Vlasi — balkanski fenomen

Били они господа или не, говорили су народни латински. Њихови потомци, о којима овде расправљамо, нису га могли научиту животом као сточари у планинама и окружени прво Аварима а касније Словенима. Током наредних десетак векова мешали су се са Словенима и другим (Бугарима, Куманима, итд) што је дало савремени језик и генетику.

А током живота као сточари, након пада Римског Царства, Власи нису престали бити хришћани -- то доказује латински карактер основног хришћанског вокабулара -- него нису имали државну црквену организацију.
romanski vlasi gde su bili manjina i nisu imali vlastite crkve, državu i druge institucije. tamo gde su bili većina su opstali i formirali barem u moderno vreme. postoje oblasti koje su bile heterogene ali to nije bio dinarski masiv. utuvi si to i ne preslikava reč vlah u nacionalno ime. ona nije korišćena na način kako nacionalisti sada shvataju.

Свака ти је ка у Његоша. :ok:

Романофони преци Румуна су по свему судећи мигрирали из Бугарске у данашњу Румунију у развијеном и касном средњем веку. "Влашки" мигранти из Бугарске су по доласку прво у Влашку низију а касније и северније у тим крајевима аспорбовали пуно Словена. Влахизација/румунизација Словена у данашњој Румунији је почела кад су Власи дошли из Бугарске и траје и дан данас, то је хиљадугодишњи процес.
Хиљадугодишња влахизација/румунизација Словена са подручја данашње Румуније је оставила последице у језику и посебно генетици данашњих Румуна која је више словенска него палео-балканска (прото-влашка).
Управо тако. Прави Власи су дошли међу дачке Словене и помешали се с њима. Било је ту и различитих туркијских скупина (Кумани, Печењези, Татари, Гагаузи...), иранских (Алани-Осети, Јаси...), Рома, Черкеза... номада... који су се асимиловали, углавном. Мање-више, то је то. Све остало, што се дешава након касног средњег века, па од XVIII, а нарочито у XIX веку је политичка чорба, а знамо ко је главни кувар, иако су зачине додавали различити помоћни кувари.

Иначе, овај Vlaicu Comăneci alu Râmleanu (Влајко Куманић Римљанин - "Прави Влах") заиста јесте то, ако је Куман; зато што Кумани јесу власи.

Управо тако. Прави Власи су дошли међу дачке Словене и помешали се с њима. Било је ту и различитих туркијских скупина (Кумани, Печењези, Татари, Гагаузи...), иранских (Алани-Осети, Јаси...), Рома, Черкеза... номада... који су се асимиловали, углавном. Мање-више, то је то. Све остало, што се дешава након касног средњег века, па од XVIII, а нарочито у XIX веку је политичка чорба, а знамо ко је главни кувар, иако су зачине додавали различити помоћни кувари.

Иначе, овај Vlaicu Comăneci alu Râmleanu (Влајко Куманић Римљанин - "Прави Влах") заиста јесте то, ако је Куман; зато што Кумани јесу власи.
Славане, постави неки видео часа историје из, рецимо, осмог разреда неке основне школе у источној Србији, на влашком. И дај списак гимназија где се учи влашки кезик као матерњи. И кад си при томе, јел може неки снимак богослужја на влашком?

Смешан си. Власи Србије које ти покушаваш да својаташ су пореклом из Румуније, на свом језику себе називају Румâнима и потичу из исте генетске чорбе као и њихова браћа у Румунији.

Славане, постави неки видео часа историје из, рецимо, осмог разреда неке основне школе у источној Србији, на влашком. И дај списак гимназија где се учи влашки кезик као матерњи. И кад си при томе, јел може неки снимак богослужја на влашком?
Ти треба да покренеш петицију за признавање куманске националне мањине, у Румунији, а може и у Србији; да се учи кумански језик и историја и обавезно богослужење на куманском. Ако ти треба мој потпис, подржаћу те.

За почетак, да научиш Оченаш:

Atamız kim köktesiñ

Atamız kim köktesiñ.
Alğışlı bolsun seniñ atıñ, kelsin seniñ xanlığıñ,
bolsun seniñ tilemegiñ – neçikkim kökte, alay [da] yerde.
Kündeki ötmegimizni bizge bugün bergil.
Dağı yazuqlarımıznı bizge boşatqıl –
neçik biz boşatırbiz bizge yaman etkenlerge.
Dağı yekniñ sınamağına bizni quurmağıl.
Basa barça yamandan bizni qurtarğıl.
Amin.

Ти треба да покренеш петицију за признавање куманске националне мањине, у Румунији, а може и у Србији; да се учи кумански језик и историја и обавезно богослужење на куманском. Ако ти треба мој потпис, подржаћу те.

За почетак, да научиш Оченаш:

Atamız kim köktesiñ

Atamız kim köktesiñ.
Alğışlı bolsun seniñ atıñ, kelsin seniñ xanlığıñ,
bolsun seniñ tilemegiñ – neçikkim kökte, alay [da] yerde.
Kündeki ötmegimizni bizge bugün bergil.
Dağı yazuqlarımıznı bizge boşatqıl –
neçik biz boşatırbiz bizge yaman etkenlerge.
Dağı yekniñ sınamağına bizni quurmağıl.
Basa barça yamandan bizni qurtarğıl.
Amin.
Слафко, нема више Кумана -- асимиларани су. Посљедни траг о говорном куманском је из деветнаестог века -- у Мађарској. Кумани су оставили неке генетске црте у њиховим потомцима. То ти говори косооки Куман.

Али Румуни Србије -- такозвани Власи -- још увек постоје. 80% су се сасвим посрбили, не знају језик својих предака и себе сматрају Србима.

... Јао, каква етничка чорба су Срби! Или можда пасуљ?

Они остали 20% Влаха што се не сматрају Србима немају школовање, медије, богослужје на матерњем. О њима говорим.

Пошто си рекао да имају школовање на матерњем, замолио сам ти да поставиш неки снимак часа историје на влашком из осмог разреда. И списак гимназија у којим влашки се учи као матерњи језик. Такође, пошто си рекао да имају богослужје, замолио сам те да то поткрепиш неким снимком литургије на влашком у Србији. Хвала.

Али Румуни Србије -- такозвани Власи -- још увек постоје. 80% су се сасвим посрбили, не знају језик својих предака и себе сматрају Србима.

... Јао, каква етничка чорба су Срби! Или можда пасуљ?

Они остали 20% Влаха што се не сматрају Србима немају школовање, медије, богослужје на матерњем. О њима говорим.
U pravu si. Očito nisu pravi vlasi već Rumuni!

Pravi vlasi su slobodarski ljudi i ne bave se infiltriranjem u druge etnikume. Žive slobodno u svojim brdima i mimo svakoga carstva. imaju svoje zajednice, katunare, primućare, harambaše i vojvode. A imaju li tvoje pasuljdžije takvo svoje uređenje?

"Vlaško stanovništvo

Turska pravna terminologija najjasnije otkriva smisao pojma vlah, jer se u njoj podložno stanovništvo dijeli na ratarsko (raja) i stočarsko (vlasi ili eflak).

U Kliškom sandžaku u vrijeme njegova stvaranja vlasi pretežu među žiteljima. Izvjesno je da se vlasi lakše suočavaju s turskim osvajanjima i zbog svoga statusa i zbog većih mogućnosti kretanja, ali i zbog tipa unutrašnjeg uređenja s hijerarhiziranom strukturom (vojvode i harambaše te primićuri i katunari). Kako su u Turskom Carstvu njihove obaveze u odnosu prema sultanu ili beglerbegovima i sandžakbegovima, jasno je da njihov podložnički položaj nije isto što i rajinski, osobito u razdobljima kada su oni sastavni dio turske vojne sile (obično kao martolosi).

Prvi turski popis područja koje je od 1537. u Kliškom sandžaku potječe iz 1528. godine. Iz tog je popisa jasno da čitav taj prostor nije toliko depopuliran kao što se nerijetko ističe u historiografiji. Stanovništvo se očigledno razbježavalo pred turskim osvajanjem, ali se ubrzo i vraćalo na svoja staništa, dakako, tek jednim svojim dijelom."

Poslednja izmena:
Ма не, то су Срби. Ко год се изјашњава Србином јесте Србин.
a jok. to sa izjašnjavanjem je produkt tvoje obožavane "moderne" civilizacije. odomaćilo se kod onih srba koji sada nose nalepnicu Hrvati.

mi pravi vlasi dobro znamo što smo. mi smo ono što su naši preci. ako su nam preci iz istog etnikuma onda je to naš narod. ako je majka naprimer srpkinja a otac cincar onda su naši jedni i drugi.viđe:

1631261206929.png

ovo mi pravi vlasi zovemo rodoljubljem. a ne nacionalizmom. upravo zbog tog svojatanja jednih i drugih optužuju nas za velikosrpstvo. rodoljublje je uvek ljubav. rodoljublje proističe i iz hrišćanstva ali i prirode naše vlaške zajednice. ja bih rekao da je hrišćanstvo rodoljublje preuzelo od nas.

već sam ti rekao da mi pravi vlasi imamo paradržavno ustrojstvo i vlastite zadruge. čak i vojsku koja brine o samoj zadruzi (banderiji). ta vojska čuva i ljudstvo i blago od neprijatelja i lopova. bratimljenje s drugim vlaškim rodovima je kod nas normalna stvar. to znači, ako se sretnu dve banderije, da se izmedju sebe najpre krvno povežemo/poženimo. tako uvećavamo svoj isti narod i to trebaš razlikovati od slepačkog nacionalizma koji deli i usitnjava svetske narode. nas povezuju istinske krvne veze a naciste slaganje u neznanju i mržnji.

Poslednja izmena:
a jok. to sa izjašnjavanjem je produkt tvoje obožavane "moderne" civilizacije. odomaćilo se kod onih srba koji sada nose nalepnicu Hrvati.

mi pravi vlasi dobro znamo što smo. mi smo ono što su naši preci. ako su nam preci iz istog etnikuma onda je to naš narod. ako je majka naprimer srpkinja a otac cincar onda su naši jedni i drugi.viđe:

Pogledajte prilog 1011399

ovo mi pravi vlasi zovemo rodoljubljem. a ne nacionalizmom. upravo zbog tog svojatanja jednih i drugih optužuju nas za velikosrpstvo. rodoljublje je uvek ljubav. rodoljublje proističe i iz hrišćanstva ali i prirode naše vlaške zajednice. ja bih rekao da je hrišćanstvo rodoljublje preuzelo od nas.

već sam ti rekao da mi pravi vlasi imamo paradržavno ustrojstvo i vlastite zadruge. čak i vojsku koja brine o samoj zadruzi (banderiji). ta vojska čuva i ljudstvo i blago od neprijatelja i lopova. bratimljenje s drugim vlaškim rodovima je kod nas normalna stvar. to znači, ako se sretnu dve banderije, da se izmedju sebe najpre krvno povežemo/poženimo. tako uvećavamo svoj isti narod i to trebaš razlikovati od slepačkog nacionalizma koji deli i usitnjava svetske narode. nas povezuju istinske krvne veze a naciste slaganje u neznanju i mržnji.
Не знам, да ли си чуо једну лепу легенду коју је Тома Фила испричао о настанку имена Цинцари?

Не знам, да ли си чуо једну лепу легенду коју је Тома Фила испричао о настанку имена Цинцари?
ne.
https://www.vreme.com/cms/view.php?id=873566&print=yes

https://www.vreme.com/cms/view.php?id=1347142

evo edukovao sam se malo o cincarima. Koliko vidim pravi potomci romanizovanih tračana i ilira. koji nisu okrenuli leđa prosvećenosti sudeći prema ,onom što su u moderno vreme dali nauci i književnosti barem kod nas u Srbiji. najveća koncetracija velikih ljudi prema brojnosti svoje etničke zajednice.

"Svojim kapitalnim delom O Cincarima (1937) Dušan Popović im se pridružuje – i kao istoričar i kao spisatelj. Tako on o Cincarima kaže: "Odgovor na pitanje šta treba razumeti pod rečju Cincarin, nije tako jednostavan: Cincarin je po poreklu Tračanin ili Ilir, po jeziku Roman, po veri pravoslavan, a po kulturi, bar u varošima, Grk, po zanimanju stočar, trgovac ili zanatlija; sve ostalo njegovo ime, prezime, nacionalno osećanje, državljanski položaj, političko mišljenje, sasvim je neodređeno."

Poslednja izmena:
ne.
https://www.vreme.com/cms/view.php?id=873566&print=yes

https://www.vreme.com/cms/view.php?id=1347142

evo edukovao sam se malo o cincarima. Koliko vidim pravi potomci romanizovanih tračana i ilira. koji nisu okrenuli leđa prosvećenosti sudeći prema ,onom što su u moderno vreme dali nauci i književnosti barem kod nas u Srbiji. najveća koncetracija velikih ljudi prema brojnosti svoje etničke zajednice.

"Svojim kapitalnim delom O Cincarima (1937) Dušan Popović im se pridružuje – i kao istoričar i kao spisatelj. Tako on o Cincarima kaže: "Odgovor na pitanje šta treba razumeti pod rečju Cincarin, nije tako jednostavan: Cincarin je po poreklu Tračanin ili Ilir, po jeziku Roman, po veri pravoslavan, a po kulturi, bar u varošima, Grk, po zanimanju stočar, trgovac ili zanatlija; sve ostalo njegovo ime, prezime, nacionalno osećanje, državljanski položaj, političko mišljenje, sasvim je neodređeno."
Тома Фила је испричао легенду о томе да су Цинцари потомци војника V римске легије и илирских жена.

Па, конкретно сам мислио на потез Кучево- Неготин, плус Кључ. Не мислим на влахе који се помињу у средњовековној Србији.
Добро, ти такозвани Власи јесу пореклом из Румуније. Постоји и мали број Аромуна широм Источне Србије. Ви их називате Цинцарима.

Тома Фила је испричао легенду о томе да су Цинцари потомци војника V римске легије и илирских жена.
То је једно од пучких тумачења термина Цинцар. На свом језику --аромунском-- цинцар је страна реч, они себе називају Армâњима. Цинц значи пет.

Ја сматрам да је назива Цинцар настао због говора Цинцара: гдегод Румуни кажу Ч Аромуни кажу Ц. То је вероватно утицај грчког језика. Ни Грци немају Ч него Ц.

Не требају ти? Јао, па шта ће овај народ? Посрбили се али очито не сви Срби их за такве примају.

У реду, свако има право на своје мишљење.
njihov život je njihova stvar. ne postoji posrbljavanje.
ali i dalje ima retarda koji misle da su ono što nisu.kao da je rim bio juče.

То је једно од пучких тумачења термина Цинцар. На свом језику --аромунском-- цинцар је страна реч, они себе називају Армâњима. Цинц значи пет.

Ја сматрам да је назива Цинцар настао због говора Цинцара: гдегод Румуни кажу Ч Аромуни кажу Ц. То је вероватно утицај грчког језика. Ни Грци немају Ч него Ц.
Само сам хтео да кажем да је легенда баш лепа.

Смешан си. Власи Србије које ти покушаваш да својаташ су пореклом из Румуније, на свом језику себе називају Румâнима и потичу из исте генетске чорбе као и њихова браћа у Румунији.
Нема спора да један део Влаха источне Србије има велике блискости с данашњим Румунима. Нема спора и да је одређен број њих дошао из Румуније, али није извесно да су апсолутно сви дошљаци. Вероватно је и сталеж- власи (изгледа везан за начин живота) из средњовековне Србије близак пореклом с данашњим Румунима, али не значи да су они апсолутно Румуни. Замисли да, када су, рецимо, Срби имали своју државу тврдили да су нпр. Чеси Срби јер су ови под Немцима.

Нема спора да један део Влаха источне Србије има велике блискости с данашњим Румунима. Нема спора и да је одређен број њих дошао из Румуније, али није извесно да су апсолутно сви дошљаци. Вероватно је и сталеж- власи (изгледа везан за начин живота) из средњовековне Србије близак пореклом с данашњим Румунима, али не значи да су они апсолутно Румуни. Замисли да, када су, рецимо, Срби имали своју државу тврдили да су нпр. Чеси Срби јер су ови под Немцима.
Да, слажем се. Уствари не знамо који део данашњих Влаха Србије потичу из данашње Румуније. Дунав никада није био велика препрека кретању Влаха, а турски тефтери сомињају Влахе у данашњој источној Србији у петнаестом и шеснаестом веку. У вези са таквим споменама као што и ранијих спомена Влаха у српским повељама (тринаести и четрнаести век) на овом форуму међу Србима преовладава догматика да су то били само Срби чобани. Нико други у свету то не прихвата.

Back