Vegeterijanstvo i filozofija

Gde da pobegne, da se iscupa iz zemlje i da odleti. Kakva suza, sad ce ispasti da biljke placu. Biljka ima mehanizme za opstanak, to je neosporono, da nema, ne bi ni postojala, ali da ima svest o tome nema sanse. Isto kao sto ti nemas svest o svom imunoloskom sistemu, tj ne upravljas njim svojom svescu, nego se telesni mehanizmi za to brinu. Da li su zivotinje stekle neki oblik razmisljanja to ne znam. Npr da li je magarac svestan svoje patnje od tereta koji nosi na ledjima, i da mu dodje misao da se mora otarasiti njega, kako bi mu bilo bolje. Citao sam da je tako jedan magarac putovao godinama istim putem prenoseci tovar, sve dok jednog dana nije iskoristio priliku i skocio sa litice.

Интересанто колико су заправо мизерни ти ваши аргументи. Колико могу да приметим они се у целини своде на БОЛ и ми овде зпараво расправљамо да ли је неко биће свесно бола и самим тим ако јесте, не треба да се хранимо животињама, а ако ниј,е онда смемо јер биљка јелте не осећају бол .

Ви се изгледа толико плашите бола попут неке уплашене деце.

То се ако нисте знали зове кукавичлук.

А заправо, били бисмо у великој невољи да не осећамо бол тј. да тај механизам који доживљавамо као бол не постоји. А проблем је једино човека што га једино он ,захваљујући свом уму, доживљава као непријатност или тог телесног механизма бива свестан.

Coviax i Oziman, vasi stavovi znace da bi pojeli coveka koji je pao u komu i nikada se iz nje nece probuditi. Ili vam je gadno jer projektujete neke svoje osecaje i moralnosti?

Oziman:
Не скичи свиња зато што осећа бол па ето тако скичи јер је боли. Већ је то рефлексни механизам намењен да збуни предатора и да животињи да шансу за бег. Одбраназвуком. Тај инстикт поседује и човек и он се покреће независно од човековог ума. И ми смо аутомати али разлиак између човека и животиње ..је огромна.
Zar ti nije mrsko da gledas tu prezentaciju volje kod svinje, dok je uzgajaju a posto je jedes znaci da bi i to sam radio (cistio izmet, hranio .. na kraju klao, vadio utrobu, seckao itd)

Интересанто колико су заправо мизерни ти ваши аргументи. Колико могу да приметим они се у целини своде на БОЛ и ми овде зпараво расправљамо да ли је неко биће свесно бола и самим тим ако јесте, не треба да се хранимо животињама, а ако ниј,е онда смемо јер биљка јелте не осећају бол .
Mizerni? Pojasni bolje. Naravno da biljke ne osecaju bol u smislu razmisljanja. Da li zivotinje razmisljaju, pa tim osecaju neke segmente boli, kao sto rekog nisam siguran.
Biljke ne osecaju ni ovaj "refleksni" bol, tj nemaju mogucnost da osete neugodan osecaj. Osecaju samo nadrazaj, isto kao sto ti osetis dodir na kozi. To fizicki ne boli.

Ви се изгледа толико плашите бола попут неке уплашене деце.
Koje boli?

То се ако нисте знали зове кукавичлук.
Onda se ti seci pa se sij. Mislim sta drugo reci na ovo.

А заправо, били бисмо у великој невољи да не осећамо бол тј. да тај механизам који доживљавамо као бол не постоји. А проблем је једино човека што га једино он ,захваљујући свом уму, доживљава као непријатност или тог телесног механизма бива свестан.
Bol postoji i dozivljava se kao nesto neprijatno. Postoji kao vrsta mehanizma za opstanak, jer da nije neprijatan, hodalo bi se sa polomnjenom nogom i nikada ne bi srasla.
Hoce li tebe boleti sto neko namerno zeli da ti nanese fizicki bol, npr da te bode iglama. Hoces li se iznervirati, osetiti neku emociju ili proizvesti misao u tom trenutku.

Poslednja izmena:
Mizerni? Pojasni bolje. Naravno da biljke ne osecaju bol u smislu razmisljanja. Da li zivotinje razmisljaju, pa tim osecaju neke segmente boli, kao sto rekog nisam siguran.
Biclje ne osecaju ni ovaj "refleksni" bol, tj nemaju mogucnost da osete neugodan osecaj. Osecaju samo nadrazaj, isto kao kad sebe pomilujes po ruci. To ne boli.

Наравно да је мизерно то трпање бола као нечега што одлучује као апсолутни ужас.

Дечје играрије. Велики људи презиру бол!!!! Мала деца беже под мамину сукњу уплакана!

Onda se ti seci pa se sij. Mislim sta drugo reci na ovo.

Наравно да нећу то радити али наравно да имам спсобоност да се издигнем изнад тог телесног осећаја .

Bol postoji i dozivljava se kao nesto neprijatno. Postoji kao vrsta mehanizma za opstanak, jer da nije neprijatan, hodalo bi se sa polomnjenom nogom i nikada ne bi srasla.
Hoce li tebe boleti sto neko namerno zeli da ti nanese fizicki bol, npr da te bode iglama. Hoces li se iznervirati, ili uputiti negu emociju ili misao u tom trenutku

Бол је најкориоснији телесни механизам ..без њега не бисмо преживели. Најамња посекотина коју не приметимо довела би нас у смртну опаснот. Да не говорим да би нас предатори могли појести до пола живе.. а да ми то преспавамо.

И ви би да одсуство тога узмете за мерило.

Друга је ствар наша свест.... која тако нешто доживљаав као непријатно али то је само особина човека и то мизерна особина коју треба превладати када није потребна.

Наравно да је мизерно то трпање бола као нечега што одлучује као апсолутни ужас.
Ko kaze da je apsolutni uzas? Trpas nesto sto nisam rekao. Uz sposobnost razmisljanja bol samo dobija na intezitetu.
Da li zivotinje imaju tu sposobnost, bar donekle?

Дечје играрије. Велики људи презиру бол!!!! Мала деца беже под мамину сукњу уплакана!
Koji bol?
Наравно да нећу то радити али наравно да имам спсобоност да се издигнем изнад тог телесног осећаја .
A sto ako je nista. Uzdignuti se iznad prijatnih i neprijatnih istovremeno? Ili koristiti samo one koje su razumne, radi opstanka? Npr kupanje hladnom vodom zimi, ili bez grejanja. ne dolazi u obzir, jer volja kaze da nije dobro za telo, dolazi do bolesti a mozda i smrti pre vremena.

Бол је најкориоснији телесни механизам ..без њега не бисмо преживели. Најамња посекотина коју не приметимо довела би нас у смртну опаснот. Да не говорим да би нас предатори могли појести до пола живе.. а да ми то преспавамо.
Hah jeste, to i rekoh.

И ви би да одсуство тога узмете за мерило.
Merilo za sta? Mislim da brkas loncice.

Друга је ствар наша свест.... која тако нешто доживљаав као непријатно али то је само особина човека и то мизерна особина кукавичлука коју треба превладати када није потребна.
Ne ne zivotinja fizicku bol dozivljava kao neprijatno, jer da ne dozivljava ne bi se pomakla sa mesta. Probaj da je ceskas i prijace joj [ja ne bih ni jedno ni drugo - ceskao, udarao.. ne prilazim zivotinjama, ne prija mi njihova blizina.. iz daleka dopada mi se let orla] Isto kao kod coveka, sem ono razmisljanja a ponavljam mozda i poseduje tu moc donekle.

ps. nisi odgovorio na pitanja gore

Coviax i Oziman, vasi stavovi znace da bi pojeli coveka koji je pao u komu i nikada se iz nje nece probuditi. Ili vam je gadno jer projektujete neke svoje osecaje i moralnosti?
i
Zar ti nije mrsko da gledas tu prezentaciju volje kod svinje, dok je uzgajaju a posto je jedes znaci da bi i to sam radio (cistio izmet, hranio .. na kraju klao, vadio utrobu, seckao itd)

Poslednja izmena:

Oziman:

Oziman i ja nismo bas neki istomisljenici (razlicite struje),ali u ovoj temi razlozno pise...I ne znaci to da smo kanibali vec...VEC SITAJ SRPSKI KAD TI SE SRPSKI PISE!!! Za sebe znam da ne bih da jedem ni zivotinje ni biljke vec MANU koja je ,za sada,obzirom na visoku cenu,proiyvedena samo na shatlovima i na stanici Mir...Pretpostavljam da ni Oziman nema nista protiv mog jelovnika-naprotiv! Ovde je rec o licemernosti ljudi koji ubijaju BILJKE I ZIVOTINJE za klopu...

Coviax немој губити време јер имаш посла са нечијом вољом а не са разумом.

Где воља коло води ту никакви аргументи не помажу. Рогозуб је постао вегетријанац вођен ирационалним импулсима, па били они принуда догми неке вере,пројекција или нешто треће а због чега људи постају вегетеријанци. А оним што нема ни разума ни мере, не може се разумом управљати.

А можда је и боље тако за његово добро.:think: Јер, када би неким чудом схватио да се тај ирационални квазиморал који примењују на животиње исто тако може применити и на биљке, можда постане не више вегетеријанац него "фрутаријанац" или онај ко једе само плодове биљака а не саме биљке. Па можда оде и у крајњи екстрем или почне да једе само плодове који су сами отпали са дрвета. ( има и таквих) :neutral:

Ovo je ismejavanje. Prvo nije isto biljka sto i zivotinja. Drugo, mozda je postao vegeterijanac samo zbog toga sto mu se ne dopada svinjsko-uzgajivacki posao, pa sto bi druge mucio da to rade za njega. Trece i tvojim nacinom ishrane te nagoni volja. Takodje te nagone i nadraznajni osecaji, pa tako jedes hranu koja je ukusna. Gde je tu uzdizanje iznad teleskog osecaja.

Oziman i ja nismo bas neki istomisljenici (razlicite struje),ali u ovoj temi razlozno pise...I ne znaci to da smo kanibali vec...VEC SITAJ SRPSKI KAD TI SE SRPSKI PISE!!! Za sebe znam da ne bih da jedem ni zivotinje ni biljke vec MANU koja je ,za sada,obzirom na visoku cenu,proiyvedena samo na shatlovima i na stanici Mir...Pretpostavljam da ni Oziman nema nista protiv mog jelovnika-naprotiv! Ovde je rec o licemernosti ljudi koji ubijaju BILJKE I ZIVOTINJE za klopu...
Ja bih samo voleo da Oziman ne pobegne kada postavim pitanja na koja nema odgovor. Kanibal je neko ko jede ljdsko meso, ali u onom slucaju to vise nije covek. Vi bi ga prema razumu svrstali ili u biljk ili zivotinje pretpostavljam, pa na osnovu kog morala onda ga ne bi pojeli. To je pitanje. Kakvu manu? Licemernosti ljudi koji ubijaju biljke i zviotinje za klopu - pojasni. Nije stvar samo kod ubijanja, tema je sira.

Poslednja izmena:
Телесни механизми не подразумевају свест о њима. Много штошта се аутоматски дешава у твом телу ево сада, а мало тога си свестан. Тело се понаша аутоматски и без икакве свести.
kao shto je moj imunoloshki sistem (shto pomenu ramkoks). samo shto i ljudi i zhivotinje imaju imuniloshki sistem, ali takodje i mnogo vishe od njega.

А да живоитње немају свест попут човекове није моја прептоставка већ исправан закључак настао из чињенице да животиње немају способност мишљења у тој мери да би им она дала свесност већу него што је поседује месечар.
pa imaju daleko vecju svesnost, i za to sad dao primer.

Не осећају емоције како их човек у светлости свог размишљања и свести осећа
da, osecjaju. ako izgleda kao da osecjaju, onda i osecjaju. nema tu nikakve nauke. to shto ti imash pretpostavke koje se ne temelje ni na chemu to je tvoj problem.

Не покрећеш ти својим мишљењем све оне телесне механизме страха попут лупања срца, , ширења зеница, презнојавања, дотока крви у мишиће ради борбе или бежања. Све су то рефлекси независни од мишљења.
nije istina. bezhanje u opasnosti ili branjenje sebe od opasnosti su i te kako zavisni od razmishljanja.

Ретардирани људи поседују ум ма колико он био испод просека то је и даље људски ум који има могућност рефлескије или схватања појмова. Не можеш те људе упоређивати са животињама које имају само назнаке ума далеко испод најмалоумнијег човека..
zapravo teshko retardirani ljudi su daleko ispod intelektualnog nivoa vecjih zhivotinja. najtezhe retardirane ljude nemozhesh chak ni da dresirash, dok chak i neke ptice i glodari mogu da se dresiraju.

Итекако НЕ МОЖЕ да постоји комуникација измеђи животиња и човека а која се не би свела на пар знакова а који опет нису општи појмови већ окидачи за покетање њихових рефлексних реакција.
gorila Koko je znala preko 1000 rechi na americhkom jeziku znakova a razumela je preko 2000 izgovorenih rechi na engleskom. tokom svoje komunikacije sa ljudima je pokazivala mnoge nachine razmishljanja i izrazhavala mnoge emocije. trazhila je npr. da joj daju machku bez repa koju je videla, i onda ju je drzhala kao kucjnog ljubimca, dala joj ime (Sve Lopta) i kada je ova machka umrla, pokazivala je tugu za njom, jer taj dan nije htela da jede i da pricha, samo je pokazivala znakove "loshe, tuga, loshe" i "mrshtenje, plach, mrshtenje, tuga".

zhivotinje razmishljaju i osecjaju.

Ramox
Ne ne zivotinja fizicku bol dozivljava kao neprijatno, jer da ne dozivljava ne bi se pomakla sa mesta. Probaj da je ceskas i prijace joj [ja ne bih ni jedno ni drugo - ceskao, udarao.. ne prilazim zivotinjama, ne prija mi njihova blizina.. iz daleka dopada mi se let orla] Isto kao kod coveka, sem ono razmisljanja a ponavljam mozda i poseduje tu moc donekle.

Говорим ти о телесним механизмима које, када их постанемо свесни, доживљавамо као бол а који се могу дешавати независно од свести. Када додирнеш ватру повућићеш руку не зато што си осетио бол, већ зато што је надржај покренуо механизам покретања руке независно од твоје свести.. Тек када тај мехнизам буде обасјан свешћу доживећеш га у опажању као бол. А ако нема свести опет ће бити присутан телесни механизам.

Постојање телеснох механизама не значи и постојање свесности истих.

Рогозуб
da, osecjaju. ako izgleda kao da osecjaju, onda i osecjaju. nema tu nikakve nauke. to shto ti imash pretpostavke koje se ne temelje ni na chemu to je tvoj problem.

То што ти изгледа јесте само твоја пројекција а није све како изгледа.
Са друге стране, можемо сазнати да животиње не размишљају и самим тим и не осећају бол.

А као што сам одговорио Рамоксу постојање телесног механизма не значи и постојање свести.

nije istina. bezhanje u opasnosti ili branjenje sebe od opasnosti su i te kako zavisni od razmishljanja.

Небулоза, која не заслужује коментар.

zapravo teshko retardirani ljudi su daleko ispod intelektualnog nivoa vecjih zhivotinja. najtezhe retardirane ljude nemozhesh chak ni da dresirash, dok chak i neke ptice i glodari mogu da se dresiraju.

Још једна небулоза.

gorila Koko je znala preko 1000 rechi na americhkom jeziku znakova a razumela je preko 2000 izgovorenih rechi na engleskom. tokom svoje komunikacije sa ljudima je pokazivala mnoge nachine razmishljanja i izrazhavala mnoge emocije. trazhila je npr. da joj daju machku bez repa koju je videla, i onda ju je drzhala kao kucjnog ljubimca, dala joj ime (Sve Lopta) i kada je ova machka umrla, pokazivala je tugu za njom, jer taj dan nije htela da jede i da pricha, samo je pokazivala znakove "loshe, tuga, loshe" i "mrshtenje, plach, mrshtenje, tuga".

zhivotinje razmishljaju i osecjaju.

Не лупетај више о тој горили. Горила знала 2000 речи на енглеском?

То би значило да је она свесно биће и морала би имати сва права као човек
У уобичајеној комункиацији већина људи не користи 2000 речи у свом вокабулару.

Можда је та горила била дресирана да реагује на неке речи али она нема способност мишљења или разумавања значења тих речи узетих као репрезената појмова.

Ramox

Говорим ти о телесним механизмима које, када их постанемо свесни, доживљавамо као бол а који се могу дешавати независно од свести. Када додирнеш ватру повућићеш руку не зато што си осетио бол, већ зато што је надржај покренуо механизам покретања руке независно од твоје свести.. Тек када тај мехнизам буде обасјан свешћу доживећеш га у опажању као бол. А ако нема свести опет ће бити присутан телесни механизам.

Постојање телеснох механизама не значи и постојање свесности истих.

Zasto ako ne oseca bol bezi od bliskog kontakta sa vatrom a prija joj spavanje pored tople peci, Dakle, mora da ima mogucnost dozivljaja. Ona verovatno to ne moze da otpise ili da pripise tom osecaju nesto sto pripada svesti, mada vidim ovde Rogozub postavlja zanimljive tekstove o majminici. Nisi odgovorio na neka pitanja. Ne moras naravno, samo eto podsetnik.

Рамокс

Не бих појео ни пса. Пси на ражњу ми се гаде а неки Кинез се опет храни њима. Али моје навике, и моја предубеђења немају никаквог значаја на објективно разматрање ствари.

Наравно да није. Да бих преживео ишао бих у лов и ловио дивље свиње и осталу дивљач а затим бих се њима хранио. Не мислиш да бих зарад тих ваших дечјих пројекција и ирационалиних догми и уверења седео гладан.

Zasto ako ne oseca bol bezi od bliskog kontakta sa vatrom a prija joj spavanje pored tople peci, Dakle, mora da ima mogucnost dozivljaja. Ona verovatno to ne moze da otpise ili da pripise tom osecaju nesto sto pripada svesti, mada vidim ovde Rogozub postavlja zanimljive tekstove o majminici. Nisi odgovorio na neka pitanja. Ne moras naravno, samo eto podsetnik.

Мора постојати свест да би животиња била свесна својих телесних механизама ...а животиња свести нема. Она је попут месечара вођена аутоматским ракцијама на надражаје.
Вероватно си имао искуство да нестане струје а ти ипак изишавши из собе покушаш да упалиш светло.То је зато јер смо и ми вођени аутоматизмом у великој мери, али можда је бољи пример да када возиш ауто не размишљаш о томе. Аутоматски рагујеш на надражаје.

Иста воља која покреће нас покреће и животиње али разлика је у томе што је код њих та воља поптуно заробљена у аутоаматизам а код нас има и зрнце слободе захаваљујући човековом уму.

Ово је већ тема метафизике или суштине Елан витала.

Не бих појео ни пса. Пси на ражњу ми се гаде а неки Кинез се опет храни њима. Али моје навике, и моја предубеђења немају никаквог значаја на објективно разматрање ствари.
Ko sad projektuje : ) Navika, ukus, projekcije ..

Наравно да није. Да бих преживео ишао бих у лов и ловио дивље свиње и осталу дивљач а затим бих се њима хранио. Не мислиш да бих зарад тих ваших дечјих пројекција и ирационалиних догми и уверења седео гладан.
Jednom prilikom si izjavio kako te zivotinje zivciraju jer su automati volje. Kada je klopa u pitanju, kazes lovio bi. Kada bi svi lovili ne bi imali hrane za par meseci. Sta bi zatim radio, uzgajao i tovio ih, svaki dan cistio .. Bas te zamisljam kako u jednoj ruci drzis Sopenhauera a u drugoj creva od neke zivuljke. Kad smo kod Sopenhauera, posto si njegov poznavalac, mogao bi da kazes zasto je on bio vegeterijanac? Da li je pisao nesto o tome, i da li je u tome video racionalnu odluku.

То што ти изгледа јесте само твоја пројекција а није све како изгледа.
ne, nego tako izgleda. tako izgleda svakome. samo shto ti izmishljash gluposti da bi opravdao svoju prozhdrljivost i ljubav prema jedenju mesa.

Небулоза, која не заслужује коментар.
zato shto i nemozhesh da odgovorish. ljudi koji su u permanentnom vegetativnom stanju ne razmishljaju, tako da niti bezhe niti se brane kad ih neko ubija, ali zato umaju isti imunoloshki sistem kao ja i ti i kad ih neko poseche, rana cje da zaraste. dakle, imaju zhivot na nivou biljke. a zhivotinje i ljudi razmishljaju i oboje kada ih neko napadne cje da bezhe ili da se brane, chime pokazuju volju za zhivotom, a takodje i mi i zhivotinje osecjamo bol.

Још једна небулоза.
shta je nebuloza? da najtezhe retardirani ljudi nemogu da se dresiraju da se obuku ili da jedu sami? to je chinjenica. takodje je chinjenica da se neke ptice i glodari mogu dresirati. jedini koji iznosi nebuloze ovde si ti.

А као што сам одговорио Рамоксу постојање телесног механизма не значи и постојање свести.
a ja sam napisao da pored tog imunoloshkog sistema (koji je telesni mehanizam) i mi i zhivotinje imamo i um, mozhemo da razmishljamo, osecjamo, pamtimo, da reshavamo probleme, koristimo orudja i oruzhja, da komuniricamo, imamo drushtvena uredjenja, umemo da se zabavljamo, ispoljavamo altruizam, a pored choveka josh desetak zhivotinja je i samosvesno.

То би значило да је она свесно биће и морала би имати сва права као човек
upravo. morala bi da ima prava makar koja imaju retardirani ljudi. pravo na zhivot, pravo da ne bude tretina surovo ili da bude eksperimentisano na njoj, npr. na balearskim ostrvima od 2007 i imaju ova prava. http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Ape_personhood
a sve zhivotinje treba da dobiju zakonsku zashtitnu prava na zhivot. shto cje se desiti nekad u buducjnosti, samo je pitanje vremena. napustili smo kanibalizam, instituciju ropstva, rasizam, napusticjemo i karnivorstvo i specizam.

Можда је та горила била дресирана да реагује на неке речи али она нема способност мишљења или разумавања значења тих речи узетих као репрезената појмова.
ne, nego je znala preko 1000 rechi na americhkom jeziku znakova koje je koristila. vrlo je jasno da zhivotinje i te kako razmishljaju na osnovu primera te gorile, jer je trazhila da joj daju machku bez repa koju je videla, i onda ju je drzhala kao kucjnog ljubimca, dala joj ime (Sve Lopta) i kada je ova machka umrla, pokazivala je tugu za njom, jer taj dan nije htela da jede i da pricha, samo je pokazivala znakove "loshe, tuga, loshe" i "mrshtenje, plach, mrshtenje, tuga". dakle, zhivotinja je komunicirala sa chovekom, izrazila zhelju za kucjnim ljubimcem, pokazivala brigu za istog tako shto joj je dala ime i brinula se o njemu zajedno sa svojim mladuncima i bila je tuzhna kada je taj kucjni ljubimac umro.

Poslednja izmena:
Ko sad projektuje : ) Navika, ukus, projekcije ..

Jednom prilikom si izjavio kako te zivotinje zivciraju jer su automati volje. Kada je klopa u pitanju, kazes lovio bi. Kada bi svi lovili ne bi imali hrane za par meseci. Sta bi zatim radio, uzgajao i tovio ih, svaki dan cistio .. Bas te zamisljam kako u jednoj ruci drzis Sopenhauera a u drugoj creva od neke zivuljke. Kad smo kod Sopenhauera, posto si njegov poznavalac, mogao bi da kazes zasto je on bio vegeterijanac? Da li je pisao nesto o tome, i da li je u tome video racionalnu odluku.

Шопенхауер се никада није изјаснио да је вегетеријанац али је на много места хвалио хиндуско одрицање од меса животиња и осуђивао насиље и иживљавања над њима овде на западу, због чега га је вегетеријански покрет одувек узимао као ауториет који брани њихове ставове .
Наравно да то нема везе са тиме. Управо је Шопенхауер разоткрио суштину ткз."ирационалног ума" животиња, или чињеницу да оне не размишљају то јест..да имају само назнаке интелигенције.

Рогобуз
ne, nego tako izgleda. tako izgleda svakome. samo shto ti izmishljash gluposti da bi opravdao svoju prozhdrljivost i ljubav prema jedenju mesa.

Није ми јасно зашто распрваљам са тобом јер си ем незналица ем безобразан. Али хајде само кратко

Ово "изгледа свакоме" је логичка грешка...познатија као аргументум ад популум. Јер то што "сваком изгледа" не значи да тако јесте.

zato shto i nemozhesh da odgovorish. ljudi koji su u permanentnom vegetativnom stanju ne razmishljaju, tako da niti bezhe niti se brane kad ih neko ubija, ali zato umaju isti imunoloshki sistem kao ja i ti i kad ih neko poseche, rana cje da zaraste. dakle, imaju zhivot na nivou biljke. a zhivotinje i ljudi razmishljaju i oboje kada ih neko napadne cje da bezhe ili da se brane, chime pokazuju volju za zhivotom, a takodje i mi i zhivotinje osecjamo bol.

То што неко живо биће " не може да побегне" није доказ постојања или непостојања свести, ума, осећања.

shta je nebuloza? da najtezhe retardirani ljudi nemogu da se dresiraju da se obuku ili da jedu sami? to je chinjenica. takodje je chinjenica da se neke ptice i glodari mogu dresirati. jedini koji iznosi nebuloze ovde si ti.

Ти није чињеница него управо то небулоза. А изједначавање малоумуних људи са животињама је ...не знам како то да назовем али мисилим да је у нашем друштву тако нешто чак и законски забрањено. Хителр је прогонио малоумне људе..данашње друштво их третира као хендикепиране али ипак као људе..

a ja sam napisao da pored tog imunoloshkog sistema (koji je telesni mehanizam) i mi i zhivotinje imamo i um, mozhemo da razmishljamo, osecjamo, pamtimo, da reshavamo probleme, koristimo orudja i oruzhja, da komuniricamo, imamo drushtvena uredjenja, umemo da se zabavljamo, ispoljavamo altruizam, a pored choveka josh desetak zhivotinja je i samosvesno.

Ми иамао ум..животиње имају само слабе нанзнаке ума у траговима... велика је разлика.

ne, nego je znala preko 1000 rechi na americhkom jeziku znakova koje je koristila. vrlo je jasno da zhivotinje i te kako razmishljaju na osnovu primera te gorile, jer je trazhila da joj daju machku bez repa koju je videla, i onda ju je drzhala kao kucjnog ljubimca, dala joj ime (Sve Lopta) i kada je ova machka umrla, pokazivala je tugu za njom, jer taj dan nije htela da jede i da pricha, samo je pokazivala znakove "loshe, tuga, loshe" i "mrshtenje, plach, mrshtenje, tuga". dakle, zhivotinja je komunicirala sa chovekom, izrazila zhelju za kucjnim ljubimcem, pokazivala brigu za istog tako shto joj je dala ime i brinula se o njemu zajedno sa svojim mladuncima i bila je tuzhna kada je taj kucjni ljubimac umro.

То су назнанке интелгенеције код највиших животиња ..нико то не спори. Али то је далеко од свесности човека. То је блажена НЕСВЕСНОСТ.

пс. А када смо већ код тога и код теме гориле и шимпанзе имају 99 процента генетског материјала истог као код човека и нико колико знам не једе гориле и шимапнзе.

Шопенхауер се никада није изјаснио да је вегетеријанац али је на много места хвалио хиндуско одрицање од меса животиња и осуђивао насиље и иживљавања над њима овде на западу, због чега га је вегетеријански покрет одувек узимао као ауториет који брани њихове ставове .
Наравно да то нема везе са тиме. Управо је Шопенхауер разоткрио суштину ткз."ирационалног ума" животиња, или чињеницу да оне не размишљају то јест..да имају само назнаке интелигенције.
To je sasvim dovoljan razlog da ih ne jedem tj zbog svega onoga sto podrazumeva jedenje. Nego Ozi, ne bi te smaralo da izvrces creva .. Ne zameri ali sumnjam u to. Tehnologija je omogucila masovno konzumiranje mesa izumom nazvanim zamrzivac i frizider. Ono sto pokrece taj uredjaj pronasao je jedan vegeterijanac koji se zvao Nikola Tesla.

To je sasvim dovoljan razlog da ih ne jedem tj zbog svega onoga sto podrazumeva jedenje. Nego Ozi, ne bi te smaralo da izvrces creva .. Ne zameri ali sumnjam u to. Tehnologija je omogucila masovno konzumiranje mesa izumom nazvanim zamrzivac i frizider. Ono sto pokrece taj uredjaj pronasao je jedan vegeterijanac koji se zvao Nikola Tesla.

У нашем народу је уобичајено да се једу изнутрице животиња или јела позната као "свињска цревца на жару" сармица, шкембићи и слично. Узгред, праве ђаконије за вас вегетеријанце.. :mrgreen: Тако да то могу да једем.

А да смо гладни наравно да би сви ми јели и кору са дрвета.

Узгред, подсетио си ме на Бајроновог Дон Жуана и његов опис ситуације људи заробљнених на сплаву на сред океана и шта глад чини са њима. То је једно од врхунанца свестске књижевности ако имаш прилике набави негде.

chitterlings или гулаш од свињских цревца.

Немој ми рећи да ти ова слика не отвара апетит. :rostilj:

DSC_0245.JPG

Dodatak temi. Ne znam da li se neki ponavljaju iz citata iz uvodnog posta, nije ni bitno. Ovi ljudi se uglavnom vode moralom, bar sa njihovog gledista. Zatim i racionalosti, stvarne potrebe, emocije koje osecaju itd

Thomas Moffet

Ljudi kopaju grobove vlastitim zubima i umiru više od vlastitih djela nego od oružja neprijatelja.

Alice Walker

Životinje svijeta postoje zbog njihovih vlastitih razloga. One nisu stvorene za čovjeka, kao što ni crni ljudi nisu stvoreni za bijele ljude ili žene za muškarce.

Jeff Banks (dizajner i voditelj emisije Clothes Show)

Ako pogledam količinu ribe koja se izvlači iz mora da bi poslužila kao hrana za ljude i stoku, to me preneražuje. Sve je to tako nepotrebno.

James Cromwell (farmer Hagget u filmu Praščić Babe)

Kada bi mladi ljudi shvatili što je umiješano u proizvodnju svinja na farmama, nikada više ne bi dotakli meso.

Tony Benn (premijer)

Moj sin je uvjerio mene i moju suprugu Caroline da postanemo vegetarijanci ukazujući nam na to da ako bi svijet jeo žitarice umjesto da njima hrani životinje na farmama, nitko ne bi gladovao.

Plutarh (rimski pisac, iz eseja O jedenju mesa)

Možete li se zapitati koji je razlog naveo Pythagoru da odbaci meso? Što se mene tiče, ja bih radije volio znati pod kojim je neočekivanim okolnostima i u kojem stanju uma prvi čovjek stavio svoje usne na meso i krv mrtvog stvorenja, iznio na stol mrtva, ustajala tijela i usudio se nazvati hranom dijelove tijela koji su do maloprije puštali glasove i krikove, kretali se i živjeli...?

Mahatma Gandhi
(1869.-1948., indijski političar i zastupnik nenasilnog otpora)

Mislim da duhovni napredak na jednoj određenoj točki od nas zahtijeva da prestanemo ubijati živa subića za zadovoljenje tjelesnih zahtjeva.

Veličina i moralni napredak naroda moći će se mjeriti po tome kako postupaju sa životinjama... Jedini način da živiš je da pustiš i druge živjeti.

Albert Schweitzer (1875.-1965., elsaški teolog i misionarski liječnik, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1953)

Moje mišljenje je, da ćemo mi, koji se zauzimamo za zaštitu životinja, potpuno odustati od uživanja mesa i da ćemo protiv toga govoriti.

Prijatelj prirodi je onaj, koji je sa svime, što živi u prirodi, vezan iznutra, onaj koji sudjeluje u sudbini stvorenja, koliko može, pomaže iz jada i krize, i po mogućnosti izbjegava povrijediti život ili ga uništiti.

Franz Kafka (1883.-1924., austr-češki pisac, prilikom promatranja riba u akvariju)

Sada vas mogu mirno promatrati, više vas ne jedem.

Emil Zola (1840.-1902., francuski pisac)

Stvar sa životinjama za mene je ispred brige da me se ne ismije.

Georg Bernard Shaw (1856.-1950., irski dramatičar, pisac, dobitnik Nobelove nagrade 1925.)

Životinje su moji prijatelji, a svoje prijatelje ne jedem.

Doživjeti istinsku radost života znači pridonijeti onom cilju koji i sami smatramo veličanstvenim, biti snaga prirode umjesto grozničave, sebične, sitne duše.

Dok je god čovjek hodajuća grobnica za od njega ubijene životinje, bit će rata na ovoj Zemlji.

Pitagora (580. do 500. pr.n.e., grčki filozof i matematičar)

Sve dok ljudi budu ubijali životinje, ubijat će i jedni druge. Uistinu, onaj koji sije sjeme smrti i boli ne može požnjeti sreću i ljubav.

Ako tvrdite da ste po prirodi stvari određeni za mesnu vrstu ishrane, onda prvo osobno ubijte ono što želite jesti. Međutim, učinite to vlastitim rukama, bez pomoći mesarske sjekire, noža ili bilo kakvog oružja.

Zar da čovjek mojega uma jede leševe?

L.N. Tolstoj (1828.-1910., ruski pisac)

Kada čovjek slobodno i pošteno traži moralni put, prvo od čega se mora okrenuti je meso...Vegetarijanstvo je kriterij po kojem možemo prepoznati da li je čovjekovo stremljenje prema moralnoj savršenosti iskreno i ozbiljno.

Zastrašujuća je ne patnja i smrt životinja, već to što čovjek u sebi zatomljuje najviše duhovne osjećaje samilosti i sažaljenja prema sebi sličnim živim bićima te gazeći vlastite osjećaje postaje okrutan.

У нашем народу је уобичајено да се једу изнутрице животиња или јела позната као "свињска цревца на жару" сармица, шкембићи и слично. Узгред, праве ђаконије за вас вегетеријанце.. :mrgreen: Тако да то могу да једем.
Nisu imali sta drugo ili .. ? :eek: Sarmice su stigle iz male Azije. Narodna kuhinja je kulturoloski definisana, kao ona indijska. Poznato mi je da je pre 1389. bila znatno drugacija. Od kasa od bundeve, do raznih zitarica..

chitterlings или гулаш од свињских цревца.

Немој ми рећи да ти ова слика не отвара апетит. :rostilj:

DSC_0245.JPG
Ne otvara. Dobro dobro, dokazao si da bi se zarad [tebi ]ukusnih chitterlings latio posla.

То што неко живо биће " не може да побегне" није доказ постојања или непостојања свести, ума, осећања.
nego shta je. moji zakljuchci su potpuno u skladu sa posmatranjem prirode i realnog stanja, dok su tvoji u kontradikciji sa istim.

Ти није чињеница него управо то небулоза. А изједначавање малоумуних људи са животињама је ...не знам како то да назовем али мисилим да је у нашем друштву тако нешто чак и законски забрањено. Хителр је прогонио малоумне људе..данашње друштво их третира као хендикепиране али ипак као људе..
nisam ih izjednachavao, nego sam rekao da su mnoge zhivotinje na vishem nivou od teshko retardiranih ljudi.
ne tretera ih kao ljude. imaju vrlo ogranichena prava, tj. osnovna prava- na zhivot, da ne budu tretirani okrutno i pravo da ne bude eksperimentisano na njima. ista ta prava treba da imaju i zhivotinje.

Ми иамао ум..животиње имају само слабе нанзнаке ума у траговима... велика је разлика.
mi i zhivotinje mozhemo da razmishljamo, osecjamo, pamtimo, da reshavamo probleme, koristimo orudja i oruzhja, da komuniricamo, imamo drushtvena uredjenja, umemo da se zabavljamo, ispoljavamo altruizam, a pored choveka josh desetak zhivotinja je i samosvesno. dakle I MI I ZHIVOTINJE. neznam gde je tu ta "velika razlika". jedina razlika je shto mi imamo razvijeniji um, jezik i drushtvo. sve to imaju i zhivotinje, samo manje razvijeno.

То су назнанке интелгенеције код највиших животиња ..нико то не спори. Али то је далеко од свесности човека. То је блажена НЕСВЕСНОСТ.
zhivotinja je komunicirala sa chovekom, izrazila zhelju za kucjnim ljubimcem, pokazivala brigu za istog tako shto joj je dala ime i brinula se o njemu zajedno sa svojim mladuncima i bila je tuzhna kada je taj kucjni ljubimac umro. to je daleko vishe od "naznaka" inteligencije, i dokazuje da zhivotinje imaju um, neke chak toliko razvijen da imaju i posmrtne rituale (slonovi).

пс. А када смо већ код тога и код теме гориле и шимпанзе имају 99 процента генетског материјала истог као код човека и нико колико знам не једе гориле и шимапнзе.
ti si krenuo da prichash da je okej ubijati zhivotinje jer nemaju svest i ne razmishljaju. ja sam ti samo dokazao da to nije tachno. a zhivotinje ne treba jesti/ ubijati za hranu jer osecjaju bol i pokazuju volju za zhivotom, a to pokazuju sve zhivotinje. ne moraju sve zhivotinje da znaju vishe od 1000 rechi americhkog jezika znakova i da komuniciraju sa ljudima, samo sam pokazao da je i to postoji.

Back