Vankuver, Kanada

Botexag i KanadjaninAB,
hvala na odgovorima:hvala: svaka info je dobrodošla, kao i linkovi, gde se sam možeš informisati o dosta toga. Saveti su od neprocenjive vrednosti:ok:
Na mapi Burnaby ne deluje previše veliki, ali ne možeš baš objektivno da proceniš. Slažem se sa Botexag da nećemo moći sad previše da biramo, jer šta bude tog momenta u ponudi-to je to. Pokušaćemo da gledamo da budemo blizu škola, jer ne znam kako ide sa prevozom za decu, da li je organizovan, ili idu gradskim ili pešice? Možda ih roditelji voze? Interesuje nas apartman sa 3 spavaće, što je u proseku ako sam dobro videla od $1200-1500. Da li na to idu ostali troškovi komunalije, struja, telefon, taj condo fee?
Za internacionalnu (međunarodnu) vozačku znamo (ponećemo naše), ali imam pitanje vezano za sina. Pošto je sada i ovde dozvoljeno da deca sa 16 idu na časove vožnje, a da polažu tek sa 17, da li nam se isplati da to odradi ovde (časove), a da tamo samo polaže? Još uvek je cena časova oko 250e, što je verovatno dosta jevtinije nego tamo. Da li bi oni uopšte priznali ovdašnje časove bez polaganja?
Botexag,
ako sam te dobo razumela, mi bismo i u Burnaby plaćali godišnji parking tu gde stanujemo ili? Možda najbolje naći stan sa garažom ili obezbeđenim parkingom. Kad već toliko koštaju, bar bi trebali imati parking:think:

Verovatno za $1500 se moze naci apartman sa 3 spavace sobe. Od dodatnih troskova tu su struja, internet, kablovska, parking za auto, ponegde traze i osiguranje stana. Nijedna od tih stavki nije preterano velika ($30 -$50) ali se sve zajedno nakupi na min $200. Condo fee je samo ako ste vlasnik a ne zakupac.
Takodje je problem rentiranje prvog stana, obicno traze neku preporuku...

Sto se tice skola, nemam jos iskustva sa time, ali rekao bih da dovoze decu roditelji, ako skola nije blizu....naravano da ima i skola sa organizovanim prevozom

Sto se tice polaganja vozackog, osim ako ne moze da dodje sa polozenim vozackim u Kanadu, nemojte bacati pare u Srbiji..morace sve ispocetka ovde.
Takodje (nisam siguran proverite na icbc.com) cini mi se ako nema 2 god iskustva, morace prvo da bude Learner, tako da opet nema smisla polagati u Srbiji
Ovde ce poloziti testove, zatim 1 ili 2 godine ce biti Learner Driver (moci ce da vozi auto samo u vasem prisustvu) i posle toga polaze za dozvolu

Parking mesta nisu skupa i uglavnom su obezbedjena uz svaku zgradu (recimo 1 mesto je oko $30 mesecno). U slucaju da toga nema, onda se kupe godisnje karte za parking na ulici, ali se moze parkirati samo na specijalno obelezenim mestima za parkiranje stanara

Poslednja izmena:
Interesantno da niko ne spominje osiguranje za auto cije su premije astronomske u BC i Ontariju posebno za one koji nemaju vozacku istoriju u tim provincijama. Ja licno znam mladica koji placa $4000 godisnje osiguranje za njegovu novu Tojota Korolu. To ispadne vise godisnje nego cena samih kola koje finansira. Naravno ako kupite neku krntiju, osiguranje ce biti oko $1200 godisnje - mozda malo vise.

Meni su kola licno bacanje para u Kanadi. Radije bih ziveo u centru grada i placao banci hipoteku nego bacao pare na benzin i auto.

Verovatno za $1500 se moze naci apartman sa 3 spavace sobe. Od dodatnih troskova tu su struja, internet, kablovska, parking za auto, ponegde traze i osiguranje stana. Nijedna od tih stavki nije preterano velika ($30 -$50) ali se sve zajedno nakupi na min $200. Condo fee je samo ako ste vlasnik a ne zakupac.
Takodje je problem rentiranje prvog stana, obicno traze neku preporuku...

Sto se tice skola, nemam jos iskustva sa time, ali rekao bih da dovoze decu roditelji, ako skola nije blizu....naravano da ima i skola sa organizovanim prevozom

Sto se tice polaganja vozackog, osim ako ne moze da dodje sa polozenim vozackim u Kanadu, nemojte bacati pare u Srbiji..morace sve ispocetka ovde.
Takodje (nisam siguran proverite na icbc.com) cini mi se ako nema 2 god iskustva, morace prvo da bude Learner, tako da opet nema smisla polagati u Srbiji
Ovde ce poloziti testove, zatim 1 ili 2 godine ce biti Learner Driver (moci ce da vozi auto samo u vasem prisustvu) i posle toga polaze za dozvolu

Parking mesta nisu skupa i uglavnom su obezbedjena uz svaku zgradu (recimo 1 mesto je oko $30 mesecno). U slucaju da toga nema, onda se kupe godisnje karte za parking na ulici, ali se moze parkirati samo na specijalno obelezenim mestima za parkiranje stanara

Preporuku za rentiranje stana će nam dati poslodavac, tako da to ne bi trebalo da bude problem, ali si me obradovao za taj condo fee, koji vidim nije ispod $200, a ide i preko $300. U momentu kad razmišljam mi se tih $4000 učini dovoljnim, a onda kad krenem sa sabiranjem i dodavanjem prepadnem se od stavki i cena:dash: Još uvek nemam osećaj koliki je to iznos za Kanadu i kakav je to red veličine za život.

Polaganje vozačkog je i ovde sada slično 2 godine imaš nalepnicu L na zadnjem staklu i obavezno neko iskusan mora sa tobom. Znači, klincu ništa ne bi značilo da ide na časove ovde:think: Ok, samo informativno, reko da iskoristimo da to odradi dok čekamo, ali kad već ne može, onda nije hitno. Koliko je tamo polaganje-časovi i testovi+polaganje?

Imate li ideju kakav kurs daju za euro u CA? Čini mi se da Vračar reče da je ovde konvertovao novac.

Jeste imali neko iskustvo sa njihovim zdravstvenim (da ste morali koristiti usluge lekara, lekove i sl.)?

Preporuku za rentiranje stana će nam dati poslodavac, tako da to ne bi trebalo da bude problem, ali si me obradovao za taj condo fee, koji vidim nije ispod $200, a ide i preko $300. U momentu kad razmišljam mi se tih $4000 učini dovoljnim, a onda kad krenem sa sabiranjem i dodavanjem prepadnem se od stavki i cena:dash: Još uvek nemam osećaj koliki je to iznos za Kanadu i kakav je to red veličine za život.

Polaganje vozačkog je i ovde sada slično 2 godine imaš nalepnicu L na zadnjem staklu i obavezno neko iskusan mora sa tobom. Znači, klincu ništa ne bi značilo da ide na časove ovde:think: Ok, samo informativno, reko da iskoristimo da to odradi dok čekamo, ali kad već ne može, onda nije hitno. Koliko je tamo polaganje-časovi i testovi+polaganje?

Imate li ideju kakav kurs daju za euro u CA? Čini mi se da Vračar reče da je ovde konvertovao novac.

Jeste imali neko iskustvo sa njihovim zdravstvenim (da ste morali koristiti usluge lekara, lekove i sl.)?

u svakom slucaju bolje za njega da polaze ovde, jer bi u Srbiji bilo gubljenje novca (citaj ne bi nista priznali)
ne znam koliko su casovi, polaganje testa (teorija) je $20, polaganje voznje $50, izdavanje dozvole $30-$40 (sve cifre sam odprilike napisao, zaboravio sam tacno, ali su u tom cenovnom nivou)

Mislim daje kurs bolji u Srbiji, tako da je bolje konvertovati pare u Srbiji.
U BC se aplicira za zdravstvenu karticu (na nju ima pravo svako ko je resident 1 ili 3 meseca minimum (jedno od ta dva je :)).
Svakako preporucujem da uzmete turisticko osiguranje kod nas na par mesece, da se ne rizikuje.....
Muz ce u firmi dobiti neki benifit health plan, ali i to zavisi od firme, negde pocinje odmah da vazi negde tek posle 6 meseci. U tom planu osiguravajuca kuca participira troskove 75-80%, a vi platite ostalo. Obicno je to ka kupovinu lekova, zubara, kiroprakticara, kupovina korektivnih naocara itd.
Sto se tice procedure, jednostavno sa karticom samo idete kod lekara (morate odrediti porodicnog lekara) ili u walk-in kliniku, koji ima dosta.
Za neke ozbiljnije slucajeve,ne znam ni ja iskreno....

Generalno, novac od $4000 ce biti dovoljno za pocetak (kirija, troskovi, hrana), a cim i supruznik nadje posao, bice vam dosta lakse.
Problem je sto useljavate u prazan stan, sve treba kupiti, neverovatno je koliko novca se potrosi na sitnice. :)

Original postavio KanadjaninAB Pogledaj poruku
Rdjavom k***u i dlaka smeta.
http://vukajlija.com/rdjavom-*****-i-dlaka-smeta
Pa da... to je to. Na ovom forumu totalna neinformisanost i nebuloze. A onda kada naivan Srbin napokon dodje u Kanadu bude... aaaa... pa kako to..... pa nisu nam tako rekli.... jaoooooo

Svakom ozbiljnom koji zeli da ode u Kanadu preporucujem forume na ENGLESKOM gde su informacije puno tacnije.

Drago mi je da se osecas prozvanim :)

Poslednja izmena:
Botex,
jesi ti u VC i ako jesi u kom delu? Kupovao nov nameštaj ili polovan?
Što se tiče inicijalnih troškova sve mi je jasno, to ti je kao kad imaš majstore u kući, pa uvek iskrsne još nešto-stalno neki novi momenti:confused:
Znači sa $4000 može da se preživi neki period:brus:. Koja je prosečna plata u VC gross?

Vidi, Vracar se javio.

Kako ide posao?

Ok za sada, ne bunim se. :)

Vračar,
ne možeš da veruješ koliko mi je drago što te "vidim". Molim te, ne znam kako da ti pišem na pp, pa me uputi. THANKS!!!!!

Poslao sam ti e-mail na adresu koju si ostavila na mom blogu.

Pogledaj sajt bilo koje kanadske banke. Evo recimo ovde:
http://www.scotiabank.com/ca/en/0,,1118,00.html

Dakle, na danasnji dan je 1.19$ za 1 EUR. Sve sto mozete u Srbiji da dobijete iznad toga je plus.

Botex,
jesi ti u VC i ako jesi u kom delu? Kupovao nov nameštaj ili polovan?
Što se tiče inicijalnih troškova sve mi je jasno, to ti je kao kad imaš majstore u kući, pa uvek iskrsne još nešto-stalno neki novi momenti:confused:
Znači sa $4000 može da se preživi neki period:brus:. Koja je prosečna plata u VC gross?

mi zivimo u centru
kupovali smo nov namestaj, mada zaista svasta moze da se nadje po oglasima.
veci problem je sto kad smo dosli ajde da kupimo sto jeftinije da se 'skucimo'
posle smo sve promenili, jer od prve ture nam se ustvari nista nije ni svidjalo preterano.
tako da ako imate sredstava, odmah kupujte ono sto vam se zaista svidja

bez problema mozete da prezivite sa $4000, a kasnije ce sve doci na svoje mesto kada bude i druga plata u kuci
prosecna plata...bruto ..neto....ja to mnogo ne pratim..trudim se da obezbedim sebi i porodici sto bolji i udobniji zivot :)

Botox,
kolika vam je pordica, koliko članova i koliki stan rentirate, ukoliko još uvek rentirate? Koja je mesečna cena rente+troškovi za stan sa 3 spavaće u Downtown?
Mi ne planiramo da kupujemo mnogo nameštaja, kako bismo bili pokretljiviji, ako se ukaže bolja prilika. Ne znam da li je obavezno potpisati ugovor na 1 godinu za rentiranje ili može i kraće?
:manikir:

Botox,
kolika vam je pordica, koliko članova i koliki stan rentirate, ukoliko još uvek rentirate? Koja je mesečna cena rente+troškovi za stan sa 3 spavaće u Downtown?
Mi ne planiramo da kupujemo mnogo nameštaja, kako bismo bili pokretljiviji, ako se ukaže bolja prilika. Ne znam da li je obavezno potpisati ugovor na 1 godinu za rentiranje ili može i kraće?
:manikir:

mi rentiramo 1 bed, za $1060
na to jos treba dodati parking, struja, osiguranje stana, kablovski + internet (recimo sve zajedno oko $150)
recimo da bi 3 bed bio oko $1800 - $2000 na lokaciijama blizu okeana
ne zaboravite da cete pri ulasku u apartman morati i depozit da ostavite, koji iznosi obcno 50-100% jedne mesecne rente

uglavnom svi insistiraju da se ugovor potpise na 1 god, posle toga mesec za mesec..
ako izadjete ranije, duzni ste da placate rentu do isteka ugovora, ako stanodavac ne uspe da izda stan ponovo.
najmanje sto sam ja cuo je da se moze ugovor sklopiti na 6 meseci

Sad sam primetila da sam ti promenila nick u Botox :zcepanje: Sorry:brus:

Ima li zelenih pijaca (na otvorenom) kao kod nas i uspevate li da kuvate? Kakva im je generalno hrana, pošto ja moje ukućane zovem aždaje, trenutno smo u pubertetu (mislim na klince) i stalno bi nešto žvakali. Ono što nas je oduševilo što ima dosta azijske kuhinje, koju svi obožavamo i morskih plodova, koji su takođe favorit u našoj ishrani.

U kom delu grada se nalazi UBC?

Sad sam primetila da sam ti promenila nick u Botox :zcepanje: Sorry:brus:

Ima li zelenih pijaca (na otvorenom) kao kod nas i uspevate li da kuvate? Kakva im je generalno hrana, pošto ja moje ukućane zovem aždaje, trenutno smo u pubertetu (mislim na klince) i stalno bi nešto žvakali. Ono što nas je oduševilo što ima dosta azijske kuhinje, koju svi obožavamo i morskih plodova, koji su takođe favorit u našoj ishrani.

U kom delu grada se nalazi UBC?

S obzirom da je grad zaista mulitukturalni, sve vrste kuhinja su zastupljene...za ljubitelje azijske hrane, verovatno najbolja u Kanadi, i dosta pristupacna
Postoje zelene pijace, a najpoznatija je Granville Island koja se nalazi ispod Granville mosta.
Takodje na Comercial Drive ima dosta italijanskih prodavnica,u kojima se prodaje hrana na koju smo mi navikli.
Vasa omiljena destinacija ce verovatno biti Bellinghram, prvi gradic posle granice u USA, jer je hrana jeftinija tamo. :) i za velike porodice znacajna usteda

UBC se nalazi na krajnjem zapadu Kitsilana, uz sam okean

Poslednja izmena:
Nisam sigurna da mi možemo prelaziti granicu USA dok ne dobijemo CA pasoš. Za srpski ti treba viza, tako da je ta akcija prve 3 godine nemoguća, bar tako mislim.:think:

Mozete i odmah traziti USA vizu, ali po savetu jednog mog prijatelja koji je radio u americkom konzulatu godinama, sacekajte 6 meseci da budete u Kanadi, i dobicete je.
Dobio sam u jednom danu na 10god b1/b2, dovoljno je da imate neki razlog odlaska.

mi rentiramo 1 bed, za $1060
na to jos treba dodati parking, struja, osiguranje stana, kablovski + internet (recimo sve zajedno oko $150)
recimo da bi 3 bed bio oko $1800 - $2000 na lokaciijama blizu okeana
ne zaboravite da cete pri ulasku u apartman morati i depozit da ostavite, koji iznosi obcno 50-100% jedne mesecne rente

uglavnom svi insistiraju da se ugovor potpise na 1 god, posle toga mesec za mesec..
ako izadjete ranije, duzni ste da placate rentu do isteka ugovora, ako stanodavac ne uspe da izda stan ponovo.
najmanje sto sam ja cuo je da se moze ugovor sklopiti na 6 meseci

Da se ukljucim u raspravu;
Prilikom rentiranja polaze se prva i zadnja renta, ugovor se potpisuje na godinu dana stim da u slucaju bilo kojih razloga se mora izaci iz stana, zakonska je odredba da se u pismenoj formi javi 60 dana pre i tada se iskoriscava takozvana zadnja renta.
Ne niste duzni placati rentu za ostatak i ne produzava se renta svakih mesec dana vec je " Gazda" duzan da prilozi 60 novi ugovor pre isteka starog opet na godinu dana uz mogucnost povecanja koliko je zvanicna inflacija 2-3 %

Sto se tice namestaja, moja preporuka za vas je da a mislim da ima IKEA i u Vankuveru da neophodan namestaj kao i serpe lonce ,kasike,i ostalo kupite tamo.
Veoma je vazno da za sebe i vasu decu kupite dobre duseke, koji cete koristiti u duzem vremenskom periodu, pogledajte sajt www. IKEA.ca pa mozete videti sta vam je sve potrebno.
Ako neko i ima vazecu dozvolu kao i osiguranje, recimo Dunav,,,,,,,,,,,,potrebno je uzeti potvrdu da ste bili osigurani na Engleskom jeziku, to su izdavali ,pa smo na osnovu toga i pomagali nasim da dobiju povoljnije osiguranje. Neke osiguravajuce kuce daju popust i do 40%.
Prilikom procene rate uzima se pokazatelj postanskog broja, koji je pokazatelj koliko je bilo saobracajnih sudara kao i broja onih koji su dobili naknadu.normalno i koja su kola u pitanju kao i da li su ONA koja se najvise kradu.

Posto imate obezbedjen posao i stabilna primanja kako kazete bruto 60.000, racunajte da ce to biti 50% neto podeljeno na 12 meseci i za zivot porodice od cetvore je dovoljno za normalan zivot.

O kupovini Kuce ili Apartmana kao i mesta, Ja bih vam savetovao da ne razbijate svoju glavu sa time bas kao i o ratama.

Proces asimilacije tj prihvatanja realnosti moze da traje i do 5 godina uz uspone i padove. Izuzetno je dobro da ako novac donosite da to i prijavite , jer se desavalo da nasi ljudi su imali problema prilikom da poloze u Banku ( svaka suma preko 10 000) se prijavljuje drzavi, a ako je prijavljeno sa " L P " pokazuje se i u Banci ..........i nema se problema.

Prilikom dolaska imat cete dosta na radu Papirologije, Popunjavati dokumenta za Dobijanje 'Social Insurance Number" za sve Vas koji ce vam omoguciti za ostvarivanja sva prava iz Oblasti Zdrastva, Financije,etc,etc.

Imat cete odmah pravo da apliciranje za Deciji Dodatak, i u Vankuveru postoje " SERVICE CANADA" gde se mogu dobiti prave informacije, mislim da i u Vankuveru ima Non Profit Organizacije koje pomazu u popunjavanju raznih neophodnih dokumenata.
Svaka provincija ima Svoj Zdrastveni sistem i aplicira se a u zavisnosti, nazalost nisam pogledao za BC ali u Ontario je 3 meseca cekanja da bi se ostvarila pravo na Zdrastveno.

Mozete odmah potraziti od vaseg poslodavca da vam da BROSURU o POVLASTICAMA i sa cime ste pokriveni, to je po zakonu i nece se niko naljutiti ako postavite pitanje?????

Sretno

Poslednja izmena:
Da se ukljucim u raspravu;
Prilikom rentiranja polaze se prva i zadnja renta, ugovor se potpisuje na godinu dana stim da u slucaju bilo kojih razloga se mora izaci iz stana, zakonska je odredba da se u pismenoj formi javi 60 dana pre i tada se iskoriscava takozvana zadnja renta.
Ne niste duzni placati rentu za ostatak i ne produzava se renta svakih mesec dana vec je " Gazda" duzan da prilozi 60 novi ugovor pre isteka starog opet na godinu dana uz mogucnost povecanja koliko je zvanicna inflacija 2-3 %

Sto se tice namestaja, moja preporuka za vas je da a mislim da ima IKEA i u Vankuveru da neophodan namestaj kao i serpe lonce ,kasike,i ostalo kupite tamo.
Veoma je vazno da za sebe i vasu decu kupite dobre duseke, koji cete koristiti u duzem vremenskom periodu, pogledajte sajt www. IKEA.ca pa mozete videti sta vam je sve potrebno.
Ako neko i ima vazecu dozvolu kao i osiguranje, recimo Dunav,,,,,,,,,,,,potrebno je uzeti potvrdu da ste bili osigurani na Engleskom jeziku, to su izdavali ,pa smo na osnovu toga i pomagali nasim da dobiju povoljnije osiguranje. Neke osiguravajuce kuce daju popust i do 40%.
Prilikom procene rate uzima se pokazatelj postanskog broja, koji je pokazatelj koliko je bilo saobracajnih sudara kao i broja onih koji su dobili naknadu.normalno i koja su kola u pitanju kao i da li su ONA koja se najvise kradu.

Posto imate obezbedjen posao i stabilna primanja kako kazete bruto 60.000, racunajte da ce to biti 50% neto podeljeno na 12 meseci i za zivot porodice od cetvore je dovoljno za normalan zivot.

O kupovini Kuce ili Apartmana kao i mesta, Ja bih vam savetovao da ne razbijate svoju glavu sa time bas kao i o ratama.

Proces asimilacije tj prihvatanja realnosti moze da traje i do 5 godina uz uspone i padove. Izuzetno je dobro da ako novac donosite da to i prijavite , jer se desavalo da nasi ljudi su imali problema prilikom da poloze u Banku ( svaka suma preko 10 000) se prijavljuje drzavi, a ako je prijavljeno sa " L P " pokazuje se i u Banci ..........i nema se problema.

Prilikom dolaska imat cete dosta na radu Papirologije, Popunjavati dokumenta za Dobijanje 'Social Insurance Number" za sve Vas koji ce vam omoguciti za ostvarivanja sva prava iz Oblasti Zdrastva, Financije,etc,etc.

Imat cete odmah pravo da apliciranje za Deciji Dodatak, i u Vankuveru postoje " SERVICE CANADA" gde se mogu dobiti prave informacije, mislim da i u Vankuveru ima Non Profit Organizacije koje pomazu u popunjavanju raznih neophodnih dokumenata.
Svaka provincija ima Svoj Zdrastveni sistem i aplicira se a u zavisnosti, nazalost nisam pogledao za BC ali u Ontario je 3 meseca cekanja da bi se ostvarila pravo na Zdrastveno.

Mozete odmah potraziti od vaseg poslodavca da vam da BROSURU o POVLASTICAMA i sa cime ste pokriveni, to je po zakonu i nece se niko naljutiti ako postavite pitanje?????

Sretno

Hvala na jasnom i iscrpnom pojašnjenju. Uglavnom nam je sve ovo otprilike poznato, osim dela oko bruto/neto plate, gde si nas malo zbunio. Mi smo računali da će tih $60.000 bruto, biti sa odbitkom poreza (za BC max 25%), neto plata biti oko $3.800. Ne znam zašto si računao 50% odbitak?

Što se tiče osiguranja, nije problem za potvrde, jer ja radim u jednom već 8 godina. Pošto nismo nikada imali ni jednu prijavljenu štetu za ovaj period, potvrde će jednostavno biti izdate, samo si mi dao dobru ideju možda odmah na engleskom, a ne na srpskom.

Deo oko prijave novca nije mi baš najjasniji-šta znači LP? Uzimaju li oni nekakav porez u banci za depozite, tj. kamate? Da li prave problem, ako se nosi tolika suma (preko 10 000) u kešu, a ne transferiše se putem banaka?

Oko opremanja stana vladaju različita mišljenja i teorije, ali pošto imamo obezbeđen smeštaj prvih mesec dana, videćemo najpre kakva je situacija na licu mesta, pa ćemo onda odlučiti šta i kako. Meni je najbliža ta ideja sa IKEA nameštajem, ali otom-potom.

Ne znam da li će asimilacija trajati baš 5 godina, ali bojim se da nećemo imati baš toliko vremena da razmišljamo o tome. Suprug odmah ide na posao, deca u školu, ja na doškolavanje i traženje posla, tako da nećemo ni primetiti asimilaciju;) Neće valjda baš toliko trajati:D

I da zaboravih da ukažem na taj nepravedan sistem tarifiranja osiguranja. Npr. ako se BC pokazao kao provincija sa velikim brojem šteta, onda to ispaštaju svi ostali koji tu žive i nisu imali nikakave štete, što je potpuno bez veze. Osim toga u BC, prema mojim saznanjima postoji samo 1 osiguravajuća kuća, koja faktički drži monopol, što je isto potpuno nekonkurentno, pa mogu da te ucenjuju sa kakvim žele premijama-znaju da nemaš gde drugde a se osiguravaš!

Hvala na jasnom i iscrpnom pojašnjenju. Uglavnom nam je sve ovo otprilike poznato, osim dela oko bruto/neto plate, gde si nas malo zbunio. Mi smo računali da će tih $60.000 bruto, biti sa odbitkom poreza (za BC max 25%), neto plata biti oko $3.800. Ne znam zašto si računao 50% odbitak?

Što se tiče osiguranja, nije problem za potvrde, jer ja radim u jednom već 8 godina. Pošto nismo nikada imali ni jednu prijavljenu štetu za ovaj period, potvrde će jednostavno biti izdate, samo si mi dao dobru ideju možda odmah na engleskom, a ne na srpskom.

Deo oko prijave novca nije mi baš najjasniji-šta znači LP? Uzimaju li oni nekakav porez u banci za depozite, tj. kamate? Da li prave problem, ako se nosi tolika suma (preko 10 000) u kešu, a ne transferiše se putem banaka?

Oko opremanja stana vladaju različita mišljenja i teorije, ali pošto imamo obezbeđen smeštaj prvih mesec dana, videćemo najpre kakva je situacija na licu mesta, pa ćemo onda odlučiti šta i kako. Meni je najbliža ta ideja sa IKEA nameštajem, ali otom-potom.

Ne znam da li će asimilacija trajati baš 5 godina, ali bojim se da nećemo imati baš toliko vremena da razmišljamo o tome. Suprug odmah ide na posao, deca u školu, ja na doškolavanje i traženje posla, tako da nećemo ni primetiti asimilaciju;) Neće valjda baš toliko trajati:D

Ovde imas forme za platu:
http://www.cra-arc.gc.ca/formspubs/frms/td1-eng.html
Ovde imas link za proracun plate:
http://www.paycheckcity.com/canada/coeatonca/cacalculator.aspx
Ako muz unese 9964 u provintial claim (za tebe) i 4382 u federal claim (za dvoje dece)
imacete 3684$ mesecno

Asimilacija ce trajati onoliko dugo koliko vi to zelite, zavisi od toga da li se opirete/ne opirete tom ( u principu neizbeznom ) procesu.
O kuci nisam ni razmisljao u Vankuveru, jednostavno za dobra mesta su preskupe. Kad sam presao u AB, kupio sam novu kucu posle 6 meseci .

Za novac vam niko nece praviti problem, moj iskljucivo subjektivni savet: preskocite TD banku, iako sam radio dva puta su mi odbili povecati kreditni limit sa 1K$ (kreditna koju daju u TD svim imigrantima, svaka banka razlicito), otisao sam u drugu banku i dobio visestruko visi iznos bez pitanja. Istog dana sam sve okazao u TD. Posto sam doneo CHF, za kurs sam se cenjkao u banci i dali su mi veci nego zvanicni. U Kanadi vazi pravilo ako ne pitas neces dobiti, ako pitas obicno dobijes sve sto zelis.

I da zaboravih da ukažem na taj nepravedan sistem tarifiranja osiguranja. Npr. ako se BC pokazao kao provincija sa velikim brojem šteta, onda to ispaštaju svi ostali koji tu žive i nisu imali nikakave štete, što je potpuno bez veze. Osim toga u BC, prema mojim saznanjima postoji samo 1 osiguravajuća kuća, koja faktički drži monopol, što je isto potpuno nekonkurentno, pa mogu da te ucenjuju sa kakvim žele premijama-znaju da nemaš gde drugde a se osiguravaš!

Jeste ima samo ICBC. Cim sam dosao tamo placao sam 265$ mesecno, cim sam presao u AB 127$(!) za potpuno iste uslove. Jednostavno zvao sam redom sve osiguravajuce kuce i uzeo najpovoljnije (scotiainsurance). Nisam podnosio nikakve papire za olaksice ni tamo ni ovamo. Da i narocito me je zivciralo polaganje, ako padnes, nema termina mesecima bas zbog tog monopola. Ovde u AB imas registracionih ureda svuda i mozes da polazes bukvalno svaki dan voznju.

Poslednja izmena:
Kanadjanin,
tako nešto smo i mislili što se tiče plate, koji $ gore-dole. Videla sam u ovom obrascu koji si okačio, kao i na jednom drugom sajtu, da i cenu školovanja možeš i treba da staviš u poreske odbitke, što nije loše. Takođe, na ime dece bismo imali i neki iznos za child benefit. Misliš li da može da se živi sa tih nepunih $4000 u VC. Moram priznati da su cene nekretnina stvarno iritirajuće, naročito jer nemamo izbora oko odabira grada-poslodavac i firma se nalaze u VC. Kažeš da je u AB dosta jevtnije, jel misliš samo na nekretnine i osiguranje ili na život uopšte?

Da li ste uspeli išta osim garderobe da ponesete odavde?

Kanadjanin,
tako nešto smo i mislili što se tiče plate, koji $ gore-dole. Videla sam u ovom obrascu koji si okačio, kao i na jednom drugom sajtu, da i cenu školovanja možeš i treba da staviš u poreske odbitke, što nije loše. Takođe, na ime dece bismo imali i neki iznos za child benefit. Misliš li da može da se živi sa tih nepunih $4000 u VC. Moram priznati da su cene nekretnina stvarno iritirajuće, naročito jer nemamo izbora oko odabira grada-poslodavac i firma se nalaze u VC. Kažeš da je u AB dosta jevtnije, jel misliš samo na nekretnine i osiguranje ili na život uopšte?

Da li ste uspeli išta osim garderobe da ponesete odavde?

Postoje razne tax olaksice, naravno, rapistajte se za sve njih kad dodjete. One su uglavnom za familije sa manjim primanjima. Skolovanje je tax-deductable, ali to mozete dobiti kao refund posle podnosenja tax obrasca obicno do 30.4 za prethodnu godinu.
Uporedjujuci oba mesta, mogu da kazem da su prednosti Vankuvera: vise kulture i grad ima sarm, klima relativno blaga (meni licno to ne znaci puno). Grad je generalno lepsi i ima bolji javni transport.
Kalgari (generalno AB), jeftiniji (nema provincijska taksa, samo federalna 5%- u odnosu na bc 5+7%), jeftinije kuce, jeftinije osiguranje, jeftiniji benzin, bolje plate, jace obrazovanje (po PISA testovima), manja nezaposlenost, manje takse na plate (10% flat za sve opsege). Nema toliko saobracajnih guzvi kao u Vankuveru.
Ima jos, ali ne mogu svega da se setim.

Poslednja izmena:

Back