Trudnicu sa detetom u narucju...

Ne bi se ja pecala na te koje , posto sam Rodjena u BG kao i moja mama i moja baba i tata ia deda, dodju da zive u BG i to u nadi da ce se udati bolje nego u svinjogojstvu u kom su rodjene!!!!!!! Eh draga moja, top stagod, veca je ona Gradjanka od tebe!!!!!!!!! Samim tim sto pita je dokazala da je gradjanka u pravom smislu te reci , jer gradjanin nije uslovljen lokacijom nego vaspitanjem,a ti si svojim komentarom dokazala sta si!!!!

E,sad nije bas da si ti prava osoba koja treba da brani prava Roma s obzirom da si diskriminatorski nastrojena prema ljudima koji nisu Beogradjani,ali to je vec za novu temu. :wink:

Говорила сам о ситуацији којој сам ја била сведок пре пар недеља.

Ок, то је твоје становиште, само се бојим да нећеш од других добити оно што очекујеш ако и сама то не дајеш.
Ако ти треба услуга других људи - онда мораш замолити за њу. Другачије је нећеш добити.
Не знам зашто је тешко насмешити се, не знам зашто би то морало бити лицемерно а не искрено?
Кажеш ''трудницама често није ни до чега''... па трудноћа није болест, и не видим разлог зашто би трудницама чешће било ''ни до чега'' него другим људима... Уосталом, ако је трудници (или било коме другом) лоше, зар није најкорисније то и рећи људима, и уз извињење замолити их да ти учине услугу или шта већ треба? Како би иначе други људи могли да знају шта ми осећамо, које су наше потребе и шта желимо?
Нити видим разлог да се било коме толерише безобразлук, па била то трудница или не.

Но добро, ја говорим из свог искуства и своје спознаје.
Evo mog odgovora.Apsolutno si u pravu za ljubaznost.Polazim od sopstvenog primera, u svojoj sredini sam po tome zaista prepoznatljiva - volim sve na fin nacin da resim - i da trazim uz MOLIM VAS, i da pruzim uz IZVOLITE, uvek , ali uvek kazem HVALA.I zaista se trudim da komuniciram na jedan normalan nacin sa SVIMA.I to je moj nacin ophodjenja sa svim socijalnim , nacionalnim i ostalim strukturama. Ali nismo svi takvi.I ne mogu da zamerim onome ko nije takav.Trudnicama pre svega.Trudnoca, kazes, nije bolest.Nije, ali skoro svaka druga zena danas ima problematicnu trudnocu, pa je cesto tretirana kao pacijent i pod medikamentima je.Da ne pricam sta sve jednoj trudnici prolazi kroz glavu dok se beba ne rodi.I to je sasvim prirodno i ljudski.Nije trudnoca samo radost zbog bebe koja stize, vec i briga oko svega sto prati tudnocu,porodjaj i dolazak bebe na svet.Kazes treba reci ljudima da se osecas lose - evo opet ruznog primera i to iz iste Poste - zena je prisla i rekla koju bolest ima salterskoj sluzbenici.Ova se pri tom razdrala na sav glas da svi cujemo, da ona s tim nema nista i ne moze da joj pomogne i da je to njen problem.Kad se toga setim jezim se od glave do pete .Zena je pognute glave izasla iz Poste.Nikad ne znamo na kakvu cemo reakciju naici kod onog drugog, narocito u nasoj sredini gde su ljudi u velikom problemu.

Pa ne kazem da je to bas tad bio slucaj, al hajde, nemojte da se pravite fini, ne znate, nikad niste videli, kako romi zlouptrebljavaju trudnice, decu, stare, invalide(mislim takodje rome), i naravno cast i veliko izvinjenje romima koji su drugaciji jer i medju njima ima normalnog sveta..

E,sad nije bas da si ti prava osoba koja treba da brani prava Roma s obzirom da si diskriminatorski nastrojena prema ljudima koji nisu Beogradjani,ali to je vec za novu temu. :wink:
Pazi mozda sam u naletu besa zbog onog posta malo izgubila ravnotezu u pisanju pa to deluje tako!!!! Nemama predrasude ni o kome i ni o cemu!!! Pogotovo nisam u fazonu da diskriminisem bilo koga zbog mesta rodjenja!!!!!
Prvo kuma mi je npr. iz Nisha, muz mi je iz Niksica, decu sam rodila u Sloveniji, a imam prijateljicu iz Osijeka, Shida, i imam kucu na moru (Bar) i odatle imam jedno 4 prijatelja sa kojima sam u kontaktu bar 1 nedeljno!!!!!
Malo tesko da mogu da imam predrasude? Zar ne?
A sto se tice mog prethodnog posta, namerno sam naglasila ono sto jesam da bi ono sto sam rekla o gradjanstvu imalo jaci efekat!!!!! Jer znam mnogo vise REDNEKA koji zive u BG nego u manjim mestima po Srbiji i sire!!!!!!

Jako mi je zao ako me neko shvatio pogresno!!!!!
Pozz

Devojka ili zena HEBEHA verovatno nema pojma o ciganima kakvi su.

Nemaš ni ti pojma. Ti si vidjala po bg cigane koji prose koji ne žele da rade pa na ovaj način zaradjuju. Nisi upoznala ni jednog ROMA tj. emancipovanog pripadnika ove zajednice. Kod nas u Zemunu ih ima dosta. Imaju jako lepe kuće i skupa kola na kojim bi im mnogi beli pozavideli. Obučeni u markiranu odeću a veliki broj njih je jako lepo vaspitan. Nisu oni svi isti, ima vrednih i dobrih ljudi i medju njima kao što ima neradnika i lopova u svakom narodu, nisu oni jednini izuzetak na ovoj planeti.

- Žene su najgore što se tiče ustajanja trudnicama i to uglavnom one koje imaju svoju decu i koje znaju kako je tim ženama jer su i same prošle kroz to. Često sam imala priliku da čujem komentare kao što je: ni meni niko nije ustajao kada sam bila trudna, što bih ja tebi ili kuda si pošla sa tolikim stomakom.... to je odraz kućnog ne vaspitanja. Uz malo kulture sve bi bilo lakše jer ipak nije teško biti fin.

u vishegradskoj, dok sam chekala u prepunoj chekaonici trudnica, preko 30 nas, svih gabarita sa sveukupno 12 mesta za sedenje u chekaonici... (a u vishegradskoj nema da se otvore prozori....), na skoro pola mesta za sedenje su sedeli mushkarci koji su chitali novine i chekali sa svojim zzenama/devojkama...

pa kad su zzene krenule da padaju u nesvest...
"ustajte konji!!!..."

samo grubo sa kretenima. :D
nishta me vishe ne iznenadjuje.
Oво је , на жалост, истина.
Ни мушкарци нису што су некад били.:lol:

Nemaš ni ti pojma. Ti si vidjala po bg cigane koji prose koji ne žele da rade pa na ovaj način zaradjuju. Nisi upoznala ni jednog ROMA tj. emancipovanog pripadnika ove zajednice. Kod nas u Zemunu ih ima dosta. Imaju jako lepe kuće i skupa kola na kojim bi im mnogi beli pozavideli. Obučeni u markiranu odeću a veliki broj njih je jako lepo vaspitan. Nisu oni svi isti, ima vrednih i dobrih ljudi i medju njima kao što ima neradnika i lopova u svakom narodu, nisu oni jednini izuzetak na ovoj planeti.

- Žene su najgore što se tiče ustajanja trudnicama i to uglavnom one koje imaju svoju decu i koje znaju kako je tim ženama jer su i same prošle kroz to. Često sam imala priliku da čujem komentare kao što je: ni meni niko nije ustajao kada sam bila trudna, što bih ja tebi ili kuda si pošla sa tolikim stomakom.... to je odraz kućnog ne vaspitanja. Uz malo kulture sve bi bilo lakše jer ipak nije teško biti fin.
Ром или Циганин- у чему је разлика?

Колико сам схватила они чак и сами себе зову Циганима...баш пре пар дана сам стајала на аутобуској станици са једном еманципованом и све време је говорила ''ми Цигани''...од кад је та реч ''Циганин'' увредљива?

Па чак ни онда када мислимо да нам финоћа других следује само због стања у којем се налазимо.
kod mene je bas ovako, kod mene uvek dvoje (ili troje, cetvoro... :-)) imaju prioritet i prednost na svakom mestu i u svakoj situaciji, e sad verovatno je to tako jer sam i sama bila trudnica.
bas pokusavam da se setim, ali kad sam imala 15-20 godina, verovatno trudnice nisam ni opazala niti razmisljala o njima. :|

Ром или Циганин- у чему је разлика?

Колико сам схватила они чак и сами себе зову Циганима...баш пре пар дана сам стајала на аутобуској станици са једном еманципованом и све време је говорила ''ми Цигани''...од кад је та реч ''Циганин'' увредљива?

Po meni su Romi kulturan naziv za njih. Pod Ciganima podrazumevam nešto uvredljivo, kada žešliš nekoga da uvrediš pa kažes..... baš si cigan za suprotno nisam čula.
Naziv Rom je za one koji drže do sebe. To je donekle isto kao i sa crncima ako mu kažeš niger on se uvredi a jedni drugima se obraćaju tako. A ako mu to kaže beli čovek to je onda rasna uvreda.

Pa i crnci su pre bili crnčuge - nigers pa sada postoji izraz Afro-Amerikanac ako kažeš drugačije mogu da te tuže da si rasista a izmedju sebe se tako nazivaju.
Nekada su bili robovi i gradjani drugog reda, po zakonima je bilo moguće ubiti crnca i ne odgovarati za to. Sada su na pragu da imaju crnog predsednika što bi reklo vremena se menjaju.
Izvinite na off.

EHHH,zene,zene...nesto vas citam i gledam i razmisljam.Sve ste donekle u pravu ali...Nemam nameru da vredjam i komentarisem CIGANE samo moram da primetim i postavim jos jedno pitanje.Sta bi se dogodilo meni ili TEBI ili bilo kojoj od nas/beloj/da se fine,ocesljane,oprane,namirisane sa stomakom do zuba i lepim,vaspitanim,uctivim i cistim detetencetom pored sebe nalazimo u npr posti u MARINKOVOJ BARI okruzene ROMIMA i cekamo u redu?Da li bi vecina njih podozrivo gledala,smeskala se i merkala nas budjelar u tom istom redu ili bi nam uctivo,dostojanstveno,uredno,fino..ponudila svoje mesto?HMMMMM?????

@blizance
Mislis da samo romi - cigani (kako ti drago) kradu? Ova zena o kojoj je ovde bilo reci je bila fina, oprana, ocesljana (nije mi mama rekla da li je bila namirisana), sa cistim detencetom u narucju.I verovatno nam se nista ne bi desilo, narocito ako smo s detetom, a u Marinkovoj bari smo.X puta sam prosla kroz Marinkovu baru jer je bila u mom neposrednom komsiluku, nikad mi niko nije nista ukrao.Jedino su mala deca znala da budu nekad nasrtljiva,vise dosadna, ali odrasli ne.Tako da ovo sto si napisao gore i ne pije bas vodu.

Ja sam zensko!
Rekoh da nemam nameru da vredjam.Naravno da je negativno ako je zena sa decom prosla tako kao sto ti kazes.Osudila bih takvu reakciju da je bilo ko u pitanju bez obzira da li je crn,beo,Rom,Kinez...Ja samo hocu da se napravi paralela izmedju NJIH i nas u onom kontekstu u kome sam predhodno pisala.Sigurna sam da ni oni nas bas nemirisu ali naravno to je stvar licnog stava i odraza vaspitanja kako ce ko to pokazati ili ne.Ja nisam za to da se javno blati i pljuje bilo ko pa ni Romi.To je stvar licne kulture koju neko ima ili nema.Licno prihvatam razlike medju ljudima i nemam nista protiv bilo koje rase niti nacije sve dok to nije nesto sto bi me mozda jednoga dana ugrozilo na bilo koji nacin pa makar on bio i higijenskog karaktera.Osudjujem ponasanje svih koji su bili prisutni u tom dogadjaju o kome govoris i mislim da to nije ok.Mada nekako nisam u stanju da pojmim da su svi do jednog isto reagovali i ignorisali i vredjali zenu.Zao mi je ako je stvarno tako.Mozda su ipak Romi krivi za reputaciju i "epitete"koji im se pripisuju.

.Kazes treba reci ljudima da se osecas lose - evo opet ruznog primera i to iz iste Poste - zena je prisla i rekla koju bolest ima salterskoj sluzbenici.Ova se pri tom razdrala na sav glas da svi cujemo, da ona s tim nema nista i ne moze da joj pomogne i da je to njen problem.
Obratila se, očigledno, na pogrešnu adresu.
Zamisli samo službenicu Pošte kojoj svaki treći korisnik priđe sa pričom da je teški bolesnik. Ona ne želi da sluša takve priče, nego da nesmetano radi. Ako je osoba želela da obavi posao preko reda, onda je trebalo da zamoli ljude u redu da je puste, a ne da ometa službenicu.
Zamisli da vozaču autobusa priđe osoba sa pričom kako je bolesna tražeći od njega da joj obezbedi mesto za sedenje. Mogao bi samo sa punim pravom da kaže: "Pusti me da vozim!".

Mislis da samo romi - cigani (kako ti drago) kradu?
Ne kradu samo oni. Ali, kada su ti u blizini pridrži se za novčanik, jer ko zna.

Ova zena o kojoj je ovde bilo reci je bila fina, oprana, ocesljana (nije mi mama rekla da li je bila namirisana), sa cistim detencetom u narucju.
Još jedan argument koji ide u prilog tvrdnji da nisu bili neprijatni prema njoj zbog nacionalne pripadnosti, već zbog toga što su gadovi, pa bi se isto ponašali prema bilo kojoj drugoj trudnici.

Alo, da su se isto ponašali prema nekoj Srpkinji, ova tema verovatno ne bi ni bila otvorena, jer ne bi imali šta da komentarišemo???

Obratila se, očigledno, na pogrešnu adresu.
Zamisli samo službenicu Pošte kojoj svaki treći korisnik priđe sa pričom da je teški bolesnik. Ona ne želi da sluša takve priče, nego da nesmetano radi. Ako je osoba želela da obavi posao preko reda, onda je trebalo da zamoli ljude u redu da je puste, a ne da ometa službenicu.
Zamisli da vozaču autobusa priđe osoba sa pričom kako je bolesna tražeći od njega da joj obezbedi mesto za sedenje. Mogao bi samo sa punim pravom da kaže: "Pusti me da vozim!".
Poredjenje ti nije na mestu i nemoj da mesas babe i zabe.Sluzbenici su pustali vec trudnice i bolesne u ovoj posti, sto je normalno.Uvek se nadje neko nenormalan i medju njima.Po tvome je zena trebala da stane ispred svih nas i da kaze - Pustite me ljudi, imam leukemiju! Strasno! Nisu one samo za salterom da bi kuckale po tastaturi vec i da saslusaju stranke i da im izadju u susret.Da, ova tema ne bi postojala da je bila Srpkinja u redu, ali postoje slicne sa temama o trudnicama, srpskim trudnicama...ako ti te nesto znaci.A jos jednom cu ponoviti - u ovoj posti su me trudnu pustali preko reda, kao i jos neke trudnice, sto sam svojim ocima videla.Ali ovu zenu nisu hteli da puste.

Poredjenje ti nije na mestu i nemoj da mesas babe i zabe.
Šta su po tebi babe, a šta žabe?

Sluzbenici su pustali vec trudnice i bolesne u ovoj posti, sto je normalno.Uvek se nadje neko nenormalan i medju njima.
Naravno. Nisu svi isti. I ako očekujemo da će svi u nekoj datoj situaciji da odreaguju isto, onda mnogo grešimo.
U svakom slučaju, lako je osuđivati sve što ne razumemo, ali ponekad treba pokušati zamisliti sebe u nekoj situaciji.

Evo jednog primera. U pošti u jednom manjem mestu blizu Beograda kada su penzije, iako se zna da neće biti isplaćivane pre 10, gomila penzionera se nacrta još u 5 ujutru ispred pošte. Pošta počinje sa radom u 8, a radnici imaju veliki problem da uđu unutra od reda ispred pošte.
Kada se pošta otvori, ova gomila uđe unutra, pravi gužvu, galamu, psuje.. A naravno, ogromna većina njih su teški srčani (ili neki drugi) bolesnici. I svako od njih sa nekom svojom pričom opterećuje službenike. Neko ima strpljenja za sve njih, neko odlepi pre, neko kasnije.
Kako bi se ti ponašala na mestu tih službenika?

Po tvome je zena trebala da stane ispred svih nas i da kaze - Pustite me ljudi, imam leukemiju!
Naravno da je trebalo da se pre svega obrati ljudima koji treba da je puste preko reda. Da je službenica nju uslužila preko reda sigurno bi se pojavio neko iz reda ko bi je zasuo pogrdama. Iz iskustva znam da je u redu od njih desetoro bar troje teško bolesno.

Strasno! Nisu one samo za salterom da bi kuckale po tastaturi vec i da saslusaju stranke i da im izadju u susret.
Naravno. Ne treba da radi svoj posao, već da izigrava psihijatra, doktora i ko zna šta još... I ta osoba koja sedi za šalterom je običan čovek sa svojim problemima. Ko zna šta nju sve muči, od koje bolesti ona boluje (a ne može na bolovanje), pa još mora da sluša raznorazne priče, dijagnoze i slično...

Da, ova tema ne bi postojala da je bila Srpkinja u redu, ali postoje slicne sa temama o trudnicama, srpskim trudnicama...ako ti te nesto znaci.A jos jednom cu ponoviti - u ovoj posti su me trudnu pustali preko reda, kao i jos neke trudnice, sto sam svojim ocima videla.Ali ovu zenu nisu hteli da puste.
Tačno sam znao. Treba pljuvati po Srbima što je moguće žešće i dokazivati svima kako su Srbi rasisti. Tako da, da je trudnica bila slučajno Srpkinja, onda uopšte ne bi bilo interesantno i tema ne bi bila otvorena.
I hajde onda da pričamo o diskriminaciji...

nisu danas pustili preko reda, u posti na Dusanovcu!!! U poodmakloj trudnoci nisu joj dopustili da preko reda uplati racun.Moja majka mi je sad sve to ispricala, molila je zene ispred nje da je puste, niko nije hteo.Sluzbenici takodje nisu hteli da je pozovu, da ne ceka.I to valjda zato sto nema istu boju koze kao mi i sto je romkinja! Toliko sam se iznervirala da ne mogu da vam opisem! Kaze mi mama da je rekla i sluzbenici, a ova je samo sagla glavu i cutala.Pa najgori smo na svetu, heeeej! Dno!

Nema to veze da li je trudnica romkinja ili ne .... ima veze sa opštom kluturom ljudi koji stoje u redu.

Ima veze što misle da ne treba da budu 'kulturni' ako je u pitanju Ciganka...
Otkud mi znamo da su oni pomislili da ne treba da budu kulturni ako je u pitanju Ciganka? Kako mi uopšte možemo raspravljati o pretpostavci da je neko koga ne poznajemo pomislio ovo ili ono?

Pa moju trudnu koleginicu su pre nedelju dana naružili u policiji u redu za ličnu kartu. I to su najglasnije bile žene koje su i same bile trudne, pa eto nisu tražile da ih puštaju preko reda.
Po meni je to nekultura. I potpuno je nebitno da li je u pitanju Srpkinja, Ciganka, Kineskinja ili ko zna koja druga trudna žena.
A osobe koje se deklarišu u stilu: "ja ne cenim čoveka po boji kože i nacionalnosti, već po tome kakav je čovek" bi na prvom mestu trebale da podrže ovakav stav, a ne da prave diskriminaciju.

mislim da se ovde malo preteruje
ako je zena trudna nije bolesna(mislim ako nije bolesna)
ovde u francuskoj se trudnice ne propustaju ispred u redu i nijedna se ne buni jer ne misle da je iko duzan da ih propusti,svako ima neku svoju muku
doduse u francuskim redovima se ceka malo krace nego u srpskim
postoje kase gde trudnice imaju prednost i pise "stajuci u red u ovoj kasi prihvatate da date prednost trudnicama i zenana s malom decom" a na ostalim kasama se ceka kao i sav normalan svet
meni jesu ustajali u autobusu,ali me inace nisu pustali preko reda i sta znam,nije mi na pamet padalo da se bunim i da mislim da je to zato sto sam prljava srpkinja u zemlji mirisnih francuza :neutral:

mm...... da...pa to jeste građanska jednakost....ko što je i child free osnovna građanska jednakost...ali je ljoodski i mora da postoji neka solidarnost ako te neko zamoli da ga propootiš...i to pre sebe..ako se sa tim slože i svi iza tebe....ako neko ne daj bože padne u nesvest, pozli mu......valjda će ljodi pomoći...barem tako što če pozvati h. pomoć........mora postoji neka ljoodska solidarnost...

.komplikovano je to jer su ljoodi100ka...pre neki dan....uleće u banku ...red ono 20 metara.....čovek...zdrav, prav, mlad....i ladno zapooca do onog prvog...u redu..i pita ga jer može da ga poosti preko reda jet on vrrrrlooo žoori na posao.......( : ...kakav je to bio pogled prezira celog reda ...ne mogu da opišem.........tip kool..ništa...povooče se pred besnim psima....i kad sam izlazio iz banke tip ladno kod kontrolora........znate, takva i takva stvar...posao, frka, žao mi je...žoorim.... i lepo čovek završi posao......pametno.......

ma ok,daleko od toga da odbijam trudnice kad pitaju da prodju ispred
samo kazem,nije mi to toliko strasno da ne ide preko reda
kao sto smo vec pricali nekad davno:mozdanjoj nista ne fali a u redu stoje vec mama hendikepiranog deteta kojeg je ostavila samo na 5 min,bolesnik od visokog krvnog pritiska,radnik koji je nasao jedva malo vremena da uplati struju na pauzi za rucak(i kojeg ce sef da dribla ako zakasni i 1 min)...

Back