Povlace li te preraspodele i novo teritorijalno razgranicenje?Lako za istine i pseudoistine..ne dajem neke pare na to,uostalom to je ne od sekundarne nego tercijarne vaznosti.
Jer vidis u cemu je problem,Srbi bi generalno htjeli da se Hrvatska prema njima odnosi savrseno a s druge strane priziva se "preraspodela snaga" ustvari revans,odnosno sto ga DJ Vucicevic rece,drugo poluvreme.
sa nekom buducom preraspodelom odnosa snaga u svetu ce doci i do preraspodele na Balkanu To ja govorim ne iz nekog revansizma nego zdravorazumski sagledavajuci procese . Narpravljena je velika nepravda prema pravoslavnim Srbima u Hrvatskoj. Doterani su na 3% populacije a i tu nije kraj. Da li je za ocekivati da neko vecno pristane na takav mir? Vrlo tesko.
Juce sam se smejao citajuci hrvatski tisak i gledajuci komentare dokonog pucanstva. Preovladava vrlo otvoren oblik fasistickog nacina razmisljanja. Necu da kazem da toga nema ni kod Srba ali kod vas zaista pada u oci.
Jer kako onda da se mirimo ako za vas rat nije gotov?Jel gotov ili nije?Ocemo li da se mirimo na ovim polazisnim tockama(teritorijalnim)ili vi cekate povoljne uslove da nam,kako bi se izjasnio jedan forumas "skocite zavrat?"
ukratko, no justice- no peace. Ukoliko Hrvatska bude insistirala na nepravednom odnosu prema srpskoj populaciji, ne moze ocekivati nista drugo nego da joj ta populacija u pogodnom trenutku "skoci za vrat" (uostalom, kao sto ste i vi njoj skocili za vrat). Ne zato sto je ta populacija nesto krvozderna, zlobna i pokvarena, nego zato sto su to zakoni fizike.i sila akcije poteze silu reakcije. Ja sam licno skeptik da ce mir izmedju Hrvata i Srba trajati duze od 50 godina. Ne zato sto je to moja zelja nego zato sto nisu kvalitetno reseni uzroci konflikta.
Koliko ja znam i Aco i Toma su rekli o ideji V.Srbije "da je ta ideja sada neostvariva,neprovediva" i da "svatko ima pravo na svoj san".
tu nekakvu Veliku Srbiju o kojoj vi volite da pricate su uprskali Karadjordjevici. Srbi su ispali glupi i naivni u pokusaju da prave nekakvu drzavu sa svojom pseudobracom. Zato su im to pseudobraca prvom prilikom to vratila bacanjem u jame, a drugom prilikom svodjenjem na ispod 3% populacije. To ne znaci da su svi Hrvati zlocinci, nego da hrvatski drzavotvorni projekat ne trpi nikakvo srpsko postojanje na terotiriji Hrvatske. Hrvatstvo u srpstvu vidi veliku opasnost za svoju egzistenciju. Upravo zato hrvatstvo prednjaci u pokusajima da se sto vise u svakom pogledu udalji od srpstva.
U Hrvatskoj,usprkos njenoj pogresnoj i gadnoj politici prema Srbima 90-tih,ne postoje velikodrzavne ideje,van ove granice koja je priznata.Cak se ne ide za nekim trecim entitetom nego se prigovara to sto su Bosnjaci kroz izborni sustav birali hrvatskog clana predsjednistva BiH,bar koliko sam ja pratio.
Mozemo u neku ruku reci da je danasnja Hrvatska zapravo Prevelika Hrvatska, tako da je svaka veca Hrvatska od nje tezi oblik megalomanije ))) Postoji i kod Hrvata jedan znatan sloj onih koji sanjaju povijesnu granicu na Drini. Mada ja licno nemam nista protiv toga da Istra, Slavonija, Dalmacija i Zagorje budu u sastavu jedne drzave, moram istaci svoje misljenje da je rec o neprirodnoj etnickoj mesavini. Ima i "gorih" primera u Evropi (Italija, Nemacka) ali je za vas insistiranje Srba na jedinstvu sa Crnogorcima, Bosancima i Krajisnicima nekakvo velikosrpstvo, dok spajanje vrlo razlicitih etnickih struktura u okvir hrvatskog naciona smatrate apsolutno prirodnim. To ne ide zajedno. I u Srbiji imas Kurtu i Murtu ali ne u tolikoj meri kao kod vas.
Razumijes dragoje,ne vjerujemo vam,to je sukus nase netrpeljivosti.Vucica(ili Nikolica) Hrvati ne vole jer mu ne vjeruju posto je igrao to sto je igrao.Tadicu su vjerovali vise jer nije bio aktivan 90-tih u toj čorbi.
Sad slobodno navedi svoje razloge ako oces,ovo je samo jedna strana.
Vucic se prikljucio radikalima videci povratak ustastva a imajuci za sobom losa iskustva kroz koja je prosla njegova porodica. Toma nije isao u Hrvatsku da ubija mirne Hrvate nego da brani stanovnistvo za koje je smatrao da je ugrozeno. To sto Hrvati imaju izgradjen refleks gadjenja na cetnike ili ih u najboljem slucaju poistovecuju sa ustasama, to jos ne znaci da je Nikolic ili Vucic los covek. Mada da su i najbolji na svetu, za Hrvate ce biti najgori iz prostog razloga sto su Srbi.
malo sam banalizovao neke stvar da se bolje primeti sustina