Tuzla 25.maj: Smrt mladosti na Dan mladosti

To bi znacilo da je projektil pusten iz helikoptera koji se ne krece, sa savrsenom preciznoscu i sa blizinskim upaljacem, tako da eksplodira na odredjenoj visini (nema teorije). Ja sam na pocetku prevideo onih 200 ranjenih, sve skupa je to prevelika cifra za 1 projektil. Okolnosti bi stvarno morale biti extremno neverovatne da bi se to desilo. Taj bi slucaj onda potvrdio moju teoriju o 300 ljudi u nekih 50 tak metara. Pogledao sam opet onaj snimak, kako jedan svedok opisuje gde su sve mrtvi ljudi lezali pokazivajuci prstom, rec je o radijusu najmanje stotinjak metara.

...или можда са оближње вишеспратнице или џамије (умели су они и то):think:

.

"Na ovom ročištu odbrana je nastavila sa
izvođenjem svojih svjedoka.
Ovoga puta to su bili vještaci balističari sa Vojnog instituta u Beogradu,
Branka Luković i Vlada Kostić, koji su prezentirali svoje stručno
vještačenje o projektilu koji je eksplodirao na Kapiji 25. 5. ´95.
Prema njihovim procjenama uviđaj na licu mjesta nije obavljen u skladu sa
pravilima struke tako da su osporili ranija vještačenja MUP-a RBiH i
UNPROFOR-a koja su imala identičan stav projektil je ispaljen sa planine
Ozren.
Uzimajući u obzir sve raspoložive dokaze koje su dobili na uvid
beogradski balističari su prezentirali sljedeće zaključke :
-Da je mjesto događaja nakon eksplozije raščišćeno, da nisu označena
mjesta na kojima su ležali poginuli i ranjeni i da se zbog toga ne može
utvrditi tačan broj poginulih i ranjenih

-Na osnovu stručne analize došli su do zaključka da se ne može ni
precizirati o kojem se kalibru projektila radi jer su, po njihovoj ocjeni,
mogući svi kalibri između 120 i 150 mm
- Krater koji je nastao od granate ne odgovara količini izbačene zemlje i
dijelova granitnih kocki od kojih je ulica i napravljena tj. da se količina
zemlje, pjeska, ostataka granitnih kocki ne može vratiti nazad u tako
mali krater

-Upozorili su i na asimetriju prizemnih tragova, koji, kao oni tvrde, ukazuju
na činjenicu da je projektil u trenutku eksplozije bio pod uglom manjim
od 45 stepeni i da zbog ne pronalaženja vodećeg prstena granate na
mjestu događaja nema dokaza da je projektil uopšte bio i ispaljen iz
neke cijevi. Tako je otvorena mogučnost da je projektil
ranije bio postavljen na samo mjesto događaja

-Na osnovu analize kratera i brazdi 100% su sigurni da je projektil u
slučaju da je i bio ispaljen doletio sa istoka a ne sa zapada kako je to
ranije potvrđeno u vještačenju MUP-a RBiH i UNPROFOR-a
-Također su izrazili sumnju i u sam broj ranjenih i poginulih jer, kako
tvrde, ne postoji u praksi slučaj u kojem je od jedne granate sa 3,6 kg
eksploziva stradao toliki broj ljudi. U svojim analizama su išli i dalje
upoređujući to sa auto-bombama koje postavljaju teroristi i u koje se
stavlja i nekoliko stotina kilograma eksploziva, a broj žrtava ne
prelazi 40 do 50 ljudi
"

koja pravda?
vasa pravda?
a kad ce pravda za ljude koje ste u Vozucoj pobili
ili za ove ljude...jesu to ti "agresori na Bosnu"...???

http://www.balvanderi.rs.ba/userfiles/ispovijestTuzle.pdf

kako te nije sramota, "tuzlak"??? :thumbdown:

Samo u rijetrkim slucajevima je ARBIH odnosno izvrsila nasilje nad civilima a nad pripadnicima vojske agresorske e to je vec nesto sasvim drugo zato molim te nemoj da lupas loncice ovdje se prica o civilnim zrtvama ..a najbolji dokaz za sve sto je agresorska vojska uradili poslje svih ovih neduznih civila je genocid..prema tome try to look big picture.
Nijedan zlocin se ne smije opravdati niti moze.Ako opravdavas onda si i gora od onih koji su ucinili isti.

Наравно да је немогуће, прочитај причу о Новом Пазару и малом Марку... ето то је била много разорнија бомба , гађали су робну кућу у центру града у по бела дана када је све пуно па је погинуло 11 људи!

To je stvarno strašno nečovečno,ali otvori temu kao čovek,a ne temu u temi.;)

Rekao sam ako se sve okolnosti podudare pa da projektil uleti pravo u sredinu velike grupe ljudi na jako malom mestu, da je mozda i moguce, i ne mora znaciti da su bas svi stradali samo od gelera. I meni ta cifra deluje neverovatno.

Zato sto slabo znas. Iznenadio bi se kako dobro gadja uvezbana i iskusna posada. Bilo je puno boljih pogodaka u cilj, od te Kapije u Tuzli. Ne po broju mrtvih, vec po tezini cilja.

Kome to govoris? Nisam komentarisao sam dogadjaj vec mogucnost da 1 projektil usmrti i povredi toliko ljudi. Za Sarajevski slucaj su UN balisticari potvrdili da Srbi ne mogu biti odgovorni za masakr, dok je jos Mekenzi bio gazda, mislim da su ga zbog njegove izjave i smenili.

Tesko da ce od prve pogoditi,da ne ulazimo u to zasto.To je mali prostor od druge uz korekciju sasvim izgledno.Ali od prve tesko ali neka bude kako ti kazes.Interesuje me kolika je bila daljina artiljerijskih polozaja VRS od grada Tuzle,da bi bio tako precizan pogodak iz prve tacno u cetar.Tako da je to sve moze od prve pusta prica ako niko ovde ne zna lokacije,teren,...
Za Ono zasto se ne pitate, nije se direktno odnosilo na tebe,nego vecini promice to da je prethodno povod za neke razolucije i vojne akcije protiv Srba bila jedna precizna granata ili mina koja pobije stotine civila.Pa kad je to postalo vec providno preslo se na akcije srpske vojske Srebrenica,Racak na KiM.Sve po sablonu

Poslednja izmena:
Samo u rijetrkim slucajevima je ARBIH odnosno izvrsila nasilje nad civilima a nad pripadnicima vojske agresorske e to je vec nesto sasvim drugo zato molim te nemoj da lupas loncice ovdje se prica o civilnim zrtvama ..a najbolji dokaz za sve sto je agresorska vojska uradili poslje svih ovih neduznih civila je genocid..prema tome try to look big picture.
Nijedan zlocin se ne smije opravdati niti moze.Ako opravdavas onda si i gora od onih koji su ucinili isti.

a...znaci oni ljudi sto su trunuli u tuzlanskom zatvoru su agresori???
kao i oni koje ste pobili i porusili/popljackali/popalili im imovinu na podrucju Stosnice, Vozuce...
inace, znam za ljude koji su poginuli i do vasih granata tamo...na vlastitom kucnom pragu...civile, naravno...

sto se vojske tice; jedno je zarobiti nekog, a drugo je zarobljeniku odsjeci glavu pa igrati s njom fudbal + to uredno sve fotkati...snimati...

sram te bilo...e, nista...otkud takvom olosu ko tebi...sram :bljak:

ps koja crna... "Armija" ti tu talibansku + lokalnu fukaru zoves "Armijom"... ? :lol:

I ti si očigledno jedan od "svetih ratnika":worth: Uzmi bombu, pod stomak, pa učini nešto dobro za čovječanstvo.:super:

Tesko da ce od prve pogoditi,da ne ulazimo u to zasto.To je mali prostor od druge uz korekciju sasvim izgledno.Ali od prve tesko ali neka bude kako ti kazes.Interesuje kolika je bila daljina artiljerijskih polozaja VRS od grada Tuzle,da bi bio tako precizan pogodak iz prve tacno u cetar.Tako da je to sve moze od prve pusta prica ako niko ovde ne zna lokacije,teren,...
Za Ono zasto se ne pitate, nije se direktno odnosilo na tebe,nego vecini promice to da je prethodno povod za neke razolucije i vojne akcije protiv Srba bila jedna precizna granata ili mina koja pobije stotine civila.Pa kad je to postalo vec providno preslo se na akcije srpske vojska Srebrenica,Racak na KiM.Sve po sablonu

Tesko ali ne i nemoguce, po pravilu se uvek vrsi korektura vatre osnovnog dok se ne navede na cilj, nekad se desi da prva pogodi, a nekad je potrebno i po 10 projektila, zavisi i od racunaca, IG-a, vrste gadjanja, vremenskih uslova, terena, puno toga, ...

Redovno se desavalo da se opali samo 1 projektil, cisto onako iz pakosti, napamet, nekad zavrsi negde bezveze, a nekad pogodi nesto, kad opalis u centar grada velika je verovatnoca da ce nesto da pogodi. Precesto se desavalo i da se vatreni polozaj ne menja nedeljama, mozda i mesecima, po pravilu se to radilo odmah po zavrsetku gadjanja, opet zavisno od okolnosti na terenu, ako nije postojala velika opasnost od otkrivanja VP-a, preuzimanja terena itd...onda su posade imale dosta vremena da se "uvezbaju" za odredjene ciljeve.
Dakle mene ne iznenadjuje uvezbanost nasih artiljeraca (hvalili su ih i pripadnici HVO-a 1993). Sarajevski slucaj je jasan kao dan, zbog toga sto se to desilo kad su pregovori konacno poceli da se krecu u nasu korist, dakle zadnje sto nam je trebalo je da neko od nasih uradi tako nesto. Nema smisla to objasnjavati drugoj strani, oni to jako dobro znaju, svi, i odobravaju to, jer im do nekog "pravednog" rata i nije stalo, nego da povrede neprijatelja sto vise, a ukoliko ti ga jos i podmetanjem sukne to je za njega jos sladje, sta mislis kako su se kasnije radovali jer su nam na najpodmukliji nacin podmetnuli? Starvicno je sto pri tom uopste ne zale svoje civile. I nije to bio jedini slucaj, ni prvi, pogadjani su objekti gde su bili zatvoreni srpski civili, oboren je talijanski NATO transporter koji je nosio humanitarnu pomoc u Sarajevo, srusen je Maslenicki most, Dubrovnik je (od zapaljenih guma) "gorio" vise nego Hamburg nakon operacije "Gomora", itd...lista nema kraja, sve su to oni sami uradili i okrivili Srbe, a svet poverovao.

Poslednja izmena:
Tesko ali ne i nemoguce, po pravilu se uvek vrsi korektura vatre osnovnog dok se ne navede na cilj, nekad se desi da prva pogodi, a nekad je potrebno i po 10 projektila, zavisi i od racunaca, IG-a, vrste gadjanja, vremenskih uslova, terena, puno toga, ...

Redovno se desavalo da se opali samo 1 projektil, cisto onako iz pakosti, napamet, nekad zavrsi negde bezveze, a nekad pogodi nesto, kad opalis u centar grada velika je verovatnoca da ce nesto da pogodi. Precesto se desavalo i da se vatreni polozaj ne menja nedeljama, mozda i mesecima, po pravilu se to radilo odmah po zavrsetku gadjanja, opet zavisno od okolnosti na terenu, ako nije postojala velika opasnost od otkrivanja VP-a, preuzimanja terena itd...onda su posade imale dosta vremena da se "uvezbaju" za odredjene ciljeve.
Dakle mene ne iznenadjuje uvezbanost nasih artiljeraca (hvalili su ih i pripadnici HVO-a 1993). Sarajevski slucaj je jasan kao dan, zbog toga sto se to desilo kad su pregovori konacno poceli da se krecu u nasu korist, dakle zadnje sto nam je trebalo je da neko od nasih uradi tako nesto. Nema smisla to objasnjavati drugoj strani, oni to jako dobro znaju, svi, i odobravaju to, jer im do nekog "pravednog" rata i nije stalo, nego da povrede neprijatelja sto vise, a ukoliko ti ga jos i podmetanjem sukne to je za njega jos sladje, sta mislis kako su se kasnije radovali jer su nam na najpodmukliji nacin podmetnuli? Starvicno je sto pri tom uopste ne zale svoje civile. I nije to bio jedini slucaj, ni prvi, pogadjani su objekti gde su bili zatvoreni srpski civili, oboren je talijanski NATO transporter koji je nosio humanitarnu pomoc u Sarajevo, srusen je Maslenicki most, Dubrovnik je gorio vise nego Hamburg nakon operacije "Gomora", itd...lista nema kraja, sve su to oni sami uradili i okrivili Srbe, a svet poverovao.

Видим да имаш искуства са артиљеријом.:think: Можда си био на неким планинама око Добоја или Теслића и тамо насумице гађао цивиле, школе и болнице.

Ono u sta ja ne verujem je da se skoro 300 ljudi smesti u krugu od 50 tak metara, a sama ucinkovitost projektila mi je poznata.

Evo ja cu ti objasniti. Rijec je o malenom trgu u strogom centru starog grada gdje su se mladi svako vece tradicionalno skupljali. Na samom trgu i u okolnim ulicicama su se nalazile na stotine mladih, jer drugih mjesta za izlazak (narocito ako si tanak sa lovom) nije ni bilo. Svi su tu dolazili navece jer su znali da ce tu naci svoje drustvo i prijatelje, i tu su (i po okolnim ulicicama i gradskom parku) "visili" po cijelo vece. Bila je tolika guzva da me ne bi iznenadilo da je ta granata pala nekom na glavu, bilo je tu mnogo vise od 300 ljudi.

I jos nesto - za "forumske experte" koji ocito ne znaju o cemu pricaju, to nije bio "pogodak iz prve". Prva granata je pala izmedju Aero kluba Franjo Kluz i Radio kluba Tuzla na Pingi, nakon toga je sirenom bila oglasena opsta opasnost, ali omladina tokom tri godine rata oguglala na sirene i granatiranja jednostavno se nakon upozorenja sirenom - nije razisla. Ostalo je poznato.

Dakle mene ne iznenadjuje uvezbanost nasih artiljeraca (hvalili su ih i pripadnici HVO-a 1993). Sarajevski slucaj je jasan kao dan, zbog toga sto se to desilo kad su pregovori konacno poceli da se krecu u nasu korist, dakle zadnje sto nam je trebalo je da neko od nasih uradi tako nesto. Nema smisla to objasnjavati drugoj strani, oni to jako dobro znaju, svi, i odobravaju to, jer im do nekog "pravednog" rata i nije stalo, nego da povrede neprijatelja sto vise, a ukoliko ti ga jos i podmetanjem sukne to je za njega jos sladje, sta mislis kako su se kasnije radovali jer su nam na najpodmukliji nacin podmetnuli? Starvicno je sto pri tom uopste ne zale svoje civile. I nije to bio jedini slucaj, ni prvi, pogadjani su objekti gde su bili zatvoreni srpski civili, oboren je talijanski NATO transporter koji je nosio humanitarnu pomoc u Sarajevo, srusen je Maslenicki most, Dubrovnik je (od zapaljenih guma) "gorio" vise nego Hamburg nakon operacije "Gomora", itd...lista nema kraja, sve su to oni sami uradili i okrivili Srbe, a svet poverovao.

Pa upravo to i kazem.Top jeste precizno orudje, ali ispravi me ako gresima bas zbog ugla do 45stepeni geleri bi trebalo da se rasparcavaju vise ka mestu sa koga je doletela
granata.Zato zrtve u u svih 360 stepeni sa radijusom preko sto metara:think:Jedno je u citavoj toj prici jadno,ako su Srbi imali obicaj iz pakosti da ispale poneku granatu kako je moguce da u gradu koji je u dometu artiljerije VRS ne vazi zabrana masovnog okupljanja?Zato mi je ta prica jedna precizna granata vise nego jadna sa tolikim brojem stradalih i ranjenih.
Sto se tice hvale nasih artiljeraca, nema razlike izmedju "nasih" i "njihovih"(hrvatskih,muslimanskih)sve je to izaslo iz iste skole.Svi su oni podjednako dobro obuceni,osetili su to i Srbi te iste godine.Ali samo Srbi iz prve naprave tako dobre rezultate:think:

Evo ja cu ti objasniti. Rijec je o malenom trgu u strogom centru starog grada gdje su se mladi svako vece tradicionalno skupljali. Na samom trgu i u okolnim ulicicama su se nalazile na stotine mladih, jer drugih mjesta za izlazak (narocito ako si tanak sa lovom) nije ni bilo. Svi su tu dolazili navece jer su znali da ce tu naci svoje drustvo i prijatelje, i tu su (i po okolnim ulicicama i gradskom parku) "visili" po cijelo vece. Bila je tolika guzva da me ne bi iznenadilo da je ta granata pala nekom na glavu, bilo je tu mnogo vise od 300 ljudi.

I jos nesto - za "forumske experte" koji ocito ne znaju o cemu pricaju, to nije bio "pogodak iz prve". Prva granata je pala izmedju Aero kluba Franjo Kluz i Radio kluba Tuzla na Pingi, nakon toga je sirenom bila oglasena opsta opasnost, ali omladina tokom tri godine rata oguglala na sirene i granatiranja jednostavno se nakon upozorenja sirenom - nije razisla. Ostalo je poznato.

Aj` pricaj to nekome drugom.Da je posle prve granate masa ostala da ceka gde ce i hoce li pasti druga????U ljudskoj psihi je da u slucaju opasnosti refleksno trazi izlaz iz opasne situacije,bez obzira na "oguglalost".Stotine ljudi je jednostavno cekalo minut dva da padne i druga granata?
Za sve imas neko stupidno objasnjenje poput onoga da je kolona vozila JNA napala grad Tuzlu

Aj` pricaj to nekome drugom.Da je posle prve granate masa ostala da ceka gde ce i hoce li pasti druga????U ljudskoj psihi je da u slucaju opasnosti refleksno trazi izlaz iz opasne situacije,bez obzira na "oguglalost".Stotine ljudi je jednostavno cekalo minut dva da padne i druga granata?
Za sve imas neko stupidno objasnjenje poput onoga da je kolona vozila JNA napala grad Tuzlu

Vrlo lako mozes provjeriti ono sto sam napisao, da ta granata nije bila prva nego druga i da se omladina nije razisla. Ok, mozda neko i jeste otisao i sklonio se, ali ogromna vecina na sirene koje su oznacile opstu opasnost uopste nije reagovala. Usput receno, na tom malenom trgu i u njegovoj blizoj okolini uopste i nije bilo nikakvih sklonista, sto apsolutno pada na dusu tadasnjim civilnim vlastima opcine Tuzla.

Dakle, ja pricam o tome kako se to desilo, a ne solim pamet nikome teorijama o "ljudskoj psihi". Nakon tri godine granatiranja grada, ti mladici i djevojke su na zvuk opste opasnosti poprilicno ravnodusno slijegali ramenima.

Vrlo lako mozes provjeriti ono sto sam napisao, da ta granata nije bila prva nego druga i da se omladina nije razisla. Ok, mozda neko i jeste otisao i sklonio se, ali ogromna vecina na sirene koje su oznacile opstu opasnost uopste nije reagovala. Usput receno, na tom malenom trgu i u njegovoj blizoj okolini uopste i nije bilo nikakvih sklonista, sto apsolutno pada na dusu tadasnjim civilnim vlastima opcine Tuzla.

Dakle, ja pricam o tome kako se to desilo, a ne solim pamet nikome teorijama o "ljudskoj psihi". Nakon tri godine granatiranja grada, ti mladici i djevojke su na zvuk opste opasnosti poprilicno ravnodusno slijegali ramenima.

Nije to da ti neko soli pamet.Sta ce ti sirene kad padaju granate!?
Znaci zvekne jedna svi opusteni gledamo gde ce pasti sledeca?sami kazete da je tu gomila kafica,kuca,...sklonis se bile gde.Neces sigurno stajati k`o Filip Visnjic iznad Valjeva.Kakvo je to soljenje pameti kad te neko granatira a ti satro blejis u basti kafica?I
Pusti te price.Ako su Srbi imali obicaj da povremeno granatiraju grad onda vazi zabrana masovnog okupljanja,i panduri vode brigu o tome.Ovako,znas li pricu o decaku koji je stalno vikao komsijama da je video Vuka?Dok medjunarodna nezavisna komisija ne da svoje misljenje mozete i dalje da vicete Vuk narode.Niko vas nece shvatiti ozbiljno,bez obzira ko je stvarni uzrocnik tog zlocina

a...znaci oni ljudi sto su trunuli u tuzlanskom zatvoru su agresori???
kao i oni koje ste pobili i porusili/popljackali/popalili im imovinu na podrucju Stosnice, Vozuce...
inace, znam za ljude koji su poginuli i do vasih granata tamo...na vlastitom kucnom pragu...civile, naravno...

sto se vojske tice; jedno je zarobiti nekog, a drugo je zarobljeniku odsjeci glavu pa igrati s njom fudbal + to uredno sve fotkati...snimati...

sram te bilo...e, nista...otkud takvom olosu ko tebi...sram :bljak:

ps koja crna... "Armija" ti tu talibansku + lokalnu fukaru zoves "Armijom"... ? :lol:

Pa vjerovatno su ti mudjesi vidjeli od vas kako se igrate fudbala na stadionu u Foci sa bosanskim glavama...samo su prepisali od vas a vi ste to radili jos 1992 a ovi maerr im jjjebem ko ih je doveo su to isto uradili...dakle i onima koji su toi radili u foci isto koji su to talibani?
Dakle sta je pisac htio da kaze .....da nisu tvoji igrali prljavo vjerovatno da ni ovi nikada ne bi bili uvezeni kod nas..da nam pokvare imidj i da nas izjednacavaju s vama teroristima..barbarima...ko ih je pustio..kako su mogli uci u bosnu kad je bila opkoljena sa svih strana od hrvatske pa preko srbije...cinjenica je da to bosanac nikad nije uradio za razliku od vlaha koji to jesu.Samo neklo sa strane uvezen u tome je razlika izmedju vas i nas..barbari.
Zato mi ti barbaru nemoj nista pricati o sramu i stidu.....pljujrem na vas i takve koji to sve opravdavate ..nisam jos vidio da si napisao da se odrices igranja fudbala u foci sa bosanskim glavama 1992 ...vi niste morali uvoziti fanatike jer ste sami takvi.

Nije to da ti neko soli pamet.Sta ce ti sirene kad padaju granate!?
Znaci zvekne jedna svi opusteni gledamo gde ce pasti sledeca?sami kazete da je tu gomila kafica,kuca,...sklonis se bile gde.Neces sigurno stajati k`o Filip Visnjic iznad Valjeva.Kakvo je to soljenje pameti kad te neko granatira a ti satro blejis u basti kafica?I
Pusti te price.Ako su Srbi imali obicaj da povremeno granatiraju grad onda vazi zabrana masovnog okupljanja,i panduri vode brigu o tome.Ovako,znas li pricu o decaku koji je stalno vikao komsijama da je video Vuka?Dok medjunarodna nezavisna komisija ne da svoje misljenje mozete i dalje da vicete Vuk narode.Niko vas nece shvatiti ozbiljno,bez obzira ko je stvarni uzrocnik tog zlocina

Koji dio od "nemas pojma o cemu pricas" ti nije jasan, djecko? Zabranu okupljanja jednostavno niko nije zarezivao ni 2%. Uostalom, radile su i skole, pijace, itd. I fakat mi se gade glupani koji pokusavaju da opravdaju ili ismiju nesto samo zato sto su to Srbi uradili a bez da uopste znaju o cemu pricaju, nego eto - pali im se patriotska lampica, i automatski sve je to namjestaljka, nisu to mogli Srbi ni slucajno uciniti, ne-ne..... Kao da je ovo jedini zlocin koji je VRS pocinila, ybt.

Jos jedan detalj - kad su ukopavane zrtve kasnije na Banji, granatiranje je ponovljeno, i ponovo sa Ozrena. Bradonje su nakon djece pokusali da pobiju i roditelje.

Evo kako je nakon tog dogadjanja izgledala Kapija.

k104qn6.jpg

kapija19952rl.jpg

Poslednja izmena:
Pojedinima je podhitno potreban psihijatar nevjerovatno koliko fasista na jednom mjestu. I jos se pita zasto mu se ne odgovara - sto je ispod mog nivoa uopste uputiti repliku takvim "ljudima".

...Чекала сам када ћеш као постављач теме да се укључиш у
нормалну дискусију и
ЕВО дочеках.
Нема шта,...овај твој ПРВИ коментар је врло "мирољубив":roll::roll::roll:

.

Ta oguglalost koju spominjes manifestovala se tako sto ljudi (vazi za sve) nisu cele dane provodili u podrumima kao na samom pocetku rata, kad ih je jos bilo strah i vlastite senke, vec su izlazili napolje i ziveli "normalno", sve DO prve eksplozije ili prvog znaka napada (Sirena, u nekim mestima gde su polozaji neprijatelja bili relativno blizu culo bi se i samo opaljenje, negde je prvi znak bio zvizduk projektila, nekad "spriji" nekad "brzi" zavisno o visini putanje, ali uglavnom je prvi znak bila eksplozija granate) kad bi svi bezali u podrume ili trazili bilo kakav zaklon. Niko nije bio tako oguglao pa da mirno sedi u kaficu uveren da ce projektil pasti daleko od njih. To bi znacilo ne da su oguglali, vec nacisto poludeli, a takvih je bilo samo u retkim pojedinacnim slucajevima. U ovom tuzlanskom slucaju ne iskljucujem ni jednu mogucnost jer ne znam detalje, ali me ne bi iznenadilo, s obzirom na prijasnja iskustva, da je u toj ulici vec lezala spremljena granata nabildana sa dodatnih 50-tak kg eksploziva. Koliko sam video na slikama i snimkama, tragova eksplozije je bilo maltene svuda u krugu 100-200 metara, cak i u ulicama pored, gde ne bi smelo nista da bude jer zgrade pruzaju zaklon, cak je jedan svedok rekao da su delovi tela nadjeni na jednoj zgradi, e sad, mozda je to bio njegov lapsus, a mozda sam i ja nesto krivo video na slikama, tesko je ovako oceniti jer taj deo grada ne poznajem uopste.

Zanimljivo je uporediti taj slucaj sa onim iz Afganistana ili Iraka, gde su Amerikanci one najgusce naseljene delove gradova, nekad greskom a nekad zbog uocavanja terorísta, doslovno sravnili sa zemljom laserski navodjenim bombama (sto je otprilike 100 puta jace od jednog 130 mm projektila), ili kad su Izraelci u ovom zadnjem napadu na Gazu (Svi znamo kolika je gustina naseljenosti tamo - najveca na svetu, kao i tó da su palestinski borci vlastiti narod koristili kao zivi stit) koristeci isto oruzje napadali Hamas, pa nikad nije bilo toliko zrtava. Mozda je nekad i bilo, ali s obzirom na koristeno oruzje nista cudno. U poredjenju s tim oruzjem jedna 130 mm granata deluje smesno.

Gledajuci sva iskustva iz svih ratova, jedna srpska 130 mm granata je izgleda jednako opasna kao celi borbeni teret jednog B-17 iznad Berlina, opasnija od raketnih sistema "Luna" za koju su Tuzlaci govorili da padaju poput kise po gradu... mislim, traba biti malo realan...

Koji dio od "nemas pojma o cemu pricas" ti nije jasan, djecko? Zabranu okupljanja jednostavno niko nije zarezivao ni 2%. Uostalom, radile su i skole, pijace, itd. I fakat mi se gade glupani koji pokusavaju da opravdaju ili ismiju nesto samo zato sto su to Srbi uradili a bez da uopste znaju o cemu pricaju, nego eto - pali im se patriotska lampica, i automatski sve je to namjestaljka, nisu to mogli Srbi ni slucajno uciniti, ne-ne..... Kao da je ovo jedini zlocin koji je VRS pocinila, ybt.

Jos jedan detalj - kad su ukopavane zrtve kasnije na Banji, granatiranje je ponovljeno, i ponovo sa Ozrena. Bradonje su nakon djece pokusali da pobiju i roditelje.

Evo kako je nakon tog dogadjanja izgledala Kapija.

k104qn6.jpg

kapija19952rl.jpg

Glupan ti je otac.Citavo vreme navodis vodu kako vama odgovara.Za Tuzlansku kolonu non-stop si vrteo pricu kako je kolona ustvari napala grad,jadni vi Tuzlaci pa pobiste u odbrani stotinjak vojnika u kamionima.Za svaki zlocin koji ste pocinili imas opravdanje.Ne kazem de nisu Srbi na "Kapiji" to ucinili.Ali zbog prethodnih podmetacina kada ste svoje ubijali pripisujuci to Srbima vase reci nemaju tezinu.Sta se vidi na tim fotografijama kao dokaz?Apsolutno nista sem da je neka minsko eksplozivna naprava detonirala.Boli me patka za vase tvrdnje.Sposobni ste da pucate na svoje i to je dokazano.
Ta tvoja prica bradonje su pokusale da pobiju i roditelje je ne zasluzuje komentar.Bosna je bila prepuna pripadnika medjunarodnih snaga.Ko je izvrsio vestacenje?
Steta tih ljudi ali zbog vasih raniji reziserskih sposobnosti ,Vuk.
Vec ti je spominjan Irak.Dodje lola sa kamionom ili autom sa vise stotina kilograma eksploziva usred pijace gde se okupi vise stotina ljudi.Detonacija,katastrofa pa opet strada manje civila nego od jedne granate u Tuzli.

Kada je u pitanju prvi masakr na Markalama u Sarajevu, možda bi i povjerovao u miuslimansku propagandu da slučajno nisam bio pa skoro kao svjedok događaja. Bio je peti februar 1994. i ja sam krenuo na odsustvo kući, poslije par mjeseci vojevanja. Kroz srpsko selo Biosko sam prolazio pješice u društvu nekog nepoznatog vojnika. Biosko je planinsko selo odakle se grad vidi kao na dlanu. Bio je lijep, sunčan dan i tih dana je bilko neko primirje tako da je bilo stvarno neuobičajeno čuti tu tišinu. Ali u jednom trenutku negdje u starom dijelu grada je nešto strašno grunulo, samo jedna jaka ekspolozija i ništa više. Sjećam se da smo mi prokomentarisali nešto kao "Šta li je ovo?" ili u tom smislu i zaboravili odmah na to. Ali kada sam poslije 2-3 sata došao kući na muslimanskoj Televiziji već su prikazivali scene raskomadanih tijela na Markalama i već su znali da je granata ispaljena iz srpskih minobacača iz Bioska. Znači u tom trenutku sam se nalazio skoro kod minobacača, i dok sam proalzio pored njih nije bilo baš nigdje nikoga. Ali ta teza je opstala sve dosad. Ostalo je zapisano da je taj narod pobila granata sa Bisoka.

gospodo draga vtreni polozaji na panjiku na ozrenu su bili od moje kuce nekih 500-1000 metara.top 155mm iz drugog svjetskog rata,americki,tri komada selo katanici.max domet negdje oko postrojenja na tuzlanskoj termoelektrani.to je gadjani domet.granata moze da odleti i dalje ali je vec nekontrolisana tako da je pogodak tog trga nemoguc ni od 10 granata a ne samo sa jednom.haubice 122mm imaju malo veci domet ali su im vp bili za toliko dalji od topova,ispod brda musevina na putu prema selo micijevici.ko ima kartu bice mu jasno.inace ste vi gospodo moju kucu dva puta pogodili vasim minobacacima.ako ste gadjali vp topova ili haubica onda vam ja skidam kapu na preciznosti.mislim da vam ipak bolje ide podmetanje mina i granata(markale,vase miskina i ovo u tuzli) sto i ne cudi jer su vam braca po vjeri na bliskom istoku svjetski experti u tome.i oni uglavnom ubijaju svoj narod.

Back