Gledston
Aktivan član
- Poruka
- 1.904
Edward Gibbon: The Decline and Fall of the Roman Empire.
Не узимам учешћа у овој расправи, али зар ћеш од толиких тона литературе заиста препоручити Гибона?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Edward Gibbon: The Decline and Fall of the Roman Empire.
Не узимам учешћа у овој расправи, али зар ћеш од толиких тона литературе заиста препоручити Гибона?
Познато, врло значајно, одлично написано, али по много чему - превазиђено.Јесте, Gibbon је у осамнаестом веку написао класичан рад, који је опште познат.
Познато, врло значајно, одлично написано, али по много чему - превазиђено.
Препоручљиво је консултовати новију литературу, што у овом случају значи 20-21. век. Све старије од тога је углавном застарело као извор.
Колико од Gibbona си прочитао? Први том: 1232 страна; други том: 1024; трећи том: 1360.
Па, онолико колико има да се прочита, а то је шест томова (седам у издању које сам ја читао).Колико од Gibbona си прочитао? Први том: 1232 страна; други том: 1024; трећи том: 1360.
Ваљда је хтео да ме импресионира с бројем страница, али читао сам ја и дужа штива.250 g sa sirom.
Po nekim iznetim mishljenjima ovde ispada da Slovena,Srba i ostalih nikad nije u Evropi i na Balkanu ni bilo...Grupa naroda koja i danas posle svih vekova nastanjuje gotovo pola Evrope izmilela iz nekakve mochvarice na granici danashnjih Poljske,Ukrajine i Belorusije...Ma nije nego...da nije Zhalosno....bilo bi mnogo smeshno...Istorijska nauka i Arheologija neka se jednom ostave prevazidjenih i netachnih teorija i nadam se neka krenu u ozbiljna prouchavanja i revizije pa ce se istina sama pokazati....
pre poredjenja treba reći kako su postali romani. kojim su jezikom govorili pre i kako je tekla romanizacija.Хајде да упоредимо Словене са Романима. Романи су Португалци, Шпанци, Италијанци, Валони у Белгији, Французи, Романши у Швајцарској, Италијанци, Румуни и остали Балкански Власи. За Романе се зна да су настали романизацијом староседелачких народа од стране Римљана. Тај процес ј
pre poredjenja treba reći kako su postali romani. kojim su jezikom govorili pre i kako je tekla romanizacija.
posle može komparacija sa slovenima.
dobar si. eto to ti je romanizacija dala. od cele knjige znaš naziv korica.Па то је познато. Ако не детаљи тих древних староседелачких језика (келтски, дачки, илириски, итд), познати су им називи, мало ономастике, имена богова, топонимије и хидронимије.
Ајде обавести се мало.
dobar si. eto to ti je romanizacija dala. od cele knjige znaš naziv korica.
zatiranje jezika je zatiranje svesti.
Шта тебе занима, Сноудене? Ситно препирање?
ima jedna tehnika kojom bi se mogla proceniti ocuvanost starih jezika zapadnjaka nakon romanizacije i moderne prosvete.
a to je paralela starih govora na zapadu sa naodnim govorom u slovena.. pa se isključi latinski prilepak.
evo ranka kuic i njene paralele keltskog i srpskog u pdf-u.
https://www.scribd.com/doc/175611500/Ranka-Kuic-Srpski-i-Keltski-Jezik
Za Kriče ne znam, ali Mataruge su, na osnovu plemenskog imena, Sloveni.
- - - - - - - - - -
Што се тиче појма да је назив Влах егзоним, јесте али је -- у сродним облицима од Скандинавије до Немачке до Русије до Мађарске, до Грчке и Јужних Словена -- егзоним за Романе.
***** Palavestra. Da je malo šetao po narodu znao bi da je "Kauri" pogrdan naziv za Srbe koji su koristili muslimani, a da "Špani" ima svoju zaleđinu u doseljavanju žrtava inkvizicije, Jevreja iz Španije upravo u Crnu Goru i Sandžak pod patronatom Turske.