Tunis

U pravu si, doplaticu danas.
Poludela sam, zamisli ukrali su nam jednu noc. Vracamo se u 05 ujutro, a da bismo sve postigli, treba da krenemo iz hotela, najkasnije, u 02 sata. Aerodrom je u Monastiru, a ne u gradu Tunisu. :besna:

znam, odlazak je u 8 ujutro, a povratak u 5. uvek ukradu jedan dan, ja sam do sada prvi dan putovala kasno uvece i stizala u sred noci u hotel, a poslednji dan smo takodje odlazili kasno uvece, kao da se nadoknadi taj dan, ali svodi se na isto:confused:
hotelski dan se racuna od podneva do sutradan podneva.

Dosta sam isčitala ovu temu al ne mogu baš celu...Pošto je nama Tunis jedna od dve moguće destinacije za letovanje ove godine zanima me kolike su vrućine u avgustu?Realno, ne ono meni je bilo toplo, meni nije...Tad ću biti u nekom petom mesecu trudnoće i ne smem da se zezam s tim.Ja sam mislila da je pakao a drugarica mi kaže da uopšte nije prevruće kao u agenciji im rekli da je ok u avgustu pošto oni vode dete od 4 god i jedno od godinu dana i bitno im je dal je vruće.Poenta je što ne želim da provedem sate u podnevnom delu dana u sobi jer je prevruće, onda neću ni da idem.Bili smo u Egiptu pre dve god isto u avgustu i bilo je baš vruće ali nama nije smetalo, do podne bili na plaži, pa u dva,tri bazena pa opet na plažu.Ali sad nećemo moći tako zbog trudnoće...I need help :neutral:

Dosta sam isčitala ovu temu al ne mogu baš celu...Pošto je nama Tunis jedna od dve moguće destinacije za letovanje ove godine zanima me kolike su vrućine u avgustu?Realno, ne ono meni je bilo toplo, meni nije...Tad ću biti u nekom petom mesecu trudnoće i ne smem da se zezam s tim.Ja sam mislila da je pakao a drugarica mi kaže da uopšte nije prevruće kao u agenciji im rekli da je ok u avgustu pošto oni vode dete od 4 god i jedno od godinu dana i bitno im je dal je vruće.Poenta je što ne želim da provedem sate u podnevnom delu dana u sobi jer je prevruće, onda neću ni da idem.Bili smo u Egiptu pre dve god isto u avgustu i bilo je baš vruće ali nama nije smetalo, do podne bili na plaži, pa u dva,tri bazena pa opet na plažu.Ali sad nećemo moći tako zbog trudnoće...I need help :neutral:

Mini ja sam bila u julu i sve vreme je temperatura vazduha bila 28C...da li je to standard ne znam, moje iskukstvo je takvo, sve vreme je pirkao vetric posebno uvece i bio je potreban kardigan, pasmina sta god preko ramena...

Mini ja sam bila u julu i sve vreme je temperatura vazduha bila 28C...da li je to standard ne znam, moje iskukstvo je takvo, sve vreme je pirkao vetric posebno uvece i bio je potreban kardigan, pasmina sta god preko ramena...

Uf pa bilo bi super da je to prosečna temp...Ja sam bila ubedjena da je vruće kao i u Egiptu a drugarica mi kaže da joj je u agenciji rečeno kako je prijatnije neg u Egiptu...Sad, dal je to validno uopšte s obzirom da je u agenciji rečeno...

Dobro,a šta mislite o ekskurzijici u Saharu, da li ću uopšte ja moći da idem s obzirom na peti mesec trudnoće??Znam da traje dva dana al me malo frka pustinjske klime i ne znam koliko onaj džip trucka...A ne bih da to propustim nikako!Pa reko ako neću na to moći da idem bolje da odložim Tunis za drugi put...

Dobro,a šta mislite o ekskurzijici u Saharu, da li ću uopšte ja moći da idem s obzirom na peti mesec trudnoće??Znam da traje dva dana al me malo frka pustinjske klime i ne znam koliko onaj džip trucka...A ne bih da to propustim nikako!Pa reko ako neću na to moći da idem bolje da odložim Tunis za drugi put...

I ti si trudna??? :eek:

Ima li ovde neka forumasica da nije trudna?? :D

Ja da sam na tvom mestu ne bi ni isao u Egipat ako si vec u petom mesecu trudnoce.

Opis hotela El Mouradi El Munzah u Jsmin Hamametu :

Ne preporucujem ovaj hotel!!!
Nama je Kontiki prodao aranzman za ne male pare, kao ultra all inclusive, a docekalo nas je ultra neljubazno i lenjo osoblje hotela - od cistacice soba, do konobara i recepcionara. Konobari vas jednostavno ignorisu, cekate po 15 min ispred sanka, posto vas u lobby baru kod recepcije konobar nece sam usluziti, i onda vam kaze kako ne mozete dobiti i kafu i sok, po principu "1 osoba, 1 casa", a to sto ste vi uplatili all inclusive, to ga ne tangira. Za vecerom smo cesto sami menjali prljav stolnjak i donosili escajg, jer vas ignorisu. Cistacice su sobe spremale kasno popodne, pa se desi da dodjete s plaze i nemate cist peskir niti sredjenu sobu. Cistih peskira za plazu nema nikad! Jednom smo nakon 7 dana uspeli da namolimo coveka da nam zameni peskir i on nam je dao tudje prljave, flekave od soli i smrdljive na budj peskire!!! Cak je i gramezljivi animator trazio da zadrzi napojnicu od 10 tuniskih dinara (nasih 600 dinara) od depozita za stoni tenis rekete. Recepcionar nam je jedva vratio 20 tuniskih din. depozita za sef iako smo imali i priznanicu i kljuc. Jednostavno ne funkcionisu bez svakodnevnih napojnica. Imacete prelepe slike hotela, bazena, prelepe pescane plaze, ali vam niko nece reci da se miris kanalizacije siri od pool-bara do bazena.
Osim sto nam je Kontiki ukrao i prvi (stigli smo u 1h posle ponoci drugog dana) uzeli su nam i poslednji dan (umesto uvece krenuli smo ujutru).
Agencija nas nije obavestila ni da je sastav gostiju ovag hotela: 70% Hrvati, 7% Srbi (osalo su Spanci i Italijani i par Slovenaca). To ne bi trebalo da bude bitno, ali nazalost praksa je pokazala da je do incidenata, verbalnih, pa cak i fizickih napada (!) dolazilo bar jednom nedeljno, sasvim dovoljno da vam presedne skupo placen i jedva docekan godisnji odmor.
U nasoj smeni je jedan pripit Hrvatski gost gurnuo zenu pred istraumiranim detetom u bazen, samo zato sto je citala Srpske novine. Obezbedjenje hotela nije reagovalo, pa je zena pozvala Kontikijevog vodica, on ju je saslusao, preporucio da ne izlazi iz sobe neko vreme i otisao, ne popricavsi ni sa obezbedjenjem, ni sa menadzerom hotela, niti ponudivsi uplasenoj zeni drugi smestaj, ni bilo kakvu drugu zastitu!
Taj vodic inace zivi u Hammametu ali nije nasao za shodno da radi svoj posao i sazna sta sve ultra all inclusive naseg hotela ukljucuje, tako da smo od njega dobili pregrst pogresnih informacija tipa - besplatan bilijar, i sl.
Toliko o nasoj nekad najrenomiranijoj turistickoj agenciji i njihovoj ponudi.

Sahara u Tunisu je prelepa, Engleski pacijent je sniman u Tunisu zapravo a ne u Egiptu, Ratovi zvezda takodje...mislim da je nacelan odgovor nemoguce dati, sve zavisi ko kako podnosi trudnocu...da sam ja na tvom mestu iskreno ne bih isla...nije vredno rizika jednostavno ali ipak zavisi od toga kako se osecas i koliko se bojis, ja sam plasljiva osoba pa se ne bih usudila...u sustini moguce je trcati u trudnoci pa zasto onda ne bi smela ici do pustinje...

Elem...postoji puno mesta u Tunisu koja mozes posetiti van Sahare...El Jem, Port el Kantui, ostrvo Djerba mislim da bi tebi prijalo jer je vazdusna banja - sudaraju se pustinjska i mediteranska klima, ostrvo je bilo obozavano od strane francuskih simbolista, Sibi bu Said - rodno mesto Klaudije Kardinale, arheolosko nalaziste mocne Kartagine, grad Tunis sa predivnim muzejima posebno El Bardo...ne moras se odreci Tunisa zbog Sahare, neka ostane nesto i za sledeci put...

Sus je konkretno pozicioniran u blagom zalivu, zapravo ako si posetila Nicu geografski polozaj izgleda potpuno jednako, blago ulegnut. Veliko setaliste, beskrajna plaza, lepo more...moja soba je imala najlepsi moguci pogled na plazu, svakog jutra oko sest su na njoj trenirali mali fudbaleri, meni je jutro bilo najlepse doba dana, izadjem na trcanje, mirise vazduh naokolo, maleni treniraju, plazi nema kraja...predivna hrana, fini bezalkoholni kokteli sa luckastim sokicima, svuda uocljiv francuski uticaj, jasmin mirise danju i nocu, mesavina naroda, ljudi sa arapskim ocima (ispupcenim) u plavoj boji...

...nije dobro sto ima puno prosjaka, sto muskarci znaju da budu navalentni, meni se dopalo sto sam imala priliku da se okupam u moru sa komplet odevenim zenama, sto sam videla tradicionalno vencanje jer je Sus grad od pola miliona stanovnika, postoji puno arheoloskih lokaliteta sa katakombama, mozaicima, maskama, velika Medina je skoro do mora...mislim da bi ti se dopalo pa makar samo setala...inace klima je apsolutno blaga, sto se nje tice ne brini ni minuta...

...dakle vratila bih se bez razmisljanja ali sa muskim primerkom kraj sebe, inace Tunis je divna destinacija...

Pa dobro, vetrić i to ali to mi nije dovoljno...Koliko je stepeni tamo u avgustu?Jel kao u Egiptu?

...neko ti je vecc napisao...zimogrozhljivim zhenama se preporuchuje neshto preko ramena uveche...
...preko dana mozhesh biti pod suncobranom non-stop...duva vetricc konstantno...Klima u Tunisu nema veze sa klimom u Egiptu...vlazhnost je mnogo manja u Tunisu...a Mediteran je vecce more od Crvenog...stoga, ima vishe vetrova...ka kopnu...izuzecce je "fen"...a to se desi 1-2 X u mesecu...na dan - 2...

...ne preporuchujem ti da idesh u Saharu u blazhenom stanju...mislim da ti ni 3 kutije dramamin-a necce umanjiti muchnine...mesta u Sahari kao shto su charobni Sidi-Bu-Said, pa gde je sniman Star wors ostavi za neku drugu priliku...Djerba ti je jako daleko, osim ako ne letujesh bash tamo...predivno malo ostrvce za pasivan odmor...osim flamingosa u daljini, mesta Ham Suk, Sinagoge u srcu ostrva nemash vishe nishta za videti...imash i krokodilarijum ( ako hoccesh muzha da se reshish )...a plazhe su da se razbolish ( pozitivno )...

Poslednja izmena:
...nije bas da se pravim pametna jer sam o Tunisu citala '05 godine kada sam ga i posetila ali meni se cini da je Sibi bu Said blizu grada Tunis, zar ne? Mislim da taj izlet ide Tunis, Kartagina, Sibi bu Said...jos ako se odsedne u Jasmin Hamametu i vise je nego zgodno posetiti nevedeno...mozda se varam...

...nije bas da se pravim pametna jer sam o Tunisu citala '05 godine kada sam ga i posetila ali meni se cini da je Sibi bu Said blizu grada Tunis, zar ne? Mislim da taj izlet ide Tunis, Kartagina, Sibi bu Said...jos ako se odsedne u Jasmin Hamametu i vise je nego zgodno posetiti nevedeno...mozda se varam...

...jeste...Sidi-Bu-Said je na obroncima Sahare...i blizu je ex Kartagine...a ima da se "klacka" trudnica do tamo, pogotovo ako letuje u blizini Monaster-a...

...konkretno, na mesta na koja sam sam mislio u Sahari su El Jem, Duz i Matmat...i josh jedan predivan gradicc, ali sada ne mogu da mu se setim imena...

...setih se... Tozir se zove taj charobni kutak u srcu Sahare...

Poslednja izmena:
vlaznost vazduha je manja u egiptu nego u tunisu, ja svaki put osetim neki memljivi miris kada sletimo u tunis zbog vlaznosti. ja mnogo lakse podnosim vrucinu kad je vlaznost vazduha manja, zato mi generalno vise odgovara klima u egiptu, iako je toplije nego u tunisu

...nisam neki struchnjak za metereologiju i sve shto navedena oblast obradjuje...ali, nauchio sam da svojom spoznajom opredelim neke stvari...u Tunisu mi nikada nije teshko pala vruccina, jer se tamo uopshte ne znojim...dok u Egiptu znoj, maltene, lije sa mene...rekli SU mi da je to zbog poveccane vlazhnosti...nakon te info pocheo sam ( u svojoj maloj glavi ) sa komparacijom razlichitih mesta u svetu ( gde sam sve biJo ) i ponashanja mog tela u istim...doshao do zakljuchka da SU mi rekli istinu...jer, u Singapuru gde je vlazhnost preko 90%, imao sam potrebu da menjam majicu svakih 5 min...i pored toga shto su moje znojne zhlezde "poprilichno neaktivne" u odnosu na veccinu Homo Sapiens-a...

...mozhda si u pravu po pitanju vlazhnosti, a ja u krivu...

mozda je subjektivni dozivljaj, ali kod mene je obrnuto. mislim da u egiptu preovladva pustinjska klima, a ona nikako ne moze da bude vlazna.
uglavnom, najteze mi je pala klima u turskoj, u antaliji. vlaznost vazduha je bila nepodnosljiva

...da li je to samo subjektivni dožhivljaj...ne znam...ali, 98. u Kairu, Luxoru, Dolini kraljeva nisam ni mokrio, a kamoli oznojao...na 1h pio sam 1L vode...ali zato u Hurgadi i Šarmu oznojah se kao u prostoriji unutar Velike piramide gde je bila Keopsova mumija...

...Antalija nije ništa u poređenju sa Singapurom...

Nisam ni ja neki strucnjak za metereologiju,ali kako sam neko vreme radio u Tunisu i Egiptu a i obisam sam skoro sve arapske zemlje pokusacu da resim dilemu za vlaznost vazduha.
U ovom periodu godine vlaznost vazduha je za 10 % veca u priobalnom podrucju Tunisa u odnosu na Crveno more.Hurgada i Sharm leti nemaju nikako pustinjsku klimu,vec izrazito vlaznu.Dok je vlaznost vazduha u unutrasnjosti Egipta manja od 10 % jer je pristuna pustinjska klima dotle je u Hurgadi i Sharmu vlaznost preko 40 %.Pri velikim temperaturama dolazi do isparenja morske vode.Kako su sva priobalna mesta okruzena planinama onemoguceno je strujanje vlaznog vazduha i sva vlaznost se zadrzava na jako niskim visinama u priobalnim mestima i zbog toga je vlaznost vazduha u Hurgadi 4-5 puta veca nego u Luksoru.
Inace nije ovo jedini primer visoke vlanosti u pustinjskim zemljama.Dubai koji je ceo pustinja i uglavnom ravnicarski ima leti vlaznost vaduha kao da je u sred tropske klime.U ovom slucaju glavni krivac je arhitektura grada,tacnije dosta celika i stakla,visokih nebodera cime se opet onemogucuje strujanje vazduha pa se sva vlaznost zadrzava u gradu.

Dok sam bio vodic trudnicama nisam davao da idu dzipom po pustinji.Nije razlog klima vec voznja dzipom po dinama.Bilo je cesto negodovanja pojedinih trudnica pa cak i zestokih svadja ali iskreno to me nije zanimalo.
Dosta zavisi od vodica da li ce ti uopste dozvoliti uplatu tog izleta.Po mom misljenju Saharu ostavi za neki drugi odlazak a sada eventualno obidji Tunis-Sidi-Kartaginu.

Back