Tribali

Ali...Vizantija je dopirala do Kavkaza...

Zato kazem dalje od, i blize. Je ne zelim da precizujem, jer i najobrazovniji pokusaj je spekulacija kada govorimo o plemenima prije nove ere.

Ali da se vratimo na poentu. Hipoteza o kojoj ti ne zlis da cujes je, tribali su srbi, a srbi su slaveni. Ta hipoteza vodi ka: svi slaveni su srbi. Ta hipoteza naravno nema veze sa koncenzusom, i iz dobrog razloga. I koncenzus je spekulacija.

Zato kazem dalje od, i blize. Je ne zelim da precizujem, jer i najobrazovniji pokusaj je spekulacija kada govorimo o plemenima prije nove ere.

Ali da se vratimo na poentu. Hipoteza o kojoj ti ne zlis da cujes je, tribali su srbi, a srbi su slaveni. Ta hipoteza vodi ka: svi slaveni su srbi. Ta hipoteza naravno nema veze sa koncenzusom, i iz dobrog razloga. I koncenzus je spekulacija.

Nije tačno da ne želim da čujem, evo ponavlja se na temi od kada je otvorena. Raspravljalo se i na gomilu stranica na temi Bečko-berlinska vs srpska autohtonistička škola. Ono što ja želim da vidim jeste da se pruže nekakvi dokazi za takvu hipotezu.
Za sada jedinu stvar koju smo vidjeli jeste nekakvo etimološko povezivanje srbin-tribal, što nije apsolutno nikakav dovoljni dokaz sam po sebi. Ahil konstantno kaže, da bi trebalo dalje istraživati ovo - ali šta ako nema šta da se istražuje?

Zamisli ako ja sada napišem da je DArdanci prvobitni oblik na osnovu koga su nastali Arbanci, tj. Albanci.

Tako često domaći autohtosti, kao recimo Luković-Pjanovićka, ističu kako oni samo otvaraju pitanja, ali se zato apsolutno niko nikada ne trudi i da odgovore pruži na ta pitanja...kako jednostavno ljudi ne shvate da je tako možda zato što odgovora i nema? :dontunderstand:

Kada sam pričao o Arijatima, pominjao sam sanskrit jer mi se čini izvesnim da je reč o indoevropskoj grupaciji (HG R1a).
Ali, ko su Tribli?
Da li su stari Vinčanci više Dinarci (HG I) ili Pelagzi (HG J). A Dardanci?
Najviše me zbunjuje HG E, i njeno nesrazmerno prisustvo (nesrazmerno mnogo HG E u odnosu na prisustvo semitskog antropološkog tipa, kod nas)? Izgleda da su nosioci HG E agresivniji u odnosu na HG J sa kojom su se umešali (karakteriše ih izražena funkcija polnih hormona sa izraženom aktivnošću koja se aktivira u pubertetu - tako kažu naučnici).
Verovatno u trouglu indoevropljani - staroevropljani - semiti (u ovom slučaju Grci) treba tražiti odgovor na pitanje da li je Tribal = Srbin.

Винчанци су више Ј2а, а Лепенци су И. Аријевци су били Р1а или и Ј2а . Рецимо кукасти крст је присутан у Винчи и Индији што повезује Винчу са Ј2а а можда и Р1а. Да ли постоји континуитет измећу Винче и Пелазга тешко је рећи. Собзиром да Ј2а углавном вуче семитски језик поставља се питање како је Грчки постао индоевропски.

Pa pitanje je kos su Tribali, indoevropljani, dinarci ili mediteranci, HG I, R1a ili J. Kojim jezikom su govorili staroevropljani?
Isto pitnje se može postaviti za izvorne Srbe.

Semitizacija Grka (HG E) dolazi kasnije i definitivno donosi problem kod prevođenja etnonima i toponima.

Трибали су Трачани, а Трачани су индоевропљани(Р1а ,Р1б) или Ј2а који је примио индоевропски језик.

Трибали су Трачани, а Трачани су индоевропљани(Р1а ,Р1б) или Ј2а који је примио индоевропски језик.
У кронологији пише да су Трибали НАРОДИ који су дошли из Тракије на западни Балкан. Значи да је неко погрешно протумачио термин трибали као име народа а не заједничко име за више племена или народа што би одговарало преводу са енглеског језика. А и за српског краља пише да је био краљ Трибала а не Трибалије. То би могло ићи у корист теорије да су Трибали Србали, а мени је логичније да су то били чисти Срби који су се доселили из Тракије и прикључили се Србима у Рашкој. Опет се то враћа у то да су српске земље биле држава српских племена или триби, како би казали Енглези.

Poslednja izmena:
HG I i J su bliske, rumunski hoposapiens od pre 40000 godina nije mogao biti HG I, jer se ona još nije bila izdvojila. Mžda IJ ili G.
Pre se Pelagzi J, a Semiti E.
Dokazano je da su Palestinci i Pelagzi imali zajedničkog pretka, i to može biti veza između protosinajskog i vinčanskog pisma.
E sada možete misliti šta hoćete, ali ću staviti jedan citat.
"Anđelija Stančić, Spajićeva u knjizi Najstariji jezik biblije pokreće niz pitanja za Sinajsku goru u kojoj se nalazi Mojsiseva gora, na kojoj je dobio božije zapovesti. Arapi je nazivaju Đerbel Serbal (Srpska gora) visoka je 8168 stopa, sa pet vrhova i planinom A-berim na brdu Nebo..."

Za sada jedinu stvar koju smo vidjeli jeste nekakvo etimološko povezivanje srbin-tribal, što nije apsolutno nikakav dovoljni dokaz sam po sebi. Ahil konstantno kaže, da bi trebalo dalje istraživati ovo - ali šta ako nema šta da se istražuje?
:

Šafarik objašnjava glasovnu promenu i navodi uporedne primere gde, takođe, dolazi do te glasovne promene. Šta je problem da se ovi primeri provere i eventualno potraže neki primeri gde je izvorno s iz drugih jezika prešlo u t.
Semiti imaju antropološku karakteristiku rizika od zaostajanja u razviju u pubertetskom dobu (svaka antropološka grupa ima svoje rizike). Posledica u govoru je da govore nemelodično, udarno, često mutiranim glasom pubertetlija. Sirčki na zoutnoć sam slušao grčki na youtube, glas t nisam čuo. Utisak mi je da im je s mekše, a da t dolazi na fonetsku vrednos našeg s, no ne isključujem mogućnost da nisam uspeo da sačuvam objektivnost.
Ja ne želim ni jedan odgovr više, ali mi je stalo do odgovora jer bi mi pomogli da razrešim bilemu da li su izvorni Srbi više indoevropskog ili staroevropskog porekla.

Dokazano je da su Palestinci i Pelagzi imali zajedničkog pretka, i to može biti veza između protosinajskog i vinčanskog pisma.

Za sada ipak nije nešto pouzdanije utvrđena veza Filistejaca sa Pelazgima. Što se tiče te hipotetičke veze, samo da navedem par ključkih problema koje isključuju protosinajsko pismo i vinčanicu.

1. Protosinajski alfabet je nastao u XIX ili XVIII st. stare ere

2. Narodi s mora nadolaze se u XII stoljeću, među njima mislim i na docnije Filistejce (Palestince)

3. Nema vinčanskog pisma u Pelazga, odnosno postoji višemilenijumski diskontinuitet koji bi mogao uspostaviti nekakvu vezu između vinčanske kulture (koja je cvjetala u VI i i V mil. prije nove ere) i pelazgijske civilizacije (što god zapravo ona bila)

Slažem se da postoje praznine, ali to, po meni normalno kada govorimo o tako dalekoj pršlosti i tako dalekoj prošlosti. Možemo se madati samo određenim fragmentima istine, a nerealna je rekonstrukcija celokupne istorije od pre 8 milenijuma.
Ono što je izvesno je da je IJ čovek , u vreme ledenog doba živeo na prostoru Balkan, Egejsko More, Mala Azija (tada jedinstveno kopno). Dakle J čovek je migrirao na jug (imamo dinarce i u starom Egiptu).
HG E je krenula u suprotnom smeru, iz Egipta, i to je narod sa mora.Semiti su, pre svega trgovci.
Ako je Vinčanska civilizacija ugašena na izvornom području, ne znači da njeni odjeci nisu preživeli na nekom perifernom području.

Postoji još jedna mogućnost.
Da su izvorni Trebali staroevropljani, koji su postepeno slavinizirani, i da su postupno, kroz slavenizaciju, kroz milenijume promenili naziv u Srblji (i Nordijski izgovor je više udaran, a manje melodičan u odnosu na mediteranski i dinarsk)i.
To objašnjava paralelnu egzistenciju oba naziva. Tamo gde ima više slovenskih elemenata zovu se srbima, a tamo gde ima više staroevropskih zadržava se naziv tribali.
Aristofan "bogovi Tribala vikali kao Iliri"
Din Kasije kaže da su u Meziji osim Meza žive i druga plemena, ai oni koji su se nekad zvali Tribali, kao i Dardanci koji žive u zemlji Tribala

Moguće da ova transformacija naziva počinje o kralja Sirma (forumaš Nauka je skrenuo pažnju da Grci B zamenjuju sa M), slovenskog vladara Tribalima, po nekima, osnivača Sirmijuma.

Poslednja izmena:
Moguće da ova transformacija naziva počinje o kralja Sirma (forumaš Nauka je skrenuo pažnju da Grci B zamenjuju sa M), slovenskog vladara Tribalima, po nekima, osnivača Sirmijuma.

Grci nemaju grafemu za glas B već ga pišu kao MP recimo Bejrut je MPeirut
beta je grafema za glas V

Najinteresantnija grafema u grčkom je LAMBDA za koju se zna da se nekad zvala LABDA

books

labda.jpg

White-Swan-animals-29861132-452-312.jpg

42px-Lambda_lc.svg.png

Poslednja izmena:
Slažem se da postoje praznine, ali to, po meni normalno kada govorimo o tako dalekoj pršlosti i tako dalekoj prošlosti. Možemo se madati samo određenim fragmentima istine, a nerealna je rekonstrukcija celokupne istorije od pre 8 milenijuma.
Ono što je izvesno je da je IJ čovek , u vreme ledenog doba živeo na prostoru Balkan, Egejsko More, Mala Azija (tada jedinstveno kopno). Dakle J čovek je migrirao na jug (imamo dinarce i u starom Egiptu).
HG E je krenula u suprotnom smeru, iz Egipta, i to je narod sa mora.Semiti su, pre svega trgovci.
Ako je Vinčanska civilizacija ugašena na izvornom području, ne znači da njeni odjeci nisu preživeli na nekom perifernom području.

Zbog toga treba jasno radzvojici, recimo Filistejce, koji jasno ne pripadaju toj eri. Ne mozemo sada mijesati recimo Austrijance iz medjuratnog perioda (1918-1941) i Samov plemenski savez iz VII stoljeca.

Ako su praznine prevelike, onda se ne smije uzeti u razmatranje nedokazivo. Svakako da je mozda bilo odjeka vincanske kulture kako ti kazes, ali znaci li to da su njihovi simboli bili u upotrebi u Pelazga? Ne, svakako da ne znaci...zapravo ne moze se tako nesto ni pretpostaviti nikako.

Postoji još jedna mogućnost.
Da su izvorni Trebali staroevropljani, koji su postepeno slavinizirani, i da su postupno, kroz slavenizaciju, kroz milenijume promenili naziv u Srblji (i Nordijski izgovor je više udaran, a manje melodičan u odnosu na mediteranski i dinarsk)i.
To objašnjava paralelnu egzistenciju oba naziva. Tamo gde ima više slovenskih elemenata zovu se srbima, a tamo gde ima više staroevropskih zadržava se naziv tribali.
Aristofan "bogovi Tribala vikali kao Iliri"
Din Kasije kaže da su u Meziji osim Meza žive i druga plemena, ai oni koji su se nekad zvali Tribali, kao i Dardanci koji žive u zemlji Tribala

Na ovoj temi je već raspravljeno da vjerovatno nije praoblik srpskoga etnonima glasio Srbalj ili Srblji, već da je bio zapravo vrlo blizak ovome kako ih danas zovemo. Da citiram ono sto je krinka postavio na postu br. 239, od Momira Nikezića i Aleksandra Lome:

nikipraobliksrbalj2.jpg

lomasrblipraoblik.jpg

Imajući ovo na umu, te da je Šafarik (i njemu slični) najvjerovatnije stoga bio u krivu, etimološko povezivanje Srba i Tribala postaje još manje vjerovatno.

I samo još da naglasim - o Tribalima se ništa ne zna prije V stoljeća stare ere. Preci Tribala se vjerovatno nisu toliko davno doselili na Balkan da bismo mogli govoriti o višemilenijumskoj njihovoj istoriji - već zapravo samo o višestoljetnoj.

A da nije tribalski etnonim evoluirao u srpski, ukazatelj može biti recimo činjenica da isti starogrčki izvori koji bilježe Tribale, znaju i za Srbe, odnosno bilježe i srpski etnonim...

Ne pominje se pre 5.veka pne, ali postoje arheolohki nalazi.
Poenta je u korenu reči, potpuno je irelevantno šta je u nastavku.
I zašto bi svi morali da dodju, i odakle bi Tribali došli?

Poslednja izmena:
Ne pominje se pre 5.veka pne, ali postoje arheolohki nalazi.

Ne postoje arheološki nalazi koji bi potvrdili višemilenijumsko prisustvo Tribala na Balkanu, nisu se njihovi preci toliko rano doselili na ove prostore.
Zapravo, arheologija je rasvijetlila da se proces indoevropeizacije ovog regiona odvio pri početku bronzanoga doba. U okviru same nove kulture na području Balkana odvijali su se raznorazni procesi etnogeneze (cijela povijest nama nepoznata), tako da mislim da bi bilo neopravdano smještati početak istorije Tribala na Balkanu čak i u II milenijum prije nove ere.

Poenta je u korenu reči, potpuno je irelevantno šta je u nastavku.
I zašto bi svi morali da dodju, i odakle bi Tribali došli?

Kako zašto? Pa jednostavno zato što smo svi mi potomci doseljenika.
Odgovor ti je i u samom pitanju. Svi smo mi odnekud došli.

Tribali su bili po svemu sudeći jedan indoevropski narod, Seobe Indoevropljana na Balkansko poluostrvo su stvar velikog sporenja - neki prve Indoevropljane u ovim krajevima smještaju čak u V mil. stare ere, a druga krajnost jeste prva polovina III milenijuma prije nove ere. Ja obično uzmem IV milenijum kao neku sredinu, baš zbog toga. No, tvrdit da su Tribali kao već formirani narod doselili se još u prvim talasina Indoevropljana je zaista nemoguće, zbog toga mislim da se jednostavno, objektivno, i ne može govoriti o Tribalima prije I milenijuma stare ere.

Imam osjećaj da si ti bio mislio da su Indoevropljani od prije prisutni na ovim prostorima, te čak da je Vinčanska kultura bila - indoevropska?
A da nisu možda Indoevropljani zbrisali vinčansku kulturu?

Imam osjećaj da si ti bio mislio da su Indoevropljani od prije prisutni na ovim prostorima, te čak da je Vinčanska kultura bila - indoevropska?
A da nisu možda Indoevropljani zbrisali vinčansku kulturu?

Negde sam i napisao pretpostavku da su indoevropljani uništili Vinčansku kulturu.
Ali i da nisu ubili baš svakog staroevropljanina, niti uništili svaki trag ove kulture. Neki odjeci civilizacije Lepenskog Vira mogu se prepoznati i danas u Istočnoj Srbiji.
Srbi su spaljivali mrtv do 12 veka. Tribali su imali običaj oceubistva.

Poslednja izmena:
Brate pa po samoj cinjineci da su u evropi.

U Evropi je Homosapiens prisutan više od 40000 godina.
Civilizacije Lepeskog Vira, Starčeva i Vinče pripadaju precima ovog čoveka (HG IJ, G), antropološki tip Dinarac, verovatno i Mediteranci.
Indoevropljani su došli kasnije R1a, R1b, Pre svega Nordidi, verovatno i Alpidi.
Inače u Srbiji postoji veliki otpor da se vinčaska kultura proglasi staroevropskom, a vinčansko pismo staroevropskim.

Poslednja izmena:

Сматра се да ИЈ није живео на балкану већ у малој азији и да су после раздвајаа И кренули на блакан а Ј у Азију.

Back