Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.001
Vlacho-Serbica Ivana Popovića: http://dais.sanu.ac.rs/bitstream/handle/123456789/1496/Popovic-Ivan-Valacho-serbica.pdf
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Погледао сам Мајзнеров чланак -- нисам га још пажљиво прочитао -- и свиђа ми се. Русаљке су очигелдно предхришћанске, вероватно староседелачке, мада у великим цртама, такви фестивали, обреди и веровања су били забележени широм предхришћанског и нехришћанског света од Средоземља до Скандинавије, Индије и (у каснијим временима) међу доморцима Северне Америке. Не сумњам да слична веровања су постојала и у Африци, Аустралији, Азији, итд. Другим речима ови обичаји и веровања су манифестације опште људске душе и психологије.
Rumuni nemaju zajedničko poreklo, dakle, to nije moguće, naročito ne za onu trećinu sa azijskim poreklom.Постојали су и међу свим Румунима.
Русаљке су очигелдно предхришћанске, вероватно староседелачке, мада у великим цртама, такви фестивали, обреди и веровања су били забележени широм предхришћанског и нехришћанског света од Средоземља до Скандинавије, Индије и (у каснијим временима) међу доморцима Северне Америке. Не сумњам да слична веровања су постојала и у Африци, Аустралији, Азији, итд. Другим речима ови обичаји и веровања су манифестације опште људске душе и психологије.
Историјске околности су урадиле да Румуни Србије (како и Мајзнер назива ове Влахе Србије) очувају неке предхришћанске обреде и веровања.
Опште је познат улив словенских речи у влашком. Словенски, не српски. Словенизми у румунском су блиски бугарском, не српском.Vi, Rumuni, čuvate i vokabularske srpske arhaizme (krpa mura = marama plava) i običajne (Rusalke).
Šta ti to govori.
Da ih nema u rumunskom to bi bila vest. Još veća bi bila da ih nema u karavlaškom. Najstariji sloj.Опште је познат улив словенских речи у влашком.
To je upravo modra boja, kao što sam ranije i napisao.Опште је познат улив словенских речи у влашком. Словенски, не српски. Словенизми у румунском су блиски бугарском, не српском.
Узгред, већ сам тим рекао да ти је превод лош. Мура не значи плава него црна и сјајна као купина. Што се тиче крпе, етимологија је контроверзна.
Глупости. Мура значи купина и латинска је реч. Модро је боја ведрог неба. Да ли твоје купине изгледају као ведро небо?To je upravo modra boja, kao što sam ranije i napisao.
Krpa, etimologija: ✧ prasl. *kъrpati (rus. korpát', polj. karpać). Bug. кърпа.
Znaš li nešto o tim đevđelijskim Vlasima? BIlo ih je pre stotinjak godina oko 9.400...danas nema u Đevđeliji ni 200 Vlaha.
"Ваши" Власи на сопственом језику себе називају Румâнима. Да нису и Румуни ваши? А Бугари? Мађари? Грци? Албанци?Očuvanje srpskog paganizma i srpske magije kod naših Vlaha ima da zahvali činjenici da je to deo srpskog naroda koji je bio namenjen za romanizaciju i nisu se tolika sredstva trošila u pravcu ispiranja mozga od njihove prethrišćanske tradicije kao kod ostatka Srba, jer je smatrano da je sama romanizacija dovoljna za efikasno odsrbljenje.
Da. Da. Da. Da. Da."Ваши" Власи на сопственом језику себе називају Румâнима. Да нису и Румуни ваши? А Бугари? Мађари? Грци? Албанци?
Узгред, избегаваш да се суочиш са генетским подацима о свим овим народима.
Naravno, ali to nije sve što postoji. Postoje i običaji kao npr. Rusalke.Sinkretizam je postojao odkad postoju religije. Tako da postojanje slovenskih elementa kod Rumuna ne znaci da su oni porumljenjeni.
Pored pitanje dal su stvarno svi ti obicaji paganski ili je to plod romanticarske nacionalne istorije 19. veka.