Ta oguglalost koju spominjes manifestovala se tako sto ljudi (vazi za sve) nisu cele dane provodili u podrumima kao na samom pocetku rata, kad ih je jos bilo strah i vlastite senke, vec su izlazili napolje i ziveli "normalno", sve DO prve eksplozije ili prvog znaka napada (Sirena, u nekim mestima gde su polozaji neprijatelja bili relativno blizu culo bi se i samo opaljenje, negde je prvi znak bio zvizduk projektila, nekad "spriji" nekad "brzi" zavisno o visini putanje, ali uglavnom je prvi znak bila eksplozija granate) kad bi svi bezali u podrume ili trazili bilo kakav zaklon. Niko nije bio tako oguglao pa da mirno sedi u kaficu uveren da ce projektil pasti daleko od njih. To bi znacilo ne da su oguglali, vec nacisto poludeli, a takvih je bilo samo u retkim pojedinacnim slucajevima. U ovom tuzlanskom slucaju ne iskljucujem ni jednu mogucnost jer ne znam detalje, ali me ne bi iznenadilo, s obzirom na prijasnja iskustva, da je u toj ulici vec lezala spremljena granata nabildana sa dodatnih 50-tak kg eksploziva. Koliko sam video na slikama i snimkama, tragova eksplozije je bilo maltene svuda u krugu 100-200 metara, cak i u ulicama pored, gde ne bi smelo nista da bude jer zgrade pruzaju zaklon, cak je jedan svedok rekao da su delovi tela nadjeni na jednoj zgradi, e sad, mozda je to bio njegov lapsus, a mozda sam i ja nesto krivo video na slikama, tesko je ovako oceniti jer taj deo grada ne poznajem uopste.
Nije tu lezala nikakva "spremljena granata" niti je bilo moguce tu neopazeno nesto postaviti. Naime, tlo je uradjeno granitnom kockom iz turskog doba i svako pa i najmanje pomjeranje iste bilo bi lako uocljivo. K tome, radi se o najstrozem centru grada gdje je uvijek bilo zivo, tako da su sanse da se nesto neopazeno podmetne ravne nuli. Uostalom, o granatiranju Tuzle 25. maja 95. godine na sudjenju Novaku Djukicu svjedocili su njegovi bivsi suborci iz VRS-a Brano Marjanović, Zoran Lazarević, Mile Savić i Vladimir Vavan. Marjanović je bio komandir 5. čete 1. bataljona 1. Ozrenske brigade, Lazarević je bio pripadnik 5. čete 2. bataljona 1. Ozrenske brigade, Savić je bio komandant mješovitog artiljerijskog puka 1. Krajiškog korpusa, a Vavan komandir artiljerijske baterije na Vlašićkom ratištu
To da se omladina, okupljena "raja" nije sklonila na oznacavanje opste opasnosti, to je nazalost tuzna cinjenica. Mozemo raspravljati koliko je "oguglalost" nakon tri godine granatiranja utjecala na to ili ne, ali se okupljena masa jednostavno nije sklonila. Dakle, to nije pretpostavka ili neka sumnja da se to desilo, to je cinjenica.
Sto se zaklona tice, sa samog tog omalenog trga zvjezdasto se racva tacno 8 ulicica. U odnosu na eksploziju zgrade su pruzale zastitu u njih tri, cetiri ulicice su potpuno otvorene prema mjestu eksplozije, dok je jedna hajmo reci poluskrivena, tj mogao te dohvatiti geler ako si bio na njenom pocetku ali ne i ako si bio dublje u ulici. I da, nadjeni su ostaci tijela visoko na fasadi zgrade.
Zanimljivo je uporediti taj slucaj sa onim iz Afganistana ili Iraka, gde su Amerikanci one najgusce naseljene delove gradova, nekad greskom a nekad zbog uocavanja terorísta, doslovno sravnili sa zemljom laserski navodjenim bombama (sto je otprilike 100 puta jace od jednog 130 mm projektila), ili kad su Izraelci u ovom zadnjem napadu na Gazu (Svi znamo kolika je gustina naseljenosti tamo - najveca na svetu, kao i tó da su palestinski borci vlastiti narod koristili kao zivi stit) koristeci isto oruzje napadali Hamas, pa nikad nije bilo toliko zrtava. Mozda je nekad i bilo, ali s obzirom na koristeno oruzje nista cudno. U poredjenju s tim oruzjem jedna 130 mm granata deluje smesno.
Gledajuci sva iskustva iz svih ratova, jedna srpska 130 mm granata je izgleda jednako opasna kao celi borbeni teret jednog B-17 iznad Berlina, opasnija od raketnih sistema "Luna" za koju su Tuzlaci govorili da padaju poput kise po gradu... mislim, traba biti malo realan...
Ovdje nije rijec o gustoci naseljenosti,
ovdje je rijec o mjestu gdje se navece izlazilo. Dok su po danu trg i okolne ulicice "tranzitni", tj. prodjes tuda bez nekog posebnog zadrzavanja, navece se tu okupljalo i zadrzavalo satima a gustoca je bila otprilike kao u konzervi sardina. Da predjes 50-tak metara trga trebalo ti je desetak minuta bespostednog laktanja kroz opustenu tinejdzersku rulju.
Ne sjecam se da su "Tuzlaci govorili da Lune padaju kao kisa po gradu", ali mislim da jedna jeste pala zapadno od grada, negdje na lokalitetu Sickog Broda.