TORTE: recepti, saveti, ideje...

Blago tebi, posto sam vidjela da kod mene to ne ide bas tako lako (a nije da nisam pokusala da ga uposlim) kupila sam onda onaj plavi Wiltonov kalup i nema vise kuglicanja rukom. On napravi 2 kom dok ja iskuglicam 20, pa nisam nista htjela da kazem, ali uskoro je stigao postom kalup i ukapirao je sve sam, ovako nam je oboma lakse

Ma sumnjam i da bi moj pomagao da mu nije bilo u interesu da zavrsim do veceri kako bi on mogao sutra u jutro na pecanje :) da nisam zavrsila morao bi cuvati dete :) ovako mi bilo milina, sve kuglice naravio ekspresno....

I ja da se upišem ;)
Posna fanta torta sa malinama i bananom

377324_452406508136233_33423533_n.jpg

Pa ja vec 15 god pravim po jednom receptu koji sam dobila od tada glavnog poslasticara hotela Hajat...sada prvi put imam narucenu, pa rekoh da uporedim sa vasim receptima, da se ne zeznem...:zper: Ima toliko recepata za nju na netu, slicni su, samo se na nekoliko mesta pominju dve vrste kora za nju, pa rekoh da vidim kako to ostale zenice prave...

Ovo je recept za Jacinu tartuf tortu, interna verzija, iskopirana naša prepiska sa FB, ali shvatićete. Pekla je kore u plehu R=24cm

pekla od 6 jaja 12 kas secera

12 ulja 12 mleka

5 cokolade u prahu

1 kasike kakaa

i 5 kasika brasna

malo praska za pecivo

ja od ove mase pecem dve kore

i jos jednom opvako

tako da dobijes 4 kore

ove kore zalijes cokoladnim mlekom sa malo ruma

fil 1/2 l sl. pavlake ugrejes da ne provri

pa dodas 3 kaske mleka

200 gr mlecne cokolade

200 menaz

1/2 putera

kad sve sjedinis

povremeno umuti

onom zicom sto su nam imale bake

kad se ohladi da se lepo moze premazivat kora

uzmi koru zalij je premazi filom i pobacaj maline

okolo slag

ZD, hvala ti za ovaj recept. Sto se tice jaja iz tetrapaka cula sam da belanca koriste za puer-krem. Na jednu dozu recimo 2dl belanca idu dve secer kristal, to se zagreva na tiho(ne mora na pari), dok se secer istopi. Kad se ohladi, mlaka smesa umuti se mikserom u cvrst sam, bude kao sampita, doda se maslac i muti u glatku smesu . Rekli su mi da je jako fina lepo se izravna i fondan bude perfetno ravan.

Toni ,ja sam 1 pravila svarcvald po receptu koji ima moja svekrva i uopste mi se ne svidja kako mi je ispala.Inace,ja pravim improvizaciju sa coko-korama,fil od pudinga i slatke pavlake i visnje za kucnu upotrebu,par puta smo pravili kad smo imali goste i svi su se odusevili.
A jel neko pravio jastuk tortu?To je isto varijanta svarcvald,ali sa obicnim patispanjom koji se sece pa se nesto ukrsta.Secam se da je tako pravila moja tetka kad sam bila mala,a i moja mama.Samo sto mama to nije umela kao tetka da sece i da redja ...

Toni ,ja sam 1 pravila svarcvald po receptu koji ima moja svekrva i uopste mi se ne svidja kako mi je ispala.Inace,ja pravim improvizaciju sa coko-korama,fil od pudinga i slatke pavlake i visnje za kucnu upotrebu,par puta smo pravili kad smo imali goste i svi su se odusevili.
A jel neko pravio jastuk tortu?To je isto varijanta svarcvald,ali sa obicnim patispanjom koji se sece pa se nesto ukrsta.Secam se da je tako pravila moja tetka kad sam bila mala,a i moja mama.Samo sto mama to nije umela kao tetka da sece i da redja ...

Napravicu ja na kraju po ovom mom receptu...Iskreno, nasla sam dosta recepata sa cokoladnim filom, kao jednim od filova, a ja nikada , ni u jednoj poslasticarnici nigde nisam jela Svarcvald sa cokoladnim filom...Tako da,probacu sa svojim receptom pa sta bude! Hvala svima na sugestijama! :heart:

Pa ja vec 15 god pravim po jednom receptu koji sam dobila od tada glavnog poslasticara hotela Hajat...sada prvi put imam narucenu, pa rekoh da uporedim sa vasim receptima, da se ne zeznem...:zper: Ima toliko recepata za nju na netu, slicni su, samo se na nekoliko mesta pominju dve vrste kora za nju, pa rekoh da vidim kako to ostale zenice prave...

Za svarcvald tortu ide 2 vrste kora._Dole je uvek pecena korica kao za rozen tortu a onda se pece patispanj koji se rasece ili ispecete dva tanja patispanja.Prava Svarcvald torta je sa ukrasena slagom ili ti umucenom slatkom pavlakom i po meni ona nije za pod fondan.Meni licno nije tada ukusna.Ako te zanima mogu napisati recept koji sam ovde dobila od jedn svabice.

Ovde se jako davno vodila čitava debata o Švarcvald torti... Interesantno je i da se po kuvarima recept poprilično razlikuje i svako ima neku svoju verziju.
Ja je pravim kao kombinaciju recepta odavde (ima tema "Švarcvald torta") i iz jednog kuvara, pisala sam već o tome.
I dalje nemam pojma ima li i koliko sve to dodirnih tačaka sa "pravim" receptom.
Zato bi svakako bilo zanimljivo da sa nama podeliš taj svoj recept :)

Za svarcvald tortu ide 2 vrste kora._Dole je uvek pecena korica kao za rozen tortu a onda se pece patispanj koji se rasece ili ispecete dva tanja patispanja.Prava Svarcvald torta je sa ukrasena slagom ili ti umucenom slatkom pavlakom i po meni ona nije za pod fondan.Meni licno nije tada ukusna.Ako te zanima mogu napisati recept koji sam ovde dobila od jedn svabice.
Ja sam tebe već "prozivala" za Švarcvald... jer me zaista zanima kako ga Nemci prave.
Molila bih taj recept ... pogotovo što u mojoj familiji sledi nekoliko rođendana (i prilika da se isproba) :)

Slične teme

Back