TORTE: recepti, saveti, ideje...

Јанче је тражила савет како да утроши старо слатко. Ја слатко од вишања правим између осталог и због ове торте.
1. ТОРТА СА БАНАНАМА ( и слатким од вишања)
КОРА: Испећи бисквитно тесто (патишпањ) од 10 јаја. Пећи у четвртастом, подмазаном и брашном посутом плеху. Печено исећи на коцкице.
КРЕМ: Скувати 2 пудинга од ваниле у ½ литре млека и 5-6 кашика шећера. Умутити 250g путера (или пола-пола, путер/маргарин) са мало шећера у праху, па сјединити са прохлађеним пудингом.
ПРИПРЕМА: У већем суду измешати: бисквит исечен на коцкице, 100-150g млевених ораха, крем, 4-5 кашика слатког од вишања и 4-5 банана исечених на колутове.
Шерпу величине торте намазати маргарином и испунити масом. Поравнати, али не притискати превише. Држати у фрижидеру један дан, а пред служење изручити на тацну и украсити шлагом.
Ако је старо слатко кристализовало, може се отопити додатком мало воде.

Poslednja izmena:
evo i mog skromnog doprinosa ovoj temi
torta je bila za jedno punoletstvo a zove se: "i tata bi, sine!"
tata je inace moja generacija i fenomenalan lik i kad sam nosila tortu,koja je bila iznenadjenje,prokomentarisala sam muzu: "kad Dragan vidi tortu,reci ce,i tata bi,sine..."i tako je dobila naziv.
torta je,inace prepisana iz Unchinog albuma.Unchi:bye:

picture.php
:

drage moje,na kojoj temperaturi su jaja termički obrađena tj nema opasnosti od salmonele?Zapravo, do kojeg stupnja gustoće kuhate kreme kako bi izbjegli bojazan od salmonele?

Evo izvod iz članka o salmoneli (uzrok, posledice, raznmožavenje, prenosioci...), koji je baš opširan i , sa adrese: http://www.zdravobudi.hr/Default.aspx?sid=2539
' Na 56°C ugibaju za 20-30 minuta, a na 71,7°C za 15 sekundi.'

e ja bas skoro praviola kokos tortu koja nam se svima u kuci svidja.ovako:

kore:12 belanke,300 gr secera,300 gr kokosa ispeci u 2 kore(podesavati kolicinu jaja i secera prema plehu,moj je idealan za 6 kom jaja,a moze i manje kokosa ako niste bas ludi za njim)

fil:700 ml mleka,12 zumanke,10 kas secera i 2pudinga od vanile kuvati(po org receptu ide brasno,ali meni ima lepsi,kremastiji ukus sa pudingom,mada moze i gustin).dodati 200gr mlecne cokolade.umutiti margarin(ja mutim bez prah secera da ne bude preslatko) i u margarin dodavati kasiku po kasiku fila i dooobro mutiti.

pre filovanja kore mozete malo poprskati mlekom..kora-fil-kora-fil odozgo po zelji.

Ја волим кокос, па имам тих рецепата. Ево још један:
1. ТОРТА СА КОКОСОМ И РИЖОМ
КОРЕ: 5 беланаца умутити са 125g шећера и у тако чврсто улупан снег додати мало сока од лимуна и на крају 125g кокосовог брашна.
Пећи на 200ºС у плеху добро намазаном и посутом брашном док не почне да се одваја од ивица. Испећи три коре.
ФИЛ: 15 жуманаца (претходно умућених са 15 кашика шећера, кашиком брашна и кашиком воде) кувати на пари. При крају кувања додати 300g чоколаде са рижом.
Пенасто умутити маргарин, па сјединити са прохлађеним првим делом.
Филовати коре. Украсити шлагом.

Evo i mene sa pitanjem,zanimljivim!
Danas mi je bila musterija,jela je negde tortu ali ne zna ni kako se zove niti recept(naravno).
Torta izgleda ovako:Korica je cokoladna,pa onda ide nesto kremasto ,sto podseca na slatku pavlaku,pa maline a odozgo baby piskote.Okolo slag??????
Ja nemam ideju,ima li je neka od vas? Prepoznaje li je neko?

ne prepoznajem ni jednu po nekom nazivu, ali to moze biti obichna cokoladna pishkota, fil mozda onaj sa shlagom i kiselom pavlakom, maline i pishkote, ma znacesh bre ti to, to je tako jednostavna torta, mislim da ako je i napravish tim redosledom necesh pogreshiti.
Ja taj kremasti deo pravim ovako: 300 gr shlaga umutim sa 3 dcl mleka, dodam 3 kisele pavlake, ali one sa najvecim procentom MM jer mora biti cvrst fil i kada se doda pavlaka ne miksira se nego se varjachom promesha, mnogo dobar fil, koristim ga uvek za vocne torte i ne kuva se:mrgreen:

zorica nisam sigurna da je to to ali nije na odmet da stavim,našla na coolinariki nije moje sviđao mi se na oko nisam još pravila

Sastojci
Kore
8 belanaca
150 g šećera
2 vanilin šećera
200g mlevenih pistaća
50g seckanih pistaća
3 kaš. integralnog brašna
Fil od malina
1 kg smrznutih malina
200g šećera
1 vanilin šećer
2 kesice želatina u prahu
Nežna krema
1l mleka
200g šećera
3 kesice pudinga sa ukusom slatke pavlake
8 žumanaca
250g margarina

Priprema

KORE:Belaca umutiti u čvrst šam, pa dodavati postepeno šećer dok smesa ne postane sjajna.Mlevene i seckane pistaće pomešati sa brašnom i dodati belancima, pa sve ručno izmešati.Smesu rasporediti u pleh od ekektričnog šporeta i peći na 200 C 20-30 min.Pečenu koru ohladiti i preseći po polovini da bi dobili dve kore.

FIL OD MALINA: Maline odlediti i izmiksati ih u piru.Dodati im šećer i pustiti da provre.Kuvati 10-ak min. tek da tečnost počne isparavati.Dodati želatin i kuvati dok se ne počne zgušnjavati ( otprilike 5 min.)Pleh u kome su pečene kore, postaviti papirom za pečenje i izliti smesu od malina.Kada smesa postane pihtijasta, preseći je po polovini kao i kore, da bi dobili dva dela.

NEŽNA KREMA:Od litre mleka odvojiti jednu šolju pa u njoj rastopiti puding.Ostatak mleka ostaviti da provri. Žumanca umutiti sa šećrom. U provrelo mleko dodati puding i umućena jaja i mešato dok ne dobije potrebnu gustinu. Kada se krema ohladi dodati joj omekšali margarin.Kremu podeliti na 4 jednaka dela.
FIlovati sledećim redom: KORA-NEŽNA KREMA-FIL OD MALINA-NEŽNA KREMA-KORA-NEŽNA KREMA-FIL OD MALINA-NEŽNA KREMA.

Jao uopče nije to to oprosti sad sam tek vidjela da nema poškota

Poslednja izmena od moderatora:

Slične teme

Back