Дон
Buduća legenda
- Poruka
- 29.456
Aham hvalati
Ali jos nesto.
Znam za euro 3.ali ako ja recimo idem na mobile.de i tamo ukucan de mi trazi samo automobile sa euro 3 onda ima da izbaci automobile sa niskim cenama i koje su 1997-1999.
Onda ako zamolim te mozes mi reci , gde je onda prevara ?
I kako ste rekli malopre sto se onda nemoze da se uvozi > ??![]()
Sad ću ti ja objasniti.
Moguće je da automobili iz Nemačke, koji se tamo vode kao EURO3, kod nas ne odgovaraju tom standardu, i to po dva osnova.
1. Pre uvođenja EURO standarda postojao je nemački standard koji se zvao D. Zadnja generacija automobila sa D standardom su imala oznaku D4. D4 ne odgovara ni euro2, ni euro3. To je nešto između, ali ga Nemci priznaju kao euro3 (plaćaju manji porez, mogu u centar grada, itd.), dok naši to ne priznaju kao euro3.
2.U Nemačkoj je zakonom dozvoljeno naknadno homologovanje vozila (ugradnja katalizatora, promena ili prerada motora, prepravka signalizacije,itd...). Nakon tih prepravki izvrši se atest, i vozilo biva priznato kao euro3.
Naš zakon o uvozu automobila striktno kaže da se mogu uvesti automobili koji ispunjavaju minimum euro3 normu, a koji su fabrički homologovani. Znači nema prepravki sa nižeg na euro3 standard.
E, zato tebi, kada tražiš euro3 vozila na mobile.de, izbacuje i ta stara, jer ona u Nemačkoj de fakto jesu euro3, ali u Srbiji nisu.
Znam da je glupo, znam da su Nemci izmislili euro normu, i da je logično da sledimo njih u tome, ali hbg, ovo je Srbija. Mi smo uvek "najpametniji".