Уџбеници из историје у српским школама

Ко каже да су их асимилирали? Погледај колико локалних језика имаш по Турској, курдски нема везе са турским. Наметнути неком званични језик не значи и асимилирати га одједном. Колико стотина година Немци не могу да асимилирају Лужичане?

Nisu luzicke srbe zbog vere. Okolni nemci su protestanti, luzicki srbi katolici.

Sve ostale slovene koji su tamo ziveli su asimilirali.

A ko prica o kurdima, oni zive u nekim vukojebinama.

Ja mislim onaj veliki broj staroseodca u istocnoj anatoliji.

Ti uvek "nestajes" kada se postavi pitanje koje se suprotstavlja tvom nacinu misljenja. Kao objasnjavas cinjenicu da se najstariji "primerci slovena" (R1a1) nalaze ISKLJUCIVO medju Srbima i starost njihovog zajednickog pretka se datira na 12000 godina? Daleko, daleko ispred tvog Konstantina veselog.
Starost "slovenskih predaka" kod "ostalih slovena" se datira na 3-5 hiljada godina.

Ау рођаче шта ти булазниш да ми је знати....
Према Еу Педији Срби имају дупло мање Генетског Маркера Р1а од Хрвата и 3 посто мање од Бугара.По чему си ти закључио да тај маркер налази међу Србима 12000 година?То је таква глупост да је то невиђено.
http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml

Ј дна се наслеђује од оца,и она нема никаквих веза са нечијим изгледом,неко може да буде Нордик и да носи генетски маркер неког свог далеког претка који је на пример пореклом из Јерменије,исто као што и особа црна као угаљ,може имати генетски маркер И1 наслеђен од неког Пре-Германског претка.

Ау рођаче шта ти булазниш да ми је знати....
Према Еу Педији Срби имају дупло мање Генетског Маркера Р1а од Хрвата и 3 посто мање од Бугара.По чему си ти закључио да тај маркер налази међу Србима 12000 година?То је таква глупост да је то невиђено.
http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml

Ј дна се наслеђује од оца,и она нема никаквих веза са нечијим изгледом,неко може да буде Нордик и да носи генетски маркер неког свог далеког претка који је на пример пореклом из Јерменије,исто као што и особа црна као угаљ,може имати генетски маркер И1 наслеђен од неког Пре-Германског претка.

Ne "bulazni" on to zemljace, nego jedan svetski stručnjak za genetiku.
Verovatno da ni on čovek ne zna. :rtfm:

Poslednja izmena:

Све је то тачно са теоретске стране, и ово су само случајеви који могу да се десе али је пракса да специфични примерци одређене ДНК имају и специфични фенотип. Највећи број припадника маркера И1 има нордијске карактеристике.

Свако има право на мишљење, ти га слободно испољавај , само без псовки и повраћања,
report.gif

Poslednja izmena:
Све је то тачно са теоретске стране, и ово су само случајеви који могу да се десе али је пракса да специфични примерци одређене ДНК имају и специфични фенотип. Највећи број припадника маркера И1 има нордијске карактеристике.

Свако има право на мишљење, ти га слободно испољавај , само без псовки и повраћања,
report.gif

Мој деда је био мешавина Нордијске и Батлидске под-расе,пошто је прадеда био Нордик,према твојој теорији,он је готово сигурно носилац И1 маркера,који се даље преко мог деде и мог оца пренео до мене,али има фора,ја нисам Нордик,ја сам Алпид,тако да мислим да није обавезно правило да већина припадника И1 маркера има Нордијске карактеристике,као што на пример,Н1Ц1 не спада у Германске (Нити Европске маркере уопште) па су опет Финци,где је ова хаплогрупа најзаступљенија на свету са преко 58 посто готови сви сем Сааме Финаца припадници оне најчистије Германске Подрасе Халштат Нордик.

Мој деда је био мешавина Нордијске и Батлидске под-расе,пошто је прадеда био Нордик,према твојој теорији,он је готово сигурно носилац И1 маркера,који се даље преко мог деде и мог оца пренео до мене,али има фора,ја нисам Нордик,ја сам Алпид,тако да мислим да није обавезно правило да већина припадника И1 маркера има Нордијске карактеристике,као што на пример,Н1Ц1 не спада у Германске (Нити Европске маркере уопште) па су опет Финци,где је ова хаплогрупа најзаступљенија на свету са преко 58 посто готови сви сем Сааме Финаца припадници оне најчистије Германске Подрасе Халштат Нордик.

Антрополошке карактеристике нису власништво само мушкараца, мораш и бабе да укомпонујеш у причу. Финци нису нордијци (долихокефални) већ Источнобалти (брахикефални) и Лапониди , најсличнији су им Естонци и Руси из тог краја Anthropology of the Balto-Finnish Peoples, by Karin Mark, p. 41-42.

Антрополошке карактеристике нису власништво само мушкараца, мораш и бабе да укомпонујеш у причу. Финци нису нордијци (долихокефални) већ Источнобалти (брахикефални) и Лапониди , најсличнији су им Естонци и Руси из тог краја Anthropology of the Balto-Finnish Peoples, by Karin Mark, p. 41-42.

Генетски маркер се наслеђује од оца,а физички изглед од оца и мајке мешано,зато ти кажем да не мора да значи да већина И1 носилаца има под расне карактеристике Нордијске расе.То итекако зависи од другог партнера,док си ти реако да готово сви који имају овај генетски маркер имају нордијске под расне карактеристике.
Не бих се баш сложио за Финце,за Естонце свакако и Балтичке Русе,али западни Финци су далеко сличнији Швеђанима него Русима.А о томе да је финска највећи дистрибутор светлих гена у Европи је излишно и говорити.

Прави пример за то је Мика Хакинен,итекако долихокефалан ако мене питаш.
15-420-IMG_1869_jpg.jpg

Генетски маркер се наслеђује од оца,а физички изглед од оца и мајке мешано,зато ти кажем да не мора да значи да већина И1 носилаца има под расне карактеристике Нордијске расе.То итекако зависи од другог партнера,док си ти реако да готово сви који имају овај генетски маркер имају нордијске под расне карактеристике.
Не бих се баш сложио за Финце,за Естонце свакако и Балтичке Русе,али западни Финци су далеко сличнији Швеђанима него Русима.А о томе да је финска највећи дистрибутор светлих гена у Европи је излишно и говорити.

Прави пример за то је Мика Хакинен,итекако долихокефалан ако мене питаш.
15-420-IMG_1869_jpg.jpg

Опет ти са изнимкама као примерима. Има и Срба црнаца па то није правило. Наравно да су гранична подручја држава највише мешана.
Излишно је говорити о било каквој дистрибуцији светлих гена из Финске по целој Европи осим на околне области, и сродне генетске типове у оквиру данашњег руског и шведско-норвешког народа.

Ако је као пример и објашњење да , у време прављења граница, део Шведско-норвешког народа је остао са финске стране границе као што су огроман број Лапоида постали Руси. И ту нема никаквих недоумица, на Балкану су неке државе, нарочито Грчка и Румунија саздане по том систему. И у Србији се може извести основана претпоставка о пореклу неких делова народа. Наравно не пада ми на памет да неком одричем његову слободну вољу при изјашњавању, али мислим да је у Србији ствар природније решена него, рецимо у Грчкој где живи 98% Грка а разликују се међусобно више него многе српске националне мањине од народа.

Poslednja izmena:
Опет ти са изнимкама као примерима. Има и Срба црнаца па то није правило. Наравно да су гранична подручја држава највише мешана.
Излишно је говорити о било каквој дистрибуцији светлих гена из Финске по целој Европи осим на околне области, и сродне генетске типове у оквиру данашњег руског и норвешког народа.

Da podvukla mi se mala greska,nisam mislio da Finci distribuiraju svetle gene nego sam hteo da kazem da su finci najbrojniji nosioci svetlih gena u evropi.Procitao sam da je odnos plavih i plavookih ljudi prema tamnokosim i tamnookim negde 10 prema 1 sto znaci da na svakih 10 plavih Finaca,dolazi jedan tamnokosi.

Pogledaj zapadni deo finske
blond_hair_map1.jpg

Preko 80% Ljudi sa svetlom kosom.

blue_eyes_map2.jpg

Preko 80 % Ljudi sa plavim ocima isto u Zapadnoj Finskoj.

Oni su mnogo nalik drugim Nordima nego Rusima.

Ova karta o plavim ljudima je glupost makar za nase prostore.

U Vojvodini slabo ima plavih ljudi, a najvise plavih ljudi ima u okolini Leskovca kod nas.

A o Crnoj Gori i Dalmaciji da nepricam.

:worth: :hahaha: Da si ti meni ziv i zdrav u Vojvodini je najmanje zastupljen genetski marker E1b1 donet od strane Turaka dok je na jugu Srbije on na svom Vrhuncu u Evropi,sem Grcke,oni su ipak poseban slucaj.Mi Vojvodjani smo nosioci svetlih gena u Srbiji,sto zbog mesanja sa Austrijancima i Madjarima Neo Danubianskog tipa,sto zbog toga sto su se Turci ovde jako malo malo zadrzali,i sto nisu nad nama primenjivali pravo prve bracne noci za razliku od nekih.I meni je bilo malo cudno za Dalmaciju ali ne bas i za Crnu Goru,pogotovo onaj deo blize Hercegovini koji je vekovima bio naseljen Noricima,mesavini Nordijske i Dinarske pod rase.Leskovac,Pirot,tamo mozes naci vise blisko istocnih i severnoafrickih markera nego u Gruziji.

Da podvukla mi se mala greska,nisam mislio da Finci distribuiraju svetle gene nego sam hteo da kazem da su finci najbrojniji nosioci svetlih gena u evropi.Procitao sam da je odnos plavih i plavookih ljudi prema tamnokosim i tamnookim negde 10 prema 1 sto znaci da na svakih 10 plavih Finaca,dolazi jedan tamnokosi.

Pogledaj zapadni deo finske
blond_hair_map1.jpg

Preko 80% Ljudi sa svetlom kosom.

blue_eyes_map2.jpg

Preko 80 % Ljudi sa plavim ocima isto u Zapadnoj Finskoj.

Oni su mnogo nalik drugim Nordima nego Rusima.

Не знам да ли си приметио да сам цитирао финску књигу при набрајању антрополошких типова у Финској. Дакле, има сличности у југозападној Финској али на другим странама су другачији. Оно што зовеш Норди то су , у ствари Балти, источни и западни.

То је слика тренутне дистрибуције блондизма, која је условљена продором мушких хаплогрупа Е и Ј и Х ( мање женских) у јужне делове Европе, као и Р1б у централни и западни део. Да су Финци живели у Грчкој не би били прваци света. Интересантна је ствар да је југоисточни део Динарске популације који је остао на територији Грчке много "плављи" него остала сродна популација. То је оних 20% "Грка" који имају светлу косу и очи и који су били идеал лепоте Хеленима.

Не знам да ли си приметио да сам цитирао финску књигу при набрајању антрополошких типова у Финској. Дакле, има сличности у југозападној Финској али на другим странама су другачији. Оно што зовеш Норди то су , у ствари Балти, источни и западни.

То је слика тренутне дистрибуције блондизма, која је условљена продором мушких хаплогрупа Е и Ј и Х ( мање женских) у јужне делове Европе, као и Р1б у централни и западни део. Да су Финци живели у Грчкој не би били прваци света. Интересантна је ствар да је југоисточни део Динарске популације који је остао на територији Грчке много "плављи" него остала сродна популација. То је оних 20% "Грка" који имају светлу косу и очи и који су били идеал лепоте Хеленима.

Ono sto me je zaintrigiralo jeste 10 procenata I1 haplogrupa u Makedoniji,pa je imaju cak za 2 procenta vise od Hrvata,sto je jako cudno s obzirom na istorijske i druge okolnost.

:worth: :hahaha: Da si ti meni ziv i zdrav u Vojvodini je najmanje zastupljen genetski marker E1b1 donet od strane Turaka dok je na jugu Srbije on na svom Vrhuncu u Evropi,sem Grcke,oni su ipak poseban slucaj.Mi Vojvodjani smo nosioci svetlih gena u Srbiji,sto zbog mesanja sa Austrijancima i Madjarima Neo Danubianskog tipa,sto zbog toga sto su se Turci ovde jako malo malo zadrzali,i sto nisu nad nama primenjivali pravo prve bracne noci za razliku od nekih.I meni je bilo malo cudno za Dalmaciju ali ne bas i za Crnu Goru,pogotovo onaj deo blize Hercegovini koji je vekovima bio naseljen Noricima,mesavini Nordijske i Dinarske pod rase.Leskovac,Pirot,tamo mozes naci vise blisko istocnih i severnoafrickih markera nego u Gruziji.

Већина Пироћанаца коју сам ја упознао су плави, а то за те брачне ноћи нисам сигуран. Постоје делови које Турци нису ни окупирали , они су ти били по градовима углавном и једва се и задржали тих двеста и нешто година колко су били ту. Жене су давиле децу ако се деси да је од Турчина , а који су хтели они су прешли код њих у веру и то су данас Илири :)

Poslednja izmena:

Ja imam oci u glavi.

A pravo prve bracne noci je izmisljotina.

Nas narod vise veruje bajkama nego nasim istoricarima.

Poslednja izmena:
Ja imam oci u glavi.

A pravo prve bracne noci je izmisljotina.

Nas narod vise veruje bajkama nego nasim istoricarima.

Dobro de pojasni meni odkud onda u Srba 23 % E1B1B blisko istocnih i maloazijskih gena,i to gotovo 100% lociranih na Kosovu (Ajde i Razumem Albanci i lice na Turke) ali i u juznoj i jugoistocnoj Srbiji,jedino ko se tu izdvaja su Ere,predstavnici najsvetlijih Dinarskih gena na celom balkanu.Ako je jedan od tih istoricara Deretic ti si u debelom problemu.

Dobro de pojasni meni odkud onda u Srba 23 % E1B1B blisko istocnih i maloazijskih gena,i to gotovo 100% lociranih na Kosovu (Ajde i Razumem Albanci i lice na Turke) ali i u juznoj i jugoistocnoj Srbiji,jedino ko se tu izdvaja su Ere,predstavnici najsvetlijih Dinarskih gena na celom balkanu.Ako je jedan od tih istoricara Deretic ti si u debelom problemu.

Да је у Србији - јесте. Да је у Срба - и није, слободном проценом могу да оценим око 8% међу онима који се изјашњавају као Срби. И није од Турака него је управо са јужног Балкана , јер Турци поседују врло мало овог гена ( Е1). Познато је када Албанци почињу да насељавају Косово и колики је допринос Османлија у генетици Врања и Лесковца. Турски допринос је хаплогрупа Ј и Т. Јужни део Србије је поново насељаван после Берлинског конгреса, зато има и плавих. Куршумлија комплетно насељена из Црне Горе.
Што се Војводине тиче, Мађари су носиоци Р1а док су Срби претежно И2а2, осим, делимично, оних који су дошли за време Матије Корвина и раније. Ни у Хрватској Р1а није равномерно распоређен по целој територији већ највише на подручјима где живе Загорци.

Deretic mozes da trazis moje postove o toj budali.

Prvo turci ne lice na turke vec na anatolske starosedeoce.

Drugo ja vise vidim turaka na dan nego ti za ceo zivot i turcina vidim iz 100 km, osim kad je poreklom nas covek znam nekog Kadira deda iz Novog Pazara, za njega nisam znao da je turcin.

Trece turci nisu blisko istocni narod vec centralnoazijatski. A E1B1B je na balkanu prisutan vec u anticko doba. Cak sam citao o nekoj seobi za vreme neolitikuma.

Cetvrto ja sam era, majcina porodica ima nemacke pretke svi plavi ko svedjani, ja sam crn ko sve moje ere, jedino mi erska grana po muskoj liniji crna svi ostali su bas plavi.

http://forum.krstarica.com/threads/110197&page=6

sve je receno od bogarta. Taj covek zna vise o istoriji nego ti i ja zajedno i to jos u kvadrat.

Uci citaj i znaj da nisi u pravu. pozdrav.

Deretic mozes da trazis moje postove o toj budali.

Prvo turci ne lice na turke vec na anatolske starosedeoce.

Drugo ja vise vidim turaka na dan nego ti za ceo zivot i turcina vidim iz 100 km, osim kad je poreklom nas covek znam nekog Kadira deda iz Novog Pazara, za njega nisam znao da je turcin.

Trece turci nisu blisko istocni narod vec centralnoazijatski. A E1B1B je na balkanu prisutan vec u anticko doba. Cak sam citao o nekoj seobi za vreme neolitikuma.

Cetvrto ja sam era, majcina porodica ima nemacke pretke svi plavi ko svedjani, ja sam crn ko sve moje ere, jedino mi erska grana po muskoj liniji crna svi ostali su bas plavi.

http://forum.krstarica.com/threads/110197&page=6

sve je receno od bogarta. Taj covek zna vise o istoriji nego ti i ja zajedno i to jos u kvadrat.

Uci citaj i znaj da nisi u pravu. pozdrav.

Зависи који си Ера, немају сви из Старог Влаха исто порекло. Прошао је ту понеки Арнаут и Турчин. Да си Еро, био бих сигурнији.

thumbnail.php

Ono sto me je zaintrigiralo jeste 10 procenata I1 haplogrupa u Makedoniji,pa je imaju cak za 2 procenta vise od Hrvata,sto je jako cudno s obzirom na istorijske i druge okolnost.

Зашто чудно? Можда је то, управо доказ доласка "црвенокосих" који су опседали Солун.

И ја сам из Војводине. Ако су због нечега Војвођани "носиоци светлих гена у Србији", а ја мислим да никако нису, то може бити једино због тога што је међу савременим војвођанским Србима удео староседелаца и удео дођоша 50-50. Ми смо ваљда последња генерација која гледа живе чисте дођоше и чисте староседеоце. Има светлих људи, не кажем, али они нису карактеристични.

Друго, није било неког значајнијег мешања са Немцима и Мађарима. Ако ћемо поштено, они су у Војводини од 18. и 19. века, а тад су нације биле изразито подељене и верски и национално свесне, од сељака до грађанске елите.

За југ Србије је нешто друго карактеристично. Екстреми. Црнпурасте људе какве тамо можеш видети, у Војводини би на прву лопту рекли да су Роми. Али исто тако, онако изразито плавих људи каквих има тамо, у Војводини ћеш ретко срести међу чистим староседеоцима, ако таква категорија уопште и постоји.

А довољно је направити и један мали експеримент, сакупити портрете и фотографије Војвођана у историји, и погледати данас славне особе које су чистог староседелачког порекла. Погледај глумце, песнике, политичаре, спортисте итд. Све су махом људи тамније комплексије. Ја бих рекао да карактеристичан Војвођанин изгледа као Мики из Великог брата. Уосталом, и карактеристичне слике војвођанских граничара, као и карикатуре Лале, увех их приказују са црном косом и црним брковима. Не ни плавим ни смеђим.

Право прве брачне ноћи, ако је некад постојало, могло је постојати једино у средњовековној хришћанској Србији. Тако нешто у исламским државама не постоји. У Турској није постојало. Можда ће ти звучати парадоксално, али можда су се управо војвођански староседеоци највише измешали са Турцима од свих осталих Срба. Овде не мислим на Турке-Османлије, пошто су били муслимани, па је неко мешање било немогуће, јер се нису они асимиловали у Србе, већ Срби у њих. Мислим на туркијске народе Аваре, Кумане и прото-Бугаре који нису били муслимани, већ су били покрштени, а сва три су била на подручју Војводине и асимиловали су се. На подручју Паноније је постојао и аварско-словенски савез, у којем су Авари временом потпуно нестали јер су се асимиловали. Кумани исто тако, само што су се они асимиловали и у Србе и у Мађаре и у Румуне, у зависности којим су народом били окружени. А о вишевековној владавини Бугара Војводином не треба посебно ни говорити.

А тек што после, за време Турака, долазе и Цинцари и Грци, па се и они асимилују у Србе где год да су се нашли... Не знам, према мом искуству, највише плавих људи има по селима око већих градова по Шумадији, Босни, Западној Србији, а дефинитивно их има и по југоисточној Србији. По војвођанским староседелачким селима нису баш чести.

То је што се тиче мог тренутног опажања (можда грешим) и историјских околности у вези са тим ко се са ким мешао (ту највероватније не грешим). За ове генетске маркере стварно не знам. А нека опсежнија истраживања на нивоу целе популације нису ни спроведена. Једино знам да ми је она мапа где границе НДХ приказује као >50% светлокосе смешна.

Back