ono dobro i koliko tebi odgovara.

Evo drugar mi se ove godine zali da je Budva pukla, veci deo CG, a onda kad im sezona bude ful zale se kako je pakao, nemas gde parkirati, proci itd… nista ne valja.

Slazem se ja da npr i neko selo u Grckoj koje inace nema 2000 stanovnika tokom leta prodefiluje nekoliko stotina hiljada i to logicno osete, ali ljudi moraju da shvate da to sto si ti rodjen negde ne znaci da je to samo tvoje da uzivas u tome. I neko drugi bi da vidi.

A da su putovanja izgubila smisao to jeste, dobar broj ljudi danas samo ceka da lupi sliku sa aerodroma, uz listu moramo ovo i ono, na kraju shvate da su 90% putovanja doziveli kroz objektiv.

Svako sam uništava svoj doživljaj putovanja. Atraktivnije lokacije su pretrpane - zato što putovanja mogu priuštiti mnogi a kulturološki smo na nivou mobilnih telefona i društvenih mreža.
Što se mene tiče - ne zanima me , u moru gotovo i nema nikog. Plićak se prepliva.

Zar se o tome nije povela diskusija u Grčkoj, pa žele sad da smanje broj turista i uvode prijavljivanje?
I u Grčkoj i u Italiji...Sada hoće da naplaćuju ulaz u Santorini 20tak evra...

Međutim meni je više tužan taj fenomen što lokalci uništavaju sebe i svoju kulturu zbog turizma. Ne govorim o Santoriniju gde nikada nisam ni bila već uopšteno.

To je zato što je turizam i putovanja postao in i svako ko drži do sebe putuje i fotka se i postavlja te slike, tako si in tako ljudi zavide, tako si nešto postigao, maprosto to je sad jako popularno! I zato ljudi idu. A većini nije bitno šta je lokalna kultura već žele da se dobro provedu.

Onima kojima je bitna kultura tog mesta i da se prilagode su počeli da izbacuju popularna mesta iz svojih planova. Ali sve je manje autentičnih mesta.

I u Grčkoj i u Italiji...Sada hoće da naplaćuju ulaz u Santorini 20tak evra...

Međutim meni je više tužan taj fenomen što lokalci uništavaju sebe i svoju kulturu zbog turizma.
To je biznis, tu se oni i ne pitaju verujem. Tu dođu ljudi sa velikom lovom i hoće da još profitiraju, prave mesta za zabavu. Pitanje je za lokalne vlasti šta zaista žele. A najviše za državu koja donosi strateške odluke.

Ne govorim o Santoriniju gde nikada nisam ni bila već uopšteno.

Eto ne moram ni daleko...Moje mestašce je građeno u stilu secesije sa puno zelenila...U poslednjih 5 godina počeli su da grade neke kockaste zgradurine (hotele) koje se uopšte ne uklapaju u ambijent. Ako je nešto autentično trebalo bi biti pod zaštitom države ili barem lokalne vlasti i ne dozvoliti izgrađu objekata koji odudaraju od postojećih.

Nije baš. Tamo ljudi ne skakuću oko turista i ništa im nije podređeno.
Koliko sam čula tamo od ljudi strancima je ekstremno teško i preskupo kupiti nekretninu dok je lokalcima dostupno po razumnim cenama.
Takođe sam čula da je valjda zakonom zabranjeno da grade višespratnice a i da bi palili svetlo na ostrvu ne treba im ne znam kakav resurs.

Eto ti kontra primer Maldiva i šta su napravili od njih.

32c077392bd611f6b3a0fd92b5b713317b147705
Šta je bre ovo?
Dva koraka od obale i padneš u dubinu?
Zimi je super da si u sredini

Pa tekst je prilično plitak i površan i isto tako bih ja njih pitao a zašto su oni prvi uništili novinarstvo ali dobro, kao tema za razmišljanje i forumsku diskusiju može da prođe ali obuhvata dosta toga da bi mogla da se napiše samo "sms poruka" kako je to ovde prilično popularno.
Tako da, sledi "čaršaf". 😁
Znači ceo svet se promenio i menja se a turizam bi trebao da ostane isti? Ne znam sa čime i kojim vremenom vi upoređujete ali turisti su isti danas kakvi su bili i pre 50 godina, jedino što ih danas ima mnogo više zahvaljujući tektonskim geopolitičkim promenama koje su se desile zadnjih 30 i kusur godina.
To što "instagrameri' rade danas to sam ja radio od kako znam za sebe. Fotografija i videografija, da ne kažem "super 8-grafija", koja je bila pre videa me zanima od vrlo mladih dana i priličan deo vremena sam za vreme svojih putovanja posvećivao fotografisanju koje je tada u vreme analognih fotoaparata bilo prilično zahtevnije od današnjeg "škljocanja" telefonima. Sve to isto radim i dan danas jedino što je albume i albume slika, koje sam isto pokazivao prijateljima i rodbini, danas zamenio Instagram gde, da budem iskren, imam mnogo manje slika neko što sam ih imao u albumima. I sada odakle fake news "novinar" koji je napisao plitki tekst zna da li zbog toga posvećujem pažnju i "kulturnom doživljaju" kada putujem ili ne? Veze nema.
Dalje, da ostanem pri Instagramu, internet i posebno društvene mreže su, kao što znamo, promenile svet, pa i putovanja. Internet prvenstveno zato što je olakšao organizaciju i logistiku a društvene mreže zato što su popularizovale putovanja, a posebno određene destinacije, bezgranično.
Dodaj pri tome već pomenute geopolitičke promene, Kinezi su došli do para i otisnuli se, malo li je...ceo Evropski istočni blok se otvorio i otisnuo se, malo li je i to....na primer ranije, osim na Jadranu Čehoslovaci i Poljakinje, ceo taj Varšavski pakt nije putovao nigde, sada čak i Bugari dolaze na Tajland. Da ne govorim o Indiji koja je sada u naletu i koja će tek da se otisne ali i bez njih imamo ono što imamo kada je turistička navalica u pitanju.
I tako u današnjem svetu tržišne ekonomije, da ne kažem ogavnog kapitalizma, na koji nisu alergični ni Briks ni zločinačka Nato alijansa, kao ni nesvrstani, znači svima je zinulo dupe za pare, ponuda i potražnja su glavni stubovi ekonomije i posebno turizma. Znači svima koji morališu kako je turizam sve više podređen parama mogu da kažem "pali bre, u kom svetu ti živiš?"

Medjutim, Tajland stvarno zivi za te turiste, tj sve je podredjeno turistima, dok kazem santorini uopste nije...rade to kao svoju smenu , i nije im sve tako bitno..
Ali ces se osecati ispostovanim totalno dok ti pokusavaju da izvuku zadnji evro...i bices zadovoljan...
Pre nego što sam počeo da putujem za Aziji i ja sam putovao dosta po Grčkoj. Imao sam prijatelje dole u Lutrakiju kod Korintskog kanala pa sam vrlo često išao kod njih i onda, pošto je "tu" stalno sam 'vatao i brodove iz Pireja i obilazio Ciklade. 1996 godine sam bio na Santoriniju nedelju dana i imao doživljaj sasvim suprotan od tvog. Kada sam se vratio u Lutraki baš sam pričao prijateljima auuuu bre, ovi na Santoriniju ko da su cigani a ne Grci, za pare bi si i mamu 'ebali, nisam nigde drugde u Grčkoj vido onako nešto....i znam da su oni pričali da baš mora da odu pošto sami nikad nisu bili. E sada ne znam, možda su se za jednu generaciju promenili, kao ono što su se Ukrajinci promenili da mrze Ruse....vrlo moguće, pa i mi Jugoslovenski narodi i narodnosti smo zamrzeli jedni druge za samo par godina, što ne bi Santorinćani postali pozitivan primer kako turistički servis na jednom tako prenapucanom ostrvu treba da izgleda?
Ali poređenje ostrvceta od 15K stanovnika sa velikom zemljom od 70M je sjajan primer!🤪

Poslednja izmena:
Najgore od svega su ti besmisleni,kafici,restorani koji su nikli i niknu na svakom koraku,a ljude tj turiste slabo zanima lokalna kultura nego samo slikanje najznacajnijih obelezja i onda sedenje po restoranima da se jede neka fejk domaca kuhinja iz mikrotalasne
Nikli su jer turisti tu idu. To jedno. Drugo danas su putovanja drugačija. Vrlo često se u 5 dana obiđe 5 mjesta. Kako da onda u svakom tom mjestu vidiš mnogo toga?
Tu ima samo jedan problem, sva ta turisticka mesta su jedva cekala turiste i njihove pare, ziveli na racun toga i izgradili gradove na racun toga, masno profitirali. A sad se potomci istih tih zale, upravo zbog toga.

Pa, jbg, ne mozes ocekivati da ces od sveta uzeti samo ono dobro i koliko tebi odgovara.

Evo drugar mi se ove godine zali da je Budva pukla, veci deo CG, a onda kad im sezona bude ful zale se kako je pakao, nemas gde parkirati, proci itd… nista ne valja.

Slazem se ja da npr i neko selo u Grckoj koje inace nema 2000 stanovnika tokom leta prodefiluje nekoliko stotina hiljada i to logicno osete, ali ljudi moraju da shvate da to sto si ti rodjen negde ne znaci da je to samo tvoje da uzivas u tome. I neko drugi bi da vidi.

A da su putovanja izgubila smisao to jeste, dobar broj ljudi danas samo ceka da lupi sliku sa aerodroma, uz listu moramo ovo i ono, na kraju shvate da su 90% putovanja doziveli kroz objektiv.
Upravo to. Lokalci su prvi počeli sa prevelikim urbanizovanjem i izgradnjom apartmana. A sad su kao nezadovoljni.

Pre nego što sam počeo da putujem za Aziji i ja sam putovao dosta po Grčkoj. Imao sam prijatelje dole u Lutrakiju kod Korintskog kanala pa sam vrlo često išao kod njih i onda, pošto je "tu" stalno sam 'vatao i brodove iz Pireja i obilazio Ciklade. 1996 godine sam bio na Santoriniju nedelju dana i imao doživljaj sasvim suprotan od tvog. Kada sam se vratio u Lutraki baš sam pričao prijateljima auuuu bre, ovi na Santoriniju ko da su cigani a ne Grci, za pare bi si i mamu 'ebali, nisam nigde drugde u Grčkoj vido onako nešto....i znam da su oni pričali da baš mora da odu pošto sami nikad nisu bili. E sada ne znam, možda su se za jednu generaciju promenili, kao ono što su se Ukrajinci promenili da mrze Ruse....vrlo moguće, pa i mi Jugoslovenski narodi i narodnosti smo zamrzeli jedni druge za samo par godina, što ne bi Santorinćani postali pozitivan primer kako turistički servis na jednom tako prenapucanom ostrvu treba da izgleda?
Ali poređenje ostrvceta od 15K stanovnika sa velikom zemljom od 70M je sjajan primer!🤪
Mozda je do mene, tj sigurno je do mene..
Jer ja imam polazne postavke..
Npr meni nije ciganisanje ono sto rade svaki dan na santoriniju.
Grcka snalazljivost. Znaci sve je na granici prevare, da ti uzmu na 4e jos 4e.
Npr , dodjes u podne kad je medjusmena i nema gostiju na rostilju samo jedan domaci i ti.Guzva je pre podne i guzva je uvece.
I grk vlasnik ce ti dati ponudu tipa nemoj da uzimas obicnu pljeskavicu koja je 3e nego specijalitet kuce koji je 4e koji ce on licno da ti napravi...Sad ja vidim da u njegovom stavu i glasu ima neke inteligentne ponude, da nesto smislja ali ne znam sta..to ja umem..
Ali pristanem, sta 3 , 4e , porcija ribe mi je 30e.
Grk je zato sto ce ti spremiti pljeskavicu koja je na dva sprata, unutra staviti sve dodatke koji su ostali od pre podne, salate krastavce, paradajz, ostale dodatke ali iskusno u odnosu koji je dobar i ubacice pofrit isti onoliki koliko u mc donaldsu..
Ono kad pojedes, to je stvarno pljeska na dva sprata, to je bas obilan rucak.Ali je racun 7e, 4e je dil i 3e je ubaceni pomfrit , ali grk zna da neces misliti da je prevara jer si dobio dve pljeske obilne dodatke, on ocistio sve u kuhinji od pre podne i napravio ukusnu kombinaciju..

To Srbi ne vole, osecaju se bez kontrole a to im je bitno, a ja npr merim kroz ono sto sam dobio i vidim mali trik, ali ja dozvoljavam takve trikove.

Najkarakteristicnija stvar na santoriniju je sto menjaju cene svaki dan i cene su uredno zapisane na svim menijima i tablama tacno do u evro za svaku stavku.
Ali , kad sam dosao prvi dan , bila je valjda smena stalnih gostiju, postojala je ponuda duo komplet od 2 duple porcije ribe za 12e sto je ponuda koja onome ko dodje usadi ideju da ce imati dorucak u hotenu i veceru u takvim restoranima, a ako je bas gladan moze voce u toku dana...

Medjutim, vec sutradan je bilo samo dupla porcija ribe u vecini restorana za 14e.
Sledeci dan je bila dupla porcija 20 21e sto je jos uvek prihvatljiva cena, relativno za tu sezonu.
Sledeci dan je jedna porcija bila 24e i to je otprilike stabilna cena za tu vrstu ribe i takav obrok..
Svaki dan se menjaju cene i skoro svi ih menjaju isto , slicno , ali su svaki dan upisane tacno na svim cenovnicima...plus ima onog, hajde svratite ovde u ovaj restoran, imamo to i to i to , evo ja cu da vas castim i porcijom sladoleda...i stvarno ce da vas caste porcijom sladoleda, znaci sve je blizu prevare ali nista nije prevara nego trgovacka navlaka....Ali ja to gledam na moj nacin , to nije prevara..
Dok u Srbiji je skoro sve prevara, to je znacajna razlika...npr da budem precizniji, kad kupujes kremenadle u srbiji nije isto da li su tek dobili komad pa ga sece ispred tebe dobices normalne kremenadle, ili je iseceno pre jer ce onda koske bidi duplo vece dok ce meso ostati isto , tj mesar pravi lex , kremenadle bez kostiju paralelno sa kremenadlama za tebe koje imaju duple koscine i jedan sloj mesa...to je meni prevara.

Ali nece sve da ti naplate, npr prevoz, ako te vide vise puta, hotel nece da ti naplati peskire za plazu , nece lezaljke da ti naplati ako su videli da si na drugom mestu na plazi i dosao si da se druzis tu i ostanes ti od tih 14h do 17h, nece ti ni prici da ti naplate, prate sve i imaju tacne instrukcije sta da rade u tim uslovima, da ne zatezu utisak jer utisak im je bitan....Dobro to slicno ce ti uciniti ponekad ako te zapaze i na Tajlandu...videte da si stalan , imas protekciju...ili da si uocljiv ili im bude nesto simpaticno , hoce da koketiraju ponudom uslugom...

Poenta , precizni su i trude se da te maksimalno izmuzu za pare, ali nema prevare, gledaju da ti ostave utisak da si ispostovan u svemu sto trazis, tu imaju zivce debele, gledao sam sta ispunjavaju , stvarno zivci debeli...npr nemicama se nije svidela soba, pojma nemam zasto , vlasnik hotela ih je proveo kroz sve slobodne sobe i sobe radnika hotela, i svidi im se soba gde zive radnice sto rade u veseraju....i vlasnik je nalozio radnicama veseraja da se presele u neke druge slobodne sobe, a nemicama je dao sobu radnica veseraja...ja bio tu licno i gledao sta se desava....

Na kraju nemice bile zadovoljne...ili pricaju dok vode nove goste do njihove sobe i neke mlade devojke kazu jaoj kako je lepa ova soba, na cosku balkon , svuda ima cveca, nema tu najvise, udarna u jednom bloku plus ima stepenice da se dodje do balkona sobe bez ulaska u unutrasnjost strukture...iznutra...I ona koja ih je vodila ,recepcionar ali nije bas samo recepcionar, nego je njeno ovlascenje mnogo vece nego u klasicnim kontinentalnim hotelima, kaze ako vam se toliko svidja mogu da vidim da vam ponudim tu sobu....
Znas li sta znaci takva ponuda tim devojkama...letovanje odjednom postaje san snova, a hotelu je svejedno u vezi te sobe....i tako bi...
Npr meni su dali nazovi to zavucenu sobu , nema pogled, ima svoju bastu , ima najlepse cvece i aranzmane ne samo u hotelu nego za vecinu hotela, do mene je ostava za cistace tj tisina , nema jecanja, stenjanja , preko puta mene je takodje basta sa cvecem, a ja imam u svim tim bastama stolice i sto gde mogu da izadjem i da me osim komsija preko puta koji uzivaju u istim carima niko ne gleda od gostiju i jedem , pijem , totalno kao kutak za mene...
Naravno prvo vece svi gosti otkriju gde je najlepse cvece i uvek je bilo slikanja ispred moje sobe, ali ne bukvalno ispred sobe nego prilaz sobe , tamo gde je soba za cistace...tako da nisu smetali instagramisti...

Ali meni je sve to snalazljivost kako izvuci evro iz turiste i usreciti ga, a ne ciganisanje, ali u smislu njihovog mentalnog napora, stvarno se ne opterecuju time , sto bi rekli rade to sa zadovoljstvom...kad ti daje besplatan peskir , ne racuna krivinu kako ce ti ga naplatiti kroz nesto drugo...upoznace vas i sa porodicom ako osete da ste njihovi...npr mene su provalili da sam pravoslavac i da umem da razmisljam nazovi to na njihov nacin, inteligentno a ne sujetno i otvorili su mi skoro sve...
Internet je neki ispod prosecan, prosecan, ali kad se desavalo nesto oko kosova, recepcionarka je pitala ako hocu moze da mi da sifru od posebno brzog interneta ako mi treba zbog situacije, poslovnog meet sastanka sa Srbijom ili slicno..
To je po meni turizam...

Ali sami turisti nisu vrhunskog kalibra, to ipak mora da je naviknuto na drugi nivo usluge...all inclusive i slicno...

Mozda je vazno i ovo , saputnica iz grupe , svidi joj se u drugom selu , mestu , jakna ali nema para da je kupi, radnica, a ne vlasnica, joj je rekla cenu...naravno radi na proviziju...
Rekoh malo je ostrvo. Provizija je verovatno dovoljna, jer je radnica napravila ponudu da ce doci i doneti jaknu licno i uzeti kes na kucnu adresu naseg hotela posle svoje smene..

A radi na mestu zalaska sunca sto znaci da pada s nogu od posla jer su tamo guzve nevidjene i ima po dve radnice ili tri kad je sumrak...
I uredno je dosla, donela jaknu i uzela novac posle svoje smene, tj njen baksis pri prodaji je dovoljan motiv da ponudi da licno donese robu kupcu...

Pricao sam i sa nekim nasim turisticki je vodic tamo , koji je u fazonu , ima nasih puno , ali opet treba prepoznati posebne i voli da se druzi sa ljudima koji to umeju...i tu opisao trikove turistickih vodica bas na santoriniju....ima strategije, ima njihovog kolektivnog duha koji kreiraju , ali ima i naseg mentaliteta....znaci em on sretan em ispunjena strategija celog ostrva...
A da, njihova turisticka agencija mi je na dva mesta, oba sam ja usao...maksimalno dala sve info kako gde da stignem, kad je najbolje, sve moguce ponude, od one za 10e do one za 800e , a postoje ture od 2h koje kostaju 800e, ukljuceni i kokteli , naravno pred zalazak sunca...pa ko sta voli...to ti je kad ti dolaze 200 000 putnika svaki dan i minimalna cena je 150e po nocenju a prosek 300e....onda racunaju na to da ti ni 800e za 2h brodicem nije mnogo...

Poslednja izmena:
Mozda je do mene, tj sigurno je do mene..
Jer ja imam polazne postavke..

Ja sam to išao u maju mesecu, plus skoro cele 90-te su bile nezgodne za Grčku i zbog naših ratova i sankcija, nije ni avio saibraćaj bio kao danas, tako da je Santorini tada bio poluprazan, zalaske sunca je gledalo 10-15 čoveka max. Možda su i zbog toga bili gladni Grci, pravo da ti kažem ne sećam se tačno ni detalja ali se sećam osećaja i šta sam posle komentarisao prijateljima.
Ali da, sećam se i te poslovičnosti koju opisuješ, što je atipično za Grke, ko da sam došo u Nemačku, zato sam i rekao ciganluk.😄

To je zato što je turizam i putovanja postao in i svako ko drži do sebe putuje i fotka se i postavlja te slike, tako si in tako ljudi zavide, tako si nešto postigao, maprosto to je sad jako popularno! I zato ljudi idu. A većini nije bitno šta je lokalna kultura već žele da se dobro provedu.

Onima kojima je bitna kultura tog mesta i da se prilagode su počeli da izbacuju popularna mesta iz svojih planova. Ali sve je manje autentičnih mesta.
To je tacno, volim autenticna mjesta ali postoje mjesta sa puno turista koja je steta ne posjetiti np gdje ti pogled sa jedne tacke ostane u sjecanju za cijeli zivot.

Back