Pogresno zakljucujes. Razumeli su se medjusobno kada se govorio jedan jezik - latinski. Tj. razne varijante vulgarnog latinskog. Razumeli su se kao sto se danas razumeju Srbi i Makedonci ili Srbi i Bugari, sto je sasvim solidno razumevanje.
Da li ce prevladati jezik kolonizatora ili domicilnog stanovnistva zavisi od vise faktora. U Rumuniji si imao takodje miks Slovena i Vlaha, ali je vlaski jezik prevagnuo. U Srbiji je prevagnuo slovenski.
Konkretno, u Srbiji su Sloveni bili vojno jaci i njihova organizacija drzave je pobedila. Zavedena je vlast i drustvena klima takva da su morali da se kad tad integrisu sa Slovenima. Prvo Avari, a posle Sloveni isterase Vlahe iz nizija u rastrkane planine. Opste je poznato da Sloveni nisu neki stocari ili itrgovci. Bavili su se mahom zemljoradnjom i bili su samoodrzivi. Vlasi su gajili stoku i jedino sto su jos mogli da rade bila je trgovina. Zato su Vlasi (setimo se Cincara) kroz istoriju bili odlicni trgovci. Radi trgovine spustali su se u gradove i vremenom prihvatili slovenski jezik.
Jos jedan faktor je taj sto su Sloveni kao ratnicka horda, kako to ratnicke horde i rade, uzimali zene drugih.
Dakle, ima milion faktora zasto i kako su se Vlasi integrisali sa Slovenima i kao taj miks nastaje moderna srpska nacija. E, da, zaboravih i crkvu. Kada su Sloveni postali hriscani, a Vlasi su to vec bili, ostalo ide po inerciji.
Treba napomenuti da su preci Vlaha (Iliri, Tracani...) vec jednom bili asimilovani pod Rimljanima. Dakle, to je na Balkanu sasvim normalna stvar.
Uzmimo na primer danasnje Madjare u Vojvodini. Veliki broj njih, narocito juzno od Ade, vec ne prica madjarski u kuci. Vecina banatskih Madjara u kuci prica srpski. Dolazi do mesanih brakova, dobijaju srpska imena... Isti je slucaj sa Srbima u Madjarskoj. Dakle, drzava sama po sebi je integrativni faktor. Koliko ja znam ljudi u Banatu koji nemaju ni kapi srpske krvi, a izjasnjavaju se Srbima i kazu "mi Srbi"...