Ugled Srbije i Republike Srpske u svijetu

• Začetnik teme Začetnik teme lapsi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pitaj Njegosa ili Garasanina ko su Bosnjaci :hahaha:
Cijeli zivot sam u Bosni i nijednog nisam poznavala do 92-e.
Nikad nisu pomenuli ni neformalno da se tako zovu,niti su sami sebe tako zvali,a vjerujem da nisu ni culi za tu rijec.
I to je istina,koju i ti znas.
Meni ne smeta da se nekadasnji Muslimani sada zovu Bosnjaci,ako to zele...i ja ih sada tako zovem...ali da su se tako zvali ikad ranije ,nisu.
Bosnjak je bio samo arhaicni naziv za stanovnika Bosne,regionalna,a ne nacionalna pripadnost..a i on se vrlo rijetko koristio.

Cijeli zivot sam u Bosni i nijednog nisam poznavala do 92-e.
Nikad nisu pomenuli ni neformalno da se tako zovu,niti su sami sebe tako zvali,a vjerujem da nisu ni culi za tu rijec.
I to je istina,koju i ti znas.
Meni ne smeta da se nekadasnji Muslimani sada zovu Bosnjaci,ako to zele...i ja ih sada tako zovem...ali da su se tako zvali ikad ranije ,nisu.
Bosnjak je bio samo arhaicni naziv za stanovnika Bosne,regionalna,a ne nacionalna pripadnost..a i on se vrlo rijetko koristio.
Bosnjak je samo strani naziv za Bosanac za mene tj ugarski a da ti objasnjavam zasto nije regionalni nema svrhe jer je to za tebe visa matematika

Bosnjak je samo strani naziv za Bosanac za mene tj ugarski a da ti objasnjavam zasto nije regionalni nema svrhe jer je to za tebe visa matematika
Nista ti meni ne moras objasnjavati.
Rekoh ti da skoro cio zivot zivim u Bosni i dobro poznajem stanje.
Sad ces ti da tu potezes Austro-Ugare,a ja
sam isla i u osnovnu i u srednju skolu sa danasnjim Bosnjacima.Ucitelji,nastavnici su mi takodje bili oni,kao i komsije i prijatelji.
I nikad niko od njih,ali bas nikad, nije rekao za sebe da je Bosnjak.A znali su da su muslimani,kao i mi sto smo znali da smo Srbi,iako smo svi formalno bili Jugosloveni.
Ne znam zasto imas potrebu da negiras tu cinjenicu koja je bila ocigledna.
A nije ni uvredljiva.Nisu se tako zvali medjusobno do rata,niti su ikad culi za taj naziv i to je to.
Da su se zvali,i ja bih ih tako zvala.
Kao sto ih sada tako zovem.Ja smatram da svakog treba zvati onako kako on misli sta je.
Nisam licemjerna kao neki Bosnjaci sto pokusavaju nas Srbe da zovu drugacije nego mi sto kazemo ko smo i sta smo.
Dakle,ako neko za sebe kaze da je Bosnjak...i za mene ce to biti.
Ali ne retroaktivno da izmislja da se tako nazivao nekad,a nije.

Nista ti meni ne moras objasnjavati.
Rekoh ti da skoro cio zivot zivim u Bosni i dobro poznajem stanje.
Sad ces ti da tu potezes Austro-Ugare,a ja
sam isla i u osnovnu i u srednju skolu sa danasnjim Bosnjacima.Ucitelji,nastavnici su mi takodje bili oni,kao i komsije i prijatelji.
I nikad niko od njih,ali bas nikad, nije rekao za sebe da je Bosnjak.A znali su da su muslimani,kao i mi sto smo znali da smo Srbi,iako smo svi formalno bili Jugosloveni.
Ne znam zasto imas potrebu da negiras tu cinjenicu koja je bila ocigledna.
A nije ni uvredljiva.Nisu se tako zvali medjusobno do rata,niti su ikad culi za taj naziv i to je to.
Da su se zvali,i ja bih ih tako zvala.
Kao sto ih sada tako zovem.Ja smatram da svakog treba zvati onako kako on misli sta je.
Nisam licemjerna kao neki Bosnjaci sto pokusavaju nas Srbe da zovu drugacije nego mi sto kazemo ko smo i sta smo.
Dakle,ako neko za sebe kaze da je Bosnjak...i za mene ce to biti.
Ali ne retroaktivno da izmislja da se tako nazivao nekad,a nije.
Ja cijeli život gledam nogomet, ali ne znam igrati kao Messi. Ni kao C. Ronaldo ili Modrić. :kafa:

Back