TORTE: recepti, saveti, ideje...

Ovu sam bukvalno "smlatila" Mislim, nije bas losa ali sam mogla mnogo bolje, nego eto, lencarila danima, a onda sam je uradila na dan Bozica za par sati.. Ako je po onom obicaju, daj Boze da bude tortica cele godine! :)
attachment.php

evo da se pohvalim mojom prvom tortom na sprat, mojoj devojcici za proslavu prvog rodjendana i krstenja, nisam bas lepo mogla uslikati, stavila sam foliju ispod pa je malo bacalo svetlost na tortu... donja je kokina cokoladna torta a gore moskva
Pogledajte prilog 218741

i jos jedna kombinacija slaga i fondana, dacina kinder torta, takodje za nasu proslavu
Pogledajte prilog 218742

Eto vidis kako si ih dobro napravila, odlicne su

hm, zd meni je ispala dosta tanja kora a puno vise fila...al bila je prelepa...kazem bila jer se smazala dok si reko keks z:)
malo me muci kora..susila sam je kako si mi objasnila na 200 pa 150 stepeni...jako je narasla posle sva spala a na krajevima tepsije ostala visina, mozda sam je trebala odmah izvaditi a ja je ostavila pa se ohladila skroz u tepsiji...prosli put sam je izvadila odmahi bilo je bolje ali opet je bila ispucala sva..i dooosta je tanja...ne znam gde gresim mada je i ovako jako ukusna, pekla sam je u plehu 25 precnika...mozda da je krace susim ?

Uh al je to mali precnik za onu mjeru od 7 bjelanjaka, ja tu kolicinu pecem u precniku 30cm ili pravougaonik malo manji od ovog domacicinog, ne sjecam se tacno koja je dimenzija. Isto tako sam imala problem da mi lijepo naraste i sve a onda splasne i ostane jako tanka na sredini, a krajevi uz tepsiju visoki. Ja sam zakljucila d aje to zbog toga sto mi je dugo stajala na visokoj temp, od toga naraste, ali pukne na sredini i samo splasne. Da bi ostala fino visoka mora biti na nizoj temp, e sad posto je moja rerna starija ijako nepouzdana, ja onda svaki cas posmatram kako se kora ponasa, i kod mene mora dugo, dugo da se susi na 150 da bi ostala visoka, a da se osusi, da nije ljepljiva

Da, isto je buter krem podloga za fondan. Samo ja ostavim malo krema i to onog coko dijela pa dodam jos mljevene plazme unutra i to mi bude cvrsce pa time poravnam neravnine, pustim da se bas onako dobro stegne pa onda puter krem, to se naravno sve odnosi na kinder tortu

Za sve one koji su me pitali: "kinder" torta je pravljena po receptu koji je daca_011 postavila na temi Moja prva torta, samo što ja mutim 8 belanaca i pečem u znatno većem plehu nego ona. Moj pleh je 37 x 27cm, poređam skoro 300g plazma keksa, i fil kuvam u 1l mleka. Mislim da mi se juče kora najbrže osušila od svih puta kada sam je pravila, za pola sata. Ispekla sam je oko 10h, a iz rerne i pleha sam je izvadila sinoć oko 18 kada sam htela da je filujem.

hvala!!!!!

zavisi koja je torta u pitanju. kinder torta je dovljno cvrsta i stabilna da odlicno podnosi fondan.slobodno je obmazi kako ti je Daca_Su rekla i nece biti nikakvih problema. meni cesto traze kinder tortu za decu i bez problema trpi i fondan, figurice odozgo i sl

Poslednja izmena:
da da da...ako sam ja dobro rayumela, fondan ne podnosi dodir sa mlecnim kremovima, ali ni sa korom od belanaca!??

da se nadovezem na ovu pricu o fondanu koji je u dodiru sa mlecnim filovima,slagom itd,svim onim stvarima od kojih strepimo da ce nam otopiti fondan.elem,pre 5 dana sam bila na rodjendanu gde je posluzena kinder torta,porucena,presvucena fondanom.o ukusu necu da govorim,ali ono sto je mene pomerilo je sledece,tort na sebi nije imala mrvu puter krema ispod fondana,sve rupe,neravnine i ostao zena je popunjavala DEBELIM slojevima slaga,obicnog,cvrsti ulupanog,fondan je isao direktno na slag,znaci.zuti krem doduse cvrst kao beton od margarina,slag i fondan.torta je pravljena dan pred rodjendan mozda i dva,i nista nije mrdnulo sa nje bez obzira na taj silni slag ispod.ja ne budem lenja pa ponesem parce kuci i tek posle treceg dana fondan je poceo da se topi,torta je tada vec stajala 5,6,7 dana.eto,ja se raspisah ali sam ostala u soku pravo da vam kazem!!!!!

sve u svemu, znaci, pravilo je da nema pravila...!! Kako ja rayumem ove kulinarske tajne, najbolje je da se nekih bas osnovnih pridrzavama, a sve ostalo proveravamo licnim iskustvom....to je kao sa temp rerne, nista ne vrede saveti iskusnih...peci na 120, susiti na 100, peci na 200....ja sam po savetu ZD pekla pusla tortu...zagrejala , pa smanjila kad sam stavila da se pece...Izgorela je za nepuni minut!! sledeci put sam bukvalno susila na 100 sve vreme, preko sat vremena i bilo je sve ok!! Zakljucak: malo unistenog materijala i malo izgubljenog vremena, nama pocetnicama je neizbezno da bi upoynale sopstvene rerne i dosle do sopstvenih pravila...ja bar tako gledam na to...probam torte razne, ali po pola mere, samo da skapiram kako sta ide...

Eto vidis kako si ih dobro napravila, odlicne su
hvala daco, poslusala sam tvoj savet o debljini fondana i bilo je savrseno ravno, do sada sam uvek stavljala tanji fondan i nisam bila zadovoljna a sad je bilo super,
i da, svaka vama cast sto radite taj posao, koliko samo treba vremena oko torte...jako pipkav posao, mnogo,vremena i truda...a sto je nabitnije taj trud se ne moze kod nas adekvatno naplatiti, vama ce uvek biti malo a musteriji i previse....nazalost...

Back