Tuzla 25.maj: Smrt mladosti na Dan mladosti

Istina o tim žrtvama treba da se sazna.Kako je moguće da jedna granata ubije 71 osobu? Ima li neko objašnjenje?

...Ima, ako je ispali Chuck Norris...
mada je verovatnije a je u pitanju neka od parchadno rasprskavajuce usmerenih bombi typa Claymore namenjenih za unishtavanje ljudi...
http://images.google.com/imgres?img...S_enRS306RS306&sa=N&start=18&um=1&newwindow=1
Ta granata josh nije ni explodirala a srbi su proglaswni krivim... nije sefte... (...prvi put...)

zhrtva je uvek zhrtva ukoliko se ne koristi u dnevnopolitichke svrhe...

Poslednja izmena:
Samo u rijetrkim slucajevima je ARBIH odnosno izvrsila nasilje nad civilima a nad pripadnicima vojske agresorske e to je vec nesto sasvim drugo zato molim te nemoj da lupas loncice ovdje se prica o civilnim zrtvama ..a najbolji dokaz za sve sto je agresorska vojska uradili poslje svih ovih neduznih civila je genocid..prema tome try to look big picture.
Nijedan zlocin se ne smije opravdati niti moze.Ako opravdavas onda si i gora od onih koji su ucinili isti.

Hm... @cogito ergo sum... nije ti tachan nick... samo postojish, ne mislish...
iz tvog posta se jasno vidi da je proces razmishljavanja zaustavljen u ranoj fazi i da nije nastavljen...
male sive odumiru... Googlay malo o tome...

...sada si se pros*** k'o "Kanader"... nemoj, Budhe ti, po astalu...

...verovatno qesh ti da odredish shta je zlochin a shta nije... jel' tako... :worth::worth::worth:

...I jos nesto - za "forumske experte" koji ocito ne znaju o cemu pricaju, to nije bio "pogodak iz prve". Prva granata je pala izmedju Aero kluba Franjo Kluz i Radio kluba Tuzla na Pingi, nakon toga je sirenom bila oglasena opsta opasnost, ali omladina tokom tri godine rata oguglala na sirene i granatiranja jednostavno se nakon upozorenja sirenom - nije razisla. Ostalo je poznato.

a, onda je mrmot uvio chokoladu...
...@Zapadni susjed-u... vjerujesh li u ovo shto si napisao...??? :think::think::think:

Poslednja izmena:
...Dakle, ja pricam o tome kako se to desilo, a ne solim pamet nikome teorijama o "ljudskoj psihi". Nakon tri godine granatiranja grada, ti mladici i djevojke su na zvuk opste opasnosti poprilicno ravnodusno slijegali ramenima.

...mrmot nikako da uvije chokoladu....
...@Zapadni susjed-u... bash te krenulo sa promishljanjem/obmishljanjem/razmishljanjem... :dash::dash::dash:

Poslednja izmena:
..nisam jos vidio da si napisao da se odrices igranja fudbala u foci sa bosanskim glavama 1992 ...vi niste morali uvoziti fanatike jer ste sami takvi.

...zna li se makar koji su timovi igrali, posto sam '92 bio u Fochi... te se utakmice ne seqam...

znash li ti ovog fuzbalera...??? da nije iz tvoje ekipe... bradat je... :think::think::think:

Prilozi

• MUDZAHEDINI-glava blagoja blagojevica.jpg
    MUDZAHEDINI-glava blagoja blagojevica.jpg
    19,3 KB · Pregleda: 6
a, onda je mrmot uvio chokoladu...
...@Zapadni susjed-u... vjerujesh li u ovo shto si napisao...??? :think::think::think:

...mrmot nikako da uvije chokoladu....
...@Zapadni susjed-u... bash te krenulo sa promishljanjem/obmishljanjem/razmishljanjem... :dash::dash::dash:

Ah, gosn Lazicu, nemam ja sta da u to vjerujem ili ne vjerujem, ja sam to vidio.

Ah, gosn Lazicu, nemam ja sta da u to vjerujem ili ne vjerujem, ja sam to vidio.

... shtovani @Zapadni susjed-e... i ja sam too video shtoshta... pa nije za verovati...
...istina je uvek na pola puta... i svaki pokushaj da je silom dovuchemo na svoju stranu... propada... normalno...

Znash ono iz Dosijea XXX... Truth is...

Poslednja izmena:
Ta oguglalost koju spominjes manifestovala se tako sto ljudi (vazi za sve) nisu cele dane provodili u podrumima kao na samom pocetku rata, kad ih je jos bilo strah i vlastite senke, vec su izlazili napolje i ziveli "normalno", sve DO prve eksplozije ili prvog znaka napada (Sirena, u nekim mestima gde su polozaji neprijatelja bili relativno blizu culo bi se i samo opaljenje, negde je prvi znak bio zvizduk projektila, nekad "spriji" nekad "brzi" zavisno o visini putanje, ali uglavnom je prvi znak bila eksplozija granate) kad bi svi bezali u podrume ili trazili bilo kakav zaklon. Niko nije bio tako oguglao pa da mirno sedi u kaficu uveren da ce projektil pasti daleko od njih. To bi znacilo ne da su oguglali, vec nacisto poludeli, a takvih je bilo samo u retkim pojedinacnim slucajevima. U ovom tuzlanskom slucaju ne iskljucujem ni jednu mogucnost jer ne znam detalje, ali me ne bi iznenadilo, s obzirom na prijasnja iskustva, da je u toj ulici vec lezala spremljena granata nabildana sa dodatnih 50-tak kg eksploziva. Koliko sam video na slikama i snimkama, tragova eksplozije je bilo maltene svuda u krugu 100-200 metara, cak i u ulicama pored, gde ne bi smelo nista da bude jer zgrade pruzaju zaklon, cak je jedan svedok rekao da su delovi tela nadjeni na jednoj zgradi, e sad, mozda je to bio njegov lapsus, a mozda sam i ja nesto krivo video na slikama, tesko je ovako oceniti jer taj deo grada ne poznajem uopste.

Nije tu lezala nikakva "spremljena granata" niti je bilo moguce tu neopazeno nesto postaviti. Naime, tlo je uradjeno granitnom kockom iz turskog doba i svako pa i najmanje pomjeranje iste bilo bi lako uocljivo. K tome, radi se o najstrozem centru grada gdje je uvijek bilo zivo, tako da su sanse da se nesto neopazeno podmetne ravne nuli. Uostalom, o granatiranju Tuzle 25. maja 95. godine na sudjenju Novaku Djukicu svjedocili su njegovi bivsi suborci iz VRS-a Brano Marjanović, Zoran Lazarević, Mile Savić i Vladimir Vavan. Marjanović je bio komandir 5. čete 1. bataljona 1. Ozrenske brigade, Lazarević je bio pripadnik 5. čete 2. bataljona 1. Ozrenske brigade, Savić je bio komandant mješovitog artiljerijskog puka 1. Krajiškog korpusa, a Vavan komandir artiljerijske baterije na Vlašićkom ratištu

To da se omladina, okupljena "raja" nije sklonila na oznacavanje opste opasnosti, to je nazalost tuzna cinjenica. Mozemo raspravljati koliko je "oguglalost" nakon tri godine granatiranja utjecala na to ili ne, ali se okupljena masa jednostavno nije sklonila. Dakle, to nije pretpostavka ili neka sumnja da se to desilo, to je cinjenica.

Sto se zaklona tice, sa samog tog omalenog trga zvjezdasto se racva tacno 8 ulicica. U odnosu na eksploziju zgrade su pruzale zastitu u njih tri, cetiri ulicice su potpuno otvorene prema mjestu eksplozije, dok je jedna hajmo reci poluskrivena, tj mogao te dohvatiti geler ako si bio na njenom pocetku ali ne i ako si bio dublje u ulici. I da, nadjeni su ostaci tijela visoko na fasadi zgrade.

Zanimljivo je uporediti taj slucaj sa onim iz Afganistana ili Iraka, gde su Amerikanci one najgusce naseljene delove gradova, nekad greskom a nekad zbog uocavanja terorísta, doslovno sravnili sa zemljom laserski navodjenim bombama (sto je otprilike 100 puta jace od jednog 130 mm projektila), ili kad su Izraelci u ovom zadnjem napadu na Gazu (Svi znamo kolika je gustina naseljenosti tamo - najveca na svetu, kao i tó da su palestinski borci vlastiti narod koristili kao zivi stit) koristeci isto oruzje napadali Hamas, pa nikad nije bilo toliko zrtava. Mozda je nekad i bilo, ali s obzirom na koristeno oruzje nista cudno. U poredjenju s tim oruzjem jedna 130 mm granata deluje smesno.

Gledajuci sva iskustva iz svih ratova, jedna srpska 130 mm granata je izgleda jednako opasna kao celi borbeni teret jednog B-17 iznad Berlina, opasnija od raketnih sistema "Luna" za koju su Tuzlaci govorili da padaju poput kise po gradu... mislim, traba biti malo realan...

Ovdje nije rijec o gustoci naseljenosti, ovdje je rijec o mjestu gdje se navece izlazilo. Dok su po danu trg i okolne ulicice "tranzitni", tj. prodjes tuda bez nekog posebnog zadrzavanja, navece se tu okupljalo i zadrzavalo satima a gustoca je bila otprilike kao u konzervi sardina. Da predjes 50-tak metara trga trebalo ti je desetak minuta bespostednog laktanja kroz opustenu tinejdzersku rulju.

Ne sjecam se da su "Tuzlaci govorili da Lune padaju kao kisa po gradu", ali mislim da jedna jeste pala zapadno od grada, negdje na lokalitetu Sickog Broda.

ovo je mnogo manja bombica koja je pukla u Prishtini '99 by NATO...
u pitanju je najstozhi centar grada, gusto naseljen...

epilog: 7oro mrtvih (od toga 5oclana turska porodica, zhivi izgoreli ispod kuqe na levoj slici..) i 3oje povredjenih lakshe...
prolog: bio na licu mesta cele noqi i sledeqeg dana... osetio miris ljudskog mesa...

vide se posledice razaranja...
sve porusheno 50m u krug a 200m u krug tezha osteqenja objekata...

na tvojim slikama nema razaranja objekata karakterstichnog za art. ili raketne projektile bilo da su u pitanju upaljachi fugasnog typa ili sa Doppler efektom...
upaljachi fufasnog typa omaguqavaju da se projektil zabije u zamlju iexplodira sa delay-om shto ga chini uchinkovitijim...
upaljachi sa Doppler efektom iniciraju exploziju na odredjenoj visini 2m idealno za zhivu silu, ali too izazivaju razaranja objekta...
http://sr.wikipedia.org/wiki/Доплеров_ефекат

za kraj... na osnovu parchadi ili gelera se lako utvrdi type granate... to nikada nije uradjeno... a znam i zashto... to znaju svi sem tebe...

Prilozi

• Pristina 1.jpg
    Pristina 1.jpg
    42,6 KB · Pregleda: 5
  • Pristina 2.jpg
    Pristina 2.jpg
    33,5 KB · Pregleda: 4
Poslednja izmena:
Mnogo je to,mora da se zalomilo još nešto eksplozivno u blizini.

Jedina "zapaljiva" stvar u blizini bile su cigarete koje je 53-godisnja Ilinka Tadic prodavala na malenom standu na samom trgu. Teta Ilinka, kako su je od milja zvali, bila je omiljena medju omladinom i sa njima je i podijelila njihovu sudbinu. Sin Predrag joj danas zivi u Sloveniji.

Jedina "zapaljiva" stvar u blizini bile su cigarete koje je 53-godisnja Ilinka Tadic prodavala na malenom standu na samom trgu. Teta Ilinka, kako su je od milja zvali, bila je omiljena medju omladinom i sa njima je i podijelila njihovu sudbinu. Sin Predrag joj danas zivi u Sloveniji.

Krenule su tugaljive priche... socrealistichke... na jednom drugom forumu, tamo™, imali smo propalog pesnika koji nas je uveseljavao svojim literarnim radovima... nivoa nesvrshenog osmaka... stil marksistichko-lenjinistichki...

Znachi, teta Ilinka je, poshto ti tvrdish da zapaljivih stvari nije bilo u blizini, napala kolonu vojnika i izmasakrirala ih... ko bi drugi...????

...mislim, dobro je znati, da se chovek chuva... :dash::dash::dash:

P.S... zashto je u celoj stvari bitno gde joj je sin Predrag...??? On je out of story...

Poslednja izmena:
...Na samom početku agresije na Bosnu i Hercegovinu Savo je pristupio u redove Armije RBiH Poslije prelazi u jedinicu Manevarske policije, odakle prelazi u specijalnu jedinicu Policije. Svojom hrabrošću, smirenošću i dobrotom brzo je stekao mnoge prijatelje. Nije Savo ni jednog trenutka osjetio strah, pa je uvijek bio u prvim redovima svoje jedinice. Obišao je sva ratišta u zoni odgovornosti II korpusa...

Eto, opet bradati srboqetnici ubishe nevinog... :worth::worth::worth:
Nevinost je kategorijakoja se mozhe utvrditi i bez ginekoloshkog pregleda...
Ja to znam jer sam dr...

Ta "граната" је као убила 75 људи и око 180 ранила. Е сад нам треба један балистичар да нам објасни да ли је то уопште могуће, али моје знање и здрав разум ми говоре да је то немогуће.

Kad se vec pozivash na zdrav razum i logiku:
Kolike ce zrtve izazvati neka granata ne zavisi samo od njene razorne moci vec i od vremena i lokacije na koju je ispale.
Nebrojene su granate ispaljene na sama sredista gradova u Bosni, samo nekoliko ih je napravilo strahovite masakre, ogromna vecina je izazvala "male" zrtve od "tek" jedne do nekoliko osoba, dosta ih i nije ishlo u meso.
E sad, vama iz ove vremenske distance posebno smetaju tih nekoliko koje cisto zbog broja nastradalih jasno pokazuju kakva je banda ta vojska sto ih je ispucavala bila, pochev od komandnog kadra pa do onog zadnjeg prashinara.

S obzirom da je chetnichka horda zlotvora mislila pobjedit' u ratu, svoje tragove nisu ni sakrivali- dokazi su jasni i neoborivi i shodno tome i presude.

Nemate vi pojma koje tone i tone dokaznog materijala su ostavili za sobom, a pojma nemate zato sto necete da imate jer vam to kvari tu kretensku iluziju o "spskim junacima" koja vam mozgom kruzi.

Josh jednom, pa makar vam na jedno uho ushlo a na drugo izashlo: ta banda sto je sebe nazivala Vojskom RS-a ili kakoli vec po formacijama je gomila najcrnjih zlochinaca chije je najprimitivnije porive probudio srpski nacionalizam. Nikoga oni branili nisu, oni su bili u pohodu paljenja, ubijanja i pljachkanja po sopstvenoj zemlji. Zrtve su im bili ljudi i prijatelji s kojima su zivote proveli.
Sa srecom vam svaki takav koji vam se u Srbiju naselio.

...S obzirom da je chetnichka horda zlotvora mislila pobjedit' u ratu, svoje tragove nisu ni sakrivali- dokazi su jasni i neoborivi i shodno tome i presude...

...Chitam, krenulo te... mislim ludilo... ne brini to se lechi, samo morash da uzimash redovno terapiju...

...is**o si za kratko vreme dobru gomilu, ali nedovoljnu da zatrpa sva sranja koja su u BiH radili tvoji istomishljenici... nema papira koji to mozhe da obrishe...

...Ziveo Dejtonski sporazum i podjela BiH na entitete... zivela vechno Republika Srpska...

Poslednja izmena:
...Chitam, krenulo te... mislim ludilo... ne brini to se lechi, samo morash da uzimash redovno terapiju...

...is**o si za kratko vreme dobru gomilu, ali nedovoljnu da zatrpa sva sranja koja su u BiH radili tvoji istomishljenici... nema papira koji to mozhe da obrishe...

...Zivio Dejtonski sporazum i podjela BiH na entitete...

Kad ti neko obeca tortu a ti dobijesh gofno, ti mu se jednako radujesh i ubjedjujesh okolinu da je ono smedje chokolada.

U slast...

Josh jednom, pa makar vam na jedno uho ushlo a na drugo izashlo:ta banda sto je sebe nazivala Vojskom RS-a ili kakoli vec po formacijama je gomila najcrnjih zlochinaca chije je najprimitivnije porive probudio srpski nacionalizam. Nikoga oni branili nisu, oni su bili u pohodu paljenja, ubijanja i pljachkanja po sopstvenoj zemlji. Zrtve su im bili ljudi i prijatelji s kojima su zivote proveli.
Sa srecom vam svaki takav koji vam se u Srbiju naselio.

Ove civile nisu uspjeli da odbrane od "junačke armije bih"- krvožednih zvijeri... :evil:

ali zato su te zvijeri nagrađene odmorom u vidu sunčanja na hercegovačkom kamenjaru....(3:00) na ovom linku dole..:per:

Back