Uvoz automobila, pomoć i saveti

Aham hvalati :D

Ali jos nesto.
Znam za euro 3.ali ako ja recimo idem na mobile.de i tamo ukucan de mi trazi samo automobile sa euro 3 onda ima da izbaci automobile sa niskim cenama i koje su 1997-1999.
Onda ako zamolim te mozes mi reci , gde je onda prevara ?
I kako ste rekli malopre sto se onda nemoze da se uvozi > ??:dontunderstand::(

Sad ću ti ja objasniti.

Moguće je da automobili iz Nemačke, koji se tamo vode kao EURO3, kod nas ne odgovaraju tom standardu, i to po dva osnova.

1. Pre uvođenja EURO standarda postojao je nemački standard koji se zvao D. Zadnja generacija automobila sa D standardom su imala oznaku D4. D4 ne odgovara ni euro2, ni euro3. To je nešto između, ali ga Nemci priznaju kao euro3 (plaćaju manji porez, mogu u centar grada, itd.), dok naši to ne priznaju kao euro3.

2.U Nemačkoj je zakonom dozvoljeno naknadno homologovanje vozila (ugradnja katalizatora, promena ili prerada motora, prepravka signalizacije,itd...). Nakon tih prepravki izvrši se atest, i vozilo biva priznato kao euro3.
Naš zakon o uvozu automobila striktno kaže da se mogu uvesti automobili koji ispunjavaju minimum euro3 normu, a koji su fabrički homologovani. Znači nema prepravki sa nižeg na euro3 standard.

E, zato tebi, kada tražiš euro3 vozila na mobile.de, izbacuje i ta stara, jer ona u Nemačkoj de fakto jesu euro3, ali u Srbiji nisu.
Znam da je glupo, znam da su Nemci izmislili euro normu, i da je logično da sledimo njih u tome, ali hbg, ovo je Srbija. Mi smo uvek "najpametniji".

U drugoj polovini avgusta putujem u Nemačku kod brata koji će tamo biti još 2 meseca. U razgovoru sa njim a i posećujući po meni najbolji sajt o polovnjacima www.mobile.de, došao sam do zaključka da tamo mogu naći jeftin polovan auto. Ono što mene interesuje je procedura i propisi:
Idemo redom... :)
- do kog godišta se mogu uvesti polovnjaci,
Nema ograničenja u starosti. Uslov je da vozilo ispunjava minimum euro3 normu, i da je fabrički homologovan na taj euro standard.
- koliko se plaća porez i carina,
Carina i PDV su ukupno 34% za redovno carinjenje, a ako izvadiš potvrdu o evropskom poreklu i napraviš EUR1 obrazac onda je 27%
- da li ja kao fizičko lice mogu da uvezem auto,
Možeš...
- da li je bolje kupiti sa placa ili ne,
Nema pravila. Možeš da naletiš svugde i na krš, kao i na dobar auto.
- procedura uvoza, i ono najvažnije
Kupiš...napraviš kupoprodajni ugovor ako je od fizičkog lica ili dobiješ fakturu ako je od pravnog lica... Vadiš zoll tablice i saobraćajnu...svom špediteru pošalješ brif mailom ili faxom da ti on napravi drugi ugovor ili fakturu sa štimovanom vrednošću, najmanjom koja prolazi po katalogu, koja treba da te čeka sa one strane granice... isto tako, pred granicom dižeš kilometre na satu, ako nemaš dovoljno za puno umanjenje, a uz to ti se dopuni servisna ili ti se sa fakturom pošalje i tif... Dođeš na našu granicu, i prijavljuješ auto za carinjenje, odlaziš u graničnu špediciju, daješ te papire koje si dobio pred granicom, kao i brif, i tu dobiješ ulaznu deklaraciju, koja te upućuje u unutrašnju carinarnicu na carinjenje... Javiš se svom špediteru, smestiš vozilo u carinsko skladište, i špediteru predaješ sve papire... Kada je gotovo carinjenje, plaćaš carinu, pdv i špeditera, i teraš auto na tehnički i registruješ ga.

Jel stopa carine zavisi od kubikaže, starosti, zemlje proizvodnje, ili nečeg četvrtog?

Zavisi samo od toga da li imaš ili ne eur1 obrazac, kojim dokazuješ da je auto evropskog porekla, i na osnovu koga se primenjuje stopa od 7,5-8,8% na osnovu SPP-a sa EU. Ukoliko nemaš taj papir, onda ti je stopa 12.5%, a za teretna vozila 17.5% sa eur1, a 20% bez eur1.

pre nego sto krenes u nemacku, lepo prouci cene ovde, naravno i kvalitet automobila, ali na cenu automobili dodaj minimum 1000 evra carine i troskova, pa troskovi prevoza, tamo su skupi automobili na placevima i ogromna razlika je u ceni automobila koji je prasao 100000 i 300000.....to ti je tako.......a ovi nasi kupe auto sa 300000 pa kada ga ocarine, manja je carina spuste kilometrazu na 130000 i onda jedino moze da se zaradi.....
najbolje ti je da kupis auto od privatnog lica jer su jeftiniji mnogo, nego na auto placevima......lepo vidis neki na parkingu..........pa ga uzmes..........ugovor se pravi kod notara..........uzmes tablice............prijavljujes izvoz na granici zemlje...........takodje prijavis i uvoz kod nas.........i u roku od 72 sata od ulaska auto mora na carinu........sa svim papirima..........to ti je moja teorija...........ja sam to proucavao i na kraju kupio auto sa nasim tablama..........da se ne bi zajebavao sa carinom........tu ima puno papira.........obavezno moras da uzmes saobracajnu........a pozeljna ti je i servisna knjizica zbog tebe.........ako ces da ga prodajes pravis punomocje i registrujes ga na kupca........to ti je moja teorija......

Nema tu mnogo papira. Neko te je pogrešno informisao.

Nije pametno pojaviti se na našoj granici sa računom ili ugovorom i servisnom koju si dobio od prodavca, jer te onda može mnogo skupo koštati carina.
Treba postupiti kako sam gore opisao.

Uvezao bih Seata Leona,Toleda ili Skodu Octaviu sa motorima 1.8T ili 1.9D(110,130,150).Bitno mi je da ima dig klimu,podizace,abs ,air bag i da nije presao vise od 150000.Godiste 2001-2004.Koliko bi me izasao ovakav auto do registracije?Pitanje je prvenstveno upuceno Donqihote-u i Dule 021.Hvala na odgovoru.

Sve zavisi iz koje drzave bi ga uvozio. Ukoliko bi uvozio iz Nemacke ili Švajcarske onda se pripremi da otvoris dzep.Iz Italije je to vec nesto drugo ali lakse mozes da natrcis na krs.
Racunaj za Oktaviu negde od 5500 pa do 7500 a za Leon otprilike od 5000 pa nadalje.
Ja sam prodao Leona pre dve nedelje 1,4 16V 2001 za 4500 sto znaci da ovi jaci moraju biti i skuplji.

Uvezao bih Seata Leona,Toleda ili Skodu Octaviu sa motorima 1.8T ili 1.9D(110,130,150).Bitno mi je da ima dig klimu,podizace,abs ,air bag i da nije presao vise od 150000.Godiste 2001-2004.Koliko bi me izasao ovakav auto do registracije?Pitanje je prvenstveno upuceno Donqihote-u i Dule 021.Hvala na odgovoru.

Dule ti je odgovorio okvirno, a kada budeš imao nešto konkretno, daj mi link ili podatke, pa ću ti tačno izračunati.

Zavisi samo od toga da li imaš ili ne eur1 obrazac, kojim dokazuješ da je auto evropskog porekla, i na osnovu koga se primenjuje stopa od 7,5-8,8% na osnovu SPP-a sa EU. Ukoliko nemaš taj papir, onda ti je stopa 12.5%, a za teretna vozila 17.5% sa eur1, a 20% bez eur1.

ok,znači zavisi od ovoga i ako se spusti kilometraža na autu?

zašto od 7,5 do 8,8%,zar nije za sve 7,5%?

Poslednja izmena:
ok,znači zavisi od ovoga i ako se spusti kilometraža na autu?

zašto od 7,5 do 8,8%,zar nije za sve 7,5%?

Kilometraža nema veze sa stopom carine, tj. procentima. Kilometraža je bitna za umanjenje osnovice.

Inače, 8.8% je za automobile (posebno dizele) sa malom zapreminom (do 1.300 ccm), a i za sve automobile sa velikom zapreminom (2.500 ccm +). Sve između je 7.5%.

Kilometraža nema veze sa stopom carine, tj. procentima. Kilometraža je bitna za umanjenje osnovice.

Inače, 8.8% je za automobile (posebno dizele) sa malom zapreminom (do 1.300 ccm), a i za sve automobile sa velikom zapreminom (2.500 ccm +). Sve između je 7.5%.

ok,ovo oko procenata si mi objasnio,zahvaljujem,jedino mi nije jasno kilometraza-umanjenje osnovice?

ok,ovo oko procenata si mi objasnio,zahvaljujem,jedino mi nije jasno kilometraza-umanjenje osnovice?

Primer:

Kataloška vrednost 5.000 - 20% porez = 4.166,6666 - 24% kilometraža (za kategoriju 3 npr.) = 3.360,215

3.360,215 je osnovica. Na to se dodaju troškovi transporta, i na sve to se obračunava carina.

Nadam se da je sada jasnije. :)

Poslednja izmena:
Primer:

Kataloška vrednost 5.000 - 20% porez = 4.166,6666 - 24% kilometraža (za kategoriju 3 npr.) = 3.360,215

3.360,215 je osnovica. Na to se dodaju troškovi transporta, i na sve to se obračunava carina.

Nadam se da je sada jasnije. :)

jeste,samo još da mi objasniš na šta se odnosi "troškovi transporta"ako ja dovozim auto:think:

inače,planiram tek početkom sledeće godine da dovezem neki auto,pa pošto si iz su,možemo sarađivati

jeste,samo još da mi objasniš na šta se odnosi "troškovi transporta"ako ja dovozim auto:think:

inače,planiram tek početkom sledeće godine da dovezem neki auto,pa pošto si iz su,možemo sarađivati

Troškovi transporta se smatraju troškovima koji ulaze u cenu koštanja auta, te ti i na to obračunavaju carinu.

IT, SI, AT, CH - 200€
DE,NL - 250€
GB - 350€
HU - 30-50€

To ti se dodaje na cenu auta, pa se carina obračunava na sve zajedno. Ako radiš sa mnom dobićeš fakturu iz Mađarske i troškove 30€, na šta ti je carina svega 10.2€

Back