Ne pominje se pre 5.veka pne, ali postoje arheolohki nalazi.
Ne postoje arheološki nalazi koji bi potvrdili
višemilenijumsko prisustvo Tribala na Balkanu, nisu se njihovi preci toliko rano doselili na ove prostore.
Zapravo, arheologija je rasvijetlila da se proces
indoevropeizacije ovog regiona odvio pri početku bronzanoga doba. U okviru same nove kulture na području Balkana odvijali su se raznorazni procesi etnogeneze (cijela povijest nama nepoznata), tako da mislim da bi bilo neopravdano smještati početak istorije Tribala na Balkanu čak i u II milenijum prije nove ere.
Poenta je u korenu reči, potpuno je irelevantno šta je u nastavku.
I zašto bi svi morali da dodju, i odakle bi Tribali došli?
Kako zašto? Pa jednostavno zato što smo
svi mi potomci doseljenika.
Odgovor ti je i u samom pitanju. Svi smo mi odnekud došli.
Tribali su bili po svemu sudeći jedan
indoevropski narod, Seobe Indoevropljana na Balkansko poluostrvo su stvar velikog sporenja - neki prve Indoevropljane u ovim krajevima smještaju čak u V mil. stare ere, a druga krajnost jeste prva polovina III milenijuma prije nove ere. Ja obično uzmem IV milenijum kao neku sredinu, baš zbog toga. No, tvrdit da su Tribali kao već formirani narod doselili se još u prvim talasina Indoevropljana je zaista nemoguće, zbog toga mislim da se jednostavno, objektivno, i ne može govoriti o Tribalima
prije I milenijuma stare ere.
Imam osjećaj da si ti bio mislio da su Indoevropljani
od prije prisutni na ovim prostorima, te čak da je Vinčanska kultura bila - indoevropska?
A da nisu možda Indoevropljani
zbrisali vinčansku kulturu?