VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moze to i ovako: Ja sam agnostik. Ja sam agnostik...
Ma koliko pomavljao tu recenicu to ne moze da izmeni moje zivotno iskustvo.

Ne. Ne može tako. Kada se kaže ono...Ja verujem u boga...pa se na osnovu toga kao dokaza predočava tvrdnja...bog postoji...je jedno a kada se kaže...Ja sam agnostik...ali bez bilo kakve tvrdnje zasnovane na tome to je nešta drugo. A očito je da jedno sa drugim nema nikakve veze. Ali nikakve.

Za mene na osnovu licnog iskustva nema nikakve sumlje da postoje desavanja koja se poznatom naukom ne mogu opisati.

A šta misliš koliko je takvih dešavanja bilo u nekim starim vremenima... A u današnje vreme je takvih dešavanja sve manje i manje.

Dakle ja znam da postoje duhovna bica o kojima uglavnom ljudi ili nemaju nikakva iskustva, ili ta iskustva nisu zapazili ili ih odbacuju kao sto neki odbacuju postojanje Boga.

Kako si rekao...Ja znam... a ne... ja verujem...da li bi mogao da mi predočiš barem deo tog tvog znanja o tim duhovnim bićima...

Kad ti kazes da ocekujes da neko ko ima nekakva iskustva u toj oblasti bi trebao biti u stanju da razgovara sa Bogom ja to neprihvatam kao nesto sto ima veze sa mojim iskustvima...

A da mi malo pojasniš...tvoja iskustva...
:bye:

Nemati VERU,znaci nemati sebe.Nemati veru u Boga,znaci biti izgubljen u realnom i nerealnom svetu.

A da mi pojasniš šta znači...imati sebe...

Vera nas vodi u duhovnost,duhovnost blizi nas Bogu,a to znaci?Prepoznavanje samog sebe,spoznaja Bogocoveka,a time i uvod u pokajanje i ciscenje nase duse koje vodi ka fizickom i psihickom zdravlju,jer vera leci.

Po tebi duhovnost može baštiniti samo Isusov sledbenik...Zašto ?

A šta podrazumevaš pod ...prepoznavanjem samog sebe...A posebno mi je zanimljivo šta podrazumevaš pod ...spoznaja bogočoveka...

A ovo ti je samo tako...jer vera leči...

Kada ti recimo hitno zatreba lekar i hitna pomoć šta češ učiniti. Sedeti kod kuće i čekati da te vera izleči ili češ pod hitno pozvati hitnu pomoć...

S'verom u Boga,za drzavu i crkvu

:dontunderstand: ovo ...za državu...o kojoj se državi radi...
:think:

Da li iz redosleda citata ocekujes da dodjemo do tvog misljenja, stava ? ...

Zar nije jednostavnije da sam izneses svoje misljenje?

Ako zelis komentar ukazi u kom smeru bi ocekivao da komentarisemo.

Ako zelis da ja komentarisem onda iznesi samo jedan citat, to bi bilo najbolje, ne volim duge postove ...

Napisi svoje misljenje o citatu kao polaznu osnovu za komentarisanje...

:sanke:

Savet na mestu i prihvatljiv.z:poz:

Ovo je interesantno: da se ujedine ove tri religije. Mogli bidmo da počnemo da radimo po tom pitanju ovde na Forumu.:D Pa negde mora da se počne.
Lepo rečeno. Ali gde je razum kod onoga koji se klati ispred onog zida, ili onoga koji bi da krstom i mačem širi svoje stado, ili onog koji pun eksploziva upadne među ove prve.

A gde li je u svemu tome ono....ljubav, ljubav, ljubav...z:poz:

Ovo je interesantno: da se ujedine ove tri religije. Mogli bidmo da počnemo da radimo po tom pitanju ovde na Forumu.:D Pa negde mora da se počne.
Lepo rečeno. Ali gde je razum kod onoga koji se klati ispred onog zida, ili onoga koji bi da krstom i mačem širi svoje stado, ili onog koji pun eksploziva upadne među ove prve.

Kad ideja ima unutrasnju snagu nju ne treba puno podrzavati.

Osnovno je da pripadnici tih religija shvate da veruju u istog Boga.

:zcool:

Mnogi ne znaju tu osnovnu cinjenicu. Za ne poverovati.

:rtfm:

Ne. Ne može tako. Kada se kaže ono...Ja verujem u boga...pa se na osnovu toga kao dokaza predočava tvrdnja...bog postoji...je jedno a kada se kaže...Ja sam agnostik...ali bez bilo kakve tvrdnje zasnovane na tome to je nešta drugo. A očito je da jedno sa drugim nema nikakve veze. Ali nikakve.

Pa moje zivotno iskustvo je deo proslosti i ono je bar za sada po svim mojim a verovatno i tvojim saznanjima nepromenljivo. Dakle ponavljanjem bilo koje recenice, pa makar i fanaticno, ono ostaje takvo kakvo je. Mozda saznanje nekih novih cinjenica moze promeniti tumacenja koja imam o tim pojavama, istina zavisi i od ugla gledanja... Ti izrazavas sumlju u postojanje Boga i trazis neposredne dokaze za to. Ok i ja nisam verovao, pa vec sam pisao da sam bio ateista. Nisam verovao ni u vradžbine pa sam se iznenadio kad sam saznao da one spadaju u tajna znanja koja su predata ljudima od strane ... i posle potopa opet postala na neki nacin dostupna...

Ja mogu sebi dozvoliti sumlju da su tekstovi uvrsceni u Bibliju prilagodjeni saznajnoj mogucnosti prosecnih ljudi u vreme njihovog pisanja.

Mogu uvideti i zahvaljujuci ovoj i drugim temama da postoje nelogicnosti, nedoslednosti, kontradikcije tj. svakakvi problemi pri analizi teksta Biblije.

Moje iskustvo o kojem sam vec na par tema pokusao da pisem nije naislo na razumevanje niti cak ni na podsmesljive komentare. Bilo je ignorisano. Bilo je ignorisano i pisanje o tudjim iskustvima.

Dakle nemam nameru da ponavljam price niti da pricam nove.

Licno sam uveren, van svake realne sumlje, da postoje pojave, bica, koje zvanicna nauka ne poznaje, tj takvi uticaji koji se ne mogu opisati tumacenjima zvanicne nauke.

Ajd malo i sale. Znam veoma cenjene ljude ... koji se boje, skoro histericno, pomracenja Sunca ili Meseca... Vec sa gromovima se ne bih salio ...

z:)

Nisam verovao ni u vradžbine pa sam se iznenadio kad sam saznao da one spadaju u tajna znanja koja su predata ljudima od strane ... i posle potopa opet postala na neki nacin dostupna...

Verovatnop si pod onim vradžbine podrazumevao...magiju...

Ajd malo i sale. Znam veoma cenjene ljude ... koji se boje, skoro histericno, pomracenja Sunca ili Meseca... Vec sa gromovima se ne bih salio ...

Razne vrste strahova u vidu bezbroj fobija nemaju veze sa verovanjem ili ne verovanjem u boga. A ima i sujevernih ljudi neovisno od toga da li su vernici ili nisu.
z:poz:

U knjizi Tvrdjava Meše Selimovića stoji i ovaj deo:

''Šta je to s nama i sa životom, u kakve se to konce splićemo, u šta upadamo svojom voljom u šta nevoljom, šta od nas zavisi, i šta možemo sa sobom? Nisam vješt razmišljanju, više volim život nego misao o njemu, ali kako god sam prevrtao, ispada da nam se većina stvari dešava mimo nas, bez naše odluke. Slučajnost odlučuje o mome životnom putu i o mojoj sudbini, i najčešće bivam doveden pred gotov čin, upadam u jedan od mogućih tokova, u drugi će me ubaciti samo druga slučajnost. Ne vjerujem da mi je unaprijed zapisan put kojim ću proći, jer ne vjerujem u neki naročit red ovoga svijeta. Ne odlučujemo, već se zatičemo. Strmoglavljeni smo u igru, punu nebrojenih izmjena, jednog određenog trenutka, kad nas samo ta prilika čeka, jedina koja nas može sačekati, u toku mješanja. Ne možes je zaobići, ni odbiti. Tvoja je, kao voda u koju padneš. Pa plivaš, ili potoneš.''

Kako Vam to zvuči...:think:

Da li iz redosleda citata ocekujes da dodjemo do tvog misljenja, stava ? ...

Zar nije jednostavnije da sam izneses svoje misljenje?

Ako zelis komentar ukazi u kom smeru bi ocekivao da komentarisemo.

Ako zelis da ja komentarisem onda iznesi samo jedan citat, to bi bilo najbolje, ne volim duge postove ...

Napisi svoje misljenje o citatu kao polaznu osnovu za komentarisanje...

sta ja imam ot tebe da ocekujem
ne umisljaj
pokusaj da me zaobilazis jer su nam poimanja realnosti suprotna

U knjizi Tvrdjava Meše Selimovića stoji i ovaj deo:

''Šta je to s nama i sa životom, u kakve se to konce splićemo, u šta upadamo svojom voljom u šta nevoljom, šta od nas zavisi, i šta možemo sa sobom? Nisam vješt razmišljanju, više volim život nego misao o njemu, ali kako god sam prevrtao, ispada da nam se većina stvari dešava mimo nas, bez naše odluke. Slučajnost odlučuje o mome životnom putu i o mojoj sudbini, i najčešće bivam doveden pred gotov čin, upadam u jedan od mogućih tokova, u drugi će me ubaciti samo druga slučajnost. Ne vjerujem da mi je unaprijed zapisan put kojim ću proći, jer ne vjerujem u neki naročit red ovoga svijeta. Ne odlučujemo, već se zatičemo. Strmoglavljeni smo u igru, punu nebrojenih izmjena, jednog određenog trenutka, kad nas samo ta prilika čeka, jedina koja nas može sačekati, u toku mješanja. Ne možes je zaobići, ni odbiti. Tvoja je, kao voda u koju padneš. Pa plivaš, ili potoneš.''

Kako Vam to zvuči...:think:

Slucajnoscu se proglasava ono sto se desava a za koje ne znamo glavne faktore uticaja.

Postoji i drugacije misljenje, da je neodredjenost faktora desavanja, slucajnost, jedno od glavnih svojstava sveta.

:zskace:

z:)

U sledecu misao sam verovao dosta dugo i smatram da je u velikoj meri tacna. Verovatno nije nesto posebno originalna ali je nisam preuzeo ni od kog konkretno.

Postoji prirodan poredak stvari.

Ponasaj se u skladu sa samim sobom (dosledno) i vremenom ces doci na svoje prirodno mesto (polozaj ...).

Problem nastaje ako nemas dovoljno snage (nesto ti oduzima energiju ili usmeravas deo energije u drugom smeru) ili nemas dovoljno zelje ili promenis zelju.

Slucajnoscu se proglasava ono sto se desava a za koje ne znamo glavne faktore uticaja.

Postoji i drugacije misljenje, da je neodredjenost faktora desavanja, slucajnost, jedno od glavnih svojstava sveta.

:zskace:

Poznato je da mnogo ali mnogo toga u čovekovom životu biva neki ishod sticaja okolnosti ili ti slučajnosti. Kako slučajnost po nekoj logici stvari ne može biti unapred predodredjena bilo čim jer onda ne bi bila slučajnost, interesuje me ima li taj neki tok slučajnosti neke veze sa recimo sudbinom ?

Poznato je da mnogo ali mnogo toga u čovekovom životu biva neki ishod sticaja okolnosti ili ti slučajnosti. Kako slučajnost po nekoj logici stvari ne može biti unapred predodredjena bilo čim jer onda ne bi bila slučajnost, interesuje me ima li taj neki tok slučajnosti neke veze sa recimo sudbinom ?
Kako sam ja razumeo tvoje razmisljanje na osnovu njega izvlacim sledeci zakljucak (dakle baziran na tvom razmisljanju) :

Slucajnost i sudbina su medjusobno iskljucivi pojmovi, ili postoji slucajnost u prirodi ili postoji sudbina.

A sad nesto sa druge teme.

Kad se razmatra slobodna volja onda se po meni eliminise sudbina ...

Slucajnost i sudbina su medjusobno iskljucivi pojmovi, ili postoji slucajnost u prirodi ili postoji sudbina.

I koje od toga ćemo da ...eliminišemo....?

A sad nesto sa druge teme.
Kad se razmatra slobodna volja onda se po meni eliminise sudbina

Ako prihvatiš da sudbina postoji onda je nikakvom slobodnom voljom ne možeš ...zaobići...jer ne možeš znati gde ti je napravila ...''sačekušu''...

Da ja prenesem nesto sto mi lezi na srcu a mozda pase u celom ovom...nagadjanju.
Imam jednog prijatelja, dobri smo, razumemo se duhom. Retko se susrece neko koga odmah shvati covek. Ali da ne otezem. Taj moj prijatelj imase jedan veliki hobi, redak hobi. Eto, on je voleo da lovi medvede. Ne da ih ubije, jednostavno, da ih...lovi. I tako, lovio je on dugo, i svi su mu se divili (dive mu se i sada), ali...kako zivimo u vremenu zasticivanja posebnih vrsta, imao je peh. Nije da su u opasnosti da izumru, nasuprot tome, ima ih sve vise. Skoro su postali kao i ovi divlji psi (mislim na lutalice kojih ima na svakom koraku po BG-u), ujedaju i agresivni su. Ali...zakon je zakon, zasticeni su i moze im se. Ko zna, mozda ce i moj prijatelj jednom moci ponovo da lovi, ali mozda u medjuvrenu i izgubi volju za to. Ja sam se nekada davno zanosio sa time, ali nikada nisam...lovio.
Sada, da bi me shvatili zasto bas na ovoj temi pisem.
Dugo sam razmisljao dali ima ovaj slucaj nesto sa verom, cudno, ja mislim da ima puno:aha:
A vi, sta vi mislite :ceka:

Da ja prenesem nesto sto mi lezi na srcu a mozda pase u celom ovom...nagadjanju.
Imam jednog prijatelja, dobri smo, razumemo se duhom. Retko se susrece neko koga odmah shvati covek. Ali da ne otezem. Taj moj prijatelj imase jedan veliki hobi, redak hobi. Eto, on je voleo da lovi medvede. Ne da ih ubije, jednostavno, da ih...lovi. I tako, lovio je on dugo, i svi su mu se divili (dive mu se i sada), ali...kako zivimo u vremenu zasticivanja posebnih vrsta, imao je peh. Nije da su u opasnosti da izumru, nasuprot tome, ima ih sve vise. Skoro su postali kao i ovi divlji psi (mislim na lutalice kojih ima na svakom koraku po BG-u), ujedaju i agresivni su. Ali...zakon je zakon, zasticeni su i moze im se. Ko zna, mozda ce i moj prijatelj jednom moci ponovo da lovi, ali mozda u medjuvrenu i izgubi volju za to. Ja sam se nekada davno zanosio sa time, ali nikada nisam...lovio.
Sada, da bi me shvatili zasto bas na ovoj temi pisem.
Dugo sam razmisljao dali ima ovaj slucaj nesto sa verom, cudno, ja mislim da ima puno:aha:
A vi, sta vi mislite :ceka:

Kako da nema veze sa verom,vera podrazumeva sve sto je prirodno,a ti cinovi vlasti,dela koja si pomenuo,nespadaju u domen prirode,(zakoni prirode).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back