U čemu je smisao smrti?

Pa bas savrsen ne.Ali majku.mu da se rodis zavolis sve i zvot i tvoje bliznje.i crknes.Djavo pre da je ovo smestio coveku nego.li bog.
zato sve religije apeluju na coveka da treba da se muci, da je isposnik, da zivi i umire u mukama..........kako bi mu smrt i nestajanje sa ovog sveta, doslo kao nagrada. Sa druge strane u bibliji ima pasus "jao pametnima........" sto ce reci, sto si svesniji i pametniji, otkrices vrednosti zivota kao i kraj, smrt, pa ces taj kraj doziveti daleko teze nego neka "ovca" bez mozga.
Primer su siromasni narodi na nizem civilizacijskom razvoju kod kojih je smrt prihvacena kao nesto sasvim normalno i bez patnje i tuge za rodjake, familiju.
Za mnoge iz tih naroda, smrt je bekstvo od muka i bede siromastva u kojem su rodjeni i zive.

Da li je neko o ovome razmišljao? Ja danas. Valjda većina ljudi smrt doživljava odnosno prihvata "zdravo za gotovo", dok se ti isti ljudi polomiše oko pitanja da li život ima smisao.

Želeo bih da ne žurite sa odgovorima.
Ima onih koji smatraju da smrt vredi jedino ako je život prinet kao žrtva u ime nekog dobra.
Ne znam, verovatno je ključ svrhe u nekakvoj regeneraciji, u progresu sa univerzalne tačke gledišta u odnosu na čovečanstvo.

Poslednja izmena:
zato sve religije apeluju na coveka da treba da se muci, da je isposnik, da zivi i umire u mukama..........kako bi mu smrt i nestajanje sa ovog sveta, doslo kao nagrada. Sa druge strane u bibliji ima pasus "jao pametnima........" sto ce reci, sto si svesniji i pametniji, otkrices vrednosti zivota kao i kraj, smrt, pa ces taj kraj doziveti daleko teze nego neka "ovca" bez mozga.
Primer su siromasni narodi na nizem civilizacijskom razvoju kod kojih je smrt prihvacena kao nesto sasvim normalno i bez patnje i tuge za rodjake, familiju.
Za mnoge iz tih naroda, smrt je bekstvo od muka i bede siromastva u kojem su rodjeni i zive.
koje religije?
Moja religija uci ljubavi miru i normalnom zivotu.
kao sto je i hriscanstvo postavljeno

koje religije?
Moja religija uci ljubavi miru i normalnom zivotu.
kao sto je i hriscanstvo postavljeno
to si u pravu. Video sam onomad pred vasu skupstinu Maserati (150 000 evra)............dosta skromno za jednog JS. A jedan JS je cak imao i firmu sa 100-nak zaposlenih kojima je "redovno isplacivao platu" a ...........profit prisvajao, pa je danas stotinak puta bogatiji od svojih radnika koji su , vec 20 godina, od prvog dana u njegovu firmu.

I da dodam sta je proreceno za buducnost

Otkrivenje 21:3,4
3 I čuh silan glas s neba da govori: Evo šatora Božjeg među ljudima!
On će prebivati s njima, i oni će biti narod njegov, i sam Bog biće s njima.
4 On će otrti svaku suzu od očiju njihovih i smrti neće više biti, ni žalosti ni vike, ni bolesti neće više biti, jer prvih stvari nestade.
Dzennet na Zemlji?

Ne znam ni gdje da te raspetljam.

1. Da bi stigao od tacke A do tacke B, treba ti vrijeme i prostor. U suprotnom, sve je iluzija, i tvoje misli, i mozes slobodno u ludacku kosulju. Besmisleno je pricati.

2. Ne postoji Nista sto se tice "cestica."

3. Cestice ne drzi energija na okupu. Cestice drze takozvane "sile" na okupu.

4. Cestica jeste Energija, jedno je ekvivalentno sa drugim.

5. Energija ne moze biti nista, moze samo promjeniti formu.
Da, nuklearna sila, koja ima energiju da veze cestice... ne znam sa kime se ti svadjas i zasto? Cestice nisu isto sto i energija, jer je
energija svojstvo cestica... a sad kada se oslobodi energija koja vezuje cestice dolazi do nuklearne eksplozije jer je ima jako
puno... U fizici nigde neces naci da je cestica energija, jer je besmisleno...

Mislim da je smisao smrti okoncanje neke ogromne, bezizlazne patnje. Smrt prirodno dolazi od npr. teskih povreda, to je jako bolno, dolazi do ostecenja nekih organa, i kao odbrambeni mehanizam na to dolazi nesvestica i moguca smrt. Kad tkiva ostaju bez kiseonika ona se prvo prilagodjavaju tako sto prelaze na anaerobni metabolizam (metabolizam gde se energija stvara bez kiseonika) a ako to potraje neko vreme ona ne mogu da se vise prilagode i jednostavno iz tog skripca izlaze tako sto smanjuju svoju aktivnost i potom ulaze u smrt. Jedna celija, ako joj je DNK toliko ostecen da ne moze da popravi samu sebe, ona umesto popravke DNK koja je postala nemoguca krece drugim putem – sama se ubija, to se zove apoptoza. Covek kada je u ledeno hladnoj vodi on se smrzava, drhti i grci se u pokusaju da poveca svoju temperaturu, a ako to dugo potraje i nema vise nade da ce se izvuci iz tog gubljenja toplote, prvo se gubi osecaj hladnoce i nije mu vise hladno (prestaje sav taj odbrambeni mehanizam) i onda nastupa smrt. Svaka smrt je kao neka vrsta duboko nesvesnog samoubistva ili odustajanja od zivota, kada zivot postane toliko fizioloski (a mozda nekad i duhovno) neodrziv da je jedini izlaz smrt.

da je jedini izlaz smrt.
Smrt nije izlaz, nego kraj zivota. Lepo si opisao zbog cega covek umire, ali zbog necega se i radja... da nema nijednog od tih razloga, covek bi ipak
umro, zbog procesa starenja, jer nijedan organ ne moze da se odrzava beskonacno, nego propada, dok ne otkaze...
Dakle, jedina svrha smrti moze biti, zbog toga sto treba da se napravi mesto za druge... u koliko je na snazi evolucija, to je ocekivano,
jer sledeci novorodjeni organizmi dalje evoluiraju razmenom gena, a ovi koji umru, vracaju se u pool materijala...
E sad postavlja se pitanje: koja je svrha evolucije i zasto se desava?

Znate o čemu sam ja razmišljao
Kako to da duša npr odlazi u raj i kako je uopšte tamo?
Mislim, dočekaš 100 godina, krepaš i podješ u raj. Jesi li ti tamo u tijelu 100godišnjaka?
Znači izgledaš kao odron.

Da li ima sexa u raju? I kako - postoje li neke koorve elitne ili moraš da biraš to što je tamo. Ali opet, imaš 80 godina i ne ličiš ni na što, veći dio je gore otišao u starijim godinama, znači sve raspad.

Imaš super familiju, partnera, ekipu na zemlji, što ako neko od njih završi u pakao, a bzv ti je bez njega.

Taj mi je koncept raja baš nešto čudan, ne znam

Back