Veliki pad cena nekretnina u Beogradu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Provela sam veci deo svog zivota u inostranstvu i dobro znam da tamo predgradje nije isto sto i predgradje Beograda. Tamo predgradja funkcionisu ko zasebne celine a kod nas je sve ipak vezano za grad.
Koje to bgd. predgradje imalo lici na neko evropsko ili americko. Jainci ( relativno blizu ali seti se na sta lici onaj kruzni put), Krnjaca ( kanalizacija), Knezevac....zgrada do zgrade a sve katastrofalne........navedi mi koje je to nase predgradje a da lici na nesto.......

Ako radis u centru od 9-5 i zivis u Batajnici.........koliko ti vremena treba do posla i natrag?
Koliko se samo vremena izgubi u prevozu?
Shvatam ja i prednosti za malu decu zivotom u Batajnici, a kako ce biti kad malo odrastu pa krenu svaki dan sa nekoliko prevoza u srednju skolu u Beograd...........kad se nocu budu vracale u 10 ili kasnije.
U svakom slucaju, svako ima pravo na svoj izbor.

Ne znam zasto Vam smeta kad neko voli iskljucivo centar, tu je rodjen, tu su mu prijatelji, tu mu je posao, roditelji.............jednostavno voli da izadje iz kuce i da mu je sve na dohvat ruke.
Deca mogu sama peske i u skolu, i na klizanje, i na bazen, i u muzicku skolu........Mnogo toga.
Ima li toga u predgradju. Na zalost uglavnom nema.

Pad cena nekretnina - tabu tema???
Realno prenaduvano!
Naime dok god na nasem trzistu kao agenti rade ``strucnjaci`` koji ne znaju osnovne pojmove gradjevine, o lokacijama grada da i ne pricam i svojim ``procenama`` kvaliteta diktiraju cene iste nece pasti ni za izdavanje ni za prodaju( stan na slaviji 67m2 realno vredi 140.000 ``kolege`` procenile na 240.000).
Da bi se to desilo - mora da se donese zakon o nekretninama koji ce odrediti ko i kako moze raditi posao, zakon o oglasavanju i na prvom mestu zakon o privatnoj svojini.
Rupa u Majke Jevrosime od 18m2 koju ``beograTska gospoDZa`` izdaje za 380 eura ( o uslovima tipa: za samo jednu devojku, zaposlenu, nepusaca, manje tezine da ne dodje do ostecenja kreveta, kojoj niko nece dolaziti) jer je elem u centru, je nesto sa cim se svakodnevno suocavamo.
Kad se takvima stavi veto i ti njihovi uslovi dodatno oporezuju, onda ce mozda i cene nekretnina pasti.
Pod uslovima da se agencijama koje rade svoj posao omoguci da to i cine, a ne da svako u ovom gradu glumi agenta.
Shodno tome, agencije s pravom i jesu na crnoj listi.

Da su agenti uglavnom neprofesionalni, slazem se. I mnogo lazuuuuuuuu.

Ali ne slazem se ni da se donese neki zakon koji bi zastitio samo agencije za prodaju nekretnina.
Pa da nam umesto ova 3% sto je ogroman iznos, zabiberite i 5% a da Vam niko nista ne moze.
Cak bi bilo i mnogo bolje bez Vas agencija. .........Mogu da postoje, ali ne da rade na ovaj nacin kao do sada. Ko hoce preko vas, nek plati. Isto kao i sa automobilima. Zasto bi bilo drugacije.....
Zamisli da nam uvedu da samo preko ovlascenih preprodavaca mozemo da prodamo svoje vozilo.
Smesno ....... i nigde ne postoji.

A ako prodavac zeli sam da da oglas i da proda stan, da ga pustite da to sam i uradi.
A ne sto se agencije bore ko ce da ga prodaje, pa ga prodaju sve ali ga drugacije oglasavaju da bi privukli paznju i tako kupci po nekoliko puta odu da vide isti stan.......jednom oglasen kao "kod amer. ambasade", drugi put kao "Visegradska", a zapravo se radi o Savskoj ulici. Uzas.

Sto se tice gospoDZe koja izdaje.............to je njena nekretnina i moze da inzistira na crncu sa dve koze ako hoce. Razumes.......... Njena stvar. Odredjivanje cene takodje. Nema tu njoj ko da se mesa i da joj daje veto, a druga stvar je da li ce uspeti da nadje nekoga ili nece i pod kojim uslovima.

A opet blizi mi je Zemun nego Slavija kad bi ziveo u Mirijevu,Miljakovcu.....a sta to ima Slavija sto nema Zemun.
Ja vise volim da me bude petlovi nego tramvaji .

tako je gosn rajkoviću! sećam se 80., dok još nije uvedeno daljinsko grejanje po centru grada...to se nije moglo disati od jeseni do proleća (od raznih smrljivih načina grejanja) kad se penjem ulicom carice milice. kod ''tanjuga'' sam već zelena u licu...sad je situacija bolja, ali opet - mnogo automobila....ne mogu da zamislim da tamo spavam...
ne kažem da je novi beograd idealan, ali, brate, kad otvorim oči vidim krošnju drveča kroz prozor, a automobili i tramvaji su tamo negde mnogo dalje...

U zivotu stan u novogradnji ne bi uzeo.Za sada par prijatelja koji su uzeli stan u novogradnji svi su se pokajali....izolacija nula,drvenarija nula...jednom recju sve je na nuli.

moj brat je kupio stan kod arene, novogradanja, što bi rek'o torrente...tri godine su tamo i baš im je fino i sve lepo funkcioniše...samo, stan je kupio za 1330 evra po kvadratu, a sad vredi...bili me glava kad pomislim na cifru.
moguće je da ima dosta novogradnje koja ne valja, ali i kod starijih stanova teba ulagati....ništa ne može večito da bude ok.

Provela sam veci deo svog zivota u inostranstvu i dobro znam da tamo predgradje nije isto sto i predgradje Beograda. Tamo predgradja funkcionisu ko zasebne celine a kod nas je sve ipak vezano za grad.
Koje to bgd. predgradje imalo lici na neko evropsko ili americko. Jainci ( relativno blizu ali seti se na sta lici onaj kruzni put), Krnjaca ( kanalizacija), Knezevac....zgrada do zgrade a sve katastrofalne........navedi mi koje je to nase predgradje a da lici na nesto.......

Ako radis u centru od 9-5 i zivis u Batajnici.........koliko ti vremena treba do posla i natrag?
Koliko se samo vremena izgubi u prevozu?

Shvatam ja i prednosti za malu decu zivotom u Batajnici, a kako ce biti kad malo odrastu pa krenu svaki dan sa nekoliko prevoza u srednju skolu u Beograd...........kad se nocu budu vracale u 10 ili kasnije.
U svakom slucaju, svako ima pravo na svoj izbor.

Ne znam zasto Vam smeta kad neko voli iskljucivo centar, tu je rodjen, tu su mu prijatelji, tu mu je posao, roditelji.............jednostavno voli da izadje iz kuce i da mu je sve na dohvat ruke.
Deca mogu sama peske i u skolu, i na klizanje, i na bazen, i u muzicku skolu........Mnogo toga.
Ima li toga u predgradju. Na zalost uglavnom nema.

A mislis da centar beograda lici na neki evropski ili americki????
A jel znas ti koliko vremena ljudi izgube u prevozu u jednom New Yorku ili Parizu na primer??
Iz Bataje stignes za cas posla do zelenjaka.

Pa ako uzmemo da po tebi recimo NBGD ili Zemun nisu centar onda mozemo da kazemo da taj centar nema nista u odnosu na taj Zemun ili NBGD gde su deci skole takodje na 5 minuta od kuce, gde imas parkova i igralista koliko hoces za razliku od centra , gde imas prodavnica i trznih centara koliko hoces.
Recimo ako uzmem sebe za primer u taj "centar" odem jednom u 3 meseca da bi platio internet mada ni to ne bi morao posto mogu u posti ili banci da uplatim ali volim da odem licno da im kazem svaki put da im je internet s-ranje. :D
Sve ostalo sto se tice izlazaka,shopinga....itd. sve imam ovde.

OK je ako je neko rodjen u centru pa to je normalno da ga uvek privlaci kraj gde je odrastao ali mi govorimo o onima koji nemaju veze sa tim "centrom" .

Original postavio agencijaASTRA
Pad cena nekretnina - tabu tema???
Realno prenaduvano!
Sto se agencija tice tu su iskustva pomesana, nekolicina agenata koji su meni pokazivali stanove su zaista bili O.K. ali to se ne moze reci za vecinu a pogotovo ne za face koje i vidjamo stalno na medijima a koji su bili dezurni pumpaci cena, bojim se da bi zakon koji oni i najnestrpljivije ocekuju mogao samo da ih privileguje. U sustini resenje bi bilo krajnje jednostavno: Licence izdavati svima koji nisu prevarili klijente, provizije ograniciti na 3% ali samo gornju granicu pa neka se takmice izmedju sebe, spreciti da se jedan stan oglasava kod vise agencija kako bi se imao stvarni pregled ponude a poreski inspektori bi morali da krenu tragom oglasa (i svaki oglaseni stan bi morao da bude na uvidu poreskoj sluzbi) pa ako neko npr. ceni svoj stan 3000 neka plati i porez na tu cenu a to se odnosi i na izdavanje. Onda se ne bi vise javljali oglai APP vec bi stanove oglasavali samo oni koji stvarno zele da prodaju i to bi definitivno zavelo red i uticalo na pad cena. Problem je sto za to ne postoji politicka volja, Djilas peva hvalospeve Miskovicu a hvali se sto su cene kvadrata u Beogradu nebu pod oblake kao da je to veliki uspeh. Do tada resenje je bojkot agencija i kupovina direktno od vlasnika a i kada bi se formiralo udruzenje potencijalnih kupaca po ugledu na slicna to bi sigurno pomoglo.

ma da....saobraćajne veze su sad odlične, grad je povezan kako nikad nije bio....mi iz blokova možemo da idemo u bilo koji deo grada jako brzo.
zato mi nije jasna želja da se živi u centru. bučno je dosta i tesno, bre. jedan nepravilno parkirani autno napravi usko grlo na trotoaru.

Pa ja sam brze na Terazijama nego neko sa Vracara.Samo predjem most za sta mi treba 2 minuta.
I sad koja je prednost NBGD u odnosu na centar. Pa recimo kraj gde sam ja....u "centru" za 2 minuta,u bloku i skola i obdaniste i posta i banka i ostale potrebne prodavnice,Usce na 5 minuta,biciklisticka staza,siroke ulice, parkici i igralista za decu u bloku koliko hoces,Merkator na 5-10 minuta,Vero na 5 minuta,Delta City peske 20-ak minuta,IDEA-RODIC 5 minuta autobusom, nema problema sa parkingom......sta jos da navedem ;)

A mi kao nismo bili u krizi pa je tek ocekujemo??? Pa mi nikada iz krize nismo ni izlazili.

Pa ne pljackaju narod moze investitor da proceni svoje nekretnine kako hoce.Ja ako prodajem stan mogu da trazim milion evra mada on vredi 200000 to je moja stvar a sad da li ce se naci budala da da milionce to je druga prica.

U tom Bellvilu cena ima da pici preko 4000 garant. Ovde u bloku 19a neka nova zgrada se upravo zavrsava i cena kvadrata je 4000 evra.

Pa nisu samo za stanove uzimali vec i za kola i druge stvari. A to sta ce se sa njima dogoditi... koga zabole. Imam ja poznanike koju su sve zivo u zadnje 2 godine na kredit uzeli od stana preko kola ,namestaja....a sada eno odlepili idu kod psihijatra i ne znaju sta ce sa sobom.
To ti je ovde klasika narocito kod onih sto su golje bili pa ih uke-njala neka veza i zaposlili se u nekoj solidnijoj firmi i onda hoce da preko noci imaju sve od kola,stana,namestaja da idu na letovanje..itd a pare nemaju vec se k-urce sa tudjim parama sto je kredit.

Ume li gospodin Torente da koristi visestruko citiranje?
Mislim da ne pise sam...

Do sad sam citala oglase.
Za razliku od prethodnik nekoliko meseci, pojavilo se mnogo novih stanova. Sto novogradnje, sto salonaca. Kod 60% njih pise "HITNO", sto i nije bio slucaj do sada.
Resavaju se ljudi viska stanova dok jos vrede nesto.

Ono sto sam primetila je da u naseljima cena pada, kod novogradnje posebno bez obzira na lokaciju, ali isto tako spustena je cena stanova koji su kostali oko 180 000 na 150 000-160 000 ( uglavnom trosobni salonci do 100 M2).............ali kod onih extra precenjenih salonaca koji su bili preko 230 000............cena i dalje stoji ista. :)

ko je trazio i kupovao stan skoro, znace o cemu pricam... cisto sumnjam da ce cene stanova padati... ili, cak i ako bude nesto jeftinije, to ce biti samo zato sto je jos dalje od, racunaj, centra grada... ima previse kupaca a ponuda stanova nije bas najbolja... brdo zgrada koje su dignute bez ijedne dozvole... daleko od grada... fusherajski uradjene... bez normalnog prevoza... bez skola... obdanista... a svi pokazuju neke planove gde se vidi kako ce to biti 'najlepsi deo grada'... izgradnja kasni jer investitori nemaju para da zavrse zgradu dok ne prodaju stan... prodaju se podrumi... potkrovlja... nadogradnje neke... zgrada koja ima bar gradjevinsku dozvolu ce uvek biti skupa... i uvek ce biti kupaca za te stanove... posebno zato sto ima puno ljudi koji su digli kredite i ne isplati im se da placaju i kiriju i ratu za kredit...
meni se, na primer, desilo da je, istog momenta kad sam potpisao ugovor, dos'o agent i pitao me da li hocu da prodam stan za odredjenu sumu vecu po kvadratu... znaci, dva minuta posto sam dao novac... toliko o padu cena...

Za razliku od prethodnik nekoliko meseci, pojavilo se mnogo novih stanova. Sto novogradnje, sto salonaca. Kod 60% njih pise "HITNO", sto i nije bio slucaj do sada.
)

Pa to su budale ili u vecini slucajeva neki koji su uzeli kredite pa sada frka da ih vrate pa moraju da prodaju stan. Znam takvih nekoliko.

Ono sto sam primetila je da u naseljima cena pada, kod novogradnje posebno bez obzira na lokaciju, ali isto tako spustena je cena stanova koji su kostali oko 180 000 na 150 000-160 000 ( uglavnom trosobni salonci do 100 M2).............ali kod onih extra precenjenih salonaca koji su bili preko 230 000............cena i dalje stoji ista. :)

Nema to veze,trenutno je tako sa tendencijom na gore.

Do skoro je najpametnije bilo visak novca uloziti u nekretninu jer je zarada bila bolja od bilo koje kamate u banci. Takodje najlaksi nacin da se operu pare je kupovina stana i tu bi trebalo hitno doneti zakon koji bi regulisao poreklo novca. To se upravo desilo u Crnoj Gori jer pri gotovinskom placanju niko te ne pita odakle ti pare. Sto je dovelo do porasta cena kod nas sto zbog Crnogorca sto zbog nasih koji su imali nekretnine u Crnoj Gori. Sve dok se ne rese ove dve zadnje stavke ne ocekujem pad cena gotovih stanova na boljim lokacijama u skorije vreme. Istina je da ima puno nas "obicnih smrtnika" koji gledaju kako da kupe stan na kredit i da ce to dovesti do blagog stagniranja cena zbog rasta kamata. Takodje mislim da i oni koji imaju gotov novac ne zele sada da ulazu u nekretnine sto zbog straha da nekretnina izgubi vrednost, sto zbog ocekivanja da ce cene padati. Realno je ocekivati pad cena stanova koji se grade jer su oni koji grade uglavnom optereceni kreditima i pri kraju gradnje krecu sa prodajom kako bi zatvorili finansijsku konstrukciju, a ako masovna potraznja izostane bice prinudjeni da spustaju cene. Tek kada se to desi onda, kao lancanu reakciju, moze se ocekivati kompletni pad cena nekretnina.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back