Cosmopolite
Zaslužan član
- Poruka
- 105.977
KDR nije light , tu su druge alternative za slabiji hw.Стави КДЕ.
Lxqt ili xfce
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
KDR nije light , tu su druge alternative za slabiji hw.Стави КДЕ.
Радно окружење на линуксу је једнако корисно колико и на другим оперативним системима с том разликом што на линуксу има више могућности за избор радног окружења..nisam siguran da je GUI na linuxu nesto mnogo koristan a i okljastarili su funkcije koje su bile na U14. Gnome GUI je znacajno idiotizovan u medjuvremenu. Doduse copy/paste radi prilicno dobro a to verovatno i nije zasluga gnoma nego koliko kapiram, dbus-a. A i sta bi se inace promenilo sa nekim drugim GUI? meni?
Sve je to lepo samo, iskreno, sve je to samo malo razlicit dizajn.Радно окружење на линуксу је једнако корисно колико и на другим оперативним системима с том разликом што на линуксу има више могућности за избор радног окружења..
Ако имаш старију машину онда је можда боља опција инсталирати новији систем са неким мање захтевним радним окружењем. Нпр ако се уместо Убунтуа (који долази са Гном радним окружењем) инсталира Xubuntu онда ће само радно окружење (XFCE) користити мање ресурса за свој и моћи ће се искористи за друге програме који нам требају, а чије новије верзије користе више ресурса...
Искрено, у односу на виндовс радна окружења на линуксу су итекако функционална и при том можеш да изабереш себи одговарајуће и да га уредиш како теби одговара ако баш имаш потребе за тим...Sve je to lepo samo, iskreno, sve je to samo malo razlicit dizajn.
Gde je tu funkcionalnost? Da ne kazem neki idejni pomak od pre 10-20-30 godina?
Stice se utisak da niko nista ne radi ozbiljno u GUI-ju pa nije ni bitno.
Ovo sam puno puta cuo ali mi nije jasno sta to mogu da uredimИскрено, у односу на виндовс радна окружења на линуксу су итекако функционална и при том можеш да изабереш себи одговарајуће и да га уредиш како теби одговара ако баш имаш потребе за тим...
Da mozda nije pretpostavka da je ovaj ovde dosao na linux sa windowsa pa se ne snalazi ?Дакле, причамо о радним окружењима а не о појединачним програмима на које је неко навикао па му смета кад нема на Линуксу.
3-ka jeste razlicita i smisleno napravljena (sa idejom da moze da podrzi i male i velike ekrane, sto dobro dodje u nekim situacijama), malo je bilo problema sa prelaskom na novi gtk, ali generalno gnome gui je okljastaren funkcionalno od 14 na dalje, neke funkcije su ili sakrivene ili se tesko dolazi do njih.Ако ти је до помака нпр Гном се поприлично променио у односу на Гном 2 па чак и сада гном 3 има велике разлике у функционалности између верзија Гном 40+ и претходних верзија...
Gde je KDE sa svojim mogucnostima - sta je tu toliko dobro osim sto lici na windows ?А где је КДЕ са својим могућностима...
Gde je KDE sa svojim mogucnostima - sta je tu toliko dobro osim sto lici na windows ?
na primer?KDE je мајстор кастомизације. Буквално не постоји графичко окружење које можеш себи да прилагодиш као KDE.
na primer?
Мени ради лепо, проверено на Void Linuxu i Аrtix linux-u.prestao da mi radi viber desktop na ubuntu 18, rekoh aj malo da update... nece da radi. Sta ne valja? Ne valja neka od biblioteka. Pokusam da podignem noviju biblioteku, ubuntu se buni. Kaze nema ta verzija za U18 mozes da kompajliras alternativu ali je nevaljasno da se pregazi sistemska. Nova biblioteka radi na U19+. Skontam viber mozda vise ne podrzava U18. Napisem email supportu. Kazu mi - 'ne supportujemo U18 vise... Vidite listu podrzanih'. Pogledam listu podrzanih, ne kaze nista specificno da ne radi na nekoj verziji ubuntua.
Epilog.... Bice da cu prestati da koristim viber ionako zaboravlja sve posle jedno mesec dana.
Kod mene na Ubuntu i Viber i Skajp rade normalno.prestao da mi radi viber desktop na ubuntu 18, rekoh aj malo da update... nece da radi. Sta ne valja? Ne valja neka od biblioteka. Pokusam da podignem noviju biblioteku, ubuntu se buni. Kaze nema ta verzija za U18 mozes da kompajliras alternativu ali je nevaljasno da se pregazi sistemska. Nova biblioteka radi na U19+. Skontam viber mozda vise ne podrzava U18. Napisem email supportu. Kazu mi - 'ne supportujemo U18 vise... Vidite listu podrzanih'. Pogledam listu podrzanih, ne kaze nista specificno da ne radi na nekoj verziji ubuntua.
Epilog.... Bice da cu prestati da koristim viber ionako zaboravlja sve posle jedno mesec dana.
Kad ga budem instalirao. Ako tamo ne nadjem nista neuobicajeno, drzim te za rec da ces potanko da napises zasto je KDE vise podesiv od ostalih.Па погледај подешавања.
koja instalacija i verzija?Kod mene na Ubuntu i Viber i Skajp rade normalno.
Ако не успеш да нађеш подешавања онда нешто није у реду са тобом...Kad ga budem instalirao. Ako tamo ne nadjem nista neuobicajeno, drzim te za rec da ces potanko da napises zasto je KDE vise podesiv od ostalih.
код мене на дебиан тестингу верзија са флатхаба...koja instalacija i verzija?
nemas deb?код мене на дебиан тестингу верзија са флатхаба...
само са званичног сајта..nemas deb?
Pogresne pretpostavke.Ако не успеш да нађеш подешавања онда нешто није у реду са тобом...
Стварно је тако... Радно окружење којем се најчешће замера управо чињеница да има много могућих подешавања...
Што се тиче Гнома уз додатак различитих екстензија такође може да се уреди према жељи... При том од верзије 40 приметна су побољшања и унапређења самог радног окружења и пратећих програма..
Али, ако имаш слабију машину (за данашње појмове) и због тога и даље користиш Убунту 18.4 онда ипак размисли о неком од мање захтевних радних окружења која јесу једноставнија (мада и њих можеш да преуредиш ако баш желиш) али зато омогућују да више ресурса користе радни програми...
citaj gore ... ne radi ni jedan ni iz jednog sistema repoa ili varijante. Napisao sam i verziju koju trazim jer ona jos uvek radi. Dokle ce, ne znamo.само са званичног сајта..
Треба имати у виду да се свремена на време неке ствари мењају и да се може десити да старије верзије неког програма (вибер, скајп, телеграм...) неће моћи приступити својим сервисима услед одређених унапређења. Иначе флатпак верзија се ажурира тако да ако ради (а ради) не мора се тражити искључиво деб верзија...
Ако се не варам, у Убунту репоима са неслободним програмима трбало би да буде и Вибер...
pretpostavljam da mislis na ovo?Ако не успеш да нађеш подешавања онда нешто није у реду са тобом...
Стварно је тако... Радно окружење којем се најчешће замера управо чињеница да има много могућих подешавања...
mislis na 3.40?Што се тиче Гнома уз додатак различитих екстензија такође може да се уреди према жељи... При том од верзије 40 приметна су побољшања и унапређења самог радног окружења и пратећих програма..
Jes vala @ДраганЖ da KDE moze da se svakojako podesi, tako sam ga dobrano gnomiziraoKDE-u fali samo kortana pa se zamalo ne bi razlikovao od windows-a
ali zametio sam vec par dobrih stvari koje mi trebaju
samo da nije ovako bolno windowsy
Moram da priznam da si i ovde u pravu.Ако не успеш да нађеш подешавања онда нешто није у реду са тобом...
Обзиром да сам обичан корисник рачунара који сам себи подешава и одржава рачунаре, да на послу морам да користим виндовс (10) а код куће по својој вољи користим као основне системе Линукс базиране дистрибуције, да нисам професионално орјентисан ка ИТ (коришћење рачунара је данас део опште културе) за сада нисам наишао на веће проблеме који нису били до мене самог... Наравно да има разлике између линуксових радних окружења и виндовсових радних окружења с тим да се на линуксу радна окружења лакше могу уредити према сопственом нахођењу... додуше у зависности од самог корисника да ли жели да се забави са тим послом или очекује да му све буде већ сервирано баш онако како би он то желео..Moram da priznam da si i ovde u pravu.
Ono sto nije u redu samnom je da posle nekoliko decenija gledanja jednih te istih stvari i istih problema pocinjem da se pitam da li sam ja lud ili je ceo ostatak sveta lud. Ili ja nekako drugacije vidim sve to.
A šta ti misliš da bi jao kao win fan slučajno hvalio kdeKDE-u fali samo kortana pa se zamalo ne bi razlikovao od windows-a
ali zametio sam vec par dobrih stvari koje mi trebaju
samo da nije ovako bolno windowsy