Vlasi — balkanski fenomen

Дурмитор, Ципитор и Виситор су три од највиших планинских врхова у Црној Гори. Изгледа да су они средњовековни Срби сточарског сталежа који су их тако назвали били не само чобани него и песници.

На румунском Дурмитор, Ципитор и Виситор значе Успавани, Удремљени и Усањани. А шта значе на српском?

kako si ovo izmislio....!

Vlajko odlepio ko lajsna :lol:

Ja inače nisam video više toponima vezanih za prostore Cg nigde kao u Češkoj , takodje i kad je celokupan srpski narod u pitanju ne zaostaje ni Poljska puno.

Inače Poljaci imaju bolje mišljenje o nama nego mi sami, a skoro sam se uverio da znaju više o našoj istoriji nego mi. Retko ko da nas tako podrzava, izuzev Rusa .

Ja inače nisam video više toponima vezanih za prostore Cg nigde kao u Češkoj , takodje i kad je celokupan srpski narod u pitanju ne zaostaje ni Poljska puno.

Inače Poljaci imaju bolje mišljenje o nama nego mi sami, a skoro sam se uverio da znaju više o našoj istoriji nego mi. Retko ko da nas tako podrzava, izuzev Rusa .

Ево топонима у Чешкој и Пољској који сз изведени директно од српског етнонима
toponim_češka.jpg

263011_orig.jpg

И ја сам приметио да Пољаци имају углавном позитивно мишљење о нама.
Чеси такође.

Михаил Хандури (Mihail Handuri), Георги Гаки Доду (Ioryi Gachu-Dodi), Косту Дабижа (Costu Dabija), Наки Кузман (Nachi Cuzman), Христа Преш (Hrista Presh), Таки Динчa (Tachi Dincea), Ванчо Дамаш (Uncea Damash) и Никола Макри (Coli Makri).

Vlach cheta of VMRO - Voden region, Southern Macedonia, 1906.

Vlach cheta of Кола Нича (Cola Nicea) - VMRO, 1907.

Poslednja izmena:
Михаил Хандури (Mihail Handuri), Георги Гаки Доду (Ioryi Gachu-Dodi), Косту Дабижа (Costu Dabija), Наки Кузман (Nachi Cuzman), Христа Преш (Hrista Presh), Таки Динчa (Tachi Dincea), Ванчо Дамаш (Uncea Damash) и Никола Макри (Coli Makri).

И најпознатији Питу Гули.

kako si ovo izmislio....!

Dete sanja.

Pričali mi učeni ljudi kako je Durmitor dokaz da su ovde bili Kelti jer je Durmitor keltsko ime planine. Posle se našli drugi učeni ljudi da objasne kako su sva imena planina sa sufiksom -tor iz romanskih jezika. :per: Valjda je i taj keltski neki romanski andrak. :mrgreen:

Preučili. :rotf:

quote_icon.png
Original postavio Mrkalj

Toplitor
(toponim pe Bregava lângă Stolac în Bosnia): posibilă legătură cu apelativul ’topliţă’ cu multiple sensuri sau un derivat substantival ’topitor’ de la verbul ’a topi’ probabil cu referire la activitatea de topire a cânepei în vederea recuperării fibrelor pentru tors. În general varianta generală rom. a entopicului cu sensul ’loc de topit cânepa’ este ’topilă’, deşi în Moldova se folseşte cu acest sens şi apelativul ’topliţă’. Originea toponimului poate fi slavică sau română.

Lagator
(sat Lagatori aparţinător la Berane în N Muntenegrului pe Lim, sat Lagatora la V de Araxos în Epir): poate fi derivat din rom. ’legătura’ sau ’legătoare’ deşi semantismul nu e clar.

Zelentor
sau Zenlentor (deal în Bosnia de SE lângă Slivje {brdo u Hercegovini jugoistočno od sela Slivlje, poznatog po tpme što je Vuk CIA-Drašković u njemu završio osnovnu školu}): semnificaţie neclară, pare să conţină rădăcina slavică ’zelen’,’verde’.

Gornje potpusuje izvesni Vlad Emil Chindea, dipl. farmaceut iz Rumunije.

Ovo je moj spisak toponima u Srbiji, Bosni i Crfnoj Gori sa česticom -tor:

quote_icon.png
Original postavio Mrkalj

Srbija i Crna Gora
Naselja:
Lagatori

Planine:
Sutorina
Torina
Tornik
Tornik

Durmitor
Durmitor
Krisitor

Pirlitor
Rastornica
Samotorit (?)
Tor
Tor
Torač
Torac
Torce
Toreški Kamen
Torina
Torina
Torište
Torlak
Torma
Tornička Bobija
Tornik
Tornik
Torovi
Torovi
Trnovački Durmitor

Visitor
Vitorova Greda
Vitorško Brdo

Vode:
Kotoršnica
Matorčina
Sutorina
Sutorman
Sutorman
Visitorsko Jezero

Bosna

Planine
Butorovica
Dimitor

Mala Vitorožica
Mali Dimitor
Zelentor

Vode:
Bitor
Bitorajski Potok
Dimitorska Rijeka
Kotornica
Sutorina
Torina
Torine

---------

Dakle:

prasl.
*torъ: staza (rus. tor, polj. tór)
i ništa više od toga.:manikir:

Naravno da je izmislio, visitor - usanjani . Može, ali samo u rumunskom, što ga apsolutno diskvalifikuje. Pravo značenje je ovo:

young-woman-looking-view-top-hill-backpack-45100512.jpg

Није измислио, већ је преузео од Слободана Гацовића, правовлашког историчара и вларумунског идеолога који је завршио историју на Филозофском факултету у Задру, где је касније и магистрирао, да би на крају докторирао у Букурешту пре неких десетак година.

Од њега преузима и многе друге идеје, али како колеге углавном нису упознате с тиме, мисле да су то идеје нашег колеге Правог Влаха.
Елем, о Виситору и тим топонима смо већ писали, а наш вларумунски колега Прави Влах је толико пута писао о тим усањаним и удреманим планинама да је то већ дегутантно, али човеку се допада да говори о древним Румунима усред Црне Горе и изгледа да ту нема помоћи. :roll:

Не да га дисквалификује то што је навео румунски, већ га уопште дисквалификује, јер и за румунски није потврђено. То су некакви снови удреманих румунских националиста који виде Румуне у свим могућим и немогућим, постојећим и непостојећим Власима. Сем тога, Гацовић који је то изнео је историчар, а не лингвиста, али као да је то битно! Није битно ни то што су неки људи у Румунији рекли да то није поуздано и да се не може потврдити. Човек се одшколовао у Хрватској, добио стипендију да докторира у 6. деценији живота у Румунији, (ваљда му је београдски Универзитет био далеко), али зато му је главна област дел(ов)ања Тимочкој Крајина и источни крајеви наше земље.

Ево је колега Мркаљ изнео списак топонима са -тор у српским етничким областима - земљама, па бисмо могли да замолимо и колегу Правог Влаха да уради то исто на примеру Румуније, а може и Молдавије ако жели или пак да приупита Гацовића. Где су ти "румунски" топоними у Румунији са -тор?

Ево топонима у Чешкој и Пољској који сз изведени директно од српског етнонима
toponim_češka.jpg

263011_orig.jpg

И ја сам приметио да Пољаци имају углавном позитивно мишљење о нама.
Чеси такође.

:ok:
Poljaci su čak i snimali pesme o Srbima i podržavaju nas po pitanju Kosova.

Колега, потпуно си промашио поенту. Познат нам је тај романски суфикс, али то нема везе с називима ових топонима.
Ево и теби предлог: можеш ли наћи на просторима на којима живе Цинцари, тј. међу цинцарским топонимима неке које имају тај суфикс?

Srpski toponimi po celoj evropi i dalje, Turska... govore istinu o autohtonosti Srba koja je potvrdjena genetikom, najstarija autohtona evropska genetika.
Vlasi su I2a hg, Srbi. Rumuni najveca genetika I2a, druga najveca R1a.
Pravi Vlah. JEL' JASNO.
Po pitanju Kosova nas podrzavaju Poljaci, Cesi, naravno Rusi, Jermeni, Rumuni... i vecina normalnih zapadnih evropljana.

Landser - Bundeswehrpilot (Serbian / English lyrics)

Tacno, ali dosta ovde neki gledaju Poljake kroz prizmu katolicanstva i odnosa sa Rusima sto je glupost prvog reda.

Колега, потпуно си промашио поенту. Познат нам је тај романски суфикс, али то нема везе с називима ових топонима.
Ево и теби предлог: можеш ли наћи на просторима на којима живе Цинцари, тј. међу цинцарским топонимима неке које имају тај суфикс?

Ono o cemu Pravi Vlah govori nije njegova izmisljotina, ili nesto sto je Gacovic prvi 'izmislio'. O ovome su pisali i drugi:

Erdeljanović sasvim opravdano ističe da je i na zapadu bilo Vlaha prije IX i X vijeka, jer nije vjerovatno «da su Srbi čekali da se Vlasi nasele među njih recimo u 9. i 10. veku, pa da tek onda ČUJU OD NJIH da npr. Durmitor, Vizitor, Ibar, Neretvu, Drinu itd. treba zvati tim imenima»

URL:
https://hamdocamo.wordpress.com/2014/01/30/o-procesu-slavenizacije-romanskih-vlaha/

- Klonšor
- Kornišor
- Lagator
- Negrišor
- Palator

URL:
http://www.hungarianhistory.com/lib/dunay/dunay02.htm

Poslednja izmena:
Ево је колега Мркаљ изнео списак топонима са -тор у српским етничким областима - земљама, па бисмо могли да замолимо и колегу Правог Влаха да уради то исто на примеру Румуније, а може и Молдавије ако жели или пак да приупита Гацовића. Где су ти "румунски" топоними у Румунији са -тор?

Već je kolega Vlaja zamoljen da postavi rumunske epske pesme u desetercu i rumunkse guslare, pa to još nismo videli.

Ono o cemu Pravi Vlah govori nije njegova izmisljotina, ili nesto sto je Gacovic prvi 'izmislio'. O ovome su pisali i drugi:

Erdeljanović sasvim opravdano ističe da je i na zapadu bilo Vlaha prije IX i X vijeka, jer nije vjerovatno «da su Srbi čekali da se Vlasi nasele među njih recimo u 9. i 10. veku, pa da tek onda ČUJU OD NJIH da npr. Durmitor, Vizitor, Ibar, Neretvu, Drinu itd. treba zvati tim imenima»

URL:
https://hamdocamo.wordpress.com/2014/01/30/o-procesu-slavenizacije-romanskih-vlaha/

- Klonšor
- Kornišor
- Lagator
- Negrišor
- Palator

URL:
http://www.hungarianhistory.com/lib/dunay/dunay02.htm

Selo Negrišori nema porodicu stariju od 18. veka. Selo Senaja kod Mladenovca nastalo je naseljavanjem vlaških cigana iz istoimenog mesta u Rumuniji u 19. i 20. veku.

Poslednja izmena:
The following comes from the book "The Diary of the Armatol". In fact, it is a diary of the Vlach revolutionary and national activist Kola Nicha, written by the poet Kola Karatana (who is actually the real author of this text). These records cover the period from 1902 to 1907.

We read that a Greek band fell into an ambush set by a Vlach band and actually seized the Andart leader himself - Telos Agras. The Diary of Kola Nicha writes that Agras was put to the trial by the Vlach band. This took place at the beginning of the 20th century, i.e. several years before the start of the Balkan Wars. Vlach leader Muchitani (who was in the role of the investigator in this trial) interrogated Telos Argas.

Long story short, during the dialogue the following is stated by Muchitani in response to Agras, who was explaining the Greek plans on how to Hellenize Macedonia. Found it quite interesting, as it comes to us from before the Balkan Wars.

Muchitani states:

"When did Macedonia ever belong to Greece? On the contrary. Macedonia was the conqueror of Greece ... We (the Vlachs) consider ourselves as descendants of Thracians mixed with the Romans... Moreover, modern Greeks themselves have very little in common with the ancient Greeks. For the most part, they are Hellenized Vlachs, Slavs and Albanians..."

Poslednja izmena:

Горе написах да он то није измислио и ти сад мени одговараш како ово "није његова измишљотина"?! У чему је фора?
Нисам рекао ни да је Гацовић то први "измислио", већ да је преузео од њега, јер је њега цитирао. Каква је ово логика?

А ово су влашки називи? Ибар, Дрина?

И ово су влашки називи? Цинцарски, румунски?
Дакле, протохрониста Силвиу Драгомир (какво знаковито "старовлашко" презиме) који је налазио "Румуне" по читавом Балкану је релевантан извор? :roll:

GYXOt1q.png

Александар Лома - Топонимија Бањске хрисовуље: ка осмишљењу старосрпског топономастичког речника и бољем познавању општесловенских именословних образаца, САНУ, Одељење језика и књижевности, Одбор за ономастику, Библиотека Ономатолошких прилога, књ. 2, Београд, 2013, 44

Овом форуму одувек је недостајала паралелна тема овој Нестанак Келта.- балкански феномен
Од тих група и групица названих Келтои створише се разне нације на нашем западу , само су на Балканском полуострву у мањку.
А упоредо, исти запад нема влахе сточаре ни Влахе влашкоговорнике, док их овде има од 9-10 века.
Нико да се сети да упореди сачувани влашки језик и остатке келтских језика те да коначне разјасни ко је одакле.
Једна агресивна маљина досељеника, посебно ако се се настани на тешко приступачним (и скровитим)местима врло брзо покори мирно становништво и, као по правилу,наметне им језик или део језика. Види се то у случају досељених Араба међ' становништво Епира - историографске енигме настанка Арабанаса, у случају Блгара или Угра итд..

GYXOt1q.png

Александар Лома - Топонимија Бањске хрисовуље: ка осмишљењу старосрпског топономастичког речника и бољем познавању општесловенских именословних образаца, САНУ, Одељење језика и књижевности, Одбор за ономастику, Библиотека Ономатолошких прилога, књ. 2, Београд, 2013, 44

Виситор, кад размишљамо на српском језику јесте Тор који виси, Висећи тор, или Тор на великој висини.
Кад кажем тор, мислим на ограђен део простора који служи за мужу (у стриктно одређеном делу дана и по стриктно утврђеном реду) и ноћење домаћих животиња ван домашаја грабљивих звери по пустопољинама и висовима. Што је већа надморска висина "тора", ближа орловским гнездима, то је слађе месо и квалитетније млеко чуваних животиња , а и спокојније.
Ево примера Висикуће из савременог доба http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:722165-Kuca-kao-orlovo-gnezdo

Што се тиче Дур-митора, дур је у различитим језицима потеклим од прамајке- санскрита у значењу "препреке", одн."тешкоће".
Тешко би се могао тај назив доделити непостојећим Власима оног доба, не само због временске разлике, него и зато што " спавати" на влашком није "дурме" него "дорме", а Дорми-тор није посведочен нигде и никада.

Виситор, кад размишљамо на српском језику јесте Тор који виси, Висећи тор, или Тор на великој висини.
Могло би се тако тумачити, али из старосрпскога облика Висатор јасно је да није посреди сложеница од виси- + тор.

Poslednja izmena:

Back