Čudno mi je kako je J.Kalić stigla do ovog zaključka.
. Mihailo Dinić (naveden u fusnoti 66 J.Kalić), u pomenutom radu (iz fusnote 66) pominje Rašku i pre polovine 12.veka:
1."poznato kazivanje Porfirogenita da je
RASON na granici Srbije prema istoku."
2."da su Srbi kao odmetnici od Vizantije osvojili Ras 1130" ; "
" da je u vreme kada je Nemanja preuzeo vrhovnu vlast, vizantijska vojska pošla na Ras"; "u selu Pantino kod Zvečana stupila je na srpsko zemljište".
3. da je "raška episkopija nastala verovatno već krajem IX veka, a izričito se navodi u sastavu ohridske arhiepiskopije 1020.godine"
4."Kada je prvi put zapisano, na grčkom jeziku sredinom X stoleća, ono je u ženskom rodu
o Raso, ali kasnije nalazimo i oblik
Rason
5. "U
Gesta Hungaroroum notara kralja Bele III (172-1196) nalazimo najstariji pomen Raške kod ugarskih pisaca: terram Rasy subiugaverunt".
(sa str.38-41 knjige, poglavlje "O nazivima srednjevekovne srpske države",
Srpske zemlje u srednjem veku, priredio Sima Ćirković,Beograd, 1978)
Ako se sećaš stare teme o duplim toponima Raške, baš si ti postavio jedno poglavlje ove knjige, iz koga sam ja podvukla da je Manojlo Komnen u borbama protiv Srba, osvojio Ras 1149.g., na kraju prve polovine 12.veka
I na toj istoj temi, posle mnogo potrage, svedočanstvo Austrijanca da je, skoro do Berlinskog kongresa, jedan rumelijska reka i jedna rumelijska dolina nosila naziv o kome govorimo:
Tako smo na toj nedovršenoj temi, ako ništa drugo, potvrdili Dinićev komentar o Porfirogenitovoj lokaciji Rasona na str 38 op.cit ("Ne bi bilo isključeno da je Rasa po Porfirogenitu pripadala Bugarskoj" uz moju napomenu da je
ista ipak stvorena mnogo kasnije) i pozivanja u fusnotama br.16 i 17. na komentare drugih priznatih istoričara ( "Ima mišljenja da Rasa kod Porfirogenita ne označava grad, nego župu ili rečicu Rašku.Malo je verovatno da bi jedna tako mala rečica ili župa bila pomenuta kod Konstantina; upor. Il. Ruvarac,
Glas, 62,1901,1; K.Jireček,
Zbornik,I, 465 ; R.Novaković,
Zbornik radova Vizant.instituta, IX,1966,196-212).
Mislim da bi za objektivniji zaključak trebalo proveriti i spise A.Komnene, bar mi gugl izbacuje da ima pomena "Rascie", iako je J.Kalić u napomenama navela i njeno delo, kao i Skiličino i Porfirogenitovo, i to kao "analizirane".
Vidim takođe na netu da Tibor Živković pominje da su 1113.godine (opet u prvoj polovini 12 veka) "bili neredi u Raškoj i Duklji".
http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/0584-9888/2006/0584-98880643451Z.pdf