Krishna
Elita
- Poruka
- 24.130
Ili Albanci u Hrtkovcima i Nikincima postali Hrvati.
Управо тако.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ili Albanci u Hrtkovcima i Nikincima postali Hrvati.
Корен твоје заблуде је управо ово.
То просто није тачно.
То је само пола истине.
Напротив, то је корен твоје заблуде. Назив Влах јесте првобитно, вековима и универзално био егзоним за Романе, укључујући ту и Велшане који бар данас не говоре неки романски него енглески и остатке келтског језика.
Твоја заблуда је да данашњи Срби које су вековима у историјским изворима универзално називали једино Власима нису пореклом пословењени Романи.
Велшани нису романофони нити су икад били, они су један од доказа да се власи није односило само на романофоне. Већином није на романофоне.
Наравно да Срби који су називани власима нису били словенизирани палео-Балканци. Они су били Срби/Словени који су били у влашком (сточарском) сталежу https://sr.wikipedia.org/sr/Себри#Власи
Појам власи је означавао њихово занимање и начин живота. Као што је неко зидар, кројач или молер тако су они били власи. Нико не каже да за људе који се баве овим занимањима да су зидари, кројачи и молери по националности. Тако нису ни власи из повеља били посебан народ, али ви румунски митомани њиховом занимању/сталежу/начину живота покушавате прилепити национални предзнак.
Сточарски сталеж власи је добио име по словенском богу Велесу заштитнику стоке https://sr.wikipedia.org/wiki/Велес_(бог)
Куку леле, Стојане. Ако су Власи били српски сталеж, како то да на Цетини у Црној Гори постоји Влашка Црква? Ако је појам влах сличан појму пекара или зидара, јеси ли ти чуо за Пекарску или Зидарску Цркву?
Веза етнонима Влах са богом Велесом је скорашња измишљотина без икакове историсјке потпоре.
1. у свим историјским изворима спомињају се у етничком смислу и то различитим од Срба
Бенедикт Курипешић: Dalje, u pomenutoj kraljevini Bosni našli smo tri nacije i tri vjere. Prvo su starosjedioci Bosanci (Wossner);[76] oni su rimo-hrišćanske vjere. Njih je Turčin, kad je osvojio kraljevinu Bosnu, ostavio u njihovoj vjeri. Drugo su Srbi (Surffen), koje oni zovu Vlasima (Wallachen), a mi ih zovemo Zigen (Ćići, Čiči)[77] ili martolozima[78]. Došli su iz mjesta Smedereva (Smedraw) i grčkog Beograda1. у свим историјским изворима спомињају се у етничком смислу и то различитим од Срба
P. Skok:Madžari upotrebljavaju slav. singular oláh za Rumunja, a pl. olasz za Talijana. Kako oláh ima pejorativno značenje, upotrebljava se danas Román za Rumunja.
По сточарима који су живели у близини Цетиња и који су вероватно учестовавали у изградњи цркве.
"Влашку" цркву на Цетињу је подигао Иван Боројевић, који се склонио на Цетиње пред Турцима.
Он је био управник Ниша пре турског освајања, а родом је био из Рашке из околине Прибоја.
Тестирани Боројевић (Србин са Баније) на СДП је испао R1a https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=1193.msg47627#msg47627
Боројевићи су дошли на Банију из околине Прибоја.
За Иванишевиће са Цетиња се сматра да су потомци Ивана Боројевића, а они су исто R1a као и Боројевићи са Баније.
Иван Боројевић оснивач "влашке" цркве на Цетињу је био Србин/Словен R1a, а ти пукни од муке![]()
Što se tiče pežorativnog značenja te reči, u Etimološkom rječniku Petra Skoka stoji da je kod Mađara Vlah pežorativ.
У савременом мађарском, да.
P. Skok:je naseljuje Nikola Erdedu Hotinj Zelin. Opreka između pokretnogstanovništva zvanog Vlasi i nepokretnog zvanog Hrvati, Bezjaci itd. izrazuje se i u psihološkim razlikama, kako je i prirodno. Stalnosjedilac opaža kod Vlaha nepouzdanost. Kod njega riječ Vlah dobiva pejorativno značenje. To se izražava u narodnim poslovicama: Ni u loncu suda, ni u Vlahu druga (Banja Luka, Bosna). Pored onih, što ih je zabilježio Vuk, dodaj još ove: Ni u moru mire, ni u Vlahu vire (Sinac, Lika). U Vukovoj narodnoj poslovici: O Turčine, za nevolju hume, a ti Vlaše, silom pobratime.
Бенедикт Курипешић: Dalje, u pomenutoj kraljevini Bosni našli smo tri nacije i tri vjere. Prvo su starosjedioci Bosanci (Wossner);[76] oni su rimo-hrišćanske vjere. Njih je Turčin, kad je osvojio kraljevinu Bosnu, ostavio u njihovoj vjeri. Drugo su Srbi (Surffen), koje oni zovu Vlasima (Wallachen), a mi ih zovemo Zigen (Ćići, Čiči)[77] ili martolozima[78]. Došli su iz mjesta Smedereva (Smedraw) i grčkog Beograda
Сам историјски извор је недоследан. Ћићи су Срби? Изгледа да се овде Срби користи у вези са географским пореклом.
Сам историјски извор је недоследан. Ћићи су Срби? Изгледа да се овде Срби користи у вези са географским пореклом.
Variis nominibus hodie exprimuntur. Hi Vlahos, Vlachos vocant; hi vero Rascianos, aut Serblos; quidam, Albanenses, Bosnenses appellitant.
A zašto? Otkuda?
Uzgred, P. Skok o domaćem pogrdnom kontekstu:
Na stranu i recimo, hipotetički govoreći, teze da je pogrdno značenje osmišljeno i ispropovedano srpskom agitacijom pravoslavnima, nalazim prilično teško uverljivim da bi posledica političke agitacije iz Kneževine (a docnije i Kraljevine Srbije) uspela tolikim silnim stotinama hiljada katolika i muslimana nametnuti da pežorativni kontekst, da ga oni počnu i upotrebljavati.
Словенска имена не доказују да се не ради о Власима. Црквена и државна делатност се водила на словенском.
Што се тиче генетике, настављаш да се детињасто понашаш јер већ знаш 1) да се генетика не повезује са ентицитетом и 2) да су специфичне хаплогрупске мутације настале много раније од језичких скупина.
Sigurno nije, već se radi o tome da ne postoji jasno razdvojena svest o tome. Sve se poistovećuje; dakle strikno profesionalni pojam martolosi sa tim etnonimima. U Kuripešičevoj svesti.
A evo i još jednog interesantnog citata, Krčelić, druga polovina XVIII st.:
Deal with this!
![]()
Што се тиче другог коментара Скока, драго ми је да видим да сам сам стигао до истог закључка, наиме да се ради о српској националној агитацији. Мада Скок каже да пежоративно значењење није последица те агитације, ја мислим да јесте. Католици и муслимани су је прихватили баш зато што сте ви толико осетљиви о њој.
![]()
Јесте, али пре ове реченице, оригинални текст изричито каже да се ради о православцима. Дакле верски појам се брка са етничким.
There is nothing for me to deal with, kiddo. I know all that better than you. They call it Slavic because it is found in large percentages among Slavs. But the genetic phenomenon precedes linguistic developments by thousands of years.
Grow up!
Ћићи су из средњовековне Србије?
Немој да причаш, како си до овога дошао?Штавише у самим српским повељама и Душановом Законику Власи се спомињају у етничком смислу, док је интерпретација да се ради о сталежу форсирана.
A koji su argumenti na osnovu kojih se zasniva to mišljenje?
Zvuči možda pomalo besmisleno, kao je li starije kokoška ili jaje, ali ništa ne može bez činjenica da se kaže sa nekakvom pouzdanošću.
Skok nigde ne precizira da je tek u XIX stoleću taj termin dobio pežorativno značenje. Naprotiv, zar nije vrlo teško uverljivo da bi kod običnih nepismenih seljaka, široko rasprostranjeno uverenje došlo, eto, zbog osetljivosti?
Iako postoji čitavi niz logičkih razloga zbog kojih je sasvim očekivano da ta reč ima pežorativni prizvuk?
P. S. Koji su sve dokazi da su se Srbi uopšte i vređali ako ih nazivaju Vlasima?
Pa to je i poenta.![]()
Немој да причаш, како си до овога дошао?