TORTE: recepti, saveti, ideje...

Ja jaja kupujem isključivo u prodavnicama, sa farme. Našla sam neka "Jaje produkt" - piše da su koke hranjene sa 100% biljnom hranom i da je po HACCP...pa mi je to neka sigurnost. I one su sigurno vakcinisane protiv salmonele...i svega ostalog protiv čega se koke vakcinišu :)
Ne bih rizikovala sa domaćim jajima, sa pijace, još po ovim vrućinama....

Slazem se sa Dacom, jaja kupujte iskljucivo iz frizidera.Vrucine su strasne i bez frizidera sve namirnice nisu sigurne.Pre neki dan skuvala sam corbu uvece i ostavila da se ohladi i ujutru da je stavim u frizider i zaboravila.Oko 10 sati setila se i zovem sina, ali vec prokuvala.HACCP je super, pametni su to smislili iako ima i neke stvari koje nisu pogodne nasem mentalitetu, ipak ovo je Balkan, ovde se ne pije caj.

Grčka torta

Kore (x2):

• 7 belanaca
  • 14 kašika šećera
  • 7 kašika mlevenog plazma keksa
  • 7 kašika seckanih oraha
Dobro umutiti belanca, postepeno dodavati šećer uz mućenje. Dodati keks i orahe, lagano izmešati i masu sipati u pleh obložen papirom za pečenje.

Fil:
  • 1/2 litre mleka
  • 150g šećera
  • 4 kašike brašna (može se zameniti gustinom ili pudingom ukus slatke pavlake)
  • 150-200g čokolade
  • 14 žumanaca
  • 200g šećera u prahu
  • 2 putera
  • Ostatak od 300g plazma mlvenog keksa
  • 100g suvog grožđa (može i bez, ili ga zameniti npr. orasima)
Pomešati brašno (skrob ili puding) sa 4 kašike šećera i lepo razmutiti sa 6-8 kašika mleka. Ostatak mleka i šećera staviti da provri, dodati brašno i zakuvati. U vruće dodati čokoladu.
Umutiti 14 žumanaca sa šećerom u prahu i skuvati na pari.
Penasto umutiti puter.
Ostaviti sve da se prohladi.
Spojiti deo od žumanaca sa puterom, sjediniti sa ostatkom fila i na kraju dodati plazma keks i suvo grožđe.

Inace, u marketu Roda se pojavio Moravkin slag. Ja sam se setila da ga je neko ranije pominjao, pa sam uzela da probam i super je. Imala sam nameru da pravim Dacinu tortu, ali nisam imala vremena da pecem kore, pa sam filovala rozen korice (kora, fil, pavlaka, kora...). Bas je lepo ispao eksperiment, svi su me pohvalili kako je ukusna tortica :)

evo dodajem i ja jednu torticu :)
dsc07700aa.jpg
dsc07699a.jpg

dsc07708a.jpg
dsc07709a.jpg

Slične teme

Back