Уџбеници из историје у српским школама

Dobro de pojasni meni odkud onda u Srba 23 % E1B1B blisko istocnih i maloazijskih gena,i to gotovo 100% lociranih na Kosovu (Ajde i Razumem Albanci i lice na Turke) ali i u juznoj i jugoistocnoj Srbiji,jedino ko se tu izdvaja su Ere,predstavnici najsvetlijih Dinarskih gena na celom balkanu.Ako je jedan od tih istoricara Deretic ti si u debelom problemu.

Источни и малоазијски гени нису турски, већ управо како си и написао - источни и малоазијски.

Подручје Балкана је било у истој држави са Малом Азијом и Блиским истоком 1500 година пре него што су Османлије уопште и дошле. Миленијум и по! А да занемаримо кретања народа и пре тога. Да ли је чудно што на Балкану има гена који су карактеристични за те области?

А Мала Азија и Блиски исток нису домовина Турака. Ако ћемо причати о правим турским генима, треба завирити по централној Азији, а не по областима некадашњег Римског царства и Византије које су Турци заузели као освајачи.

Зависи који си Ера, немају сви из Старог Влаха исто порекло. Прошао је ту понеки Арнаут и Турчин. Да си Еро, био бих сигурнији.

thumbnail.php

Moguce samo sto svako ima na hiljade pretke i ko zna sta je sve bio.

A kako sam reko po muskoj liniji sam era.

Baba jedna Dalmatinka, Baba druga poreklom iz Bosne, Pradeda nemac i tako dalje.

И ја сам из Војводине. Ако су због нечега Војвођани "носиоци светлих гена у Србији", а ја мислим да никако нису, то може бити једино због тога што је међу савременим војвођанским Србима удео староседелаца и удео дођоша 50-50. Ми смо ваљда последња генерација која гледа живе чисте дођоше и чисте староседеоце. Има светлих људи, не кажем, али они нису карактеристични.

Друго, није било неког значајнијег мешања са Немцима и Мађарима. Ако ћемо поштено, они су у Војводини од 18. и 19. века, а тад су нације биле изразито подељене и верски и национално свесне, од сељака до грађанске елите.

За југ Србије је нешто друго карактеристично. Екстреми. Црнпурасте људе какве тамо можеш видети, у Војводини би на прву лопту рекли да су Роми. Али исто тако, онако изразито плавих људи каквих има тамо, у Војводини ћеш ретко срести међу чистим староседеоцима, ако таква категорија уопште и постоји.

А довољно је направити и један мали експеримент, сакупити портрете и фотографије Војвођана у историји, и погледати данас славне особе које су чистог староседелачког порекла. Погледај глумце, песнике, политичаре, спортисте итд. Све су махом људи тамније комплексије. Ја бих рекао да карактеристичан Војвођанин изгледа као Мики из Великог брата. Уосталом, и карактеристичне слике војвођанских граничара, као и карикатуре Лале, увех их приказују са црном косом и црним брковима. Не ни плавим ни смеђим.

Право прве брачне ноћи, ако је некад постојало, могло је постојати једино у средњовековној хришћанској Србији. Тако нешто у исламским државама не постоји. У Турској није постојало. Можда ће ти звучати парадоксално, али можда су се управо војвођански староседеоци највише измешали са Турцима од свих осталих Срба. Овде не мислим на Турке-Османлије, пошто су били муслимани, па је неко мешање било немогуће, јер се нису они асимиловали у Србе, већ Срби у њих. Мислим на туркијске народе Аваре, Кумане и прото-Бугаре који нису били муслимани, већ су били покрштени, а сва три су била на подручју Војводине и асимиловали су се. На подручју Паноније је постојао и аварско-словенски савез, у којем су Авари временом потпуно нестали јер су се асимиловали. Кумани исто тако, само што су се они асимиловали и у Србе и у Мађаре и у Румуне, у зависности којим су народом били окружени. А о вишевековној владавини Бугара Војводином не треба посебно ни говорити.

А тек што после, за време Турака, долазе и Цинцари и Грци, па се и они асимилују у Србе где год да су се нашли... Не знам, према мом искуству, највише плавих људи има по селима око већих градова по Шумадији, Босни, Западној Србији, а дефинитивно их има и по југоисточној Србији. По војвођанским староседелачким селима нису баш чести.

То је што се тиче мог тренутног опажања (можда грешим) и историјских околности у вези са тим ко се са ким мешао (ту највероватније не грешим). За ове генетске маркере стварно не знам. А нека опсежнија истраживања на нивоу целе популације нису ни спроведена. Једино знам да ми је она мапа где границе НДХ приказује као >50% светлокосе смешна.

Па да , Војводина ти је насељавана од Срба са Косова и Метохије , из Босне, Црне горе и из централне Србије поготову за време окупације Турака , тако да шта имаш ту имаш и тамо, глупо је одвајати. Ко хоће да се одваја , нек стане у ред за Илире :hahaha:

Не знам одакле потиче та теорија о праву прве брачне ноћи у Турској, а први следећи који буде навео да је то постојало нека наведе и где је то нашао или нека ћути заувек.

Али то и није најбитније: најбитније је то да Срби, које год околности да су биле, ако су се и мешали са "Турцима", нису се мешали са етничким Турцима. Свако ко зна ишта о уређењу Отоманске државе зна да она није била етнички ексклузивна и да је припадник било којег народа у царевини могао напредовати и постати "Турчин" пар екселанс, укључујући и највише државне функције. Има ли ближег примера од Мехмед паше Соколовића? Јаничари, на пример, по дефиницији нису ни могли бити етнички Турци.

Чак и данас, мада је турска нација нешт што наравно несумњиво постоји, дискутабилно је шта је та нација по свом етничком пореклу. Овде је неопходно знати разлику између етницитета и нације. Ко то не зна, ******, шта да му радим.

Ја знам шта се учило у Србији 1871:per:

Петар Драгашевич, "Географиjа за средње школе", Београд, 1871, c. 162-163
Srpska.jpg

"Македонци су најстарији Словени на овом Илирском полуострву а можда и у Европи."

"На овим просторима у древним временима су живели неки Словени, којима се нису знали имена,можда кроз векове назад свуда разбацани и раштркани,то су данашњи Македонци."

У истом одељку каже да су Грци населили на овом полуострву пре 1.500 година, створили колевку наука и уметности и пресадувале сви делови обалном Средоземног мора.
За Александар Македонски, стоји је да је
"творац македонске светске државе", рекао је проширила границе до Индије.

У делу о народима стоји..

"Животног овог простора 13,6 милиона на следећи начин:

61 одсто Словени, Турци 13 одсто Арнаоут 7 одсто, Грци 14 одсто, а 3 одсто Ермени преосталих 2 посто.

Што ће рећи, Словена има више од два пута све заједно, а четири пута више него Турака.
Словени су пондерисана: 3,6 милиона Срба, 0,5 милиона Хрвата, Македонаца 1,3 милиона, 3,2 милиона Бугара, остали 0,04 милиона."

Ја знам шта се учило у Србији 1871:per:

Петар Драгашевич, "Географиjа за средње школе", Београд, 1871, c. 162-163
Srpska.jpg

"Македонци су најстарији Словени на овом Илирском полуострву а можда и у Европи."

"На овим просторима у древним временима су живели неки Словени, којима се нису знали имена,можда кроз векове назад свуда разбацани и раштркани,то су данашњи Македонци."

У истом одељку каже да су Грци населили на овом полуострву пре 1.500 година, створили колевку наука и уметности и пресадувале сви делови обалном Средоземног мора.
За Александар Македонски, стоји је да је
"творац македонске светске државе", рекао је проширила границе до Индије.

У делу о народима стоји..

"Животног овог простора 13,6 милиона на следећи начин:

61 одсто Словени, Турци 13 одсто Арнаоут 7 одсто, Грци 14 одсто, а 3 одсто Ермени преосталих 2 посто.

Што ће рећи, Словена има више од два пута све заједно, а четири пута више него Турака.
Словени су пондерисана: 3,6 милиона Срба, 0,5 милиона Хрвата, Македонаца 1,3 милиона, 3,2 милиона Бугара, остали 0,04 милиона."

Veoma lepo. Ali tužno je ako si ti zaista poverovao da postoje "najstariji Sloveni".
To je kao ono što su tupi novinari interpretirali rezultate ispitivanja hpl pa smo dobili "30% Slovena" itd.

Da li ima na netu ova knjiga da se nadje ?

Poslednja izmena:

Знам да је после 15 година променио уџбеник и да је назвао Македонски Словени.

Него супер за ова линк Лександре...само због овога.

"Srednjovekovni naziv Βολγαροι = Βulgari = prosti ljudi"

"I Turci su uzeli da reč "bugarin" znači prostak,"

"Giljferding, Majkov - redakcija kalendara nije našla za shodno da svojim čitaocima kaže da otac Marijin nije bio "Bolgarski car"."

"Βονλγαο je classificatio populi (i plebis), latinski napisano Vulgar = prostak, i znači "nižu klasu" naroda u zemlji"

Кажем ја срамота народа кои се зове Бугарин и Болгариа:per:

Srpska istorija u udžbeniku za šesti razred osnovne škole

Nacionalni interes svake ozbiljne države jeste, pre svega, uspešna i odgovorna kulturna politika i kvalitetno obrazovanje dece.

Piše: Milan Damjanac, 02.07.2010

+++

Nema ničeg važnijeg za budućnost srpskog naroda od demografske obnove, zaštite kulturnog nasleđa, očuvanje nacionalne svesti i istorijskog pamćenja. U skorašnjem tekstu Slobodana Antonića „Samomrzitelji“[1], imali smo prilike da pročitamo prikaz lika i dela direktora Narodne biblioteke Sretena Ugričića. Ne samo što je u našoj lepoj državi moguće da neko poput Sretena Ugričića postane direktor jedne od najvažnijih ustanova, time dokazujući da ova zemlja nema nikakvu kulturnu niti obrazovnu politiku, već su i udžbenici u službi dnevnopolitičkih dešavanja. Kao što ćemo imati prilike da vidimo, ideološka zloupotreba mladih počinje od osnovne škole.

Albanci – starosedeoci Balkana i došljaci Srbi

Prethodnih dana, pomno sam iščitavao i beležio zanimljivosti iz udžbenika istorija za šesti razred osnovne škole u izdanju Zavoda za udžbenike Beograd. Autor ovog udžbenika Rade Mihaljčić iznosi neke frapantne tvrdnje. Nakon čitanja ovog udžbenika, nisam više siguran da poznajem srpsku srednjovekovnu istoriju. Može biti da samo nisam dovoljno proučavao dela albanskih i hrvatskih istoričara. Naime, u ovom udžbeniku koji se bavi istorijom srednjega veka, mogao sam da naučim da „…podela društva uvek vodi i stvaranju države koja štiti bogati, vladajući sloj“[2]. Zanimljiva opaska. Nakon što sam ovu značajnu lekciju savladao, upoznao sam se sa starosedeocima Balkana – Albancima. Nakon opisa dolaska Slovena na Balkan i sukoba sa starosedeocima autor kaže „…međutim, starosedeoci koji su živeli zajedno i čija su naselja grupisana u veće skupine nisu slovenizirani. Običaje, jezik, i druga narodna obeležja sačuvali su Albanci. Deo doseljenih Slovena primio je jezik i običaje Albanaca i stopio se s njima“.[3] Zapanjen ovom konstatacijom, sasvim slučajno sam pronašao objašnjenje u prvoj proširenoj verziji istog udžbenika, u rečenici koje nema u sadašnjoj: „Albanci vode poreklo od starosedelaca na Balkanskom poluostrvu, najverovatnije Ilira, romanizovanih u manjoj meri. Sa njima su se mešali stari Grci, Sloveni i drugi narodi…“.

Cijeli tekst na:
http://www.novinar.de/2010/07/03/srpska-istorija-u-udzbeniku-za-sesti-razred-osnovne-skole.html

Poslednja izmena:

Nacionalni interes svake ozbiljne države jeste, pre svega, uspešna i odgovorna kulturna politika i kvalitetno obrazovanje dece.

+++

Nema ničeg važnijeg za budućnost srpskog naroda od demografske obnove, zaštite kulturnog nasleđa, očuvanje nacionalne svesti i istorijskog pamćenja. U skorašnjem tekstu Slobodana Antonića „Samomrzitelji“[1], imali smo prilike da pročitamo prikaz lika i dela direktora Narodne biblioteke Sretena Ugričića. Ne samo što je u našoj lepoj državi moguće da neko poput Sretena Ugričića postane direktor jedne od najvažnijih ustanova, time dokazujući da ova zemlja nema nikakvu kulturnu niti obrazovnu politiku, već su i udžbenici u službi dnevnopolitičkih dešavanja. Kao što ćemo imati prilike da vidimo, ideološka zloupotreba mladih počinje od osnovne škole.

Prethodnih dana, pomno sam iščitavao i beležio zanimljivosti iz udžbenika istorija za šesti razred osnovne škole u izdanju Zavoda za udžbenike Beograd. Autor ovog udžbenika Rade Mihaljčić iznosi neke frapantne tvrdnje. Nakon čitanja ovog udžbenika, nisam više siguran da poznajem srpsku srednjovekovnu istoriju. Može biti da samo nisam dovoljno proučavao dela albanskih i hrvatskih istoričara. Naime, u ovom udžbeniku koji se bavi istorijom srednjega veka, mogao sam da naučim da „…podela društva uvek vodi i stvaranju države koja štiti bogati, vladajući sloj“[2]. Zanimljiva opaska. Nakon što sam ovu značajnu lekciju savladao, upoznao sam se sa starosedeocima Balkana – Albancima. Nakon opisa dolaska Slovena na Balkan i sukoba sa starosedeocima autor kaže „…međutim, starosedeoci koji su živeli zajedno i čija su naselja grupisana u veće skupine nisu slovenizirani. Običaje, jezik, i druga narodna obeležja sačuvali su Albanci. Deo doseljenih Slovena primio je jezik i običaje Albanaca i stopio se s njima“.[3] Zapanjen ovom konstatacijom, sasvim slučajno sam pronašao objašnjenje u prvoj proširenoj verziji istog udžbenika, u rečenici koje nema u sadašnjoj: „Albanci vode poreklo od starosedelaca na Balkanskom poluostrvu, najverovatnije Ilira, romanizovanih u manjoj meri. Sa njima su se mešali stari Grci, Sloveni i drugi narodi…“.

Cijeli tekst na:
http://www.novinar.de/2010/07/03/srpska-istorija-u-udzbeniku-za-sesti-razred-osnovne-skole.html

Пребацити односно спојити са мојом темом - "Шта се све учи у српским уџбеницима историје - основна школа".

Хвала за текст колега.

http://forum.krstarica.com/threads/374113

Poslednja izmena:

+++

Cijeli tekst na:

Тема је ,чини се, посве алармантна..

Једног момка (будућег студента историје,мислим) сам баш питао на ову тему... И одприлике дао ми је оригиналне одговоре,по уџбенику....

На моју сугестију да не чита све из уџбеника и узима исте подакте "здраво за готово" он ми је одговорио:"Па одакле да учим и нешто научим ако не из школских уџбеникa ? "

Посве тужно...

Poslednja izmena:
Тема је,чини се,посве алармантна..

Једног момка (будућег студента историје,мислим) сам баш питао на ову тему... И одприлике дао ми је оригиналне одговоре,по уџбенику....

На моју сугестију да не чита све из уџбеника и узима исте подакте "здраво за готово" он ми је одговорио:"Па одакле да учим и нешто научим ако не из школских уџбеник?"

Посве тужно...

Svetosavsko Pravoslavlje napadnuto je iznutra preko glavnih vodja SPC, a Srbstvo je takodje napadnuto iznutra na svim poljima preko vodja srbstva.

Знам да је после 15 година променио уџбеник и да је назвао Македонски Словени.

Него супер за ова линк Лександре...само због овога.

"Srednjovekovni naziv Βολγαροι = Βulgari = prosti ljudi"

"I Turci su uzeli da reč "bugarin" znači prostak,"

"Giljferding, Majkov - redakcija kalendara nije našla za shodno da svojim čitaocima kaže da otac Marijin nije bio "Bolgarski car"."

"Βονλγαο je classificatio populi (i plebis), latinski napisano Vulgar = prostak, i znači "nižu klasu" naroda u zemlji"

Кажем ја срамота народа кои се зове Бугарин и Болгариа:per:

Bugarštica = (prosto)narodna pesma; bugariti = pevati bugaršticu; bugarija = vrsta tambure uz koju se peva bugarštica, prostonarodna, pučka, vulgarna (bulgarna) pesma.

pa naravno, Dukljani su ti munja nebesna. Narocito im je razvijeno odelenje za logiku.
Nego..... zanima me tvoj stav o tome sto si pricao.... tj. da su pridosli pobili domace... mozes li malo objasniti?

po dolasku hrvata i srba,svaki je narod cistio pred sobom terene na koje je dolazio,tako su se iliri,povukli skroz u gudure albanije,preo prokletija,a pak sa druge strane,dalmatinci stislu uz morsku obalu....sem toga,mnogi su se starosedeoci povukli u planine bosne,od naleta srba i hrvata
otprilike tako nekako

po dolasku hrvata i srba,svaki je narod cistio pred sobom terene na koje je dolazio,tako su se iliri,povukli skroz u gudure albanije,preo prokletija,a pak sa druge strane,dalmatinci stislu uz morsku obalu....sem toga,mnogi su se starosedeoci povukli u planine bosne,od naleta srba i hrvata
otprilike tako nekako
Јесте, од Прилике па до Ивањице, и онда је мрмот завио чоколаду, па су онда ово наше подручје населили потпуно исти људи као што су били староседеоци. А Историјски институт барата сасвим другачијим чињеницама, него што су ове које могу да се прочитају у уџбеницима .

doibro de,srbi su im delili cokolade i bombone,a ovi se odselili u vukohebinu,zbog cistog vazduha
a tvoja teorija o srbima koji prelaze reku potomak zajedno sa bosancima u manitobi
okaci macku o rep
jeste bilo ljudi ovde,ali to nisu bili srbi...bar ne ovakvi kakve ih danas znamo
ono,proja,gibanica,sajkaca,sljiva,kama,truba
razumes me;)

no pak,sa druge strane,ja sam i pristalica teorija da seobe slovena nije moglo biti u tom obiomu koje je prikazano u istoriji,jednostavno,secas se mog posta o seobi bas,gde kazem,zamisli kolonu od 200.000 lhudi recimo,ili nek bude 60-70.000 koja ide od ukrajine do trebinja,peske,po kisi,zimi,suncu,usput jede,pije,spava,vrsi nuzdu
mislim,ni to nije
ali,istina je negde izmedju,sad,ne treba mnogo ni tamo ni vamo,vec probati razmotriti cinjenice hladne glave

sto bi se reklo,ima istine da su srbi potomci prastanovnika balkana,ali ima istine i da su neki sloveni dosli ovde;)

doibro de,srbi su im delili cokolade i bombone,a ovi se odselili u vukohebinu,zbog cistog vazduha
a tvoja teorija o srbima koji prelaze reku potomak zajedno sa bosancima u manitobi
okaci macku o rep
jeste bilo ljudi ovde,ali to nisu bili srbi...bar ne ovakvi kakve ih danas znamo
ono,proja,gibanica,sajkaca,sljiva,kama,truba
razumes me;)

no pak,sa druge strane,ja sam i pristalica teorija da seobe slovena nije moglo biti u tom obiomu koje je prikazano u istoriji,jednostavno,secas se mog posta o seobi bas,gde kazem,zamisli kolonu od 200.000 lhudi recimo,ili nek bude 60-70.000 koja ide od ukrajine do trebinja,peske,po kisi,zimi,suncu,usput jede,pije,spava,vrsi nuzdu
mislim,ni to nije
ali,istina je negde izmedju,sad,ne treba mnogo ni tamo ni vamo,vec probati razmotriti cinjenice hladne glave

sto bi se reklo,ima istine da su srbi potomci prastanovnika balkana,ali ima istine i da su neki sloveni dosli ovde;)

Управо ти због тога и кажем, јер је Историјски институт је свео причу на око 3 -5 % "агресивних" дошљака који су донели језик.

Сеобе је дефинитивно било, али је удео староседелаца међу нашим прецима дефинитивно много већи од словенског.

Лесандар на неколико тема указује на моћне поенте по питању језика. Једна од основних нелогичности је - где су нам староседелачке речи? Језик нам је чисто словенски, са савим нормалним утицајем латинског, грчког и турског (и касније немачког, француског, енглеског...), с обзиром на околности.

Нпр, Мађари су исто тако малобројни дошли међу Словене и којекакве остатке Авара, Гепида и којекога још, и то је оставило последице по њихов језик - мађарски је много удаљен од осталих језика угрофинске групе, а поседује гомилу речи словенског и туркијског порекла, с обзиром на асимиловано становништво.

Нпр. чак су нам и прото-Бугари, који су владали и добрим делом српског етничког простора, оставили неколико својих речи... а у српском, илирских ни за лек. А опет, антрополошка и генетска слика каже да смо крвни потомци тих Илира... за које не знамо којим су језиком говорили.

:hahaha:

This is quite old Serbian nationalist crap, based on a speculative and perverted "etymology":

Narodskim jezikom (u Tesaliji gde su poglavito ili u većini bili Cincari pogrčeni Latini) prostaci se kaže Vulgari, grčkim slovima napisano Βονλγαροι.

[...]

Tako istočni deo ovih Tatara, Dakijski Sloveni (kao prvi im susedi) zvali su se po reci na kojoj su bili i niz koju su poglavito u ravnicu ka Slovenima došli. Reka se zvala, onda i sada, Bug, Blg, Bolg, i oni ih nazovu Bolg-ari.

[...]

Ali kako Grci nemaju slovo B, oni su ime ovog naroda pisali Βολγαροι. Οa kako ova reč koja znači ime nekog naroda (natio) zvuči skoro isto kao i reč Βονλυροι, κoja označava kulturni stepen naroda (populus), te se desilo da su se kasnije ove dve reči pobrkale utoliko pre što Vizantinci ni ove na istoku nisu mogli računati u civilizovane, i što su oba ova naroda (u istočnoj i zapadnoj polovini carevina), iako među sobom različita, bila ipak srodna.

[...]

1. Srednjovekovni naziv Βολγαροι = Βulgari = prosti ljudi sasvim prirodno ušao je i u sam narod pa - što je istina čudnovato, ali i u najudaljenijim krajevima od Bugara, kao na primer u severnoj Dalmaciji - obrnuto od vulgar - u bugar.

English-Greek Dictionary:

vulgar (en)
κοινός
χυδαίος

http://el.wiktionary.org/wiki/vulgar

"Vulgar" in Latin:

vul·gar (vul′gər)
adjective
1. of, characteristic of, belonging to, or common to the great mass of people in general; common; popular: a vulgar superstition
2. designating, of, or in the popular, or vernacular, speech
3.
a) characterized by a lack of culture, refinement, taste, restraint, sensitivity, etc.; coarse; crude; boorish
b) indecent or obscene

http://www.yourdictionary.com/vulgar

In reality the name "Bulgarians" was an endonym, documented in a domestic Bulgarian source as early as the beginning of the 8th century. One of the oldest Proto-Bulgarian inscriptions - the inscription Ic around the Madara Rider, written in Greek during the reign of Khan Tervel (700-721):

Ic

..ISIRNUI......
......................
UN.................
O....................
N is tous Boulgarous OG
..................IOIGIEIIBA......RIAN..
LERIN ke is ton Terbel-
in apilqe[n]. ton rinoko-
pimenon ton asilean
ouk epistesan u qin m-
ou is Qesa[lo]nikin ke i[s
t]a Kisinas [apil]qan. o L
.......[a]utou ena L............
d[ia pa]kta o Terbelis o arco[n]
t[on b]asilean ed[oken].....
...........TO `e cilia[das]..............
...............[o basileu-]
s met, em[e k]ala [en]hkis[e]n.

http://mandara.narod.ru/nadpisi.htm

inscription I c
[...] of Bulgars [...] and came to Tervel. My uncles in Thessaloniki region didn't credit to the slit-nosed Emperor and returned to Kisinas [...] his one [...] through treaty the ruler Tervel gave to the Emperor [...] 5 thousand [...] the Emperor together with me won well.

http://en.wikipedia.org/wiki/Madara_Rider

„ . . . . . . . . . . .
. . . при българите . . .
. . . при Тервел
дойде. на носо-
отрязания импера-
тор не повярваха
моите чичовци в
Солун и отидоха
в Кисинските (селища)
- . . негов един . . .
чрез договор Тервел архонтът