VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Analogija je ok, zato što je temelj rečenog, princip, takođe ok.
Što se smisla tiče, ne bih se složio da ostaje isti, jer Ljubav i strah nisu isti.
Npr. voda i brašno ispuniće posudu, imaće istu formu, gledajući spolja, poprimiće oblik suda, dok će suština unutrašnjosti biti različita, jer su u pitanju različite stvari, koje ispunjavaju sud.

I brasno i voda ispunice posudu...to je smisao...da je posuda ispunjena.. a rekoh, smisao je isti samo se odnosi na razlicite kategorije...

Pročitaj pažljivije šta ti je Dju napisala...i nemoj mantrati bez veze...

A ovo od Getea za tebe:
"Написао је: "У почетку беше Реч!"
Како ћу даље? Запео сам већ!
Не могу реч високо тако ценити,
Ја морам другом њу заменити
ако сам правог духа се надисао,
Ту пише: "У почетку беше Смисао!"
Код првог реда добро пази
Да твоје перо не пренагли!
Је л смисао тај што дела и ствара?
Треба да стоји: "У почетку беше Снага!"
Ал и при овој речи стајем,
И док је пишем, већ се кајем.
Помаже мени дух! Одјеном пишем смело,
јер јасно видим: "У почетку беше Дело!""

Faust... Sam pocetak :D

Sustina je sud...ili covek gore u tvom primeru. Jer da nemas sud, tj. coveka, onda i nije bitno sta se sipa, zar ne?

Sud ne može biti suština, već jedino ono za šta je sud stvoren, a to je da primi određenu sadržinu, tj. suštinu.
Dakle, sud je forma, koja služi da se u nju stavi suština.
Nije lonac suština, već ono što se u loncu kuva.
Nije se iko zasitio od lonca, već eventualno od pasulja.
Ala si žilava.

Poslednja izmena:
A ovo od Getea za tebe:
"Написао је: "У почетку беше Реч!"
Како ћу даље? Запео сам већ!
Не могу реч високо тако ценити,
Ја морам другом њу заменити
ако сам правог духа се надисао,
Ту пише: "У почетку беше Смисао!"
Код првог реда добро пази
Да твоје перо не пренагли!
Је л смисао тај што дела и ствара?
Треба да стоји: "У почетку беше Снага!"
Ал и при овој речи стајем,
И док је пишем, већ се кајем.
Помаже мени дух! Одјеном пишем смело,
јер јасно видим: "У почетку беше Дело!""

Faust... Sam pocetak :D

Auuuu ala ovo može da bude diskutabuilno. No ima nešta drugo zanimljivo. Da li prvo ide misao o nečem ili osećaj nečeg...

Auuuu ala ovo može da bude diskutabuilno. No ima nešta drugo zanimljivo. Da li prvo ide misao o nečem ili osećaj nečeg...

Mislim da smo to vec pisali na ovoj temi, mislim zenicanin ili tako neko je pisao... Ja nekako ipak mislim da je osecaj... Ali opet, da je taj osecaj zapravo misao na nesvesnom nivou, u svesti jos nije definisana potpuno... Uf, ala ga zakomplikovah sad... :D
Diskutabilan je citat bas, narocito ako se odvoji ovako samostalno i kao takav se tumaci.. Ali kao deo Fausta je potpuno razumljiv :D

Pa Ti onda kada odeš u prodavnicu, kupi praznu ambalažu piva, a plati je kao punu.
Ako Te pitaju šta radiš, reci da Ti treba samo suština.

Zašto tako na dečijem nivou izokrečeš teze...

Pazi ovako. Neki sud recimo čaša ima svoju suštinu da bude čaša.

A da li češ ti u tvoju čašu sipati vodu ili sok ili mleko to je već formalni deo jer suština čaše je da se u nju nešto sipa u nekoj funkciji datog trenutka.

:dash:

Ne znam šta je veća nebuloza. Tvoja prva ili druga rečenica...

Pa meni i nije toliko nebulozno sta je djavolko napisao, mozda se nije dobro izrazio samo. Telesni osecaj u smislu nekih nadrazaja spolja koje osecas fizicki, kao kad te neko pomiluje, udari, ustine... I duhovni osecaj u smislu emotivni neki, unutrasnji osecaj... Ali i ti emotivni osecaji se manifestuju i na fizickom nivou... U psihologiju su kognitivno i emocionalno podrucje razdvojeni koliko ja znam... Pod emocionalnim podrucjem se smatra sve ono sto ne mozemo da kontrolisemo, a javlja se...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back