znaci ovako,......... inspiracije mi ne nedostaje apsolutno nikad,/cak ni u recesiji

/ kada je vino u pitanju, prema tome , dabome .....crvene sorte.....
najmanje 3/4 ljubitelja , pri prvoj pomisli na vino pomisli na crveno vino. zasto je to tako , to vec spada u neke druge nauke, daleko od naseg subjekta.ja licno vina stavljam u potpuno ravnopravni polozaj, obe vrste konzumiram iskljucivo kao dragoceni dodatak dobrom jelu i samo u dva slucaja moze da mi se omakne da ga popijem sto rekli na ''tashte'',jedan od slucajeva je da je izvanredno i retko vino u pitanju a pri tome je istovremeno znacajan povod , a u drugom slucaju kada sam poslom vezan za ''wine testing'' / probanje, davanje ocena i generalnih karakteristika, sastavljanje vinske liste itd/ . da bi potpuno uzivali u vinu potrebno je da ga prati dobro jelo i da se ukusi jela i vina potpuno ukrste, tek onda dolazi do izrazaja pravi kvalitet koji vino poseduje.
cabernet sauvignon
je izuzetno popularna sorta, to je sorta koja u minornoj intersekciji sa merlotom, cabernet francom, malbecom, ili petit verdotom cini neka od najboljih svetskih vina sa leve obale reke gironnde , od Haut Medoca na severu prema atlantiku sve do Gravesa na jugu. cabernet sauvignon gotovo uvek , a narocito u prestonici svetskih vina , oblasti bordeaux,
ima status ''nosioca'' vina ali se blendira sa drugim sortama. on ima tamnu rubinovu boju koja dolazi od njegove debele opne pune taninskih sastojaka toliko znacajnih za buducnost vina posle flasiranja. na nosu daje sledece note.....tamno sumsko bobicasto voce- opiljci od zarezivanja grafitne olovke- zelena paprika- duvan- tamna cokolada- kutija od havana cigara- minerali -menta- crne masline......kako vino stari i sazreva dobijaju se i note....jesenjeg lisca- vocnog kuglof-a, -susenog voca itd. kao sto se vidi po ovoj sirokoj paleti aroma / za nekog prilicno apstraktnih

/ cabernet sauvignon je jedna izuzetna sorta,pogoduje me toplija klima ali sa uticajem vetrova i po mogucnosti terroir koji je simbioza kameno-. krecnjackog i glinovitog sastava. u preterano toplim uslovima zna da bude ukusa dzema, prekuvano, sa slabom strukturom i fokusom, dok u hladnijim podrucjima moze biti tanko, sa biljnim notama koje takodje nisu njegove osnovne karakteristike. jedina ''vinski'' znacajna zemlja koja ne kultivise ovu sortu je nemacka, zbog ostrije klime. navescu na kraju nekoliko najpoznatijih chateau-a koji su poznati po vinima gradjenim na cabernet sauvignon-u.....chateau Lynch Bages, Lafon-Rochet, Grand Puy Lacoste,Talbot, Desmiral, Haut-Brion, itd, itd.....
pinot noir
je sorta poreklom iz burgundije i za razliku od belog rodjaka chardonnay-a koji se brzo odomacio po ostalim svetskim lokacijama , pinot noir to cini malo opreznije i sporije,ova sorta sitnijeg zrna i tamne indigo boje je poznata po veoma izbirljivim klimatskim zahtevima i nacinu rukovanja u samoj vinariji.kritican faktor uspevanja ove sorte uvek je zadnja faza sazrevanja u vinogradu i zato je za pinot noir veoma znacajan ''vintage'' /godina/ faktor, vise nego za ostale sorte.u slucaju da sve bude u redu dobijamo vino srednje crveno rubinove boje, ne preterano dugovecno, slabijih tanina, srednje kiselosti, ali zato jedinstvene svilene teksture / moze se samo retko sresti u najfinijoj ''beloj'' burgundiji/ .vino ove sorte je veoma elegantno u dobroj godini, na nosu se odlikuje cistim vocem....ribizle- maline /po meni dominantno/- tresnje- ruzine latice-jagode-kompost. za razliku od cabernet sauvignona i oblasti bordeaux, pinot noir iz burgundije se gotovo nikad ne mesa sa ostalim sortama /osim u jednom zaista posebnom slucaju/. zabelezeno je da se uspesno prilagodio blizini mora /kalifornija i australija/
dali ste znali da je ova sorta jedina crvena sorta koja ucestvuje u pravljenju najpoznatijih svetskih sampanjaca /pokrajina champagne / pored dve bele sorte ? ja recimo - nisam.
love & peace

toledo19....