Tinejdzeri i Bog!!

Odavno se iz vrha Katoličke crkve nije čula tako strašna osuda ateista: Papa ih je uvrstio izravno u sredstva pakla i njegova zla. Osim toga, "postmoderniziranog Isusa" proglasio je "podmuklim i opasnim".

Weee...izgleda da ipak postoje sanse za okretanje nad vatricom...:P

2 boldovana su kontradiktorna. Medjutim, ti tvrdish da razlog pokazivanja neopravdane agresivnosti lezhi u njegovoj "kulturi, frustracijama, kompleksima i raznim glupostima". E sad mene opet interesuje ko je napravio tu kulturu i kako su se u choveku izrodili ti kompleksi i te frustracije? Uzrok tome mora biti upravo chovek, takav kakav je, uzhasan, i sve te frustracije i kompleksi su opshteprisutne u istoriji josh od pochetka postojanja choveka kao inteligentnog bica.
frustracije i kompleksi te vrste uopšte nisu imanentne svim ljudima ovog sveta, a posebno nisu bile poznate ranije među mnogima (postojale su, ali neke druge vrste, naravno). međutim, kako to reći nekom ko ne poznaje ni istoriju, ni čoveka, ni društvo?
kako je neko (tj mnogi, vremenom) napravio frustrirajuću kulturu kao što je recimo bila mespotamska, ja ti ne umem reći. mogu ti dati par naznaka. takva jedna kultura se rađa u surovim prirodnim uslovima koji su na jednoj tački počeli da iziskuju od ljudi ogromne organizovane napore koji su zahtevali centralizovanu vlast i savladavanje nestabilne prirode (hidrosistemi, brane, kanali, i sl): napuštaju se relativno mirni, čovekoliki, seljački obrasci neolita i stvara se grad, država, civilizacija, a sa njom i svi ti negativni efekti koji kulminiraju i danas, i rastu zajedno sa civilizacijom, čini se. ja mislim da ovim nisam pokrio ni delić onoga što se stvarno desilo. morao bi ozbiljnije da se baviš time.
no, bilo kakva ozbiljnost je tebi sasvim očito strana... zato možeš i da se zadovoljiš jednostranim, generalizujućim i zaglupljujućim odgovorom na ljudsku prirodu.

i da, ono što sam rekao nije kontradiktorno. rekao sam da čovek po sebi nije agresivan, ali da ume postati, pod određenim okolnostima, sadistički agresivan. ja recimo nisam postao sadista. ti verovatno jesi, pošto veruješ da ti je to bogom ili prirodom dano.
al ko te yebe.

Pochinjem od sebe i dolazim do istog zakljuchka: gledam svoje interese pre opshteg interesa, poshtujem samo one koji poshtuju mene, nemam zhelju da radim bilo shta u dobrotvorne svrhe i ne poshtujem 10 bozhjih zapovesti :klap:
e pa drago mi je da si me poslušao i od sebe počeo, a sad me poslušaj još jednom: na sebi i završi.
ja nisam ružan, ograničen, sebičan, zatucan i šta sve ne poput tebe, već sam lep, širokih shvatanja, nesebičan, otvoren i dobroćudan, i držim se svih 10 božjih zapovedi (i skroman sam, naravno). i znam druge ljude koji su takvi. a ti i takvi možete samo da nam pljunete pod prozor i da nastavljate svim ljudima da pripisujete svoje osobine.

dobro, keeperu, znash shta, boli me **** za tebe i za sve poput tebe, jer ako su svi "lepi, pametni, nesebichni, otvoreni i dobrocudni" kao ti, eto razloga zashto je ova zemlja u ***** otishla.
idi lepo i udavi se u svojoj dobrocudnosti, svima ce biti lakshe.
nemam nameru da se raspravljam s budalom, koliko god ona obrazovanija od mene bila, kad je budala.

dobro, keeperu, znash shta, boli me **** za tebe i za sve poput tebe, jer ako su svi "lepi, pametni, nesebichni, otvoreni i dobrocudni" kao ti, eto razloga zashto je ova zemlja u ***** otishla.
nemam nameru da se raspravljam s budalom, koliko god ona obrazovanija od mene bila, kad je budala.

Moram da kazem NAZALOST ali jeste ovako.
Danas onaj ko je posten covek ne vredi mu nista,jer ce mu se svaka budla naci da soli pamet i to "kako on/a zna bolje"...
I ne znam sto,ali losiji ljudi uvek prodju bolje od dobrih ljudi.:neutral:

...jer ako su svi "lepi, pametni, nesebichni, otvoreni i dobrocudni"...

Ja sam sve to, al' nisam lepa, yebiga.
Ružna, pametna i mlada. :mrgreen:
Moram uvek biti u nečemu izuzetak.

Koliko vidim, kad god se ti svadjash s nekim, uvek taj drugi greshi i uvek ti sve znash i ti si u pravu.

A, jesi li ti pokušao, barem pokušao da razumeš nešto, bilo šta, od onoga što ti je Keeper pisao? Jesi li?
Ne, nisi. Vidim po postovima da nisi.
Al' nekako stičem utisak da bi sav uložen trud u razmišljanje bio uzaludan. :)

* * *

I niste mi jasni, al' stvarno mi niste jasni.
Zašto tako destruktivno nastupate prema onima koji su iole bolji od vas?
Bez ikakvog promišljanja i minimuma pristojnosti.
...umesto da proširite svoje veoma sužene vidike?

Ma, šta me briga uostalom, ne mogu ni ja jedno te isto da ponavljam k'o Švaba tra-la-la.
Eh, da bi bio moderator na ovom potforumu moraš biti baš, baš tup.
A ja to nisam.

Zdravo mi ostajte u baruštini ubuđalih misli.

E ovo podrzhavam i dajem reputaciju chim vudem mogla, bila sam neshto darezhljiva, pa trenutno ne mogu da je dodelim.

Dakle, dole otmene diplomate shto ne mrzite nikoga, ne pravite nikakve predrasude....:mrgreen:

Ja sam sve to, al' nisam lepa, yebiga.
Ružna, pametna i mlada. :mrgreen:
Moram uvek biti u nečemu izuzetak.

A, jesi li ti pokušao, barem pokušao da razumeš nešto, bilo šta, od onoga što ti je Keeper pisao? Jesi li?
Ne, nisi. Vidim po postovima da nisi.
Al' nekako stičem utisak da bi sav uložen trud u razmišljanje bio uzaludan. :)

* * *

I niste mi jasni, al' stvarno mi niste jasni.
Zašto tako destruktivno nastupate prema onima koji su iole bolji od vas?
Bez ikakvog promišljanja i minimuma pristojnosti.
...umesto da proširite svoje veoma sužene vidike?

Ma, šta me briga uostalom, ne mogu ni ja jedno te isto da ponavljam k'o Švaba tra-la-la.
Eh, da bi bio moderator na ovom potforumu moraš biti baš, baš tup.
A ja to nisam.

Zdravo mi ostajte u baruštini ubuđalih misli.

to shto je keeper pisao, to je samo gomila budalashtina, ne slazhem se ni sa chim shto je naveo u postu. I rekao sam, mozhe biti bolji od mene kolko oce, kad je budala.

to shto je keeper pisao, to je samo gomila budalashtina, ne slazhem se ni sa chim shto je naveo u postu. I rekao sam, mozhe biti bolji od mene kolko oce, kad je budala.

Не, не. Немој тако. :)
Можеш да кажеш да су му коментари будалаштине, али личне квалифилације нису решење. Иначе, подржавам добру дискусију. :D

Не, не. Немој тако. :)
Можеш да кажеш да су му коментари будалаштине, али личне квалифилације нису решење. Иначе, подржавам добру дискусију. :D

ne mogu ja s njim da diskutujem, kad nam se mishljenja skroz razilaze, a i verovatno je mnogo kvalifikovaniji od mene za takvu raspravu da bi to izgledalo besmisleno. Po njegovim postovima, izgleda da zna sve, a meni rasprava sa njim deluje kao gubljenje vremena, jer nikad nije priznao da greshi.

Pa si zato pokušao da ga pobiješ čvrstom argumentacijom, je l'?
Najlakše je druge nazivati pogrdnim imenima. :)

jeste.

ne mogu ja s njim da diskutujem, kad nam se mishljenja skroz razilaze, a i verovatno je mnogo kvalifikovaniji od mene za takvu raspravu da bi to izgledalo besmisleno. Po njegovim postovima, izgleda da zna sve, a meni rasprava sa njim deluje kao gubljenje vremena, jer nikad nije priznao da greshi.

Са било ким се може дискутовати. :)
Само полако, без великих емоција, читаш пажљиво шта пише и даш контра-аргумент.
Ако знаш да си у прави, чак и да не призна, победа је твоја. :D

hahahaha, kakav je ovo kriminal xD

Ma ja moram da priznam, da se pridrzavam samo 7.:rumenko:
(za sada):mrgreen:

Al' znate vetj u Boga ne verujem...msm sigurno ne spavam na na tom uvu, da cu otici u raj il' pakao niti da me je stvorio cika sa belom bradom koji sedi na oblaku (sto bi rekla Lana)...
I nija nama sudbina zapisana, k'o shto veli religija, ne diktira nam nista neko sa nebesa, sami je krojimo, tako da imajte veru u sebe, a u belobradog dobrotjudnog coveculjka...

na ovo sam postao alergičan :lol: :roll:

zapovesti se protive ljudskoj prirodi, zato ih je teshko poshtovati.
Da pishe UBIJ, CHINI PRELJUBU, MRZI BLIZHNJEG SVOG, ljudi sa tim problema ne bi imali ;)

to nije istina :D to nije ljudska priroda... ljudska priroda je životinjska, nagon za seksom i produžetkom vrste, borba za opstanak.

ovo su moralna načela kojih ako se budemo pridržavali sigurno nam neće biti gore, bili vernici ili ne. S obzirom da smo trenutno najrazumnija bića na žemlji, uvideli smo da je bolje i lakše živeti sa jednim partnerom, stvoriti bračnu zajednicu, osnovati porodicu. Na prvi pogled banalna stvar... ali da nismo ovako organizovani kako jesmo, mislite li da bi ljudski rod stigao do nekog značajnog prosperiteta?

ja sam se danas nesto malo zamislila oko jedne stvari, i sada mi nije bas jasno,
pa ako moze neko da mi odgovori - da li, ako bih sada postovala 10 bozijih zapovesti, morala da ih postujem i u raju?

ili ukratko, sta mi daje raj i sta tamo mogu, sto ovde na zemlji i u ovom zivotu ne mogu?

i kako vi vidite to cudesno mesto?

hvala

da li stvarno mislite da postoji čovek koji je ispoštovao sve božje zapovesti?
ne sudi Gospod po delima našim, već po našem milosrđu . . . Kako se mi hrišćani i molimo u osnovnoj molitvi "Oče naš" "...i oprosti nam dugove naše kao što i mi opraštamo dužnicima svojim"
dakle, bezgrešnik ne postoji :)
raj ti daje večni život i konačno sjedinjenje sa Svevišnjim. Nisam bio tamo, ali mislim da gore ne vode isti život kao ovde, to jest tamo nema materijalnog, nema vremena, nema prostora :lol:
Naravno, to sam hteo da cujem.

Kad bi svako od vernika postovao sva pravila, svi bi bili "popovi", polako bi se smanjivao nivo populacije...jednostavno nam je u prirodi da ne mozemo da postujemo sva pravila...i ako pokusamo, ipak se kad tad slucajno zeznemo i prekrsimo pravila, nesvesno... ; )

Ja mislim da je dovoljno da je covek dobar i posten, a ostalo vazi samo za one koji hoce VIP mesto u raju.:cool:

grešiš! popovi smeju da se žene i da imaju potomke :/
opet kažem, pravila su ta koja su nas izdigla od ostalih vrsta! Došla ona od čoveka ili Boga, kako više volite...
jevanđelje po Mateju, VI (Skori dolazak novog Božjeg sveta), 19...

mislim da nas je iznad ostalih vrsta izdiglo nešto drugo. nešto što se u bibliji označava "jabukom". ;)
što se pravila tiče, i među životinjama, tačnije, insektima, imaš njihova društva koja su organizovana još čvršće nego većina ljudskih, kao mravi, termiti, pčele, sa sve vlašću, podelom rada, kastama, i sl. nisu pravila ta koja su presudna.

Koliko vidim, kad god se ti svadjash s nekim, uvek taj drugi greshi i uvek ti sve znash i ti si u pravu.
tako je. naročito ako je taj drugi budala, kao ti il pojedini moderatori, da im samo ime ne pominjem. tu pre no što je i počelo.

grešiš! popovi smeju da se žene i da imaju potomke :/
opet kažem, pravila su ta koja su nas izdigla od ostalih vrsta! Došla ona od čoveka ili Boga, kako više volite...
jevanđelje po Mateju, VI (Skori dolazak novog Božjeg sveta), 19...

Ahaha, a onda ja ponovim ovo:
Ma popovi su isti kao i oni koji nisu to... Ja njih koristim samo kao rec za dobre ljude, ali ustvari ima nekih popova koji ne postoju ni jednu zapovest i totalni su kriminalci.:P

Ustvari nisam mislio bukvalno na popove.:cool::mrgreen:

@tema

ja se ne slazem sa Kreptom, i stvarno je u pravu Mima kad kaze da nije obracao paznju na postove od Keepera, jadan lik je toliko truda ulozio da sve ono napise, a Krepto nista...:lol:

mislim da nas je iznad ostalih vrsta izdiglo nešto drugo. nešto što se u bibliji označava "jabukom". ;)
što se pravila tiče, i među životinjama, tačnije, insektima, imaš njihova društva koja su organizovana još čvršće nego većina ljudskih, kao mravi, termiti, pčele, sa sve vlašću, podelom rada, kastama, i sl. nisu pravila ta koja su presudna.

čitajući neke okultne knjige, naišao sam na slično razmišljanje... "jabuka" koja se slavi kao to što nas je izdiglo. Iz tog razmišljanja sledi da treba da budemo zahvalni Sotoni što smo danas ovakvi kakvi jesmo.
" I stvori Bog čoveka po liku svome, prema liku Božjem stvori ga, muško i žensko, stvori ih. I blagoslovi ih Bog, i reče im Bog: "Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njom..."
Čovek je već stvoren kao savršeno biće, po ugledu na Boga (ŠTO NE ZNAČI DA JE BOG DEDICA SA BELOM BRADOM KOJI SEDI NA OBLAKU) i imao je veliki dar (ima još uvek), dar slobodne volje. Prekršiviši naredbu Gospoda, on ih kazni tako što ih izbaci iz rajskog vrta, oduzimajući im savršenstvo i sve znanje koje im beše dato na početku.
Iz navedenog citata, takođe ne vidimo da je Bog zabranio seksualne odnose, oni su greh samo ako se "izvode"bez ljubavi i ako im nije cilj da dvoje postano jedno, već radi zadovoljstva i osećaja uživanja. :heart: xD

Kao što reče, insektima... evo, primer pčele(lepo što si ih pomenuo), isto je i sa mravima i termitima (svim insektima koji imaju bilo kakvu organizaciju)

To su bića koja, moraš priznati, nemaju baš razvijen centralni nervni sistem... Nemaju emocije, nemaju savest, nemaju sposobnost složenog komuniciranja ...
One su insekti koji nemaju stanje hibernacije i preko zime se zbijaju jedna do druge u košnici da bi se ugrejale. Da bi preživele zimu, potrebno im je mnogo hrane koji su napravili na leto. Dakle, to je urođeni instinkt za preživljanje. Čoveku nije urođeno da mora da ima organizovane fabrike za proizvodnju automobila, recimo.
Jedna pčela ne može da doživi, za njenu vrstu, duboku starost, umrla bi, jer pod a) nije medonosna pčela :lol: b) i da jeste, potrebna joj je pomoć drugih pčela, jer sama ne može napraviti mini saće koje će joj biti potrebno. Dok čovek može živeti sam, ali da li će dostiće neki vrh u društvu i da li će živeti kao gospodar prirode(kako je rečeno u bibliji) ili će se stopiti sa njom.
Nadam se da si me razuemo :lol: jer me mrzi dalje da razrađujem novu temu :mrgreen:

pa dobro, dal nas je konzumiranje sa "drveta saznanja" uzdiglo ili ne, to već zavisi od tvog pogleda na celu tu stvar. za mene to nije ni samo dobro, ni samo loše, to sve ima svoje koristi ali i posledice; to je jednostavno tako, i upravo ta činjenica da smo se kao vrsta u jednom momentu (makar taj "momenat" trajao hiljadama godina) uputili drugim putem nego ostale životinje, nas čini različitim. ta pravila koja si ti pomenuo tu igraju jednu ulogu, ali nije samo to u pitanju. nije to samo, kako si pričao, "nagon za preživljavanjem, razmnožavanjem" i slične stvari kojih se životinje kruto drže: kod čoveka postoji moral, i on ti kod mnogih ne dozvoljava da se drugi ljudi i životinje ubijaju tek tako, nasuprot "opstanku", a ma koliko seksualni nagon bio jak, ljudska pravila su ta koja su ga kroz istoriju u mnogim kulturama zauzdavale, itd.

za mene je cela ta priča o isterivanju iz raja parabola (cela biblija je zapravo parabola, tj. niz istih, po mom mišljenju) o čovekovom napuštanju potkroviteljstva prirode.

za mene je cela ta priča o isterivanju iz raja parabola (cela biblija je zapravo parabola, tj. niz istih, po mom mišljenju) o čovekovom napuštanju potkroviteljstva prirode.

interesantno stvarno..
pitam se kada se to tacno desilo, to odvajanje od prirode..
ipak je biblija napisana pre nego sto je covek poceo da jede kasikom i svakako pre nego sto je poceo da krstari nebom vozeci se u avionu.. hmm.. s druge strane, sve sto covek jeste danas, deo je njegove prirode. zato mislim da covek kao takav i nije za raj.

Ala je meni dosadno.

Kolega Paja:
sistem nas je nacinio losima

Konrad Lorenz je u svojoj neoinstinktivističkoj teoriji o urođenoj agresivnosti tvrdio da nasilje proizilazi iz naše životinjske prirode; a ti kažeš da je uzrok problema - sistem. :D

U suštini, takva istupanja ne čude nikog, jer još uvek nije jasno šta koga oblikuje: oblikuje li život čoveka ili čovek svojim snažnim duhom oblikuje svoj život? Takođe, u našem umu postoji nešto što se buni protiv ideje slučajnosti. A jednostavna je istina da ...

Keeper:
ljudska priroda po sebi nije ni dobra ni loša, ona je prosto takva kakva jeste, kao i sama priroda.

... što će reći – krajnje iracionalna. Zato je Dostojevski tako velik. Starogin. Kirilov. Raskoljnikov. Može li ih čovek zaista shvatiti? Oni su likovi složeni i neshvatljivi, kao što su samo ljudi u životu. U životu retko možemo čoveka upoznati od početka, a do kraja – nikad. Uvek iskrsne nešto nepredviđeno. I iz tog razloga ona može da sazda i dobro i zlo (kao što je i Andrej napisao) . Neki će reći da je motiv uvek isti, da je jedina motivacija – vlast. Ali šta nam to razjašnjava? Šta nam razjašnjava ako, npr, kažemo da su čovekovi motivi isti, bez obzira da li se žrtvuje zbog drugog ili ga izlaže torturi, odnosno, ako kažemo da nema validnih pojmova pomoću kojih bismo mogli ocenjivati te stvari, ili ih razlikovati, s obzirom na to o čemu se u njima radi, jer se uvek radi o istom.

Kolega Paja:
zato je jedini nacin da pobedimo sistem da se ne pridrzavamo pravila koja on propagira

:D

“...Šta se može očekivati od čoveka kao bića obdarenog tako čudnovatim osobinama...? Pružite mu sva zemaljska blaga, usrećite ga preko glave, dajte mu da zaroni u sreću tako da klobuci počnu iskakati na površinu sreće, kao na vodi; dajte mu takvo ekonomsko blagostanje da ništa drugo ne mora raditi sem spavati, jesti kolače i brinuti se da se ne prekine svetska istorija – i tada će taj isti čovek učiniti neku gadost samo zato što je nezahvalno stvorenje željno paskvila. (...) Ja se, na primer, neću nimalo začuditi ako se odjednom, sasvim iznenada, usred tog budućeg razumnog i trezvenog života, pojavi neki džentlmen ne baš plemenite, ili, bolje reći, nazadnjačke i podsmešljive fizionomije, i, podbočenih ruku na kukovima kaže nama svima: „A kako bi bilo, gospodo, da odgurnemo celu ovu razumnu trezvenost nogom u prašinu, samo zato da bi svi ovi logaritmi otišli do đavola, a mi opet da živimo po svojoj glupoj volji?“ (...) I kako su samo izmislili ti mudraci da je čoveku potrebna razumna i korisna želja? Zašto su uvrteli u glavu da je čoveku neminovno potrebna razumna i korisna želja? Čoveku treba samo jedno: samostalna volja, pa ma koliko ga ta samostalnost koštala i ma čemu vodila. A i ta volja... đavo bi je znao...“

Pa da, eto, nismo svi isti. Все это золотые мечты.

Poslednja izmena:
jao dajte, gde ima taj kantar i ko je to meritoran da prosudi ko je dobar a ko loš čovek?! dal je isko stavrno sam po sebi loš?! mislim, inače, smešno mi je kao e dobar čovek... ili još gore zao čovek... "ne delim ljude po ovome, onome, nego dal je dobar i loš čovek"?! ma mojne! ako se ne dele onda se ne dele nikako, čovek je čovek! jel ubica il silovatelj loš čovek obavezno? jel onaj što nija mrava zgazio, ćuti, nikom ne čini zlo, po pravilu dobar? jes malo oftopik al smešno mi to, inače...

opet ovaj nadrealista nije stavio svoj post u spojler sa prethodnim achtung.
doduše, ruska je faza pa bi bilo внимание...
al' dobro nema puno stranih termina, razumeće kreptoman suštinu posta.
a šta s ostalima?
el treba forumaši da se šlogiraju od opasne filozofije?
missim, đavolje rabote i to baš na temi o bogu.
kakva blasfemija...
москва слезам не верит :P

Back