Vlasi — balkanski fenomen

Pogledao sam ovlas raspravu. Nigde nisam video pricu o Moskopolju / Voskopolju, prestonici Cincara i spominjanja Cincara! Sad su se pored Grka i Albanaca i Srbi ukljucili da ih svojataju. Cincari, autohtoni narod na tlu Albanije nema nikakve veze ni sa Srbima a jos manje veze sa Rumunima. Ali su se svakako mesali tokom selidbi, kao i sa Grcima. Nakon unistenja Moskopolja, pored Soluna, najveci Cincarski gradovi bili su Nis i Beograd. A protegli su se i do Beca. G. masinski inzinjer bi hteo da svi budu Srbi, ali zao mi je. Pre Srba postojali su i neki drugi narodi. Btw. Tose Proeski je radio dosta na obnovi cincarskih crkava u Makedoniji i Albaniji. On za sebe nije govorio da je Rumun ili Vlah ili Rimlljanin.

Pradeda se nakon stvaranja Jugoslavije preselio iz Tesalonikija u Monastiri. Imao je poslove od Larise, Preko Tesalonikija i Monastirija do Nisa. Prezime mu je posrbljeno sa - vic, a dobio je nadimak Siptar. Tako je postao Mihaijlo Kostic Siptar, bitoljski trgovac. U Magarevu (koje je do skoro bilo cisto Cincarsko selo) i dan danas imam kucu sa imanjem.

No, o istoriji Cincara u Srbiji ima vise knjiga, a g. masinski inzenjer moze i dalje da trabunja.
Mnogi Srbi su postali Cincari. Preko 50% Cincara pripada slovenskim (srpskim) haplogrupama R1a i I2a. Oni i danas slave srpske krsne slave koje su tipično obeležje za Srbe a izjašnjavaju se kao Cincari. Prema popisnim podacima Srbije iz druge polovine 19. veka je u tadašnoj Srbiji bilo svega nekoliko stotina govornika "cincarskog jezika". A u stvari se radilo o pocincarjenim Srbima.

Одличан чланак пре два дана у Данасу о Власима Србије (који на сопственом језику себе називају Румâнима):

yGMkZhQ.jpg

sdrDA5x.jpg

sc6hQVV.jpg

http://www.danas.rs/nedelja.26.html?news_id=355323&title=Povlašavanje+Srba+ili+posrbljavanje+Rumuna+(Vlaha)

Банатски Румуни одлично разумевају говор Влаха Србије због тога што знају и српски језик.
Povlašivanje Srba. Porumunjanje Srba.

Они који се сматрају и слободно изјашњавају Србима су Срби, они који се изјашњавају Власима су Власи а они који се изјашњавају Румунима су Румуни.

Није до мене ни до тебе да им кажемо шта су.
Većina Srba se izjašnjava kao Vlasi na popisima stanovništva Republike Srbije.

Посрбљавање Влаха Србије у деветнаестом веку путем цркве. Извод из књиге Од повлашених Срба до влашког језика од Др. Славољуба Гацовића, Београд, 2016:

L2fMrj3.jpg
Srbi su postali Vlasi ne samo u Srbiji nego u svim ostalim državama na području jugoistočne Evrope (Balkana).

"Priština, varoš u Kosovom polju; leži na malo uzvišenom mjestu, oko koga prostire se prekrasna kosovska ravnica; broji do 12.000 stanovnikah, od kojih su jedna trećina Srbi i Cincari, a drugi Arbanasi Gege."

Strana 23, Bosanski prijatelj - Volumes 3-4, 1861 - URL:
https://books.google.ca/books?id=_wHtAAAAMAAJ&pg=PA23&dq=Cincari+Prizren+Pristina&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjKiJ3blJbYAhUk6IMKHWJJBnYQ6AEIPTAE#v=onepage&q=Cincari Prizren Pristina&f=false
Na području Prištine su Srbi postali Cincari i Albanci.

Pogresno zakljucujes. Razumeli su se medjusobno kada se govorio jedan jezik - latinski. Tj. razne varijante vulgarnog latinskog. Razumeli su se kao sto se danas razumeju Srbi i Makedonci ili Srbi i Bugari, sto je sasvim solidno razumevanje.

Da li ce prevladati jezik kolonizatora ili domicilnog stanovnistva zavisi od vise faktora. U Rumuniji si imao takodje miks Slovena i Vlaha, ali je vlaski jezik prevagnuo. U Srbiji je prevagnuo slovenski.

Konkretno, u Srbiji su Sloveni bili vojno jaci i njihova organizacija drzave je pobedila. Zavedena je vlast i drustvena klima takva da su morali da se kad tad integrisu sa Slovenima. Prvo Avari, a posle Sloveni isterase Vlahe iz nizija u rastrkane planine. Opste je poznato da Sloveni nisu neki stocari ili itrgovci. Bavili su se mahom zemljoradnjom i bili su samoodrzivi. Vlasi su gajili stoku i jedino sto su jos mogli da rade bila je trgovina. Zato su Vlasi (setimo se Cincara) kroz istoriju bili odlicni trgovci. Radi trgovine spustali su se u gradove i vremenom prihvatili slovenski jezik.
Jos jedan faktor je taj sto su Sloveni kao ratnicka horda, kako to ratnicke horde i rade, uzimali zene drugih.
Dakle, ima milion faktora zasto i kako su se Vlasi integrisali sa Slovenima i kao taj miks nastaje moderna srpska nacija. E, da, zaboravih i crkvu. Kada su Sloveni postali hriscani, a Vlasi su to vec bili, ostalo ide po inerciji.
Treba napomenuti da su preci Vlaha (Iliri, Tracani...) vec jednom bili asimilovani pod Rimljanima. Dakle, to je na Balkanu sasvim normalna stvar.

Uzmimo na primer danasnje Madjare u Vojvodini. Veliki broj njih, narocito juzno od Ade, vec ne prica madjarski u kuci. Vecina banatskih Madjara u kuci prica srpski. Dolazi do mesanih brakova, dobijaju srpska imena... Isti je slucaj sa Srbima u Madjarskoj. Dakle, drzava sama po sebi je integrativni faktor. Koliko ja znam ljudi u Banatu koji nemaju ni kapi srpske krvi, a izjasnjavaju se Srbima i kazu "mi Srbi"...
Prestani lagati. Koji su to ljudi u Banatu koji nemaju ni kapi srpske krvi, a izjašnjavaju se Srbima i kažu "mi Srbi". Svi Mađari u Vojvodini su rezultat mađarizacije koja je počela od još od 18. veka.

Izvini, ali ovo ne deluje kao potpuno objasnjenje. Zasto ne bi bili Mlatare onda? Matarug na portugalskom (vulgarni latinski) znaci ubiti. Ne kazem, mozda si u pravu, ali tvoju hipotezu ne mozes prikazati kao cinjenicu na osnovu "igre reci" i vremenom gubljenju slova. To mora da bude potkrepljeno jos necim.

Termin Spanji takodje moze da asocira na ljude koji su se na Balkan doselili u vreme Rima mozda sa Pirinejskog poluostrva. Jer nemojmo zaboraviti da je Rim, a narocito njegov istocni deo (Balkan) bio popriste kolonizacija sa bukvalno celog prostora Rimskog carstva. Tu su dolazili cinovnici, vojnici sa svojim porodicama, trgovci, itd.

Kod zapadnih Srba imas prezime Gargenta, Arnaut, Marmuti, Kozomara, Šormaz... To nema teorije da su izvorno slovenaka prezimena. Naravno, nosioci ovih prezimena jesu Srbi 100% bas iz tog razloga sto je srpski narod nastao ujedinjenjem, kulturnom i genetskom mesavinom Slovena i Vlaha. U bukvalno svakom Srbinu, Hrvatu i Bosnjaku na svetu "tece latinska i slovenska krv".
Vlasi su nastali od Srba a Srbi nisu nikakva mešavina Slovena i Vlaha.

Upravo o tome govorim. Toliko je Srpski narod miks vlaha i slovena, tj. u najvecem broju Ilira i Protosrba. Dakle, imas cisto slovenska prezimena ciji nosioci nose po ocu ciste ilirske - dinarske haplogrupe, a imas cisto vlaska prezimana ciji nosioci nose slovenske haplogrupe po ocu. Dakle, tu cega je sve bilo i kakvih mesanja ne moze ni da se zamisli. Naravno, bilo je usvajanja, otimanja zena, dolaska muskaraca iz vlaskog u slvoensko pleme i obratno u raznim fazama...

Sve, ali bukvalno sve upucuje da je u svakom smislu srpski narod mesavina Vlaha i Slovena. Albanci iz Albanije su mahom mesavina Slovena i Vlaha (Ilira), ali kod Albanaca sa Kosova prevladava arapska genetika. Albanski narod je miks slovenske, ilirske i semintske populacije, pa to sto je neko Arnaut po prezimenu ne znaci da ne mora imati slovensku haplogrupu.
Ovde u Njujorku sam upoznao dosta albanskih Albanaca. Fizionomski, mentalitetski i u svakom pogledu su razliciti od kosovskih. Slicniji su nama nego Kosovarima. Nemojmo zaboraviti da je severna Albanija nekada imala srpsku vecinu.
Srpski narod nije nikakav miks Slovena i Vlaha a Vlasi i Iliri su nastali od slovenskih Srba.

Pogresno zakljucujes. Razumeli su se medjusobno kada se govorio jedan jezik - latinski. Tj. razne varijante vulgarnog latinskog. Razumeli su se kao sto se danas razumeju Srbi i Makedonci ili Srbi i Bugari, sto je sasvim solidno razumevanje.

Da li ce prevladati jezik kolonizatora ili domicilnog stanovnistva zavisi od vise faktora. U Rumuniji si imao takodje miks Slovena i Vlaha, ali je vlaski jezik prevagnuo. U Srbiji je prevagnuo slovenski.

Konkretno, u Srbiji su Sloveni bili vojno jaci i njihova organizacija drzave je pobedila. Zavedena je vlast i drustvena klima takva da su morali da se kad tad integrisu sa Slovenima. Prvo Avari, a posle Sloveni isterase Vlahe iz nizija u rastrkane planine. Opste je poznato da Sloveni nisu neki stocari ili itrgovci. Bavili su se mahom zemljoradnjom i bili su samoodrzivi. Vlasi su gajili stoku i jedino sto su jos mogli da rade bila je trgovina. Zato su Vlasi (setimo se Cincara) kroz istoriju bili odlicni trgovci. Radi trgovine spustali su se u gradove i vremenom prihvatili slovenski jezik.
Jos jedan faktor je taj sto su Sloveni kao ratnicka horda, kako to ratnicke horde i rade, uzimali zene drugih.
Dakle, ima milion faktora zasto i kako su se Vlasi integrisali sa Slovenima i kao taj miks nastaje moderna srpska nacija. E, da, zaboravih i crkvu. Kada su Sloveni postali hriscani, a Vlasi su to vec bili, ostalo ide po inerciji.
Treba napomenuti da su preci Vlaha (Iliri, Tracani...) vec jednom bili asimilovani pod Rimljanima. Dakle, to je na Balkanu sasvim normalna stvar.

Uzmimo na primer danasnje Madjare u Vojvodini. Veliki broj njih, narocito juzno od Ade, vec ne prica madjarski u kuci. Vecina banatskih Madjara u kuci prica srpski. Dolazi do mesanih brakova, dobijaju srpska imena... Isti je slucaj sa Srbima u Madjarskoj. Dakle, drzava sama po sebi je integrativni faktor. Koliko ja znam ljudi u Banatu koji nemaju ni kapi srpske krvi, a izjasnjavaju se Srbima i kazu "mi Srbi"...
Ovaj retardirani mitoman Lex et Honor tvrdi da južno od Ade niko od Mađara više ne govori mađarski a na popisu stanovništva 2011. godine su isti Mađari činili skoro 83% stanovništva Ade. Čak i ako pričaju srpski to ne znači da se ne izjašnjavaju kao Mađari. Na popisima stanovništva ima značajno više govornika srpskog jezika nego Srba. Tako da ove tvoje fašističke i šovinističke nebuloze padaju u vodu.

Mali off od teme, meni je prilično zanimljivo pitanje kako je tekla asimilacija protobugara u Slovene. Odnosno, ne kako je tekla, već kako je moguća sledeća situacija: na Balkan dolazi bugarska horda koja je bila dovoljno jaka da sebi stvori državu i da je zadrži prilično dugo sa tim identitetom. Nakon toga, odjednom sve nestaje, i jezik kojim su govorili, i dotadašnja religija, baš sve osim čisto istorijskih podataka o prethodnom periodu. Pominje se nekih sedam slovenskih plemena od kojih su oni primili slovenski identitet, ali nema pomena o tome kako su se ta plemena nazivala. Jedan kolega sa foruma se zezao da su se verovatno zvali Srbi, Srbi, Srbi, Srbi, Srbi, Srbi i Srbi :D

Jednog Bugarina sam tako pitao da mi kaže nešto o religiji protobugara, pošto je jasno da nisu bili pripadnici staroslovenske religije, veze nije imao šta da mi odgovori. Jedino nisam siguran jesu li sačuvani neki fragmenti njihovog prethodnog jezika...
Zapravo su se Srbi (Sloveni) asimilovali u protobugare i od te mesavine Srba i protobugara je kasnije nastala nova bugarska nacija koja i danas postoji. Veliki deo Bugara (skoro polovina) pripada haplogrupama R1a i I2a koje su tipične ze Srbe kao i ostale Slovene na Balkanu i Evropi.

Pogledao sam ovlas raspravu. Nigde nisam video pricu o Moskopolju / Voskopolju, prestonici Cincara i spominjanja Cincara! Sad su se pored Grka i Albanaca i Srbi ukljucili da ih svojataju. Cincari, autohtoni narod na tlu Albanije nema nikakve veze ni sa Srbima a jos manje veze sa Rumunima. Ali su se svakako mesali tokom selidbi, kao i sa Grcima. Nakon unistenja Moskopolja, pored Soluna, najveci Cincarski gradovi bili su Nis i Beograd. A protegli su se i do Beca. G. masinski inzinjer bi hteo da svi budu Srbi, ali zao mi je. Pre Srba postojali su i neki drugi narodi. Btw. Tose Proeski je radio dosta na obnovi cincarskih crkava u Makedoniji i Albaniji. On za sebe nije govorio da je Rumun ili Vlah ili Rimlljanin.

Pradeda se nakon stvaranja Jugoslavije preselio iz Tesalonikija u Monastiri. Imao je poslove od Larise, Preko Tesalonikija i Monastirija do Nisa. Prezime mu je posrbljeno sa - vic, a dobio je nadimak Siptar. Tako je postao Mihaijlo Kostic Siptar, bitoljski trgovac. U Magarevu (koje je do skoro bilo cisto Cincarsko selo) i dan danas imam kucu sa imanjem.

No, o istoriji Cincara u Srbiji ima vise knjiga, a g. masinski inzenjer moze i dalje da trabunja.
Mnogi Srbi su postali Cincari. Preko 50% Cincara ima slovensko poreklo. Pripadaju haplogrupama R1a i I2a. Oni i danas slave krsne slave koje su tipično obeležje za Srbe, a izjašnjavaju se kao Cincari. Prema popisnim podacima Srbije iz druge polovine 19. veka je u tadašnjoj Srbiji bilo svega nekoliko stotina govornika cincarskog jezika. A u stvari se radilo o pocincarjenim Srbima. U naselju Magarevo ima i danas nekoliko slovenskih rodova (Šterjovci, Trpčevci, Subašovci, Nanevci, Mihajlovci,) a izvorno je bilo srpsko naselje čije stanovništvo se iselilo u druge krajeve Makedonije i Bugarsku.

Kako su Srbi postali Vlasi. Evo nešto za našeg velikohrvatskog prijatelja i "povjesničara" Iva Banca:

"Tijekom borci s Turcima u razdoblju 15-17 vek, u Hrvatskoj dolazi do velikih demografskih promena pošto dio Hrvata napušta granično, ratno područje, a na njihovo mjesto Habsburzi naseljavaju Srbe i Vlahe. Pošto su njihova prava u Hrvatskoj i Slavonskoj vojnoj krajini bila zaštićene Vlaškim statutom do pohrvaćenja dolazi u vrlo rijetkim slučajevima, ali na području civilne Hrvatske imamo drugačiju situaciju pošto, tamo Habsburzi vrše pritisak da pravoslavni stanovnici pređu na katoličku vjeru. Najpoznatiji "uspjeh" tog prisilnog pohrvaćenja postaje osnivanje unionističke Križevačke eparhije. Danas na službenom popisu vjernika ove eparhije koja je osnova za Srbe danas njih više nema nego su praktički jedini vjernici Rusini i Hrvati.

Osim pohrvaćenja Srba isti proces, ali u manjoj mjeri se provodio i među Vlasima tako da oni nestaje s popisa stanovništva civilne Hrvatske u 19. veku."

Ако ти кажеш...
Zaustavimo fašističku velikovlašku mitomansku propagandu. 2011. godine je istočna Srbija (Timočka Krajina) imala 244.959 ljudi. U to vreme broj govornika vlaškog jezika bio je 43.095 a Vlaha bilo je 35.330. Oni koji se izjašnjavaju kao Vlasi u Srbiji i drugim balkanskim država su POVLAŠENI Srbi pre svega. Ima i drugih. Primer su povlašeni Romi-Cigani poznati kao Karavlasi poreklom iz Rumunije koji se smatraju, osećaju i izjašnjavaju Vlasima.

Vlasi u Bugarskoj (povlašeni Srbi) su srodni Vlasima u Srbiji (takođe se radi o povlašenim Srbima).

http://en.wikipedia.org/wiki/Vlachs_in_Bulgaria

"Part of the people , that self-declare as Vlachs, are in fact Romani people, which speak a Vlax Romani dialects."

http://en.wikipedia.org/wiki/Vlachs_in_Bulgaria

Masa Srba i Roma se izjašnjava kao Vlasi na popisima stanovništva.
Нелупетај .....Какви повлашени Србе у Бугарској...

Cudno, ne znam kako to objasnjavas. Da Grci za Vlahe nisu imali drugi ili svoj grcki naziv prije 11. vijeka.
Јеси ли видео негде други назив за Влахе од стране Грка? Могу да их назову Αρμάνοι што је неологизам као и Τσιντσάροι, како их ми зовемо у Србији, али их не зову тако.

Back