Vankuver, Kanada

Pozdrav svim forumasima. :bye:

S obzirom da sam nova ovdje na forumu, te ne znam kako poslati privatnu poruku ( i da li uopste mogu prije nego sakupim odredjeni broj postova), od sveg srca bih molila forumasa Dassal-a te forumase koji su zivjeli/zive u Burnaby-u da mi posalju privatnu poruku kako bih im postavila jedno, meni vrlo vazno, pitanje. Unaprijed hvala svima :cmok2: :zag:

Pozdrav svima :bye:

S obzirom da sam tek na 18str teme ''Kako do Kanadske iseljenicke vize'', a ovu sam vec cijelu procitala, ovdje cu postaviti svoje pitanje. Dakle, kako mogu izracunati broj bodova za skilled worker vizu? Ima li neku uputstvo na netu? Nisam uspjela nista naci, cak ni gugl nije pomogao :confused:

Hvala svima unaprijed :D

Kako mogu biti beskucnici kada ocigledno imaju gde da zive u gore pomenutom clanku i slikama?

Beskucnici spavaju na ulicama.

mogu biti beskucnici, jer im vlada dotira novac za izdrzavanje
takodje taj East Hastings o kome toliko pricate je jedan deo od recimo 1km ulice gde se nalaze ti nesrecnici...
jeste tuzno za videti, ako je za ikakvu utehu vlada im dotira novac, ali na zalost mnogi od njih taj novac koriste za narkotike i alkohol
takodje je primetno da su velika vecina Indijanci
prema tome..svako gradi svoju srecu....
i kao sto rece @gufa..oni nisu siromasni...jer ne zele da rade..sto je velika razlika

Vancouver je 'privlacan' za njih najvise zbog klime, jer u drugim delovima Kanade ocigledno ne bi preziveli ni par dana napolju

ali ipak ne tako visok da ume da isfotoshopuje neku slicicu

Ahhhh... sada posto je dostavljen dokaz idemo na stari Photoshop. Pa zasita sam se potrudio da potrosim sate na kompjuteru da isphotoshopiram slicicu. Hvala ti na komplimentu.... strasan sam umetnik. Mislim da cu da apliciram za isti posao gde KanadjaninAB radi. Ima da ga sutnu kada vide moje remek delo.

Cek trenutak.... sad me zove George Lucas......

Beskucnici spavaju na ulici. Ima ih koliko hoces u Torontu, Montrealu i Vankuveru. Ti isti beskucnici poumru preko zime - naravno od hladnoce. Ima razlike izmedju beskucnika i ljudi na socijalnoj pomoci. Beskucnici retko mogu i da dobiju pomoc zato sto nemaju adresu.

Bem ti drzavu.

Svako kuje svoju sudbinu - malo morgen.

Lako je biti arogantan kada se ima.

tesko moze da se prevede na srpski u jednoj reci nesto kao "foreclosure" , "overstuffing" ali
valjda za ljude koji nemaju krov nad glavom postoji srpska rec "beskucnici"
ipak je forum na srpskom jeziku

Forum je na Srpskom jeziku, ali moje izrazavanje uglavnom nije i tako vec jako puno godina, pogotovo ako taj broj godina uzmes relativno u odnosu na godine moje starosti.

Mene prevodjenje nikad nije zanimalo. I na kraju ne verujem da vecina stvari moze uopste da se prevede iz jednog jezika u drugi tako da znaci istu stvar. Razlicita su znacenja reci, razlicite su kulture, razliciti su dozivljaji.

Uostalom, sta ti tu sada cepidlacis? Onaj ko zeli da dodje da zivi u Kanadu mora da zna tako jednu jednostavnu rec, bilo koji da je osnovni jezik foruma. Forumasi se veoma cesto koriste engleskim izrazima bilo opravdano ili neopravdano, to nije zabranjeno niti uvredljivo za ostale clanove.

Ahhhh... sada posto je dostavljen dokaz idemo na stari Photoshop. Pa zasita sam se potrudio da potrosim sate na kompjuteru da isphotoshopiram slicicu. Hvala ti na komplimentu.... strasan sam umetnik. Mislim da cu da apliciram za isti posao gde KanadjaninAB radi. Ima da ga sutnu kada vide moje remek delo.

Cek trenutak.... sad me zove George Lucas......

Slobodno mozes preuzeti moj posao konobara, cak sta vise pomocu ti za prvo vreme ;) dok se ne snadjes.

Koliko sam razumela sa nekog od blogova o CA, tačnije o VC, da postoji neka velika zelana pijaca u tom gradu.
Da li postoji samo jedna ili kao kod nas u svakom delu grada po neka manja ili kako?
Drugo bih upitala da li postoji i tamo neka tradicija oko stavljanja zimnice ili ne?

Samo jedno pitanjce za vozački ispit, pošto smo čuli info da je tamo to čitava komplikacija, pa dajte neko iskustvo.
Kakva je situacija sa međunarodnom vozačkom, dokle važi i koliko može da se vozi sa njom?
Mi imamo preko 10 godina iskustva, pa smo čuli da ne polažemo sve, već samo deo ispita-valjda vožnju.

Samo jedno pitanjce za vozački ispit, pošto smo čuli info da je tamo to čitava komplikacija, pa dajte neko iskustvo.
Kakva je situacija sa međunarodnom vozačkom, dokle važi i koliko može da se vozi sa njom?
Mi imamo preko 10 godina iskustva, pa smo čuli da ne polažemo sve, već samo deo ispita-valjda vožnju.

nije nikakva komplkacija...
od kuce ponesite prevedeni original dozvole i medjunarodnu dozvolu

medjunarodna dozvola ce vam omoguciti da vozite 3 meseca u BC (u Alberti je godinu dana, za ostale provincije ne znam)
medjutim problem u BC je da ne mozete kuputi auto sa medjunarodnom..mozete voziti samo tudji auto

za polaganje prilazete prevod originalne dozvole (uslov je da ste vozili duze od dve godine)
polazete teorijski test, 25 tacnih od 30 pitanja (nije tesko, bukvalno 2 dana pripreme uz knjigu i online testove)
posle toga prakticna voznja, koja traje oko 30 min.
a sad neko ce pitati, pa koje su to povlastice kad sve moram ispocetka....pa ako nemate iskusto iz Srbije, prvo bi morali 1 ili 2 god (jedno od ova dva) biste bili learner driver koji ne moze sam da vozi (samo sa nekim u automobilu ko ima class 5), pa posle biste godinu dana bili class 5 sa ogranicenjem (nalepnica N an vozilu, 0% alkohola, cini mi se ogranicena max brzina) pa tek onda biste polagali za 'standardnu' vozacku dozvolu

to sto ste culi za 10 godina, to je vezano za osiguranje auta, ne za vozacku
probajte iz Srbije da nabavite neku potvrdu (tamo gde ste osiguravali auto) da niste potrazivali novac za stetu od njih za sto duzi period
ako ta potrvda pokriva duzi period od 10 god, dobicete maksimalni popust pri osiguranju (milsim da je 43%)
prakticno to izgleda ovako, ja trenutno placam $137 , a da nisam prilozio papir placao bih oko $330 mesecno

sve ostale info na http://www.icbc.com/licensing/

Poslednja izmena:
probajte iz Srbije da nabavite neku potvrdu (tamo gde ste osiguravali auto) da niste potrazivali novac za stetu od njih za sto duzi period
ako ta potrvda pokriva duzi period od 10 god, dobicete maksimalni popust pri osiguranju (milsim da je 43%)
prakticno to izgleda ovako, ja trenutno placam $137 , a da nisam prilozio papir placao bih oko $330 mesecno

Tacno, 43% je maksimalan popust za osiguranje vozila ali toliki popust ne dobijas odmah iako imas preko 10 godina iskustva. Mislim da je nekih do 20ak% popusta realna brojka za sveze vozace u Kanadi.
Mene su inace odrali, imao sam potvrdu iz Srbije da nisam imao nikakvih incidenata (-5%), i to je to. Vozacka dozvola mi navrsava 10 godina tek u julu (-10%) a u aprilu ce mi biti godinu dana BC dozvole (-5%), tako da sada placam 270$ mesecno na ime osiguranja! :D :D :D

nije nikakva komplkacija...
od kuce ponesite prevedeni original dozvole i medjunarodnu dozvolu

medjunarodna dozvola ce vam omoguciti da vozite 3 meseca u BC (u Alberti je godinu dana, za ostale provincije ne znam)
medjutim problem u BC je da ne mozete kuputi auto sa medjunarodnom..mozete voziti samo tudji auto

za polaganje prilazete prevod originalne dozvole (uslov je da ste vozili duze od dve godine)
polazete teorijski test, 25 tacnih od 30 pitanja (nije tesko, bukvalno 2 dana pripreme uz knjigu i online testove)
posle toga prakticna voznja, koja traje oko 30 min.
a sad neko ce pitati, pa koje su to povlastice kad sve moram ispocetka....pa ako nemate iskusto iz Srbije, prvo bi morali 1 ili 2 god (jedno od ova dva) biste bili learner driver koji ne moze sam da vozi (samo sa nekim u automobilu ko ima class 5), pa posle biste godinu dana bili class 5 sa ogranicenjem (nalepnica N an vozilu, 0% alkohola, cini mi se ogranicena max brzina) pa tek onda biste polagali za 'standardnu' vozacku dozvolu

Pozz botexag,

potvrda od osiguranja da bude prevedena ili direktno na engleski? I da li treba jos nesto da se navede osim toga da nismo od njih potrazivali novac? Hvala

Back