Rat zbog Bošnjaka i trećeg entiteta! Strašne izjave iz Amerike izazvale pometnju u BiH!

Конобар прије или касније дође да наплати цех.
https://n1info.ba/vijesti/a118669-Procitajte-pismo-za-Clinton-koje-ce-Sarajlije-moci-potpisati/

sarajevo-votes-clinton-86316.format-webp.width-900.webp

Ne moze covek vise posteno ni da ratuje od ovog Trampa koji zaustavlja ratove telepatski pre nego sto strane uopste odluce da zarate.
samo dok resimo madura, cekajte, ima da naucimo pameti balkanske kocijase

a ne da uzimaju uzalud ime naseg predsednika trampa u usta, i blate ga jos kao ona kaja i ostale eu minorne licnosti
Конобар прије или касније дође да наплати цех.
nego sta, ima da im ispostavimo svima ceh, mnogo su se raspustili svi po balkanu

Poruke iz SAD da muslimani u BiH ugrožavaju hrišćane, pokrenuo konfrontaciju Hrvata i Bošnjaka.

To je naslov koji sam ja dao ovoj temi. Naslov sam izvukao iz sadržaja onog što stoji na videu iz uvodnog posta, tako da je legitiman. To bi trebalo da je moja urednička sloboda, kao što Face tv ima uredničku slobodu da naslovi video kako želi.

Ovako ispada da je tema moja i da shodno pomenjenom naslovu ja smatram da su poruke iz Amerike "strašne"! To je apsolutno neprihvatljivo. Poruke takve vrste uopšte ne smatram strašnim, nego lepim i optimističnim. Dobrim i potrebnim.

Drugo, muslimani iz BiH se užasno, užasno plaše da budu posmatrani u kontekstu hrišćansko-muslimanskog konflikta, pa im je učinjena usluga novim naslovom bez tog konteksta.

Uglavnom, ono što sam sprečen da kažem u naslovu, moram ovako u upisu, valjda je to OK.

Milorad Dodik je pre deset godina prokomentarisao jednu američku akciju na štetu RS rečima da Amerika radi na štetu hrišćana u BiH, u korist muslimana.
Akcija je obustavljena. Znači da to pali.

Sad Hrvati preko svojih lobista igraju na tu kartu - muslimani ugrožavaju hrišćane.
Ali Hrvati sad za razliku od Srba, imaju Papu Amerikanca. :lol:

HRVATSKO LOBIRANJE PROTIV BOŠNJAKA

1765074698154.png

Proteklu sedmicu obilježile su intenzivne političke turbulencije, a posebnu pažnju javnosti izazvale su poruke s radikalnim prizvukom koje dolaze od pojedinaca povezanih s HDZ-om. Hrvatski lobista Max Primorac, obraćajući se Komitetu za vanjske poslove američkog Kongresa, predstavio je Hrvate u Bosni i Hercegovini kao "progonjenu hrišćansku zajednicu" koju navodno ugrožavaju muslimani.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, Zijad Bećirović, tvrdi da se radi o koordiniranoj akciji.

Radi se o jednoj koordiniranoj akciji, koja je usmjerena od strane hrvatskih zvaničnika, hrvatskih institucija, dužnosnika prema BiH, posebno prema Bošnjacima ili svima onima koji se suprotstavljaju politikama podjela, promoviranju etničkog principa i cementiranju postojećih, odnosno monopolnih pozicija, određene političke opcije“, rekao je Bećirović, prenosi u svom prilogu televizija Hayat.

On upozorava da se za to koristi članstvo Hrvatske u EU i međunarodnim institucijama, kako bi se donosile odluke "na štetu BiH, ali i njenog najbrojnijeg naroda – Bošnjaka".

Bećirović je odbacio tezu da put BiH u EU vodi preko Zagreba. „To apsolutno nije istina, put BiH u Brisel vodi preko institucija BiH, a prvenstveno zavisi od političke volje najbrojnijeg njenog naroda, a to su Bošnjaci“, dodao je.

Reakcija Islamske zajednice i jačanje desničarskih politika u Evropi

Na ovakve istupe reagovala je i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, izdajući saopćenje kojim upozorava domaću i međunarodnu javnost da je "očito pokrenuta sistematska islamofobična kampanja".

U javnim nastupima radikalno desničarskih političara iz domovine, okruženja i svijeta te kvazinaučnim tekstovima pokušava se iskonstruisati imaginarna 'islamska opasnost', a samo zbog činjenice da se znatan dio građana Bosne i Hercegovine izjašnjavaju kao muslimani“, navodi Islamska zajednica. Poručili su da ih ovakvi otvoreni napadi neće pokolebati.

Historčar i geopolitički analitičar Admir Lisica potvrdio je da je jačanje desničarskih politika vidljivo i na domaćem i na međunarodnom nivou, što kao posljedicu ima ovakve poruke koje "izazivaju netrpeljivost, nerazumijevanje i pozivaju na sukobe".

Imamo jedan rast desnice širom Evrope nisu to samo države poput Mađarske, Slovačke ili Poljske gdje smo već navikli. Sada imamo i Skandinavske zemlje poput Danske, u jednom liberalnom društvu dešava se povećanje tih desnih rigidnih politika“, poručio je Lisica.

Back