Foggo
Domaćin
- Poruka
- 3.180
Kanadjanin,
tako nešto smo i mislili što se tiče plate, koji $ gore-dole. Videla sam u ovom obrascu koji si okačio, kao i na jednom drugom sajtu, da i cenu školovanja možeš i treba da staviš u poreske odbitke, što nije loše. Takođe, na ime dece bismo imali i neki iznos za child benefit. Misliš li da može da se živi sa tih nepunih $4000 u VC. Moram priznati da su cene nekretnina stvarno iritirajuće, naročito jer nemamo izbora oko odabira grada-poslodavac i firma se nalaze u VC. Kažeš da je u AB dosta jevtnije, jel misliš samo na nekretnine i osiguranje ili na život uopšte?
Da li ste uspeli išta osim garderobe da ponesete odavde?
neke stvari kao renta, benzin, kupovina nekretnina zaista jesu skuplji u Vankuveru
sa druge strane zbog mnogo vece populacije i konkurencije u BC su jeftiniji automobili, garderoba, restorani....
potpuno je drugaciji zivotni stil u ove dve provincije, i zato postoje razlicita misljenja.....
sto se tice rente, ugovora, cene osiguranja kola, polaganja vozackog....svako ima svoje subjetivno iskustvo..i veruj mi razlike su velike....drugim recima ko se kako snadje...
kao sto rece Kanadjanin ako ne pitas, niko ti nista nece ponuditi ili uraditi ....evo primera, kada smo polagali vozacki ispit, posle teorije, prvi sledeci termin za voznju je bio za 2 nedelje..medjutim, ako pitas onda i saznas da moze brze..kako? ...dodjes u 7 ujutru bilo kog dana, prijavis se za voznju, i ako neko ko je imao zakazan termin odustaje, uskaces i polazes...drugim recima, teorija + prakticna voznja zavrsena za 2 dana...
Da sumiram, sa $4000 4-clana porodica ce "zarvoriti" mesecni iznos troskova za zivot, ali ne mnogo vise od toga.
$1500 stan
$200 razni troskovi oko stana
$100 4 telefonska racuna
$130 zdravstveno osiguranje za vas dvoje (za decu ne znam da li se placa)
$120 osiguranje za auto ( basic - pod uslovom da dobijete popust)
$150 gorivo za auto
$700 -$1000 hrana (ovo cak i ne znam da procenim za porodicu sa decom)
i ovo su troskovi koji se moraju platiti svakog meseca
a gde je opremanje stana, kupovina auta, garderoba, televizori, telefoni, racunari itd.....
Kada bude pristigla i druga plata, bice mnogo opustenije....