TORTE: recepti, saveti, ideje...

Posto vec pricate o plazmi,da li bi me neka preporucila dobar recept za zahtevne 3D torte,tipa zmaja:p kao Dacinog npr ili kokinog:p Ja plazmu pravim po onom receptu sa
kutije,i stvarno je extra ukusna ali nije nikako za zahtevne oblike.Inace sam zmaja prihvatila,ima jos mesec ipo dana do tada,mama kaze mozda sin i promeni misljenje sto bi ja licno i volela,a ako ne to ce biti prva 3D torta presvucena fondanom;)

Evo plazme po kojoj ja uvijek pravim 3 D torte, to je recept sa Minjine kuhinjice a potpuno je isti kao iz mojih knjižica koje imam još odavno

PLAZMA TORTA
Potrebno je:

* 1200 gr mlevenog keksa
* 200 gr mlevenih oraha
* 200 gr čokolade
* 350 gr šećera u prahu
* 500 gr margarina
* 4 jaja
* 350 ml gaziranog soka sa ukusom narandže
a ova je jedna od 3D torti koje sam radila, a bila je najzahtjevnija do sad
attachment.php

Poslednja izmena od moderatora:
Daco, jel i ti kuvaš jaja na pari sa šećerom kada praviš plazma tortu? Nekako se bojim živih jaja, a posebno kada je torta za decu...

Pa eto ja se dryim ovog recepta sa jajima koja umutim sa secerom i malo prokuvam na pari, za svaki slucaj, ali vjerujem da je dobra i bez jaja samo sa sokom, ali navika je cudo, ovako sam ipak sigurnija da ce mi torta biti dovoljno cvrsta kad su neki zahtjevni oblici u pitanju.

...ja nikada ne stavljam jaja, nikada...cak i kada ih "malo" prokuvas na pari ona nisu dovoljno termicki obradjena, ali nema veze cvrstina mase sa jajima...uopste nema veze...

Nema veze ni sa ukusom (probajte pa ćete videti).
Jaja, odnosno žumanca se u "Plazmu" stavljaju još iz doba kada se pojavio prvi takav recept i u smesu su išla žumanca, a torta se prekrivala umućenim belancima sa ušpinovanim ili prženim šećerom (kako ko voli).
Komotno izbacite jaja iz smese i umesto njih dodajte odgovarajuću količinu mleka, nekog voćnog soka ili već po želji.
Ostalo je stvar ukusa, ja ne volim da kvarim ukus "Plazme" ničim, pa ne stavljam ni orah ni lešnik ni bilo šta drugo. Kad pravim za drugog - uvek pitam da li žele da nešto dodam i šta.

ja ne znam otkud mi bas taj recept..pokupila odnekud i svidela mi se razmera..plazme, secera i ostalih sastojaka pa sam ga usvojila..a ja inace toliko "cesto" pravim plazmu da..... :)
e a Daca i ja smo deo cokolade cak istopile a deo naseckale...bile su i bananice i ne znam sta jos - sto kaze smeh za te stvari uvek pitam sta oni zele....i bas je fina probala i ja :)

ja ne znam otkud mi bas taj recept..pokupila odnekud i svidela mi se razmera..plazme, secera i ostalih sastojaka pa sam ga usvojila..a ja inace toliko "cesto" pravim plazmu da..... :)
e a Daca i ja smo deo cokolade cak istopile a deo naseckale...bile su i bananice i ne znam sta jos - sto kaze smeh za te stvari uvek pitam sta oni zele....i bas je fina probala i ja :)

Unchi, molim te na kojoj strani je tvoj recept za plazmu?

ja se stvarno izvinjavam sto sam postavila ovu tortu nije moja ali moram da pitam vezano za nju
ovakvu tortu mi trazi mlada za svadbu bas ovakvi i sa belim radama, samo da nebude na 4 nago na 3 spata.Treba mi vase misljenje koji kalup da koristim za ove tri a da mi bude visoka jar njenu visinu cini ova 4 a bez nje mi se cini da bi bila preniska u mojoj izvedbi.Molim vas da mi date savjet za promjer,precnik i visinu prve tri i kolicinu npr za prvu da idem 1,5 ili 2 mjere za 2 mjeru za za 3 ...cinimi se kad bi je radila kao sto kazete u 40,30,20 bila bi niska.Molim pomoc ziva se pojedo.Ipak kad ide mladenacka na stalku ima nesto da se i vidi ali ovako trospratna nebi stjela da se obrukam kod moje prve mladenacke pa da mladenci imaju ko tortu za ponijeti.Kilaza nije bitna jer mi neradimo na kilogam bitan mi je samo efekat:rtfm::dontunderstand::think:
attachment.php

Poslednja izmena:
Sigurno je neko već isprobao DACINU ČOKOLADNU tortu, a meni treba dimenzija pleha za tu mjeru od 10 jaja u kore i 8 za fil??? Moja torta treba da bude 30x30cm i da bude donja, preko nje će ići u obliku cvijeta voćna sa bananama i gore bubamara od plazma torte mjera od 300g keksa mi je za to valjda dosta...

zavisi kolika ti treba ukupna tezina....i koliko hoces da budu visoke torte...za 30x30 po ovoj meri koja je na forumu torta ce ti biti niza. ako to treba da izgleda onako kao podloga - trava ako nije bitna visina onda ok, mada bih ja ipak povecala fil jer treba nafilovati vecu povrsinu...dobijas od 2,5kg - mislim da je mamaKristina rekla da ona od Dacine Zoje dobije toliko po ovim merama do 2,8-2,9 koliko meni ispadne teska.bez fondana.

zavisi kolika ti treba ukupna tezina....i koliko hoces da budu visoke torte...za 30x30 po ovoj meri koja je na forumu torta ce ti biti niza. ako to treba da izgleda onako kao podloga - trava ako nije bitna visina onda ok, mada bih ja ipak povecala fil jer treba nafilovati vecu povrsinu...dobijas od 2,5kg - mislim da je mamaKristina rekla da ona od Dacine Zoje dobije toliko po ovim merama do 2,8-2,9 koliko meni ispadne teska.bez fondana.

Unchi, ovo će biti za moju curicu pa mi uopšte nije bitna težina, samo da ima dosta za sve goste, da bude neke klasične visine, a poslije ću izmjeriti čisto sebi orjentaciono za sljedeći put kad bude trebalo i mušteriji. Znači, torta treba da bude fina, bogata, pa mislim da će mi sigurno trebati dupla mjera.

ja u dva manja sprata stavim po 40 jaja npr ako pravim reformu a precnici su mi 15 i 25 cm i budu visoke po 12 cm precnik od 35 cm je veci i tu stavimminimum 50 jaja i u svaki nivo po 12 korica sad ti dajem primer za reformu ali u neke torte ide vise jaja a u neke manje ja imam neku cokoladnu koja je sama od cokolade gde npr u kalup od 35 stavim 75 jaja

meni je rodjendan u nedelju i ja ga vec odavno ne slavim(pa ne bas ni tako odavno,recimo pre 5 god.je bila lumperajka na splavu):rumenko: ali sta cu,docice prijatelji pa resih da ipak napravim neku torticu.evo vam recept,torta je extra i nije teska za pravljenje..

interkontinental torta

Potrebno je:

Kora:
15 belanaca
15 kašika šećera
21 kašika mlevenih oraha
12 kašika brašna

Fil:
15 žumanaca
20 kašika šećera
15 kašika brašna
1 l mleka
400 g margarina
300 g mlevenih oraha
300 g crne čokolade
100 g bele čokolade
2 šlaga

Priprema:

Za koru umutiti 5 belanaca, 5 kašika šećera umutiti u čvrst sneg, dodati 4 kašike brašna i 7 kašika oraha i polako ručno izmašati. Masu ispeći na srednjoj temperaturi, ispeći 3 ovakve kore.

Za fil umutiti žumance sa šećerom da bude penasto pa dodati brašno i malo mleka od 1l, a ostalo mleko staviti da se kuva i kad prokuva sipati žumanca i skuvati fil. Kad se fil ohladi dodati margarin i sve sjediniti.

Fil podjeliti na 3 dela, u jedan staviti mlevene orahe, u drugi otopljenu crnu čokoladu a u treći otopljenu belu čokoladu.

Filovati: kora-crni fil-kora-beli fil-kora-fil sa orasima.

Umutiti šlag i premazati tortu.

02838-interkontinental-torta.jpg

Slične teme

Back