limunada
Buduća legenda
- Poruka
- 37.490
Kakve to ima veze sa mojim postom?Znam ja i kako se zove Boeing, ali ne znam pilotirati.
Ja i govorim o nazivu,a ne o necem drugom.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kakve to ima veze sa mojim postom?Znam ja i kako se zove Boeing, ali ne znam pilotirati.
Nije dovoljno vidjeti nešto ili živjeti negdje da bi se bilo stručnjak za društvene pojave i mehanizme koji te okružuju.Kakve to ima veze sa mojim postom?
Ja i govorim o nazivu,a ne o necem drugom.
Naravno.Ali ne pricamo ni o drustvenim pojavama,ni o mehanizmima njihovog nastanka...nego samo o tome kako je jedan danasnji Bosnjak samog sebe nazivao prije rata.Nije dovoljno vidjeti nešto ili živjeti negdje da bi se bilo stručnjak za društvene pojave i mehanizme koji te okružuju.
Bosnjak je samo strani naziv za Bosanac i uvijek sam bio Bosanac ,to sto nismo mogli daj naziv sluzbeno da koristimo ne znaci da to nismo bili , u vojsku nisam htio da idem dok me ne upisu kao Bosanca pa su me na kraju natjerari kao sto sam rekao to je za tebe visa matematika kao sto nema nikakvih znakova da je neko sebe nazivao Srbinom u BanjaLuci ,Prijedoru tj u Bosni nego Bosnjakom prije 19 vijeka osim u granicnom podrucju i istocnoj Hercegovini.Dakle ako neko iz Hrvatske ili Bosne sebe naziva Srbinom i za mene ce to biti ali ne retroaktivno da izmislja da su mu to pretci bili.Nista ti meni ne moras objasnjavati.
Rekoh ti da skoro cio zivot zivim u Bosni i dobro poznajem stanje.
Sad ces ti da tu potezes Austro-Ugare,a ja
sam isla i u osnovnu i u srednju skolu sa danasnjim Bosnjacima.Ucitelji,nastavnici su mi takodje bili oni,kao i komsije i prijatelji.
I nikad niko od njih,ali bas nikad, nije rekao za sebe da je Bosnjak.A znali su da su muslimani,kao i mi sto smo znali da smo Srbi,iako smo svi formalno bili Jugosloveni.
Ne znam zasto imas potrebu da negiras tu cinjenicu koja je bila ocigledna.
A nije ni uvredljiva.Nisu se tako zvali medjusobno do rata,niti su ikad culi za taj naziv i to je to.
Da su se zvali,i ja bih ih tako zvala.
Kao sto ih sada tako zovem.Ja smatram da svakog treba zvati onako kako on misli sta je.
Nisam licemjerna kao neki Bosnjaci sto pokusavaju nas Srbe da zovu drugacije nego mi sto kazemo ko smo i sta smo.
Dakle,ako neko za sebe kaze da je Bosnjak...i za mene ce to biti.
Ali ne retroaktivno da izmislja da se tako nazivao nekad,a nije.
Dakle,ti si Bosanac,a ne Bosnjak?Bosnjak je samo strani naziv za Bosanac i uvijek sam bio Bosanac ,to sto nismo mogli daj naziv sluzbeno da koristimo ne znaci da to nismo bili , u vojsku nisam htio da idem dok me ne upisu kao Bosanca pa su me na kraju natjerari kao sto sam rekao to je za tebe visa matematika kao sto nema nikakvih znakova da je neko sebe nazivao Srbinom u BanjaLuci ,Prijedoru tj u Bosni nego Bosnjakom prije 19 vijeka osim u granicnom podrucju i istocnoj Hercegovini.Dakle ako neko iz Hrvatske ili Bosne sebe naziva Srbinom i za mene ce to biti ali ne retroaktivno da izmislja da su mu to pretci bili.
Nisam, ni zelim da pripradam u te torove.Dakle,ti si Bosanac,a ne Bosnjak?
Ok.
Onda nisi nijedan od konstititivnih naroda u Bosni.
Ja govorim o Bosnjacima.
Pa nismo mogli, jedva je dozvoljeno Musliman i to krajem 60tih jer se moralo nesto napraviti sto je naravno smijurija, to u Jugoslaviji nikad ne bi dozvolili.Naravno.Ali ne pricamo ni o drustvenim pojavama,ni o mehanizmima njihovog nastanka...nego samo o tome kako je jedan danasnji Bosnjak samog sebe nazivao prije rata.
A za to nam je dovoljno samo iskustvo suzivota i sluh.![]()
Niste mogli ni u kuci,ni medjusobno,ni u neformalnim prilikama?Pa nismo mogli, jedva je dozvoljeno Musliman i to krajem 60tih jer se moralo nesto napraviti sto je naravno smijurija, to u Jugoslaviji nikad ne bi dozvolili.
Neki su to uvijek znali neki ne sve zavisi ,sve zavisi od kuce do kuce.Niste mogli ni u kuci,ni medjusobno,ni u neformalnim prilikama?
Ma daj...![]()
Samo nisu znali da se zovu Bosnjaci.Neki su to uvijek znali neki ne sve zavisi ,sve zavisi od kuce do kuce.
Naravno da su znali ,ko god je bilo sta o istoriji znao znao je to, sto je Jugoslavija to sputavala da sto manje ljudi zna to je druga prica.Bosnjak je samo strani naziv za Bosanac i uveli su ga jer se u istoriji koristio .Da je Jugoslavija htjela to da dozvoli kao u tvom slucaju znali bi svi.Kao sto sam naveo to je visa matemaika za tebe ,treba da procitac knjigu Sarajevo u drugoj polovini 19 stoljeca od uvazenog akademika i pocasnog clana SANU Vladislava Skarica da vidis kako su danasnji Srbi iz BiH uceni da su SrbiSamo nisu znali da se zovu Bosnjaci.![]()
Naravno da su znali ,ko god je bilo sta o istoriji znao znao je to, sto je Jugoslavija to sputavala da sto manje ljudi zna to je druga prica.Bosnjak je samo strani naziv za Bosanac i uveli su ga jer se u istoriji koristio .Da je Jugoslavija htjela to da dozvoli kao u tvom slucaju znali bi svi.Kao sto sam naveo to je visa matemaika za tebe ,treba da procitac knjigu Sarajevo u drugoj polovini 19 stoljeca od uvazenog akademika i pocasnog clana SANU Vladislava Skarica da vidis kako su danasnji Srbi iz BiH uceni da su Srbi
Drzava je ucila da budu Srbi a ta ista drzava je izbacila naziv Bosnjak ogromna razlika i tako 150 godina naravno da je visa matematika za tebeOpet ti meni o knjigama i drzavi...a ja ti pricam o obicnom narodu.
Niko njima nije mogao zabraniti da se u kuci svojoj tako nazivaju medjusobno ili neformalno.
Bilo je sto sta zabranjeno,ali je uvijek bio neko ko je krsio tu zabranu.
A od Bosnjaka bas nikad niko ni da pomene,ni u sali,taj naziv.
I "Srbi su uceni da su Srbi",a samo Bosnjake nikako nisu mogli nauciti da su Bosnjaci.
Mislim,nelogicno,pored toga sto je netacno i maliciozno...ali to je za tebe visa matematika.![]()
Ko je branio Bosnjacima da stvore svoju drzavu,ako im ta nije valjala?Drzava je ucila da budu Srbi a ta ista drzava je izbacila naziv Bosnjak ogromna razlika i tako 150 godina naravno da je visa matematika za tebe![]()
Pa zato kazem procitaj kako Vojislav Skaric objasnjava kako su se danasnji Srbi u BiH i Hrvatskoj ucili da su Srbi, to je uvijek tako bilo kod svih naroda pa tako i Srba i Bosnjaka ako to ide u intetesu drzave naravno.Ne razumijes osnovne stvari a sigurna si da sve znas jer je to pop rekao ili neki krezubi jbg sta da ti kazem.Ko je branio Bosnjacima da stvore svoju drzavu,ako im ta nije valjala?
Drzava se ne dobija dzaba,za nju ginu generacije.
Koliko je samo Srba izginulo za drzavu i opet su je i drugima poklanjali.
I mozes da lazes i sebe i druge,ali ako znas ko si i sta si,niko ti ne moze zabraniti da sebe tako zoves,niti te nauciti ako to nisi.
Nije samo ime ono sto cini jedan narod...nego i zajednicka tradicija,kultura,istorija,rodbinsje veze itd...A ti mislis da je dovoljno da ti neko kaze to si ti,i ti to prihvatas...
Ne ide to tako...
Ko je taj Vojislav Skaric i zasto bih njemu uopste vjerovala?Pa zato kazem procitaj kako Vojislav Skaric objasnjava kako su se danasnji Srbi u BiH i Hrvatskoj ucili da su Srbi, to je uvijek tako bilo kod svih naroda pa tako i Srba i Bosnjaka ako to ide u intetesu drzave naravno.Ne razumijes osnovne stvari a sigurna si da sve znas jer je to pop rekao ili neki krezubi jbg sta da ti kazem.
Vojislav Skaric je clan Srpske kraljevske akademije, nositelj ordena Sv. Save (1924) i Bijelog orla (1929) .Ko je taj Vojislav Skaric i zasto bih njemu uopste vjerovala?
Ja poznajem istorijat i mog naroda,a i moje porodice licno, i uopste mi ne treba niko da objasnjava ko sam i sta sam.
A nije objasnjavao ni mom pradjedu,ni cukundjedu.Ako ti sam ne znas ko si,drugi ti ne mogu objasniti.
Kako bi se udarila u glavu da znas ,da te neko moze poslati vremeplovom nazadKo je taj Vojislav Skaric i zasto bih njemu uopste vjerovala?
Ja poznajem istorijat i mog naroda,a i moje porodice licno, i uopste mi ne treba niko da objasnjava ko sam i sta sam.
A nije objasnjavao ni mom pradjedu,ni cukundjedu.Ako ti sam ne znas ko si,drugi ti ne mogu objasniti.
Ne bi uopste.Rekoh ti da znam istorijat i porijeklo,istrazivala sam u arhivama.Kako bi se udarila u glavu da znas ,da te neko moze poslati vremeplovom nazad![]()
Dobro...i sta onda?To nesto specijalno dokazuje?Vojislav Skaric je clan Srpske kraljevske akademije, nositelj ordena Sv. Save (1924) i Bijelog orla (1929) .
Naravno da znam i tvoje i svoje.Ne bi uopste.Rekoh ti da znam istorijat i porijeklo,istrazivala sam u arhivama.
E,sad,nisam isla bas milion godina unazad.
Znas li ti svoje?
Naravno pronadji i procitaj sve detaljno objasnjavaDobro...i sta onda?To nesto specijalno dokazuje?
Ajde,prosvijetli me.Naravno da znam i tvoje i svoje.
Pa to i radim ali je to za tebe visa matematika ne poznajes osnovne stvari a hoces o ozbiljnim temama da raspravljas.Ajde,prosvijetli me.![]()