Trudnicu sa detetom u narucju...

Post je otvoren u momentu kad sam pokipela od besa i kad sam cula pricu koju sam vam ovde ispricala.
Pa se priča dorađuje i modifikuje prema potrebama

@rdeki
Nemam ni vremena ni volje da ti odgovaram na sva tvoja pitanja (razdvajam babe i zabe) i na tvoje konstatacije i busanja pred svima kako si ti veci Srbin od mene, a ja, sram me bilo, pravim diskriminaciju i podcenjujem Srbe.E svasta cu ovde procitati...
Ko je ovde napisao da je veći Srbin od tebe?
Kako tebe nije sramota da izvrćeš?
Ti sebe predstavljaš kao vrlog humanistu, a ovamo javno priznaješ kako ne bi ni otvorila temu da je žrtva bila trudnica srpske nacionalnosti. I tu nema diskriminacije?
Sasvim dovoljno od tebe.

Prvo, (ne samo kod nas) ne ustupaju mesto u prevozu trudnicama, starijim ljudima, majkama sa malom decom. U redovima, takodje. Zapravo, kako vam se "trefi" na koga naidjete. (komentar u posti u kojoj je starijoj zeni pozlilo u redu - "folira da ne ceka red")
Drugo, izvesno je da su Romi posebno diskriminovani.
Licno, ja bih ustupila svoje mesto i otisla na kraj reda, kad vec stojim sa, izvinite ali stokom u redu.

Mislim da bi se svako od nas, prosecnih/normalnih osecao bolje, vredniji kao covek, manje ponizen okolnistima u kojim zivimo, kada bismo ucinili neki, ma i najmanji, dobri ucinak kad nam se za to pruzi prilika. Zato ne razumem te ljude u redu :(

Drugo, izvesno je da su Romi posebno diskriminovani.
Jesu.
Nije isto ako niko neće pustiti trudnu bilo koju drugu ženu preko reda, i ako se tako nešto desi Romkinji.
Za Rome se grade stanovi solidarnosti, a niko ni ne pita šta ostali građani bez krova nad glavom, posla i novca treba da učine da bi dobili isti takav stan. Verovatno treba da se namažu imalinom, pa da naprave sebi kartonske kućice ispod mosta.

Dajte bre ljudi... Skot je skot, i isto se ponaša prema drugima ne obazirući se na boju kože, nacionalnost i slično. S druge strane, kulturni ljudi će u svakoj situaciji biti kulturni.

Što se diskriminacije tiče, danas se toliko preteruje da se polako pretvara u diskriminaciju većine.

Pa, rdeki, Romi i jesu najugrozeniji. Statistike su takve. Bolesni, neobrazovani, ogromna vecina zivi ispod egzistencijalnog minimuma...
Sad bismo mogli o korenima i uzrocima takvog stanja (zanimljivo, bio je svetski dan Roma a nisam zapazila da je neko otvorio temu o nasim sugradjanima Romima. Mozda mi je promaklo?), ali odgovornost nije ISKLJUCIVO na strani Roma. Sto bi mnogi da nam serviraju kao neprikosnovenu cinjenicu, i kao sredstvo za otupljivanje savesti.

Sramota je za sve nas da ljudi riju po kantama trazeci hranu. Sramota je da nam segregacija smeca ne zavisi od nase svesti nego od toga koliko decjih ruku prekopava djubre.
U siromasnom drustvu svakako da se radja zavist sto neko, jos siromasniji, dobija nesto... (Setite se kako su ljudi popreko gledali izbeglice sto prodaju makarone iz dobijene pomoci. Kao da ovaj mucenik moze i mora da jede samo makarone? :( ).
Ne moraju siromasni "beli" da se mazu imalinom, dovoljno je da odu u kartonsku "kucu" i malo kopaju po djubretu trazeci stari hleb, kartone, limenke...

Razumem da hoces da istaknes da je doticno opisano ponasanje (samo) nekulturno, a ne i diskriminacija. Moguce...Ali, nekada je silovanje samo kriminalni cin, a nekada i politicki (nasa novija istorija :( ), pa je tako i sa tim redom u posti...

Pa, rdeki, Romi i jesu najugrozeniji. Statistike su takve. Bolesni, neobrazovani, ogromna vecina zivi ispod egzistencijalnog minimuma...
Sad bismo mogli o korenima i uzrocima takvog stanja (zanimljivo, bio je svetski dan Roma a nisam zapazila da je neko otvorio temu o nasim sugradjanima Romima. Mozda mi je promaklo?), ali odgovornost nije ISKLJUCIVO na strani Roma. Sto bi mnogi da nam serviraju kao neprikosnovenu cinjenicu, i kao sredstvo za otupljivanje savesti.

Sramota je za sve nas da ljudi riju po kantama trazeci hranu. Sramota je da nam segregacija smeca ne zavisi od nase svesti nego od toga koliko decjih ruku prekopava djubre.
U siromasnom drustvu svakako da se radja zavist sto neko, jos siromasniji, dobija nesto... (Setite se kako su ljudi popreko gledali izbeglice sto prodaju makarone iz dobijene pomoci. Kao da ovaj mucenik moze i mora da jede samo makarone? :( ).
Ne moraju siromasni "beli" da se mazu imalinom, dovoljno je da odu u kartonsku "kucu" i malo kopaju po djubretu trazeci stari hleb, kartone, limenke...
Ovo je sada zalaženje u neku drugu, poprilično kompleksnu temu. Čini mi se da smo već o delu toga raspravljali ovde na forumu.

Samo da napomenem da bi bilo porilično interesantno identifikovati ljude koji riju po kontejnerima i prose, pa utvrditi zašto to zaista rade.

ovi sto prose zaposleni su kod Gazde, a ovi sto riju to rade jer nemaju drugi posao.
Svi oni rade zajedno. Oni što riju traže papir, gvožđe, bakar, krpice, hranu za stoku... Pritom redovno naprave rusvaj oko kontejnera. A dok oni riju, žene, deca i invalidi prose, tinejdžeri peru automobile na semaforima, neki od njih kradu... I svi su oni jedna porodica.
Nemoj ništa da te čudi ako bi se ispostavilo da je čovek koji rije po kontejneru istovremeno vlasnik kućerine negde na jugu Srbije. Verovala ili ne, ima i takvih.

Ali, verovatno neki, lukaviji i promućurniji, kopaju po kantama samo da bi dobili stanove solidarnosti.
Tema je zaista previše kompleksna da bi od nje pravili sprdnju. Ako je želiš načinjati predlažem otvaranje nove teme.

Rdeki...molim te kao Boga prestani sa svojim komentarima. Zeludac mi se okrece i sramota me je u tvoje ime.
Sedis tu, u svojoj udobnoj fotelji...za svojim racunarom...i pljujes po LJUDIMA...( jer ne zaboravi, i oni su ljudi ) ....Ti si susti primer kakav covek ne sme biti...inace ce tema poput ove, biti sve vise.

Rdeki...molim te kao Boga prestani sa svojim komentarima. Zeludac mi se okrece i sramota me je u tvoje ime.
Ne znam šta bi tebe trebalo da bude sramota.
A to vezano za tvoj želudac, uzmi renisan.

Sedis tu, u svojoj udobnoj fotelji...za svojim racunarom...i pljujes po LJUDIMA...( jer ne zaboravi, i oni su ljudi ) ....
Po kojim to ja ljudima pljujem? Hajde citiraj jednu moju pljuvačinu.
Što se tiče udobne fotelje, kladim se da bi ti tvoju vrlo rado ustupio/la nekome da bi pokazao/la kako si dobar/a.

Ti si susti primer kakav covek ne sme biti...inace ce tema poput ove, biti sve vise.
Znaš kako... To je tvoje mišljenje. Meni lično je drago što nisam kao ti.

Nije to ništa novo i ne dešava se samo romkinjama...
U poodmakloj sam trudnoći i kad se negde pojavim a red je, stanem, ćutim i čekam kao bilo ko drugi...
Ostali me gledaju kao da sam kužna, boje se valjda da ne apelujem na njihovu savest, šta li...
Odavno sam shvatila da je većina stanovnika ove jadne državice, polupismena, nekulturna stoka.. I dalje
tako mislim...

:lol:

Nije to ništa novo i ne dešava se samo romkinjama...
U poodmakloj sam trudnoći i kad se negde pojavim a red je, stanem, ćutim i čekam kao bilo ko drugi...
Ostali me gledaju kao da sam kužna, boje se valjda da ne apelujem na njihovu savest, šta li...
Odavno sam shvatila da je većina stanovnika ove jadne državice, polupismena, nekulturna stoka.. I dalje
tako mislim...

Pa normalno, da te gledaju kao da si kuzna.
Prica se, da je trudnoca prelazna, pa se ljudi plase... :)

Ma, ne sekiraj se, trudnoca traje 9 meseci, a nepismenost i nekultura su mnogo jace boljke.

e ne znam od koje mi je price vise muka..od ovih koji placu nad jadnim ciganima, a NIKO NIKAD U OVOM DRUSTVU NIJE PREDUZEO NISTA DA SPRECI DA SE MAKAR DECA SPASU OD HLADNOCE I GLADI NA -20 ZIMI!!!
divno je saosecati sa drugima..i zaobici ih u sirokom luku. i ja mislim da sam jako dobra sto kesu sa starom odecom ne bacim u kontejner, nego je lepo opranu i mirisnu slozim u kesu i ostavim pored..kad budu uzimali da makar tad bude cista...licemerje. ja sam svoje makar svesna.
diskriminacija ili njihov izbor? mislite li da je ovo mesto i nacin da se o ovome prica?

izvini goscice, ali smesna mi je tema. smesna, jer me je sto puta bukvalno srce zabolelo kad vidim BEBE sa poplavelim prstima na novosadskim ulicama..ali pognem glavu, i prodjem , i trudim se da zaboravim ..sto pre..kao i svi..i sad, vidi cuda..nisu je pustili preko reda...u zemlji srbiji cigani jesu gradjani drugog reda. to je istina. ne dopada vam se? ***. mnoge istine su takve. gadne.
a posebno ovo fasisticki stavovi o tome kako i zasluzuju takav tretman. katastrofa.
tema je zrela za kljuc.:-|

Meni tema nije smesna nego tuzna.Iznela si svoj stav i to je ok.Zao mi je sto ti je muka i sto sve ovo smatras licemernim.Ali lepo si priznala da si i sama takva.Nek svako od nas kao i ti sto si, preispita sebe kad,, kako i koliko moze da im pomogne i tu je kraj price.

Meni se dogodilo. Nedelja, ja u panici jer mi dete ima visoku temperaturu, tata (i kola) na putu, autobus (kud ne uzeh taksi !) prazan - to jest, niko ne stoji, ali zato nema mesta za sedenje. U to vreme postojao je propis (ne znam da li i sada postoji) da je vozač dužan da se uveri da trudnice, invalidi i sl. sede, pa da tek onda počne da vozi. Ovaj je vozio kao krompire, a ja sa detetom u naručju (11 meseci, 12kg) letim po autobusu, u nadi da neću pasti. Kažem za onaj propis vozaču, a on gleda ispred sebe i "ne čuje". Obratim se putnicima sa rečima: pa, hoćete li me mirno gledati kako padam po autobusu, ili će neko ustati? Niko ništa, svi disciplinovano gledaju ispred sebe, niko ni sa kim ne razgovara, tišina, ludak vozi kao mahnit. Moram da napomenem da sam preke naravi, ali se odlično kontrolišem, tako da me prijatelji smatraju mirnom i povučenom (?) osobom. E, onda lepo priđem jednom momku od 16-17 godina (da nije jako težak), naslonim se na susedno sedište, pa ga slobodnom rukom dignem i odbacim što dalje od sedišta i sednem, na šta se vozač oktene da vidi šta se dešava (to je čuo). Visoka sam 162 cm, ne bavim se sportom i nisam teška. Valjda mi je strah i bes dao snagu. I dalje niko ništa u autobusu, samo tišina. Zato sad ja malo "povilenim" kad tako čujem za razne nepravde i diskriminacije. Čik da vidim da li bi mi to uspelo da sam bila prljava i odrpana! Nisam sigurna. Oni se i ne bore, jer misle (često s pravom) da su ljudi automatski loše raspoloženi prema njima. Ili se usprotive na pogrešan način, pa učine sebi medveđu uslugu. I, da, i ja se odmaknem od nakog prljavog ili smrdljivog, nije da želim da ih uvredim, ali ne bih ni da "bacim peglu".

Meni tema nije smesna nego tuzna.Iznela si svoj stav i to je ok.Zao mi je sto ti je muka i sto sve ovo smatras licemernim.Ali lepo si priznala da si i sama takva.Nek svako od nas kao i ti sto si, preispita sebe kad,, kako i koliko moze da im pomogne i tu je kraj price.
Deluje licemerno zato što tema izgleda nije postavljena da bismo mi kao ljudi raspravljali o lošem tretmanu trudnica i osoba sa malom decom, već da bi pokazala kako u Srbiji caruje diskriminacija.
Voleo bih da grešim.

Meni se dogodilo. Nedelja, ja u panici jer mi dete ima visoku temperaturu, tata (i kola) na putu, autobus (kud ne uzeh taksi !) prazan - to jest, niko ne stoji, ali zato nema mesta za sedenje. U to vreme postojao je propis (ne znam da li i sada postoji) da je vozač dužan da se uveri da trudnice, invalidi i sl. sede, pa da tek onda počne da vozi. Ovaj je vozio kao krompire, a ja sa detetom u naručju (11 meseci, 12kg) letim po autobusu, u nadi da neću pasti. Kažem za onaj propis vozaču, a on gleda ispred sebe i "ne čuje". Obratim se putnicima sa rečima: pa, hoćete li me mirno gledati kako padam po autobusu, ili će neko ustati? Niko ništa, svi disciplinovano gledaju ispred sebe, niko ni sa kim ne razgovara, tišina, ludak vozi kao mahnit. Moram da napomenem da sam preke naravi, ali se odlično kontrolišem, tako da me prijatelji smatraju mirnom i povučenom (?) osobom. E, onda lepo priđem jednom momku od 16-17 godina (da nije jako težak), naslonim se na susedno sedište, pa ga slobodnom rukom dignem i odbacim što dalje od sedišta i sednem, na šta se vozač oktene da vidi šta se dešava (to je čuo). Visoka sam 162 cm, ne bavim se sportom i nisam teška. Valjda mi je strah i bes dao snagu. I dalje niko ništa u autobusu, samo tišina. Zato sad ja malo "povilenim" kad tako čujem za razne nepravde i diskriminacije. Čik da vidim da li bi mi to uspelo da sam bila prljava i odrpana! Nisam sigurna. Oni se i ne bore, jer misle (često s pravom) da su ljudi automatski loše raspoloženi prema njima. Ili se usprotive na pogrešan način, pa učine sebi medveđu uslugu. I, da, i ja se odmaknem od nakog prljavog ili smrdljivog, nije da želim da ih uvredim, ali ne bih ni da "bacim peglu".

pa da trebalo bi da postoji taj propis,da vozac autobusa ne sme da krene dok trudnice, majke sa decom i invalidi ne sednu..ali...ono sto sam ja primetila u NS jeste da su mladji vozaci mnogo strpljiviji i onu se pridrzavaju ovog pravila, a oni stariji koji i sami verovatno imaju dece a bogami i unuke stvarni nisu uvidjajni....e sad, sorry,ovo bas nije vezano za ovu temu..

pa da trebalo bi da postoji taj propis,da vozac autobusa ne sme da krene dok trudnice, majke sa decom i invalidi ne sednu..ali...ono sto sam ja primetila u NS jeste da su mladji vozaci mnogo strpljiviji i onu se pridrzavaju ovog pravila, a oni stariji koji i sami verovatno imaju dece a bogami i unuke stvarni nisu uvidjajni....e sad, sorry,ovo bas nije vezano za ovu temu..
U Beogradu nema pravila. Ima mladih uviđajnih, a ima ih koji voze kao da su na trci formule 1. Ima starijih uviđajnih, a ima ih i nervoznih. U svakom slučaju, jako ih je malo onih koji voze lepo i strpljivo.

U Beogradu nema pravila. Ima mladih uviđajnih, a ima ih koji voze kao da su na trci formule 1. Ima starijih uviđajnih, a ima ih i nervoznih. U svakom slučaju, jako ih je malo onih koji voze lepo i strpljivo.

to je veliki problem,jer nemaju svi automobile,a nemaju svi ni para da placaju taxi kad idu negde sa malim detetom...znaci ostaje autobus koji apsolutno nije bezbedan...a naravno ni za trudnice, posto iz svog iskustva znam da su i mene zestoko gurkali ,i jos zene glasno rekle pa sto ide sa velikim stomakom...ma bas se iznerviram..

Ok necu sad da kazem da je to bio slucaj i u posti, i ne slazem se nimalo sa reakcijom sluzbenika i ostalih ljudi.

Samo da napishem nesto sto sam videla.... da sam ispred zgrade gledala kako romkinja stavlja jastuke u stomak , i uzima jadno dete u ruke i ide da prosi za koji dinar na raskrsnici medju automobilima.To je kriminal. Maltretira bebu i josh laze da je u poodmakloj trudnoci.

a naravno ni za trudnice, posto iz svog iskustva znam da su i mene zestoko gurkali ,i jos zene glasno rekle pa sto ide sa velikim stomakom...ma bas se iznerviram..
Pa naravno.. Napad je najbolja odbrana. Nije pitanje što oni neće da se pomere i ne daj Bože ustanu, već gde je trudnica krenula. Šta ima da traži bilo gde van kuće? A one, umesto da sede kući, uživaju mlateći se po prepunom javnom prevozu...

Doduše, mene čude penzioneri. U vreme kada se ide na posao autobusi su u Beogradu prepuni. Sat vremena kasnije (oko 8:30) gužva splasne, a u 9:00 već je uopšte nema. Pa sada, penzionerima koji imaju sve vreme ovoga sveta na raspolaganju je baš zapelo da se gužvaju po prevozu umesto da spavaju još sat vremena, pa natenane krenu tamo gde žele da stignu.

Back