Trudnicu sa detetom u narucju...

Secam se jednom u autobusu kad je neki deda trazio od trudnice u poodmakloj trudnoci da USTANE :shock: da bi on seo. Jer boze moj on je invalid , iako hoda na dve noge :-| ... pa se josh izdrao na zenu ''Sta mene briga sto si ti trudna , ko ti je kriv sto si trudna , ja sam invalid kako te nije sramota , vamo tamo'' Ko da nije mogao da pita ostale ljude da mu ustanu...:roll:

Uglavnom zena je ustala , i dala mu da sedne. I bila potresena , i odmah joj je jedan drugi cove ustupio mesto.Uz komentar ''Pusti budalu,vdish da nije sav svoj.'' Dok je budala i dalje gundjala ''trudna , nja...pa sta...moz misliti...''

Idiotizam.

Secam se jednom u autobusu kad je neki deda trazio od trudnice u poodmakloj trudnoci da USTANE :shock: da bi on seo. Jer boze moj on je invalid , iako hoda na dve noge :-| ... pa se josh izdrao na zenu ''Sta mene briga sto si ti trudna , ko ti je kriv sto si trudna , ja sam invalid kako te nije sramota , vamo tamo'' Ko da nije mogao da pita ostale ljude da mu ustanu...:roll:

Uglavnom zena je ustala , i dala mu da sedne. I bila potresena , i odmah joj je jedan drugi cove ustupio mesto.Uz komentar ''Pusti budalu,vdish da nije sav svoj.'' Dok je budala i dalje gundjala ''trudna , nja...pa sta...moz misliti...''

Idiotizam.

slicno se desilo meni sa jednom babom, ali vec sam napisala jednom taj dogadjaj

Ok necu sad da kazem da je to bio slucaj i u posti, i ne slazem se nimalo sa reakcijom sluzbenika i ostalih ljudi.

Samo da napishem nesto sto sam videla.... da sam ispred zgrade gledala kako romkinja stavlja jastuke u stomak , i uzima jadno dete u ruke i ide da prosi za koji dinar na raskrsnici medju automobilima.To je kriminal. Maltretira bebu i josh laze da je u poodmakloj trudnoci.

Ma, da, nisu ni oni baš operisani od nepoštenja! Logično je očekivati da se više služe prevarama zbog lošijeg stanja (da kažem: gladi), ali nema tog naroda ni klase ni rase, u kojoj su sve same poštenjačine. Mi, kao pojedinci, malo šta tu možemo da učinimo, osim da, prema mogućnostima i prilikama, glasamo, zahtevamo ili podržavamo razne zakone ili akcije i sl. kada se pojave. Ja sam videla jednog malog kako prosi između automobila na raskrsnici, kada mu je prišao jedan odrastao Rom, i ošamario ga i poslao kući - taj nije bio odrpan. Verovatno i onima među njima koji svim silama pokušavaju da se izvuku iz tog , na žalost vekovnog blata, smeta ponašanje ovih drugih, koji šalju decu da prose i tuku ih kada ne donesu novaca kući- puzdano znam da ima i toga. I šta da im radi socijalni radnik kada dospeju kod njega? Ne može da im materijalno pomogne malo zato što su neškolovani, malo zato što i onako ima previše nezaposlenih, a i za neku socijalnu pomoć država nema baš nešto novaca kolike su potrebe. Sve je to dugotrajan proces, koji u poslednjih 60 godina nije napredovao kako je proklamovano, u vrema krize nikako, a pre toga svega, nije ni postojao neki program ili zakon u vezi takvih slučajeva.

Evo mog odgovora.Apsolutno si u pravu za ljubaznost.Polazim od sopstvenog primera, u svojoj sredini sam po tome zaista prepoznatljiva - volim sve na fin nacin da resim - i da trazim uz MOLIM VAS, i da pruzim uz IZVOLITE, uvek , ali uvek kazem HVALA.I zaista se trudim da komuniciram na jedan normalan nacin sa SVIMA.I to je moj nacin ophodjenja sa svim socijalnim , nacionalnim i ostalim strukturama. Ali nismo svi takvi.I ne mogu da zamerim onome ko nije takav.Trudnicama pre svega.Trudnoca, kazes, nije bolest.Nije, ali skoro svaka druga zena danas ima problematicnu trudnocu, pa je cesto tretirana kao pacijent i pod medikamentima je.Da ne pricam sta sve jednoj trudnici prolazi kroz glavu dok se beba ne rodi.I to je sasvim prirodno i ljudski.Nije trudnoca samo radost zbog bebe koja stize, vec i briga oko svega sto prati tudnocu,porodjaj i dolazak bebe na svet.Kazes treba reci ljudima da se osecas lose - evo opet ruznog primera i to iz iste Poste - zena je prisla i rekla koju bolest ima salterskoj sluzbenici.Ova se pri tom razdrala na sav glas da svi cujemo, da ona s tim nema nista i ne moze da joj pomogne i da je to njen problem.Kad se toga setim jezim se od glave do pete .Zena je pognute glave izasla iz Poste.Nikad ne znamo na kakvu cemo reakciju naici kod onog drugog, narocito u nasoj sredini gde su ljudi u velikom problemu.

za ovo bi trebalo prijaviti tu sluzbenicu. ako nista, nije morala da se dere. ali mi nemamo taj obicaj. a mozda i ne treba, ne znam. a primetan je mrtav red koji gleda. a mozda je sve tako ok :I

Meni je samo muka od toga se ovde polemise o Romima.Imam osecaj da je ova tema nekako postavljena sa predumisljajem ,hmmmm.Sta ga znam.Hocu da kazem da je svet prepun debila i budala i da to sto je neko Rom nije uvek tema za ovakvu raspravu i da se previse dramatizuje situacija.Licno nemam nista protiv /vec sam o tome govorila/ samo necu ni da dozvolim da se pljuje po MOM narodu jer odlicno znamo da ima kukolja u svakom zitu!Nego....muka mi je i od toga sto se kote ko bubasvabe bez ikakvog plana i programa.Pljavi su,neobrazovani,neobuzdani,primitivni/CAST IZUZETCIMA/ i traze svoja prava koja im nikada niko nije zabranio.Zasto nece da idu u skole?Ko im brani da se obrazuju?Ko ih tera da se radjaju u nenormalnim kolicinama kad nemaju leba da jedu?Nek se ogranice na jedno ili dvoje dece,obrazuju se i svojom pojavom doprinesu nesto ovom NASEM drustvu.Muka mi je vise da slusam o NJIHOVIM pravima.Aman ljudi!Dosta mi je da nas svako predstavlja u svetu i zove se SRBINOM!Nismo mi bas takvi skotovi koliko god da smo gadni i prgavi!

definishi Srbina. shta je po tebi Srbin? odnosno ko

Ma ima stoke svuda , englezi su 100puta veca stoka od nas. Samo njima autobusi idu redovnije i imaju i metro pa se to manje OSETI...:lol:
Svuda ima stoke , samo su na zapadu sveli interakcije sa nepoznatim ljudima na minimum , a mi ovde moramo da trpimo...

''bili smo vreli i znojavi , pripijeni telima jedno uz drugo...a onda je naishla kontrola'' :mrgreen:

Ok necu sad da kazem da je to bio slucaj i u posti, i ne slazem se nimalo sa reakcijom sluzbenika i ostalih ljudi.

Samo da napishem nesto sto sam videla.... da sam ispred zgrade gledala kako romkinja stavlja jastuke u stomak , i uzima jadno dete u ruke i ide da prosi za koji dinar na raskrsnici medju automobilima.To je kriminal. Maltretira bebu i josh laze da je u poodmakloj trudnoci.

:), za bebu se slazem, nije joj mesto na raskrsnici, u izduvnim glasovima...
Ali jastuk je potuno opravdano sredstvo . Na stranu sto je bolje staviti jastuk nego da se trudna muva po ulici (kao, postenije je ? :) ), "trudnoca" je dobar marketinski potez.
Normalnom coveku moze da smeta sto se trudnice bave prosjacenjem (sto nemamo dovoljno sredstava za socijalna davanja, i sto, ali samo tada, prosenje nije zabranjeno) ali ako smo vec tako ubedaceni, svakako je ok sto je neko dovoljno inteligentan da pronadje prihvatljiva sredstva da ostvari neki prihod.

Pa naravno.. Napad je najbolja odbrana. Nije pitanje što oni neće da se pomere i ne daj Bože ustanu, već gde je trudnica krenula. Šta ima da traži bilo gde van kuće? A one, umesto da sede kući, uživaju mlateći se po prepunom javnom prevozu...

Doduše, mene čude penzioneri. U vreme kada se ide na posao autobusi su u Beogradu prepuni. Sat vremena kasnije (oko 8:30) gužva splasne, a u 9:00 već je uopšte nema. Pa sada, penzionerima koji imaju sve vreme ovoga sveta na raspolaganju je baš zapelo da se gužvaju po prevozu umesto da spavaju još sat vremena, pa natenane krenu tamo gde žele da stignu.

Kad se setim oliko puta su mi "vredne" penzionerke pocepale hulahopke u javnom prevozu raznim "cegerima"! Pa stignem na posao i prvo idem u toalet da menjam čarape. Neće da menjaju navike ni radi sebe! I njima bi bilo lakše kada bi išle na pijacu pola sata kasnije, imale bi mesta i da sede, ali, ne! One su tako navikle i gotovo! Osim gluposti, tu ima i egoizma, a o slaboj organizaciji dana da i ne govorim. Koncentrovana glupost. Kažu da ljudi u starosti nisu drugačiji nego u mladosti, samo im se bolje vidi, jer manje mare za okolinu, i manje se kontrolišu. Ko je bio gad u mladosti, ne može postati "dobri dekica/bakica" u starosti, nego samo još veći gad.

Ko je bio gad u mladosti, ne može postati "dobri dekica/bakica" u starosti, nego samo još veći gad.

Срећа, те кад ми дођемо у године да будемо пензоси неће више бити таквих ''гадова'' јер су у нашој генерацији сви фини и културни по аутобусима и не носе цегере.;)
Само још да одумре садашња генерација пензоса и онда ћемо лепо живети...:mrgreen:

Ovo je sada zalaženje u neku drugu, poprilično kompleksnu temu. Čini mi se da smo već o delu toga raspravljali ovde na forumu.

Samo da napomenem da bi bilo porilično interesantno identifikovati ljude koji riju po kontejnerima i prose, pa utvrditi zašto to zaista rade.

Pa ne rade to samo Romi! U našem komšiluku viđaju jednu mladu devojku kako rije po kontejnerima, (nije Romkinja, šta je ne zna se), pa su joj predložili da čisti ulaze u okolnim zgradama, dobro bi joj platili, nije htela. Romi bar ne znaju ni da imaju neka prava, a ovi drugi.. kako koji. Da pustimo sad malo Rome, koga interesuje, neka otvori novu temu, pa onda.. Ova tema se odnosi na nedostatak saosećajnosti i osnovne pristojnosti kod ljudi .

Срећа, те кад ми дођемо у године да будемо пензоси неће више бити таквих ''гадова'' јер су у нашој генерацији сви фини и културни по аутобусима и не носе цегере.;)
Само још да одумре садашња генерација пензоса и онда ћемо лепо живети...:mrgreen:

e, uze mi rec iz usta :)!
Dakle, da sacekamo da poumire genaracija nasih nevaspitanih roditelja, sve ce biti super. Predlozila bih da ukoliko se desi u autobusu neki omladinac koji ne ustupa mesto trudnicama ( napadnim i nasrtljivim starijima naravno da ne treba!) da mu odmah urucimo tom nekog Gradjanskog vaspitanja... Mislim, to je prirucnik koji je svako iz nase generacije proucio i usvojio znanje ...

nisu danas pustili preko reda, u posti na Dusanovcu!!! U poodmakloj trudnoci nisu joj dopustili da preko reda uplati racun.Moja majka mi je sad sve to ispricala, molila je zene ispred nje da je puste, niko nije hteo.Sluzbenici takodje nisu hteli da je pozovu, da ne ceka.I to valjda zato sto nema istu boju koze kao mi i sto je romkinja! Toliko sam se iznervirala da ne mogu da vam opisem! Kaze mi mama da je rekla i sluzbenici, a ova je samo sagla glavu i cutala.Pa najgori smo na svetu, heeeej! Dno!

Pa onda bi oni stalno trebali preko reda, ako uzmemo u obzir da su trudne bar jedno 14 puta u zivotu :)

Pa onda bi oni stalno trebali preko reda, ako uzmemo u obzir da su trudne bar jedno 14 puta u zivotu :)

Vidis, reagujem na ovaj post jer mi se cini tipicnim za one koji smatraju sebe normalnim gradjanima ove zelje, sa nekim obrazovanjem, savremenim i sa (izvesnom) otvorenoscu na svet... a koji i ne uvidjajuju, ili im to nije znacajno (:() da su njihovi omalovazavajuci, cak i uvredljivi stavovi nista drugo do puki odraz stereotipa. A neki angazman sopstvene pameti u donosenju sudova - npr podela ljudi na "oni" i "mi, "podatak" o BAR 14 trudnoca... - ocigledno je nepotreban. Licno, uzasavam se takvih ljudi.
Lakse mi je sa primitivcima koje covek otpise kao robu sa greskom, i ne stupa u konverzaciju sa njima, bar ne ozbiljniju.
Mislim da je Helen opisala situaciju kada nije reagovala na prljavu osobu (Romkinju) u bolnici, da ne uvredi coveka- Roma. Kasnije je razumela da je trebalo reagovati na prljavstinu. U tome je sustina.
Ukoliko je Romkinja trudna (bar 14 puta u zivotu) svakako da bi trebalo da kao TRUDNICA stalno ide preko reda. Eto, otprilike, tako bih ocekivala od normalnog gradjanina ove zemlje, da ne kazem od kulturnog coveka...

e, uze mi rec iz usta :)!
Dakle, da sacekamo da poumire genaracija nasih nevaspitanih roditelja, sve ce biti super. Predlozila bih da ukoliko se desi u autobusu neki omladinac koji ne ustupa mesto trudnicama ( napadnim i nasrtljivim starijima naravno da ne treba!) da mu odmah urucimo tom nekog Gradjanskog vaspitanja... Mislim, to je prirucnik koji je svako iz nase generacije proucio i usvojio znanje ...

Ovi "sa cegerima" su iz generacije koja je još i kod kuće i u školi vaspitavana (koliko uspešno?) da poštuje starije pa su ispali ovakvi, kasnije generacije su sve manje vaspitavane u tom smislu, a ove najnovije, kojima mama ustupa mesto (on ima oko 12 god., "mogao bi volu rep iščupati", ona nosi 2-3 kese i njegovu torbu - videla svojim očima, više puta, razne), vaspitavaju da preziru stare ljude i ne obrativši pažnju na to da li su primitivni ili kulturni, već onako, paušalno. Šta će tek oni da rade kad ostare? Ako ostare.

Ja sam pre nekoliko dana bila u tramvaju br.7,nosila dechija kolica na sklapanje(ona kao kishobran),koja su relativno teshka i glomazna,i uspela nekako da nadjem mesto da sednem...
Na 2,3 stanice pre moje,ulazi chovek sa klincem od 7,8,godina,ispred i iza mene mladih ljudi koje apsolutno nije interesovalo da mu ustupe mesto,te sam se ja sa sve kolicima digla i ustupila im mesto....toliko o tome...

Ja sam pre nekoliko dana bila u tramvaju br.7,nosila dechija kolica na sklapanje(ona kao kishobran),koja su relativno teshka i glomazna,i uspela nekako da nadjem mesto da sednem...
Na 2,3 stanice pre moje,ulazi chovek sa klincem od 7,8,godina,ispred i iza mene mladih ljudi koje apsolutno nije interesovalo da mu ustupe mesto,te sam se ja sa sve kolicima digla i ustupila im mesto....toliko o tome...

To si sad uradila, i nikad više! Treba ustupati mesto onima koji su u nepovoljnijem položaju od nas. (osim ako su kolica bila prazna, onda još i može). Žalimo se na neustupanje mesta trudnicama i uopšte onima kojima je to potrebno, ali često viđam da neko ponudi nekom mesto, a ovaj se nađe "pametan" pa odbije! I time, naravno, jako podsticajno deluje na onog što mu je ponudio mesto, a i na ostale, koji onda imaju baš zgodan izgovor da i ne pokušavaju.

Dete staro 7,8 godina bi već trebalo da počne da uči da ustupa mesto starijima, a ne da njemu ustupaju mesto.

Тачно. Ја сам са 7 година уступала место старијима...

А сада устајем деци од 10...:roll:

Наша генерација је рођена да стоји... мирно...:mrgreen:
a šta znam kojice.. nekako mi to stvar procene.
nekako imaš onu stamenu decu za koju vidiš da mogu da stoje i onu.. lelujavu.
isto tako i dede.

mala anegdota, nema neke veze sa temom, al ima sa busom:
neki dan tek što se oslobodilo mesto pored vrata i ja se zadovoljno zaletim sednem.
kad uđe deda. i ja opsujem u sebi i ustanem.
a deda će ""sedi!" onako zapovednički i ja se zbunim i sednem.
i posle me od enčega bilo sramota dok nisam izašla

a šta znam kojice.. nekako mi to stvar procene.
nekako imaš onu stamenu decu za koju vidiš da mogu da stoje i onu.. lelujavu.
isto tako i dede.

mala anegdota, nema neke veze sa temom, al ima sa busom:
neki dan tek što se oslobodilo mesto pored vrata i ja se zadovoljno zaletim sednem.
kad uđe deda. i ja opsujem u sebi i ustanem.
a deda će ""sedi!" onako zapovednički i ja se zbunim i sednem.
i posle me od enčega bilo sramota dok nisam izašla
Meni se desilo da je jedna mnogo stara žena (koja je uzgred jedva stajala) prosto osula paljbu po meni kada sam pokušao da joj ustupim mesto. Naljutila se zar ja mislim da je ona matora...

Meni se desilo da je jedna mnogo stara žena (koja je uzgred jedva stajala) prosto osula paljbu po meni kada sam pokušao da joj ustupim mesto. Naljutila se zar ja mislim da je ona matora...
Da, da, ustupanje mesta starijima može da bude baš rizično. Meni se nikad nije desilo, ali sam prisustvovala sceni kad je jedna starija žena žestoko popljuvala devojku koja joj je, sve uz osmeh, ponudila da sedne.

Back