Vankuver, Kanada

Pozz botexag,

....potvrda od osiguranja da bude prevedena ili direktno na engleski? I da li treba jos nesto da se navede osim toga da nismo od njih potrazivali novac? Hvala

moze i na srpskom, samo je kasnije prevedi na engleski kod tumaca (btw, moja je bila na eng)
bitna su dva podatka, vremenski rok osiguranja (sto duzi to veci popust) i da niste potrazivali novac za stetu

za max popust morala bi potvrda biti +10 god, kao i duzina vozacnog staza +10 god
znam da je jako tesko izvaditi potvrdu jer smo mi navikli skoro svake godine da menjamo osiguravajuce kuce, trazeci najjeftinije osiguranje, ali se trud na kraju novcano isplati

.......za skutere ne znam kolike su premije, verovatnos u izmedju $50-$100

Poslednja izmena:
Tacno, 43% je maksimalan popust za osiguranje vozila ali toliki popust ne dobijas odmah iako imas preko 10 godina iskustva. Mislim da je nekih do 20ak% popusta realna brojka za sveze vozace u Kanadi.
Mene su inace odrali, imao sam potvrdu iz Srbije da nisam imao nikakvih incidenata (-5%), i to je to. Vozacka dozvola mi navrsava 10 godina tek u julu (-10%) a u aprilu ce mi biti godinu dana BC dozvole (-5%), tako da sada placam 270$ mesecno na ime osiguranja! :D :D :D

Mene i brine samo jedna osiguravajuća kuća u BC-to znači da drže monopol u osiguranju i nemaš gde da odeš po drugu ponudi ili da se cenkaš (kao npr. bilo gde u Alberti). Jako mali popust si dobio i po jednom i po drugom osnovu. Mi ćemo nabaviti potvrde iz osiguranja da naismo imali štete poslednjih 11 godina, a takođe imamo vozačke preko 10 godina, pa se nadamo da ćemo uspeti da izboksujemo bolje popuste, jer su im cene stvarno paprene, ali bez auta se u VC ne može:roll:
Jeste odmah kupavali novo vozlo ili polovno? Šta savetuješ?

Mene i brine samo jedna osiguravajuća kuća u BC-to znači da drže monopol u osiguranju i nemaš gde da odeš po drugu ponudi ili da se cenkaš (kao npr. bilo gde u Alberti). Jako mali popust si dobio i po jednom i po drugom osnovu. Mi ćemo nabaviti potvrde iz osiguranja da naismo imali štete poslednjih 11 godina, a takođe imamo vozačke preko 10 godina, pa se nadamo da ćemo uspeti da izboksujemo bolje popuste, jer su im cene stvarno paprene, ali bez auta se u VC ne može:roll:
Jeste odmah kupavali novo vozlo ili polovno? Šta savetuješ?

Znam, 'popust' je fantastican. :)
Uzeo sam VW Golf, 2011. godiste, na lizing. Rata mi je ~380$ mesecno. Gledao sam i nova i polovna vozila, kupovina za kes/kredit/lizing, i zakljucio da je liziranje najbolja kombinacija. Majstori nisu bas jeftini, tako da je kupovina polovnog automobila otpala u startu. Kupovina na kredit - placas mozda za nijansu manje para mesecno nego lizing, a kada isplatis auto do kraja, njegova vrednost je drasticno pala. Lizing - kada mi istekne lizing, vratim golfa, uzmem novog, vozim ga 2-3 godine, vratim ga i uzmem novog, itd.

:)

Znam, 'popust' je fantastican. :)
Uzeo sam VW Golf, 2011. godiste, na lizing. Rata mi je ~380$ mesecno. Gledao sam i nova i polovna vozila, kupovina za kes/kredit/lizing, i zakljucio da je liziranje najbolja kombinacija. Majstori nisu bas jeftini, tako da je kupovina polovnog automobila otpala u startu. Kupovina na kredit - placas mozda za nijansu manje para mesecno nego lizing, a kada isplatis auto do kraja, njegova vrednost je drasticno pala. Lizing - kada mi istekne lizing, vratim golfa, uzmem novog, vozim ga 2-3 godine, vratim ga i uzmem novog, itd.

:)

To su nevidjene pare za tako glupa kola. Koliko placas osiguranje za tu peglicu?

U portu :)

200pxqo.jpg

Hej, padaju li cene nekretnina tamo? Kakva je situacija sa građevinskim zemljištem?
Ima li i tamo parcela za kupiti i graditi?

Nekretnine su pocele da padaju ali da li ce biti propad kao u Americi to cisto sumnjam zbog neogranicenog priliva Azijskih para.

Ovde retko ko kupuje zemlju pa gradi zato sto ispadne skuplje nego kupiti gotovu kucu ili townhouse.

U stvari sta cesto ljudi u Vankuveru rade (oni koji imaju para), kupe kucu, poruse kucu i izgrade novu posto je navodno nedostatak kvelitetnog zemljista u Vankuveru.

Poslednja izmena:
Поздрав, форумаши! Имам питање за вас. Занима ме град Викторија. Претпостављам да ви знате како је тамо. Дакле, ваља ли отићи тамо или не? Ако не, зашто не? И да ли има тамо посла у ИТ сектору? Ја сам мало копао по интернету и на основу онога што сам нашао не делује лоше, али бих волео и од вас да чујем. Хвала, унапред.

Toronto ili Alberta.

Apparently svaki idiot moze da nadje posao u Alberti. Ja se pitam zasto sad ovde neki zele da odu kao u Quebec, pa Saskatchewan, pa Manitoba.... cisto gubljenje vremena i para. Dolazite u kanadu da zaradite pare, zar ne? Jedino je moguce bez vecih problema u Alberti.

Не шкоди да питам, зар не? Па где онда? Торонто?

nemoj covece da ides u Toronto, tamo je klima katastrofa kao i u vecem delu Kanade.
Duva jak i hladan vetar sa Arktika. Leti je uzasno vlazno, imaju uzasne komarce kao rode i muve koje ujedaju i ostavljaju krvave tragove. U Torontu ti zivot prodje u saobracaju, ljudi su besni, hoce i da budu neposteni. Kad si fin i pomazes drugima onda te gledaju sa nevericom. Meni se jednom neka Indijka samo sto nije uplasila kad sam uzela da joj pomazem bez da je pomoc trazila.

Mi od Toronta uvek idemo West Jet-om i kad god dodjes na mas Zapadnjacki gate odmah se energija menja i ljudi su stvarni, a ne plasticni attachmenti za auto ili radni sto.

Ako si dobar mozes svuda posao da nadjes. Ne znam kako je Viktorija, posla sigurno ima ali sam cula da je nepotizam dosta zastupljen. To moze biti laz, ne mogu da potvrdim.

Vankuver je malo bolji sa saobracajem od Toronta, ali svaki grad (vellik) ima taj problem. Posla ima puno u Vankuveru u IT-ju. Ne mozes posao da nadjes dok ne dodjes, nemoj ni pokusavati.

Ako ti ne smeta hladnoca Alberta je super. Oni su pravi Kauboji i tu se poslovi sklapaju lako i brzo.

Mi zbog dece tj porodice odabeali smo mali grad (nesto preko 100,000 stanovnika) sa najboljom klimom u Kanadi. Nas od vetra stite Rocky planine. Imamo sve sto nam treba i svuda mogu da stignem za 15 min. Posla ima u IT-u, mozete pogledati:
castanet
accelerate okanagan
disney
ili linkedin, ne znam da li koriste workopolis i monster

Srbi imaju svi kompleks da budu u nekom zvucnom gradu pa tako svi zive u bgd

Lokalni su uglavnom Bosanci ili Crnogorci i ja se nadam da ce se to promeniti ako budem malo reklamirala nas prelep grad

mozda okacim neke slike

ovde ima puno lookalnih aktivnosti, mozete pogledati
community guide kelowna (guglajte, to je pdf dokument)

Mnogi penzioneri, mnogo njih stvarno se sele u Kelowna-u jer je ovde zivot tako prijatan. Ima mnogo poslova u toj oblasti, briga i usluga penzionerima. Ali ta industrija nije jedina mada je velika. Velika prepreka da se mladji stacioniraju ovde je cena nekretnina koja je prilicno visoka za grad u unutrasnjosti. Ali ipak dosta niza nego cene u Vankuveru. Troskovi zivota su takodje manji, mada je renta ista kao u Vankuveru ili bar vrlo slicna.

malo sam se raspisala danas mnogo mi je dosadno. navukla sam neki gadan virus i sad pokusavam da se zanimam sa telefonom i izvinjavam se za greske u kucanju :)))

Samo piši Gufa! Znače sva iskustva, pogotovo iz različitih delova BC-ija i CA uopšte.
Kad si već somenula nekretnine, piši o cenama rentiranja i kupovine, šta se više traži-stanovi ili kuće, šta je jednostavnije, šta lepše za život....:zpozdrav:

Stanovi su uglavnom socijalne varijante. Starije zgrade cak imaju one zajednicke na novcic masine za ves. Novije zgrade imaju u stanovima laundry room. Kod nas u Kelowni cak i starije zgrade uglavnom sve imaju ves masine veoma retko nemaju. Stanovi su uglavnom 1 and 2 bedroom. Ako se spominje "den" to je mini sobica uglavnom bez prozora, a nekad nema ni vrata.

Kod nas su cene stanova od 950 do 1500 dolara mesecno, depozit je pola kirije. Uglavnom su stanovi nenamesteni, ali ima nesto namestenih ali van turisticke sezone maj/jun do septemra i ti se stanovi izdaju ali moras da se selis kad pocne sezona jer ih tada izdaju turistima za mnogo vise para.

Najbolje je kad rentiras od firme koja se time profesionalno bavi jer su oni sigurno dobri stanodavci sa privatnim vlasnicima je lutrija moras da pazis jer sutra dan ce ti mozda nesto trebati da se popravi i od njih ocekujes da reaguju brzo.

Mi imamo trenutno privatnog vlasnika ali su skroz korektni. Jednom smo gledali stan i ja sam rekla da je prljavo i pitala da li bi

... da li bi platila profesionalno ciscenje, cak sam ponudila da ja sama okrecim ceo stan (3 bedroom). I zena je flipnula i ona i deda su se slozili da je stan cist, a bilo je cak i nekog bulky smeca na terasi. Rekla mi je da ako hocu sama cistim ja kazem nemam vremena za toliko spremanje. Pitam je sta radi kad se nesto pokvari ona pocne nesto kao ako ste vi nesto pokvarili... ja njoj kazem da... tu je izbila vrlo glasna svadja baba Portugalka, al ni ja nisam losa 5 godina zivota na Mediteranu me naucilo da se derem ko da sam tamo rodjena.

Onda postoje townhouses. To su kuce u redu spojene. imas prozore napred i nazad moze biti mracno, ali ne mora. imas i dvoriste i malu ogradu na pocetku kuce. neke imaju i garazu. Mi bi hteli da se preselimo u jedan takav townhouse ali izgleda nemamo vremena zbog posla sigurno do marta/aprila 2013

kuce su najbolje i skupe su za iznajmljivanje (cene od 1800 do 3000 mesecno kod nas). Sve cene koje navodim su obicne prosecne kuce/stanovi, nisu neka luksuzna varijanta. Townhouses cene su od 1000 do 1800 dolara... odrzavanje nije problem ( mozes nekog da platis da ti to radi, mozes samo da imas obican travnjak i voce pa ti to nije tesko da osis ili platis nekog da kosi.

Slobodno trazite pomoc od ljudi, to je dobar nacin nekog da upoznate. Moveri naplacuju kod nas 90 dolara na sat. Mozete da iznajmite Uhaul i zamolite komsiju ili whatever da vam pomogne savelikim stvarima.

Nemojte u konverzaciji da davite i pravite neke analize za pocetak savetujem komunikacionu strategiju postavljajte pitanja i dobro slusajte odgovore i dokle se ide u prici. Nikako nemojte da kukate i da se zalite, to ovde nije deo folklora.

Уау, баш си му га дала по писању. х) Не мора Торонто, он ми је само први пао на памет. Ја сам хтео у Викторију, кажем ти. За тај твој град нисам чуо. Мени су неки предлагали Алберту. Калгари, углавном. И оно што си написала да морам тамо доћи да тражим послић ме сморило. :( Ја нисам хтео грлом у јагоде. Мислио сам да одавде шаљем пријаве па да ме они позову да дођем. Фирма да ми среди папире и остало. Јер, да бих ја дошао тамо па да тражим нешто треба доста лове. А док ја то скупим... :(

Back