guest 135511
Buduća legenda
- Poruka
- 39.924
Па? Имаш у ту сврху пдф Политика, Авијација и војска и сличне.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Па? Имаш у ту сврху пдф Политика, Авијација и војска и сличне.
Pozdrav svima koji ucestvuju na temi.
"To"...transcendentno. ma sta takva nepojmljiva vrsta egzistencnije bila i znacila, jeste luka ka kojoj plovimo...neizbezno. a filozofija je tu da nas na to pripremi i da nam makar delimicno unapred ukloni veo Maje koji zaklanja nasu pravu sustinu. Dostojevski je svojim genijem nesto opisao. To kada citamo zvuci velicanstveno ali opet se mozemo pitati poput Sopenhauera. "Koje su to fatalnosti sa one strane svakog moguceg iskustva a koje su ucinile da se volja po sebi objektivise na ovakav jadan nacin, kao svet u kome vlada patnja i smrt ". Dakle ma sta to bilo, to je nasa najunutrasnjija sustina i sto pre skinemo veo Maje sa ociju i sjednimo se sa njom.. tim bolje. I da, mogu reci da sam nestrpiljiv i radoznao na neki nacin (ko nije) ali osecam da taj susret zahteva pripremu koja se sastoji u sticanju znanja a kroz koju mislim da su malo ljudi na ovom svetu prosli kako treba.
Jasno je da objektivacija intelekta ili "hteti saznati" tj, mozak ..sa svojom funkcijom ili formama opazanja, prostor i vreme ono sto nam zaklanja pogled od toga.
On tu funkciju vrsi dok smo zivi. U najdubljem snu mozak radi.... veze iluziju MAJE. Dok smo zivi taj "vez" ne mozemo ukloniti tako da pitanje sta je transcedentno ne mozemo dostici nikakvim meditacijama i slicno.. vec samo ovakvim perturbacijama funkcija intelekta, bar delimicno,sto se eto desavalo Dostojevskom...a pravi susret sa ultimativnom realnoscu izvan pojave ceka nas posle pristajanja u luku.
" Nećeš moći videti lica moga, jer ne može čovek mene videti i ostati živ""
Iz Bibilje.
Zanima me na osnovu cega je Sopenhauer zakljucio da se mi vracamo nasoj sustini?Nasem praizvoru?Kod stvari po sebi,kod intuicije trajanja,kod pseudopojma nista imamo direktan uvid,maglovite rese kako kazes ali kako sa sigurnoscu mozemo da znamo da se vracamo svetu stvari po sebi?
Kapiram da je to misticni koncept "stapanje sa Bramom" ali kod hriscana je drugaciji koncept.Tamo se neprekidno uzdizez ali nikad do kraja ne dostizes sopstvo.Pitam se mogu li se ta dva pomiriti ili nesto nama promice?Kada mi hriscanin kaze "cilj je uci u zajednicu sa Bogom" onda to normalno shvatam kao ovo sto i ti govoris stopiti se sa sustinom.Ali kada mi neko kaze da se neprekidno usavrsavas koliko god to meni bilo apstraktno shvatam da to nije dostizanje apsolutne istine.Ne trazim od tebe da analiziras hriscanstvo ali mozes li da mi kazes o cemu se tu radi?Kod mnogih misticara to postoji.Nadam se da si o tome razmisljao.Dali i to spada u ona pitanja koja nismo u stanju da odgovorimo?
Zanimljivo je zasto nam maja zaklanja pogled.Metafizicka volja hoce suprotnosti,kao da volja po sebi bezi od stanja nirvane mislim metaforicki gledano iz naseg ugla.
Sta se desava sa Apsolutnom ljubavlju u tom slucaju?Negde si napisao da je ona metafizicka i nema suprotnost u mrznji ako se dobro secam.Kada se dodje do stanja nirvane ona ukida sve suprotnosti,ima li ta metafizicka ljubav veze sa tim.Malo mi je to sve izmesano.Glavna nesaglasnost budista i hriscana.Dok je za budiste spasenje unistenje svih zelja za hriscane je spasenje forsiranje jedne strane dualizma(one andjeoske).Nirvana bi nas spasila muka al opet ne mogu da odbacim intuiciju da je ljubav nesto sto ne treba da se odbaci.
Palo mi jos nesto na pamet,ne bas filosofsko ali ima veze.Ne znam dali si nekad razmisljao dali maja moze da nam "stavi povez preko ociju" na potpuno drugaciji nacin.Hocu da kazem dali stanje posle smrti moze biti nesto sto nije ni korelacija subjekat-objekat ali nije jos uvek ni stvar po sebi.Naravno da to ne mozemo znati dali moze ili ne moze ali eto palo mi na pamet u tom slucaju bi i to trece svrstali u pojavu posto je i dalje iluzija.Priznaj da ti ovo nije palo na pamet.
Videćeš svoj dom, prisutne, svoje rođake, i leš, i pomislićeš, »Ja sam mrtav! Šta da radim?«, a, budući da će te tištati osećanje silovite tuge, misao će ti se javiti, »O, šta sve ne bih dao da posednem telo!« I, tako misleći, posvuda lutaćeš tragajući za telom.
Čak iako si mogao da uđeš u svoje mrtvo telo već devet puta zahvaljujući dugom vremenskom razdoblju tokom kojeg si boravio u Čonjid Bardou ono se već smrzlo, ako je zima, istrulilo je, ako je leto, ili su ga, pak, tvoji rođaci već spalili ili zakopali, ili su ga bacili u vodu, ili su ga izložili pticama i divljim zverima. Zbog toga što ne nalaziš ni jedno mesto kojem bi se priklonio, ti ćeš biti nezadovoljan i imaćeš osećaj kao da si stisnut u pukotinama i naborima između stenja i kamenja. Iskušavanje ovakve vrste jada odigrava se u Posrednom stanju kada tragaš za ponovnim rođenjem.
Videćeš svoj dom, prisutne, svoje rođake, i leš, i pomislićeš, »Ja sam mrtav! Šta da radim?«, a, budući da će te tištati osećanje silovite tuge, misao će ti se javiti, »O, šta sve ne bih dao da posednem telo!« I, tako misleći, posvuda lutaćeš tragajući za telom.
Čak iako si mogao da uđeš u svoje mrtvo telo već devet puta zahvaljujući dugom vremenskom razdoblju tokom kojeg si boravio u Čonjid Bardou ono se već smrzlo, ako je zima, istrulilo je, ako je leto, ili su ga, pak, tvoji rođaci već spalili ili zakopali, ili su ga bacili u vodu, ili su ga izložili pticama i divljim zverima. Zbog toga što ne nalaziš ni jedno mesto kojem bi se priklonio, ti ćeš biti nezadovoljan i imaćeš osećaj kao da si stisnut u pukotinama i naborima između stenja i kamenja. Iskušavanje ovakve vrste jada odigrava se u Posrednom stanju kada tragaš za ponovnim rođenjem.
Da ne ponavljam...(Ovaj citirani deo ima svoj nastavak, ovo je prva bardo ravan. Jadan onaj ko nije procitao tibetansku Knjigu mrtvih, moze se od ovog pasusa uplasiti ko dete od babaroge? Je l' to cilj, da se ljudi prestrave metafizickim i ustuknu sami od sebe?
„Ova iluzornost smrti dolazi iz identifikacije individue sa svojim temporalnim, tranzitornim oblikom, bilo fizičkim, emocionalnim, ili mentalnim, iz čega se javlja pogrešna zamisao da postoji lično, izdvojeno ego-stvo (stanje ega) nečije, i strah da će se ono izgubiti. Ako je, medutim, učenik naučio, kako ga Bardo Thodol usmerava, da sebe identifikuje sa Večnim, sa Dharmom, sa Neprolaznim svetlom Budastva iznutra, tada strah od smrti iščezava, kao oblak pred izlazećim suncem. Tada on zna da, bilo šta video, čuo, ili osetio, u času napuštanja ovog života, sve je samo odbljesak njegovog sopstvenog svesnog i podsvesnog mentalnog sadržaja; i ni jedna umom stvorena iluzija ne može tad imati moć nad njim, ako on zna njeno poreklo i može je prepoznati. Iluzorne Bardo vizije razlikuju se u skladu sa religioznim ili kulturnim tradicijama u kojima je percipijent odrastao, ali je njihova podložna moć ista kod svih Ijudskih bića.”
Da l sam gušta ili jaza-ne vidim se na tvom ramenu...Mejbinek mi neko skloni ovog guštera s levog ramena!
i jazavca sa desnog..
Која душа? Ти си само насумични конгломерат твојих меморија и аудио визуелних сензација, ТИ не постојиш .
Знаш колико ја клошара знам којима је врхунац интелигенције играње речима, пермутовање слова и конвертовање ј у и? Веј ту мач.
Dakle pitanje teme jeste da li ikada razmisljate o transcendentnom.... o luci ka kojoj plovi nas brod zivota.
Mi smo mornari u brodu i plovimo prema luci... smrti.... a ona je nista drugo do transcendentno (izvan mogucnosti poimanja)
Da li je Dostojevski u pravu kada kaze da bi menjao ceo zivot za jedan trenutak TOGA ma sta to bilo?
I mozda je bauk smrti koga se toliko plasimo samo bauk neznanja, a da je Sokratova mirnoca pred istom zapravo radost koja prerasta u blazenstvo koje se ne moze ni naslutiti na ovom svetu ....toliko blazenstvo, da ceo zivot za koga se grcevito drzimo, ne vredi jednog njegovog trenutka ?