Сребрена
Poznat
- Poruka
- 8.139
јер је Баба Јага, под тим именом, ван румунске митологије.
..то је српска Бабарога, која је у руској верзији постала Бабајага. Нема везе са Румунима, ни са Армунима.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
јер је Баба Јага, под тим именом, ван румунске митологије.
..то је српска Бабарога, која је у руској верзији постала Бабајага. Нема везе са Румунима, ни са Армунима.

Погледао сам на енглеској Wikipedia чланак о Баба Јаги. Мада се руска Баба Јага знатно разликује од румунске Muma Pădurii, имају и неке основне сличности.Babaroga ili Babaruga, čak u nekoliko slučajeva kod nas je zapisana (ovo je iz SEZ) kao Baba Jega, u predelu istočne Srbije:
![]()
U Bosni je zovu Divija baba i kažu da živi u pećinama.
У Звечаљци и Маринкуши има дивија баба, која има доље све посуђе и ради све послове као и на земљи пгго се раде. У свакој већој јами има по једна дивија баба...
![]()
Zvečaljka je jama kod sela Rujevac, na području doduše današnje Srbije, kod Ljubovije. Za jamu Marinkušu, odnosno selo Grbavica pored kojeg se nalazi, nisam siguran tačno gde je.
Da je baš ruska Babajaga nastala direktno od naše Babajege ili sl. varijacija, ne bih baš rekao da sa sigurnošću možemo tvrditi...![]()
Погледао сам на енглеској Wikipedia чланак о Баба Јаги. Мада се руска Баба Јага знатно разликује од румунске Muma Pădurii, имају и неке основне сличности.
Па о Muma Pădurii нисам чуо ни једну од прича о руској Баба Јаги са Wiki.Postoje razne priče po slovenskom svetu...siguran sam da Vikipedija nije kompletna. Šta bi naveo kao razlike?
Па о Muma Pădurii нисам чуо ни једну од прича о руској Баба Јаги са Wiki.
https://en.wikipedia.org/wiki/Baba_Yaga
Мећутим нисам довољно упознат ни са Muma Pădurii. У детињству сам чуо о њој као о неком опасном митолошком бићу, али једину конкретну мени познату причу у којој и Muma Pădurii игра улогу је Făt-Frumos din lacrimă (Лепи-Јунак из сузе)
![]()
Јесте. Претпостављам да бар неке од руских прича о Баба Јаги такође су књижевне драматизације.Zar nije to, kako bismo rekli, dramatizacija? Samo inspiracija iz narodne priče?
Постоје митолошке девојке, које се називају Iele (Јеле). И оне су врло опасне, мада су младе и лепе.Prema tvrdnjama Nicolae Rosianu stvorenje živi u kući na petlovim nogama...no primećujem i zastupljenost Fata Pădurii.
Da budes Srbin ne moze jer je baba vozila u pogresnom smeru. Biti Srbinom nije stvar voljenja vec stvarnog porekla.Ја сам Куман, усвојен од Влаха. Наравно, више бих волео да будем Србин, али шта је ту је. Прошла баба са колачима.
Постоје митолошке девојке, које се називају Iele (Јеле). И оне су врло опасне, мада су младе и лепе.
Ne bih da te dodatno deprimiram, ali Lela (Jela ili Ljelja kod Bunjevaca, na primer) ne znači "ona" nego znači odmilicu od Jelene (doe) i odnosi se na natprirodnog šumskog stvora u ženskom obličju. Romani i ovu tradiciju povlače iz svoje slovenske baštine.Румунске Iele (што значи Оне):
![]()
Постоје митолошке девојке, које се називају Iele (Јеле). И оне су врло опасне, мада су младе и лепе.
Ја сам Куман, усвојен од Влаха. Наравно, више бих волео да будем Србин, али шта је ту је. Прошла баба са колачима.
Опажање сарказма ти није јача страна, Тарзане.Da budes Srbin ne moze jer je baba vozila u pogresnom smeru. Biti Srbinom nije stvar voljenja vec stvarnog porekla.
Ps.Bolje promeni nick u "Pravi Kuman" da ljudi odmah znaju ko si.
Стално пецаш у мутној води. Влашке јеле немају везе са јеленом. Јелен јесте важно митолошко биће али је то веровање распространо широм света. Упознај се мало и са другим културама.Ne bih da te dodatno deprimiram, ali Lela (Jela ili Ljelja kod Bunjevaca, na primer) ne znači "ona" nego znači odmilicu od Jelene (doe) i odnosi se na natprirodnog šumskog stvora u ženskom obličju. Romani i ovu tradiciju povlače iz svoje slovenske baštine.
Slaven možda pronađe kod Čajkanovića.
Да, изгледа да постоји нека веза између влашких Јела и горе споменутих Љеља. А шта значи Љеља?(„Sadã Kralljice nisu drugo ništa, nego svetkovanje prazdnika Ljeljova“ (Karadžić 1815: 347).
http://digital.bms.rs/ebiblioteka/p...type=publications&id=652&m=2#page/62/mode/2up
Pa gore sam ti napisao, to je Jela, Jelena (košuta) od milošte (rekao bih dadizovano).Да, изгледа да постоји нека веза између влашких Јела и горе споменутих Љеља. А шта значи Љеља?

Мало опрезније, Мркаљ. Сам назив коледа је из латинског calendae. "Краљица" је очито релативно новог исходишта, јер краљ је изведен од франачког Карла Великог. А ако је Љеља богиња љубави старих Словена, молим референцу за најранији спомен.Običaj „Kraljica" o Duhovima sa svim je očuvan kod Bunjevaca u Dušnoku i po dr. selima, kao i kod Šokaca više no kod Srba. Od pesama koje „kraljice" pevaju „Ljelji" boginji ljubavi kod starih Slovena, evo neke, t. zv. „koledarske.
Dobro, Nemanjići, kao i muhamedanci su bleach out-ovali srpski paganizam; on je ostao samo kod naših Bunjevaca i to u usmenoj tradiciji.Мало опрезније, Мркаљ. Сам назив коледа је из латинског calendae. "Краљица" је очито релативно новог исходишта, јер краљ је изведен од франачког Карла Великог. А ако је Љеља богиња љубави старих Словена, молим референцу за најранији спомен.
Иначе не волим препирање око својатања древних појмова, обичаја, назива, итд. Одавно већ говорим да делимо претке и делимо културу која ионака превазилази националне границе и континенте.