Veza

Priča kako smo možda mogli da, umesto ulaganja u vezu u kojoj se nalazimo, da probamo da upoznamo što više osoba i tako pronađemo za sebe najbolju - ok, ali osoba koju pre svega treba da upoznamo smo mi sami. Tek kada shvatim da ja postojim u svim tim vezama, i kada razumem i prihvatim svoje potrebe i mogućnosti mogu da znam da li mi neko odgovara ili ne. Više veza može pomoći u tome, ali nije obavezno - ako je nekima dovoljna i samo ta jedna ne vidim zašto sumnjati u njihov izbor, stavljati ih pod lupu i negirati. Jer mi (ljudi) uglavnom ni ne tražimo previše niti nemoguće, ali ih nekih suludih razloga neretko odbijamo da priznamo da je tako, možda iz straha da bi tada ta veza koju imao izgledala manje vredna.

Kompromisi - čitav život pravimo kompromise. Katkad i pod moranjem. I onda se pojavi neko zarad koga vredi napraviti kompromis, ali ne, kada je veza u pitanju sve mora da bude savršeno, to je naša nagrada za sve nepravde kojima smo bili izloženi i zato odbijamo to da učinimo. Biće boljih. Onih gde nećemo morati da se trudimo, sve će samo po sebi dolaziti na svoje mesto. Verujem da i toga ima. Ali da bi čovek prihvatio idealno mora da samo to i poznaje, čitav svoj život, inače se pojavi to mrlja sumnje koja pokvari sliku - i više veza nije savršena, tražimo bolju. I bolju od bolje, i sve tako dalje - donekle.

Neko pomenu mali procenat bakica i dekica koji se šetaju zajedno po pristaništu... Oni su slika, i mi ne znamo šta su sve prošli, zajedno ili sami, dok je nisu naslikali. Sve ono pre, što ne mora biti samo lepo, dobro, razumno - ali što je sada iza njih, kao deo njih i osnova za tu sliku. Kao kada vidiš drvo - široko stablo, velika krošnja, deluje upeđatljivo - a nekada je bilo samo mali izdanak, i bile su potrebne godine da se razvije, sunce, vetar, kiša, mraz, sve to što je izdržalo. I opet postoje šume, gde puno takvih stabala rastu. Slično je i sa ljudima i vezama: započnu, slabi i nejaki, i rastu, pokupe uz put par ožiljaka, ali se i pored toga razviju u nešto - samo što za razliku od drveća, i kada jedna veza uvene, još uvek imaju priliku da ponovo procvetaju u nekoj drugoj. Ali ta mogućnost ne sme biti izgovor da ubijamo ono što imamo.

Jednom nam je jedan profesor (mnogo dobar i sarmantan covek) pricao o vezama. I rekao je da ako s nekim provedemo vise od tri meseca - to je gubljenje vremena. A tri meseca je sasvim dovoljno da nekog upoznamo i vidimo da li nam odgovara. To je isto kao s cipelama. Treba da ih isprobas sto vise i da na kraju odlucis koje ti najvise odgovaraju pa ih kupis i nosis. Tada mi je njegova prica bila cudna i drska, ipak smo bili srednjoskolci. A mozda je covek ipak bio u pravu. Ali ja nikako ne mogu da se ne pitam... sta ako se rasprodaju cipele koje ja odlucim da kupim?! :? Ne volim da se zadovoljavam nekim solidnim stvarima, ljudima, ljubavima. Volim da bude savrseno :D

nema opshteg pravila. nekada sve funkcionise sjajno, do nekog prelomnog trenutka.
ljudi su podlozni promenama, a veza to mora da isprati, ili da propadne. nema garancije da ce uspeti u buducnosti, ako u pochetku funkcionise. nekim ljudima treba vishe da uoce, nekim da se otvore, a nekada ljudi krenu sasvim drugim putevima... postoje mnogi razlozi, zbog kojih se veze zavrsavaju, nakon dugog niza godina, ne mora uvek da se radi o samoobmani
nekada je to samo razlicitost i neuklopljivost, bez obzira sto ljubav i dalje postoji, a vreme pokazuje upravo takve stvari
naravno da se prispitujemo neko vreme, nije lako doneti takvu odluku, ali ne verujem da se neko zavarava godinama, ako je problem i neuklopivost zaista velika...a o5, ima ljudi koji su manje ili vise tolerantni, a neki malo duze cekuju,nadajuci da ce se pronaci zajednicki jezik. neki i uspeju u tome
nema istant resenja, odluka je uvek individualna...
i meni nekako smea rec veza, u ceoj toj prici... nekako vuce nasledje proslosti, koje je, kako mi se cini, odavno prevazidjeno...
zajednica zvuci mnogo lepse

a040.gif
a036.gif

hehe moja sestra upoznala svog sadašnjeg muža sa 15 god, počnu se oni zabavlajt, posle 5 god ona ostane u drugom stanju, ožene se oni, sve u redu, danas imaju 2 divne dece, slažu se i vole a meni moja tetka kaže. sine, ne moraš se odma za prvog zalijepit, imaćeš ga ceo život pun....:D

Liv Tyler, savrsene stvari jednostavno ne postoje.
Posebno u odnosima medju ljudima.
Sto pre se suocis sa tim i prestanes da ocekujes savrsenstvo, zivot ce ti postati lepsi i manje ces imati razocarenja.
Ocekivati savrsenstvo u svemu siguran je put da dobijes pritisak ili cir na zelucu

liv, ja bih volela da to nađeš, to savršeno, ali ne postoji...
a još je gore kad misliš da si to našao pa te surova istina bupne u glavu kao odron. . .
nema savršeno. . .
ništa nije savršeno

nik koji vuce musice za krilca - lep i pametan post.

vise je bolje? malo sutra.
sto se svi trudite da predstavite dugotrajnu vezu kao anomaliju i truli kompromis? neki ljudi usaglaseno sazrevaju i zele da imaju slican stil zivota. nema razloga da oni ne ostanu dugo zajedno (sem ako nisu budale pa sve to ne upropaste).

nekima su neophodni drugi da im pokazu ko su. i to mnogo drugih, posto ne ukapiraju iz prve (a ni druge ni trece...).
neki nisu zreli za partnerski odnos.
neki vise vole da sanjaju nego da zive. i jako vole da ostanu deca. dugotrajan partnerski odnos tesko ide sa infantilnoscu.

znam veze koje traju po 10, 15 godina... znam i neke od 40 godina... to su razliciti ljudi po svemu, i ti odnosi su razliciti, naravno. imaju samo jednu zajednucku stvar: stalno napreduju.

Sipnem mali 'Jack', bez leda, zapalim lulu... fina atmosfera, kakve dobre noge... joooj...

A jeste da mi je srce negde drugde, a nije da oci ne vuku, i nije da ne bih mogao da zgresim... Hocu, necu... Pa sta?

Mda... savrsenstvo, kalupi... ne, to ne... Zivite ljudi punim plucima i onako gde vas dusa vuce. Ne lazite sebe da vam je dobro, ako nije... Mrrrzzzim maske koji ljudi sami sebi navuku. U cijem pozoristu igraju?

Ako vec zajebete stvar i povredite drugog, priznajte sebi prvo, pa i drugima... podnesite posledice, i nastavite da zivite. I pakao je bolji od camotinje.

Duga veza ili puno kratkih, ne znam sta je bolje, samo ne laz.

Ne može neko ko je pre muža/žene imao jednog ili dva partnera sa kojima je bio u vezi po 5 godina da zna šta želi i šta mu treba jer je probao samo dve osobe.
Dva tipa ponašanja, dva tipa reagovanja, dva tipa shvatanja života i veze.

Ne slazem se sa tobom, a evo i zasto.
U pravu si da je potrebno iskustvo da bi pravilno izabrao.
Ali gresis da se vise iskustva stekne sa vise osoba na krace vreme, nego sa dva partnera u dve duge veze.
Puno ljudi stalno menja partnera i misli da je time steklo iskustvo, a ustvari ni sa jednim nisu presli na neki dublji nivo. Sa svakim ostaju na prvoj lestvici.

Sa sedamnaest godina i ja sam bila u nedoumici da li sledim srce i pustim da postane tako ozbiljno i veliko to sto osecam, i nisam se pokajala sto sam poslusala. Ti kroz ozbiljnu vezu mozes mnogo bolje da upoznas sebe, svoje potrebe u vezi, sta ti prija, sta ne.
A inace, i van partnerskih odnosa se upoznaju ljudi, kao osobe, kao prijatelji, saradnici, pa i tako mozes da skontas sta ti odgovara u kom odnosu.:)
Najbolje je raditi onako kako vam vas osecaj nalaze, ne slusati price o isprobavanju i tako tome... Naravno da treba traziti dalje ako ti ne odgovara neko, ali da ga menjas samo radi promene, to je besmisleno!

Liv Tyler, savrsene stvari jednostavno ne postoje.
Posebno u odnosima medju ljudima.
Sto pre se suocis sa tim i prestanes da ocekujes savrsenstvo, zivot ce ti postati lepsi i manje ces imati razocarenja.
Ocekivati savrsenstvo u svemu siguran je put da dobijes pritisak ili cir na zelucu

Hvala na lepim zeljama :) Mislim da mi je za sad dovoljna uvecana stitna zlezda :-D

Citam svuda svasta i sve se svodi na nekoliko stvari:svidjanje,zaljubljivanje,ljubav,sex,naviku,razumevanje.prastanje,svadje i onda se dodje do nekog kraja...Veza...Musko zenski odnosi...Tema koja nema kraja jer svi smo mi razliciti...Svaka je veza slicna a opet razlicita...Pocetak,kulminacija,kraj...elementi veze...happy end da li to postoji?Sve sto pocne mora i da se zavrsi,nije bitno kad... posle pet dana,nedelja,godina,meseci,decenija...Sve ima svoj pocetak i kraj...Bajke se zavrsavaju srecnim zavrsetkom,nikad ne pise sta je bilo posle...A posle je ono bitno sto dolazi...Princ je pronasao svoju princezu...Princezu je spasao princ...i onda?Tu se bajka zavrsava a pocinju musko-zenski odnosi, sve ono sto ide uz to...A to nije lepo da bi se pisalo u bajci...ume da bude al ne dovoljno...jer stvarni zivot nije bajka vec zivot...A on ume da bude jako...{trazim prave reci da opisem al...}predivan,uzasan,dosadan,zanimljiv.dinamican,mistican,grozan,zabavan,razlicit.... sta od toga?
Covek je drustveno bice,stvoren da bude deo zajednice,da daje i prima...i funkcionise udvoje,u zajednici,vezi...

cekaj vesela a jel svrha tog sudarnja i cirkulacije kroz razne veze naci pravog? zasto mislis da je sedam godina
jako dugo za vezu, shta to znachi, nit` vamo, nit` tamo, zaglavljeni u prostoru
, mislis trebalo je da rezultira brakom?

i sta ljudima znaci " pravi", "idealni", jer to znaci da zene jos uvek traze princa na belom konju? kako mislite da cete znati da ste ga nasle ako se ne zadrzite malo duze u vezi?

ja nekako sve vise verujem u onu "ne mozes coveka upoznati dok ne podelis sa njim dzak soli" u bilo kojoj vezi, ljubavnoj, porodicnoj, prijateljskoj...

duge veze su mi apsolutro strane,
najduze sam bila u vezi osam meseci
savrseno ne postoji, svakako
ali kada shvatim da mi neko ne prija, ne odgovara
zapravo kada ga bolje upoznam,
odlazim i to je to...
bolje biti kvalitetno sam nego sa bilo kim
time se uvek vodim
i nije mi lose, mogu reci

Meni je oduvek bilo glupo kad se ljudi zaljube u srednjoj školi i najbolje godine života utucaju u toj vezi koja traje recimo 7-8 godina i onda pukne tamo negde kad treba da se završi brakom a oni već imaju po 26-7 godina.
Ne razumem tzv ozbiljne veze koje traju duže od 2-3 godine a ne završavaju se makar zajedničim stanovanjem, tj. životom.

procitao si mi misli:razz:..a slazem se i sa onim da ne mozes sa 18 znati sta zelis kad tada jos uvek sam sebe upoznajes...i da,i muskarci i zene imaju potrebe za menjanjem partnera...oni koji tvrde suprotno lazu,pre svega sebe:roll:...naravno,to ne znaci spavati sa svakim ko ti bude iole simpatican:wink:

procitao si mi misli:razz:..a slazem se i sa onim da ne mozes sa 18 znati sta zelis kad tada jos uvek sam sebe upoznajes...i da,i muskarci i zene imaju potrebe za menjanjem partnera...oni koji tvrde suprotno lazu,pre svega sebe:roll:...naravno,to ne znaci spavati sa svakim ko ti bude iole simpatican:wink:

Citam ti misli i dalje.....
..........
:shock:........:oops:

:razz:

cekaj vesela a jel svrha tog sudarnja i cirkulacije kroz razne veze naci pravog? zasto mislis da je sedam godina, mislis trebalo je da rezultira brakom?

Pa nechim je svakako trebalo da rezultira .. mozda raskidom!

i sta ljudima znaci " pravi", "idealni", jer to znaci da zene jos uvek traze princa na belom konju? kako mislite da cete znati da ste ga nasle ako se ne zadrzite malo duze u vezi?

Pa shta ce da traze? Zabu? Zasto tako zacudjeno zborish u vezi princa? Normalno je da svako sebi trazi ono sto smatra da mu je potrebno, pa ako je princ, princ je. Malo duze u vezi .. pa u redu .. ali sedam godina je predugo. Ne bih da ponavljam ono shto su ljudi vec pisali, pa te molim da procitash prve dve-tri stranice. Lyon je, recimo, izneo razmishljanja koja su mi bliska.

ja nekako sve vise verujem u onu "ne mozes coveka upoznati dok ne podelis sa njim dzak soli" u bilo kojoj vezi, ljubavnoj, porodicnoj, prijateljskoj...

Ja mislim da vecina u to veruje, evo i ja takodje. Ali za sedam godina mozesh da iskopash pola rudnika soli.

Back