Tribali

Ovo je u redu, ali ne treba da se odričemo kulturnog nasleđa, koje je možda i najbogatije u svetu. Naprotiv mislim da nas ono jedino može spasiti od daljih sukoba
Vjeruj mi, ja sam svjestan da imaju drzavni i para drzavni planovi i akcije van srpskinh zemalja da se svi Srbi potuku i nestanu i da im se trag satre a istorija pregrise. To bi trebalo svima biti jasno. I ovaj nacionalni plan o kojem Dodik govori je dio reakcije na tu stvarnost. kako spasiti glavu je dio neke druge price.

Pokušaj stvaranja veštačke istorije se pokazao pogubnim. Kao i neiskrena priča i bratsvu i jedinstvu.
Nema nista vjestacko u istini da smo u biti svi isti slaveni. A ja sam rekao gore da se bijemo od kada samo stigli na Balkan. Tako da ja nemam pretenzija da se volimo. Cak sta vise.

Težnja da se centralno područje, a to je področje, južne panonije i severnog balkana, uništi kako u materijalnom, tako i duhovnom smislu može imati katrastofalne posledice kako po region, tako i po celu Evropu. Region može imati kakvu takvu perspektivu samo ako Srbija uspe da mu se nametne kao lider.

Ne znam za 1) katastrofalne posljedice i 2) za citavu Evropu, a bogami ni 3) Region. Katastrofalne za svetosavce zasigurno.

Nema nista vjestacko u istini da smo u biti svi isti slaveni. A ja sam rekao gore da se bijemo od kada samo stigli na Balkan. Tako da ja nemam pretenzija da se volimo. Cak sta vise.
Ne znam za 1) katastrofalne posljedice i 2) za citavu Evropu, a bogami ni 3) Region. Katastrofalne za svetosavce zasigurno.

Ovde se nismo dobro razumeli. Kada govorim o vestačkoj istoriji govorim o onoj koja se nameće iz raznih svetskih centara moći počev od Batovog ustanka i Rima, preko Vatikana, Beča, Konstainopolja, odnosno Instabula, Moskve, Vašingtona... Zarad tuđih interesa mnogo je krvi proliveno na ovom prostoru.
Kada govorimo o posledicama i stanju u regionu počeću od Rumunije čija je populacija za 10 godina opala za 2,5 miliona ljudi.

Pogledajte prilog 250051
Obratite pažnju na pismeno pod brojem 15

Moram da priznam da sam bio prihvatio da je teza da je Tribal i Srbal isto, prviše nategnuta, ali je sve više elemenata koji idu u prilog da je u to dervno vreme postojao glas koji je izmedju t i s, tako da više nisam siguran.

Znači teza bi bila da su #ibali (sa # sa obeležio prozorče, kom odgovara latinsko ts),Srbi, pri čemu bi # kod Srba, vremenom (govorimo o milenijumima) prešlo u čisto S a, kod kod Grka, i to najviše kod Atinjanja,bi prešla u t.

Da ne bude nesporazuma ovo je teza za koju nisam siguran da li je održiva, ali smatram da je vredna razmatranja, kao i da je forum zgodno mesto gde se mogu ukrstiti razna mišljenja.

Nemoj ovo da postavljaš kao dokaz iz dva razloga:
1 ovo je predgrčko pismo i samim tim ima malo veze sa Grcima o čijem se izgovoru radi. Činjenica je da Grci oduvek pa i danas izgovarajuT preko jezika i zuba i da ima fonetsku vrednost S.
2. Ovo pismo nije dobro protumačeno jer bi se u suprotnom čitali i bez problema razumeli predgrčki spomenici.

Poslednja izmena:
Ово ти није тачно, ако их ми нисмо звали то не значи да их нико није звао Према ономе шта сам ја поставио из кронологије средњег века види се јасно да су српску краљевину звали Рашка по истоименом граду а не по становницима, према томе да су се становници звали Рашани по краљевини а не по народности. Није исто кад на истом месту пише Краљевина Рашка и краљевина Трибала , а не Трибалије.или Трибалија. Е сад ко су Трибали? Да ли је то једно српско племе или више разних племена или триба то се може дискутовати и нагађати, а имена српских краљевина су јасно одређена.

Vujadina, a šta mi to navodno nije tačno?

Pa rekoh ovde govorimo o milenijumima i izgovor se menja.
Kako shvatam tabelu # se izgovara kao nešto između T i S.
Imamo, u kasnijoj fazi dolazak semita (koji nisu indoevropljani) i mešanje sa grcima što im menja izgovor.
Kada sve uzmem u obzir čini mi se sasvim mogućim da su Tribali izvorno #ibali da vremenom kod Srba izgovor ide ka Srblji, a kog Grka ka Thribali odnosno Tribali, kako mi to ponovo prevodimo na Srpski.
Generalno glasovi T i S su bliski, a izgleda kog Grka još bliži, tako da mi uopšte nije neobično da je vremenom došlo da različitog izgovora izvorno iste reči.
Naravno ovo su sve špekulacije.
Zbog svega ovoga sam svojevremeno pstavio pitanje, kako to da nemamo nekih ozbiljnijih pleolingvističkih analiza na ovu temu (osim Šefarikove).

Imam fenomenalnu ideju. Sljedeci put kad ti 'naidje', dobro se nategni, zadrzi dah i probaj socno da prdnes. Tada ces uociti bliskost izmedju T i S.

Nemoj ovo da postavljaš kao dokaz iz dva razloga:
1 ovo je predgrčko pismo i samim tim ima malo veze sa Grcima o čijem se izgovoru radi. Činjenica je da Grci oduvek pa i danas izgovarajuT preko jezika i zuba i da ima fonetsku vrednost S.
2. Ovo pismo nije dobro protumačeno jer bi se u suprotnom čitali i bez problema razumeli predgrčki spomenici.

Kada sam pričao o Arijatima, pominjao sam sanskrit jer mi se čini izvesnim da je reč o indoevropskoj grupaciji (HG R1a).
Ali, ko su Tribli?
Da li su stari Vinčanci više Dinarci (HG I) ili Pelagzi (HG J). A Dardanci?
Najviše me zbunjuje HG E, i njeno nesrazmerno prisustvo (nesrazmerno mnogo HG E u odnosu na prisustvo semitskog antropološkog tipa, kod nas)? Izgleda da su nosioci HG E agresivniji u odnosu na HG J sa kojom su se umešali (karakteriše ih izražena funkcija polnih hormona sa izraženom aktivnošću koja se aktivira u pubertetu - tako kažu naučnici).
Verovatno u trouglu indoevropljani - staroevropljani - semiti (u ovom slučaju Grci) treba tražiti odgovor na pitanje da li je Tribal = Srbin.

Poslednja izmena:
"Što se tiče istoričara koji znaju starogrčki, imamo oko 7- 8 vizantologa, pored i Kalićke i Sime Ćirkovića (s tim što Kalićka zna bolje) od stare garde."

Što mi odmah ne kažete šta je problem, nego ovde bez veze smaramo temu. pa mi praktično i nemamo nekoga ko bi dao kompetentan odgovor na moja pitanja.

Осим можда Драгољуба П. Антића, он јесте физичар додуше, али му је логика о кретању народа јача страна и он када рекне да никаквих сеоба није ни могло бити у 7. веку онда је то свакако тако!

Па рекао сам ово ти није тачно, значи све шта си написао у оном посту, а навео сам и зашто.

Ja sam tvrdio da Srbi sami za sebe ne upotrebljavaju termin Rašani sve do modernoga vremena. Osvrnuo sam se i na spomene Raške u domaćem jeziku. No, ti koliko vidim govoriš pak o stranima?

Осим можда Драгољуба П. Антића, он јесте физичар додуше, али му је логика о кретању народа јача страна и он када рекне да никаквих сеоба није ни могло бити у 7. веку онда је то свакако тако!
Dobro si primetio, fizičarima je logika jača strana nego bubalicama.

Kada sam pričao o Arijatima, pominjao sam sanskrit jer mi se čini izvesnim da je reč o indoevropskoj grupaciji (HG R1a).
Ali, ko su Tribli?
Da li su stari Vinčanci više Dinarci (HG I) ili Pelagzi (HG J). A Dardanci?
Najviše me zbunjuje HG E, i njeno nesrazmerno prisustvo (nesrazmerno mnogo HG E u odnosu na prisustvo semitskog antropološkog tipa, kod nas)? Izgleda da su nosioci HG E agresivniji u odnosu na HG J sa kojom su se umešali (karakteriše ih izražena funkcija polnih hormona sa izraženom aktivnošću koja se aktivira u pubertetu - tako kažu naučnici).
Verovatno u trouglu indoevropljani - staroevropljani - semiti (u ovom slučaju Grci) treba tražiti odgovor na pitanje da li je Tribal = Srbin.

Nema sumnje da je E1b došao sa juga Balkana, ove današnje tabele su preterane zato što sadrže i enormnu ekspanziju na Kosovu u 20. veku koja se beleži automatski generisanim izohipsama zbog učestalosti na Kosovu. Zanemarivši Kosovo koje ima ekspanziju kakvu ima, ostali E1b je raspoređen duž morske obale i na neplodnim područjima tako da je apsurdno, a mnogi naučnici su već odustali od toga da tvrde da je doneo poljoprivredu. I šta je doneo? Prazan stomak na štapu i uvek isto ponašanje kao i svugde gde se naselio. Postizavanje prirodnog priraštaja u uslovima besplatne hrane i agresivno preuzimanje teritorije a potom tavorenje i urušavanje i selidbu delova plemena na drugo mesto koje ima hranu. Isto tako nema sumnje da je pre nego što se pojavio E1b na Balkanu živeo I2a koji je delimično pobegao na sever i onda se vratio. Kad to kažem, postoje i dokazi jer I2a1b1 nije jedini I2a koji živi na Balkanu, postoje džepovi gde se stari I2a zadržao, a jedan od njih je Bosanska Krajina . To ne mogu da budu doseljeni Sloveni jer je starost ovog I2a veoma velika i nema ga nigde na drugim mestima.

I Lesandar ti je gore ukazao.

Kakve veze ima jedna tabela na kojoj se vide vinčanski simboli, etrursko pismo i latinica sa tvojom tvrdnjom da je u Grka postojala velika prelaznost između glasova s i t? :dontunderstand:

Pa pitanje je kos su Tribali, indoevropljani, dinarci ili mediteranci, HG I, R1a ili J. Kojim jezikom su govorili staroevropljani?
Isto pitnje se može postaviti za izvorne Srbe.

Semitizacija Grka (HG E) dolazi kasnije i definitivno donosi problem kod prevođenja etnonima i toponima.

Dobro si primetio, fizičarima je logika jača strana nego bubalicama.

Физичарима свакако логика најбоље ради када се баве физиком или неком сродном науком. Када покушавају своју логику да примене на друштвене науке долази до врло врло занимљивих резултата.

Када покушавају своју логику да примене на друштвене науке долази до врло врло занимљивих резултата.
Apsolutno, naročito po pitanju evaporiranih naroda kojima nema ni kostiju. Čista fizika. Dok su tu istoričari mnogo uskraćeniji, ako Grk nekog nazove drugačije to mu odmah dođe novi narod a onaj stari je netragom nestao.

Apsolutno, naročito po pitanju evaporiranih naroda kojima nema ni kostiju. Čista fizika. Dok su tu istoričari mnogo uskraćeniji, ako Grk nekog nazove drugačije to mu odmah dođe novi narod a onaj stari je netragom nestao.

U teoriji upravljanja analognim sistemima definišemo analogne sisteme kao sisteme koji se mogu modelovati parcijalnim diferencijalnm jednačinama istog reda. Tako iste zakone i iste jednačine možemo koristiti u mehanici, hidraulici i elektrotehnici.
Postoje ideje da se isti princip primeni kod društvenih nauka, ako se sistem pravilno modeluje

Back