Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 37.252
Влашко разумеш ли шта овде написано на далматском језику?
![]()
Imaju i oni po koji slovenizam, ali Rumuni rasturaju:
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Влашко разумеш ли шта овде написано на далматском језику?
![]()
Imaju i oni po koji slovenizam, ali Rumuni rasturaju:
Влах ће доживети срчани удар кад види ово!![]()
Влах ће доживети срчани удар кад види ово!![]()
Intermezzo
[TABLE="class: cms_table"]
[TR]
[TD]O mio babbino caro,
mi piace, è bello bello,
vo’andare in Porta Rossa
a comperar l’anello!
Si, si, ci voglio andare!
E se l’amassi indarno,
andrei sul Ponte Vecchio
ma per buttarmi in Arno!
Mi struggo e mi tormento,
O Dio! Vorrei morir!
Babbo, pietà, pietà!
Babbo, pietà, pietà![/TD]
[TD] Oh, dragul meu tata,
Îmi place el, este foarte frumos.
Vreau să merg la Porta Rossa
pentru a cumpăra inelul!
Da, da, vreau să merg acolo!
Și dacă dragostea mea a fost zadarnică,
M-aș duce la Ponte Vecchio
și aruncați-mă în Arno!
Mă plâng și sunt chinuită,
Oh Doamne! Aș vrea să mor!
Tati, ai milă, ai milă!
Tati, ai milă, ai milă!
[/TD]
[TD]O, dragi moj tata,
Sviđa mi se, veoma je lep.
Hoću da idem do Porta Rossa
da kupim prsten!
Da, da, hoću tamo da idem
I ako je moja ljubav bila uzalud,
Otišla bih na Ponte Vecchio
i bacila se u Arno!
Patim i na mukama sam,
O, Bože! Htela bih da umrem!
Tata, imaj milosti, imajmilosti!
Tata, imaj milosti, imajmilosti!
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Стојане, зашто су Срби вековима настојавали да побегну у Влахе? А сигурно јесу.
Зашто су српски краљеви поклањалаи црвки цела села безимених Срба док су Влахе спомињали личним именима? Ко је био неписмен?
Можда си ти краљевске крви.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Као што може да се види влашка држава на подручју данашње Румуније се јавља тек на карти из 1300 године.
Власи су се почели досељавати у Румунију са југа у 12-ом веку. Прву полу-независну државицу у Влашкој низији су створили у другој половини 13-ог века кад се распала Куманија под којом је Молдавија, Бесарабија и Влашка низија. Куманију су уништили Монголи средином 13-ог века.
Заостали Кумани у Молдавији, Бесарабији и Влашкој низији су учествовали у етно-генези румунског народа, отуд се код Румуна неретко јавља азијатски уплив у физиономијама.
Какви су овије смешне карте?!Ми смо владали територији данашње Румуније целог средњег века.
Те карте су радили мађарски историчари, има грешака кад је у питању западни Балкан али погађа поенту да Влаха у Румунији није било до касног средњег века www.imninalu.net/myths-Vlach.htm
Власи су се почели досељавати у данашњу Румунију из Бугарске, југоисточне Србије, Епира и Тесалије у 12-ом веку и те сеобе су трајале до 14-ог века.
Од повлачења Римљана из Дакије 271 године до 12-ог века нема помена никаквог романофоног становништва у данашњој Румунији.
Бугарска је кроз читав средњи век била препуна Влаха, а Друго Бугарско Царство се звало Влашко-Бугарско Царство. Асени су били влашког поррекла.
Румуни су ваши Власи који су мигрирали у Румунију из Бугарске, зато сте генетски врло слични. Додуше ви сте генетски за нијансу већи Власи од Румуна, јер су влашки емигранти кад су дошли у Румунију апсорбовали доста Словена.
Глупости,Друго Бугарско царство једино румунских историчара називају Влахо-Бугарско. Бугарски цареви су носили титула "цар Бугара и Грка",ево једна повеља цара Ивана Асена од 1230:
†Дава црⷭ҇ми ѡ́риꙁмѡ си хѡ҆рѣ дѫбрѡвнишстѣи любѡвныⷨ и всевѣрнымъ гѡстемъ црⷭ҇ми : да ѩдꙋ хѡ́дꙙтъ пѡ всеи хѡрѣ црⷭ҇ми : с кꙋпиѫ каквѫ либѡ : или нѡсꙙⷮ : или женѫⷮ или кꙋпиѫ каквѫ либω нѡсꙙⷮ и дѡ кѡіа либѡ ꙁемѣ или хѡ́ры . дѡидѫⷮ : или дѡ Бъдынѣ . или Браничова и Бѣлграда дѡидѫⷮ : или дѡ Трънѡва: и пѡ всемꙋ Ꙁагωриꙋ хѡдꙙⷮ или дѡ Прꙙслава или Карвꙋнъскыѣ хѡры придѫⷮ или Кръⷩ҇стѣи хѡрѣ: или Бѡрꙋистѣи: или в Ꙍдриⷩ и в Димѡтикѫ или в Скѡⷫскѫѫ хѡ́рѫ: или Прилѣпскѫѫ: или в Дѣвѡлскѫѫ хѡрѫ. или в ꙁемꙙ Арбанаскѫѫ: или в Солꙋнъ: идѫтъ: пo всꙙдꙋ: да си кꙋпѡваѫ и прѡдаваѫтъ: свѡбѡⷣнѡ: бесъ всѣкѡѫ пакѡсти: да не имаѫтъ пѡ всѣхъ хѡ́раⷯ црⷭ҇ми и градѡвѣхъ: и клисꙋраⷯъ. ꙁапрѣтениа: нѫ да си хѡ́дꙙⷮ: и кꙋпꙋѫтъ: и прѡдаваѫтъ бес печѣли: ѣкѡ и всевѣрнии и любѡвнии гѡсте црⷭ҇ми: ктѡ ли имъ спакѡсти ѡ́ щѡм либѡ: или на клисꙋрѣ или на фѡрѡсѣхъ. или где либѡ прѣꙁъ ꙁакѡⷩ о кꙋмерки тѡ҆ да е вѣстъ: тѡи е прѡтивникъ црⷭ҇ми: и милѡсти н́е ще имѣти нѫ великѫ имае ѡ҆ргиѫ патити ѿ црⷭ҇ми. +
† АСѢНЬ ЦР: БЛЪГАРѠМЪ Н ГРЪКОМЪ †
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Дубровнишка_грамота
Pope Innocent III in his letter to the Bulgarian King Kaloyan (Calojoannes) in 1204 addressed him "King of Bulgarians and Vlachs" (rex Bulgarorum et Blachorum); in answering the Pope, John called himself imperator omnium Bulgarorum et Blachorum ("Emperor of all Bulgarians and Vlachs'), but signed himself imperator Bulgariae Calojoannes ("Emperor Kaloyan of Bulgaria"); besides, the archbishop of Veliko Tarnovo called himself totius Bulgariae et Blaciae Primas ("Primate of all Bulgaria and Vlachia").
Ма какве везе има како неки папа назива бугарског цара?Сам бугарски цар се назива "цар Бугара и Грка",нема Власи у бугарском државном традицију.
Moji preci su u okolinu grahovskog polja u Crnoj Gori došli krajem 15 veka. Po predanju, u samom polju su živele Mataruge, ilirsko pleme, koje mojim precima nisu dozvolili da se tu nasele. Kasnije su Mataruge ipak poražene i svi su se preselili u Bosnu. Ne znam da li je istina, ali navodno su tamo osnovali naselje kojem su dali ime - Grahovo. U okolini Kraljeva postoji mataruška banja, koja takođe ukazuje na ovo pleme.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Као што може да се види влашка држава на подручју данашње Румуније се јавља тек на карти из 1300 године.
Власи су се почели досељавати у Румунију са југа у 12-ом веку. Прву полу-независну државицу у Влашкој низији су створили у другој половини 13-ог века кад се распала Куманија под којом је Молдавија, Бесарабија и Влашка низија. Куманију су уништили Монголи средином 13-ог века.
Заостали Кумани у Молдавији, Бесарабији и Влашкој низији су учествовали у етно-генези румунског народа, отуд се код Румуна неретко јавља азијатски уплив у физиономијама.
vlasi ,negro latini pa kad se negro pomesalo sa belom bojom dobijes ovo s gusle..
...Pogledajte prilog 492225
То су Морлаци. Назив Морлак потиче од грчког Мавро Влах, што значи Црни Влах, или на латинском, како пише Поп Дукљанин, Nigri Latini. Мећутим одредница Црни није у вези са бојом коже ни одеће него је географски појам, сличан појмовима Црвене Хрватске, Беле Русије, Црног и Белог Мора. Црни Влах значи Северни Влах. За Грке ови Власи су били северни.
То су Морлаци. Назив Морлак потиче од грчког Мавро Влах, што значи Црни Влах, или на латинском, како пише Поп Дукљанин, Nigri Latini. Мећутим одредница Црни није у вези са бојом коже ни одеће него је географски појам, сличан појмовима Црвене Хрватске, Беле Русије, Црног и Белог Мора. Црни Влах значи Северни Влах. За Грке ови Власи су били северни.
mauro je vezano za mauritaniju severna afrika..ziveli su na balkanu...