Pravi Vlah
Iskusan
- Poruka
- 5.024
Смејеш се Деретићу који проглашава све живе народе Србима и који говори да су Срби настали пре амеба, а ти радиш сличну ствар.
Надам се да се само зезаш!![]()
Па где сам се ја смејао Деретићу? Учим, учим.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Смејеш се Деретићу који проглашава све живе народе Србима и који говори да су Срби настали пре амеба, а ти радиш сличну ствар.
Надам се да се само зезаш!![]()
Па где сам се ја смејао Деретићу? Учим, учим.
Па сигурно га не подржаваш, или можда грешим.
Ти немаш право моје претке да проглашаваш Власима, зато што ја знам много боље од тебе ко су ми били преци.
А ти имаш право било чије да проглашаваш Словенима ? Е, ајде, севај...
Не, он ме је питао за националност, на шта му ја нисам одговорио јер ово није попис становништва него форумска дискусија.
Ti si odgovorio da si sve i svašta. Dakle, nije tačno da nisi odgovorio.
Одговорио сам ти тако неодређено, јер другачије и не могу да ти одговорим. Видиш, ја имам порекло из разних крајева бивше Југе. То је она велика, лепа, држава коју су сје.али они сличног менталног профила као што је овај Krishna, а таквих је било на свим странама. Ја иначе уопште не правим разлику међу национал-шовинистима јер су они сви исти, било да су Срби, Хрвати, Црногорци, Бошњаци, Шиптари и ако ми је због нечега драго што су резултати ових генетских истраживања испали овакви какви јесу то је због њих, јер им руши националистичке мокре снове. Толико.
Генетска истраживања су срушила твоје мокре снове да су Срби и други јужни Словени доминантно влашког порекла.
Генетска истрживања су показала да су Срби, али и Хрвати и Бошањаци над половично словенског порекла!
Отишли смо у off. Тема је ''Влашка топонимија на Балкану''.
Генетска истраживања нису то показала.
Јовица Кртинић није никакав научник.
Научна истраживања су показала управо супротно:
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0135820
https://lat.ruskarec.ru/science/201..._sloveni_razlikuju_od_zapadnih_i_i_43257.html
Отишли смо у off. Тема је ''Влашка топонимија на Балкану''.
Одговорићу ти на Генетичкој генеалогији.
Немој. Рекао сам да тамо не идем до даљњег.
Носиоци I2-PH908, I2-CTS10228, R1a-M458 и R1a-Z280 су у преко 90% случајева припадници словенских народа.
Чекај, ајде једном укључи мозак. Прво - нисам сигуран да је баш преко 90% (само Румуна има 25 милиона). Друго - I2-PH908, I2-CTS10228 нису индоевропски маркери, а Словени су индоевропски народ. Треће - аргумент ти није на месту јер, нпр. и већина носилаца хаплогрупе N1a говори словенским језицима (можда чак и преко 90%) па се та хаплогрупа никако не може узети као хг изворних Словена, већ се везује за уралску групу народа.
Једини словенски народ који има N хаплогрупу у значајном проценту су Руси код којих има доста N1c, али она је ушла у руски национални корпус преко угро-финских народа које су Руси асимилирали, а доста су их асимилирали.
Румунија има 25 милиона становника, али од тога неколико милиона нису Румуни, а не носе сви Румуни I2a хаплогрупу, него само 26% Румуна.
Носилаца I2-CTS10228 има највише на истоку Европе (Русија, Белорусија и Украјина).
10% Руских мушкараца носи I2-CTS10228, а то је бројчано пуно више него што има носилаца I2-CTS10228 и I2-PH908 заједно на целом Балкану са све Румунијом.
N1c сам мислио, лапсус.
Па, није баш тако, имају и Белоруси двоцифрени проценат, 10%, а Украјинци 5,5% на 25 милиона мушкараца.
Пази, то је изворно хаплогрупа уралских народа, а мислим чак да је и Балти имају више него уралско-фински народи.
Најзаступљенија је у Влашкој, историјском језгру данашње Румуније.
Већ сам ти објаснио да се не гледа колико је има бројчано већ колико је има процентуално.
Погледај и моју поруку 239 и 285 на теми "Jedan obrazac za scenario velike seobe Rumuna u Dakiju".
Такође занимљиво.
А најзанимљивије је што нису у питању шарлатани, него напротив.
Историјска наука просто треба да престане да се прави "као да није одавде" и да престане да весело носи јапанке при снежној олуји.
Бесмислено је и детињасто.
Погледај и поруку 274 и 275 на истој теми.
Interesantan video "Proto-English theory - Was a Germanic language spoken in Britain prior to the Anglo-Saxon invasion?".
Food for thought (?).
PS: Ste se tice "Vlaha". Postojali su i drugi Vlasi u Moreji (Kad su 'dosli' ovi Vlasi? Sigurno odavno. Kojih su gena? Da li je to uopste bitno...)
1)
2)
Seyed Mohamed Taghi Shariat-Panahi, Ἀρβανῖτες καί Βλάχοι στόν Καζᾶ τῆς Κορίνθου: βάση τῶν ὀθωμανικῶν ἐγγράφων (15ος-18ος αἰ.). --> Albanians and Vlachs in the Kaza of Corinth according to the Ottoman registers (15th-18th century).
3)
Οι Βλάχοι στην Κορινθία --> The Vlachs in Corinthia, by Mihail Tritos
http://ikee.lib.auth.gr/record/222443?ln=en
4) Mémoires de la Société Ethnologique, 1841 - strana 99:
"Des Valaques se sont établis sur les montagnes de l'Arcadie, et leur langue, mêlée de grec moderne, est en usage dans une partie de la population." --> "Vlachs have settled on the mountains of Arcadia, and their language, mingled with modern Greek, is in use in a part of the population."
5) Vlachs are Morias --> An Italian writer of the fifteenth century calls the Roumanians (Wallachs) MORIAS.
https://books.google.ca/books?id=B-...dir_esc=y#v=onepage&q=Wallachs Morias&f=false
Vidiš, ja mislim da im se na području Korinta, Albanije, Makedonije i šire, taj naziv, naziv vlaha, primio tek od doba Dušanovog Carstva, gde su nomadski stočari dobili to ime generalno po klasi srpskog društva.
Наравно, јер Душан је организвао школе у којима српски номадски сточари су научили искривљени латински.![]()
Vidiš, ja mislim da im se na području Korinta, Albanije, Makedonije i šire, taj naziv, naziv vlaha, primio tek od doba Dušanovog Carstva, gde su nomadski stočari dobili to ime generalno po klasi srpskog društva.
Из најранијих словенских писаних споменика јасно је да је реч Влах означавала становнике Римскога царства и говорнике латинскога језика.Романофони Власи су само једна врста Влаха, појам Влах може да има још десетак значења.
Било је влаха који су били сталеж и који нису знали ни реч романског.
--> Jedno planinsko selo, koje se nalazi u srcu Arkadije se zove Vitina, Vytina (Βυτίνα na grckom).
https://en.wikipedia.org/wiki/Vytina
Zanimljivo je da se isti toponim moze naci na Kosovu, i u Hercegovini. Jos zanimljive je sledece - a to je veza izmedju Vitine i Vlaha:
U nedatiranom i nepotpunom vlaškom defteru,nastalom poslije 1497.,a prije 1500.godine,upisano je selo Vitina i to u dva dijela po 17 odraslih Vlaha ,ukupno 34, od toga 22 oženjena i 12 neoženjenih.Uz selo Vitinu navodi se i mezra Vitina koju su obrađivali Vlasi.To znači da selo Vitina nije bila potpuno naseljena i da u njoj nisu obitavali ratari. Iz nedatiranog deftera Hercegovine koji je najvjerovatnije nastao u periodu od 1570.do 1572.godine,među posjedima u ljubuškoj nahiji koji su kao timari pripadali posadnicima tvrđave Vrgorac je i selo Vitina i u njemu hajmani sa prihodom od 160 akči.
http://ljubusaci.com/2013/09/08/iz-proslosti-vitine/
(Ne zaboravimo Mémoires de la Société Ethnologique, 1841 - strana 99: "Vlachs have settled on the mountains of Arcadia...")
1. | vijugav pramen kose; uvojak, kovrča |
2. | list preobražen u končasti organ koji služi za prihvaćanje, puzanje biljaka penjačica; rašljika |
3. | ukras, nakit, mekana traka u obliku spirale |
4. | prsten bez oka; burma, vȇra |