Tinejdzeri i Bog!!

Па,магс,по написаном ти верујеш у неког свог бога.:)
tako nekako...verujem ja u Boga, neku visu silu koja pazi na nas i sve to...samo mislim da je Biblija vise SF roman nego istinit zapis. S druge strane, Bibliju ne mozemo bukvalno tumaciti( nije sve istina, neke stvari su ulepsane), ali opet, ne verujem u stvari koje su napisane...

mislim da ljudi imaju pogreshan pristup celoj stvari. Npr. smatram da hrishcanstvo propoveda veoma dobar nachin zhivota, kad bi svako poshtovao 10 zapovesti, dokle bi dogurali, to niko ne zna, ali svi takozvani vernici ili imaju svoju predstavu boga koja je drugachija od hrishcanskog uchenja ili veruju "tek tako", a nijedni ni drugi ne poshtuju nishta shto hrishcanstvo samo po sebi predstavlja.
Po mom mishljenju, to je gore od ateizma.

mislim da ljudi imaju pogreshan pristup celoj stvari. Npr. smatram da hrishcanstvo propoveda veoma dobar nachin zhivota, kad bi svako poshtovao 10 zapovesti, dokle bi dogurali, to niko ne zna, ali svi takozvani vernici ili imaju svoju predstavu boga koja je drugachija od hrishcanskog uchenja ili veruju "tek tako", a nijedni ni drugi ne poshtuju nishta shto hrishcanstvo samo po sebi predstavlja.
Po mom mishljenju, to je gore od ateizma.

A sta tebi znaci to "tek tako"? Mislis ne postujemo pravila koja nalaze hriscanstvo?

Nije gore od ateizma.

joj... rekoh već, ja se, kad baš moram, deklarišem kao ateista... i znam da sam kudikamo veći "vernik" i daleko duhovnija osoba od 80% velikih vernika... slažem se da hrišćanstvo u biti ima pozitivnu ideju... kao i većina drugih religija... samo što, 1 - ljudi sve tako bukvalno shvataju i svest i moć razumevanja i ramišljanja su im toliko suženi da, logično, svaka ta poruka izgubi smisao, 2 - opšti smer kretanja je takav se unutašnji aspekti stavljaju iznad spoljašnjih

A sta tebi znaci to "tek tako"? Mislis ne postujemo pravila koja nalaze hriscanstvo?

Nije gore od ateizma.

naravno da ne poshtujesh.

1. Ja sam Gospod Bog Tvoj, nemoj imati drugih bogova osim mene,

2. Ne pravi sebi idola niti kakva lika, nemoj im se klanjati niti im služiti.

3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svoga.

4. Sećaj se dana odmora da ga svetkuješ; šest dana radi i svrši sve svoje poslove, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvome.

5. Poštuj oca svoga i mater svoju, da ti dobro bude i da dugo poživiš na zemlji.

6. Ne ubij.

7. Ne čini preljube.

8. Ne kradi.

9 Ne svedoči lažno na bližnjega svoga.

10. Ne poželi ništa što je tuđe.

zapovesti se protive ljudskoj prirodi, zato ih je teshko poshtovati.
Da pishe UBIJ, CHINI PRELJUBU, MRZI BLIZHNJEG SVOG, ljudi sa tim problema ne bi imali ;)
al si ti neki pametan. isto će ti reći i prosečan pop: "da, teško je to poštovati, ljudi su grešni, težak je put do raja, malo ljudi uspe doći do tamo, a zamisli kad ne bi bilo zapovedi, to bi bio opšti blud i nemoral! ovako je teško, ali bolje nego bez njih."

drugim rečima, ljudi su stoke i treba da ih vode crkva, pravila, zakon, država, kraljevi, političari, eksperti i gomila drugih "sveštenika" ovog ili onog sistema i poretka.

uvek me fascinira kako se duboko ustalila predrasuda da je ljudska priroda a priori loša. onaj nesrećnik Hobs nam je učinio medveđu uslugu, mada nije on ništa kriv u vezi toga.

Da je ljudska priroda losa, ne bi bila priroda, u prirodi nigde nemas ono sto ljudi rade, to njihovo zlo, sistem nas je nacinio losima, zato je jedini nacin da pobedimo sistem da se ne pridrzavamo pravila koja on propagira... Pa tako i 10 zapovesti! Niko ti ne moze reci sta moras da radis osim tebe samog!!!

Nazalost ne stidim se priznati, pridrzavam se od 6. zapovedi pa nadalje.Svoj hristijanski identitet pocela sam traziti i formirati tek posle 20.godine a krstila sam se sa 22.Jesam li vernik?Ili sam ateista?
Godinama su me ucili i vaspitavali biti vise ono drugo nego prvo,pa i dalje tragam. Ali sam se uverila da za verovanje ne treba videti il cuti......
U sta verujem? Verujem u ramnotezu stvari.Ne mozes ciniti zlo a da ti se desavaju fine stvari,niti ciniti dobro a da ti se zlim vraca.
A ljudska priroda nije ni dobra ni losa po definiciji,varljiva je i kvarljiva,to je materijal koji se da oblikovati.
U prirodi ljudi je da se menjaju nekad na dobro nekad na lose jer nema tu konstante.

Ma ja moram da priznam, da se pridrzavam samo 7.:rumenko:
(za sada):mrgreen:

Al' znate vetj u Boga ne verujem...msm sigurno ne spavam na na tom uvu, da cu otici u raj il' pakao niti da me je stvorio cika sa belom bradom koji sedi na oblaku (sto bi rekla Lana)...
I nija nama sudbina zapisana, k'o shto veli religija, ne diktira nam nista neko sa nebesa, sami je krojimo, tako da imajte veru u sebe, a u belobradog dobrotjudnog coveculjka...

aj dokazhi da ljudska priroda nije losha.
ma nemoj. ajde ti dokaži da je loša. to si izneo kao jedan aksiom, i misliš da si time u'vatio boga za muda il šta, a taj aksiom je apsolutno pogrešan.
ljudska priroda po sebi nije ni dobra ni loša, ona je prosto takva kakva jeste, kao i sama priroda.
kada ljude optužuješ za: sebičluk, zavist, mržnju, ubistva, progone, genocide, netrpeljivost, zatupelost, i tako dalje, ti upravo kucaš na vrata određenoj ljudskoj kulturi. levičarsko smetalo ti je skrenuo pažnju na to, skrenuvši fokus na sistem, tj. određenu kulturu.
ako bi želeo da dokažeš da je čovek po svom rođenju, po svojoj prirodi, u svojoj suštini, zao, loš, pun mržnje i zavisti, sa težnjom da ubije, eliminiše, progoni, morao bi imati određenu biološku kvačicu da bi to opravdao, da ne kažem, gen za takvu agresiju. istina je sasvim drugačija: ne postoji nikakvo biološko opravdanje za tako nešto. čovek je a priori nesklon agresiji, osim onoj defanzivnoj (samoodbrana ili beg), kao i sve ostale životinje. za razliku od nekih, on čak nije ni opremljen za činjenje agresije (nema zube, kandže, mišice, brzinu, snagu, itd). međutim, čovek je jedina životinja koja je umela pokazivati neopravdanu agresivnost: sve druge ubiju radi hrane ili samoodbrane, a jedino čovek ume pokazati sadističku agresiju. razlog istoj nije u njegovoj prirodi, već u njegovoj kulturi, i frustracijama, kompleksima, i raznim glupostima koje se mogu vremenom izroditi iz istih.

a koliko ima kultura, koliko ih je prodefilovalo na planeti Zemlji tokom ljudske istorije, suvišno je govoriti. bilo ih je mnogo i bile su različite, kako kaže majanska legenda, ljudi i naroda je bilo različitih koliko ima boja. krvoločni Asteci i miroljubivi Pigmeji, robotizovani savremeni ljudi i goli lovci potpuno podređeni i zadovoljni u divljini, pripadaju istoj vrsti, homo sapiensu. čovek koji će klati u ratu tuđu decu, i čovek koji će izgubiti život da bi tu istu decu spasao, mogu pripadati ne samo istom narodu, živeti u istom gradu, već i biti u istoj vojnoj jedinici. zadnji ratovi kod nas su davali i takve primere.
no između njih, između svega toga, postoji čitav jedan spektar različitosti.

uzgred budi rečeno, danas je doba najveće monokulture: svakim danom nestaje sve više raznolikosti i u ljudskom i u biljnom i životinjskom svetu. nije ni čudo što mnogi umeju sve na ovakav način da generalizuju i stavljaju pod isti šešir. a ubuduće, kad kreneš pričati da su ljudi loši, bolje prvo počni od sebe.

Poslednja izmena:
zapovesti se protive ljudskoj prirodi, zato ih je teshko poshtovati.
Da pishe UBIJ, CHINI PRELJUBU, MRZI BLIZHNJEG SVOG, ljudi sa tim problema ne bi imali ;)

Ne mogu se složiti.

ali cu pitati strucno lice :)
Што би био...јелте,поп.:lol:
Stručan do mojega. Hihih. :)
Obožavala sam da idem na veronauku i da đakonu postavljam raznorazna pitanja na koja nije imao odgovor. :)

Al' znate vetj u Boga ne verujem...msm sigurno ne spavam na na tom uvu, da cu otici u raj il' pakao niti da me je stvorio cika sa belom bradom koji sedi na oblaku (sto bi rekla Lana)...
I nija nama sudbina zapisana, k'o shto veli religija, ne diktira nam nista neko sa nebesa, sami je krojimo, tako da imajte veru u sebe, a u belobradog dobrotjudnog coveculjka...

Zašto tako banalizuješ religiju? :confused:
Zaista misliš da sama gospodariš svojom sudbinom?

Trudim se da postujem zapovijesti...Mnogo puta sam zeljela nesto da uradim ili kazem,a onda bi se sjetila zapovijesti i to ne bi uradila...

Ček, tebi su potrebne zapovesti da ti kažu da ne treba da uradiš nešto jer je to loše?

Zašto tako banalizuješ religiju?
Zaista misliš da sama gospodariš svojom sudbinom?

Ukazujem na glupost pojedinog uchenja iste, msm ko je taj sto veruje da ce u raj il' u pakao i da ga ovamo cekaju oblaci i nirvana, a sa druge strane te neko kuva na vatri? -Zatucani ljudi.

Stogod ja mislila o sudbini, sigurno ne mislim da mi kroji ''neko sa neba''.

Da je ljudska priroda losa, ne bi bila priroda, u prirodi nigde nemas ono sto ljudi rade, to njihovo zlo, sistem nas je nacinio losima, zato je jedini nacin da pobedimo sistem da se ne pridrzavamo pravila koja on propagira... Pa tako i 10 zapovesti! Niko ti ne moze reci sta moras da radis osim tebe samog!!!

chek, meni nije jasno, ko je napravio taj sistem i ko ga odrzhava zhivim?

ma nemoj. ajde ti dokaži da je loša. to si izneo kao jedan aksiom, i misliš da si time u'vatio boga za muda il šta, a taj aksiom je apsolutno pogrešan.
ljudska priroda po sebi nije ni dobra ni loša, ona je prosto takva kakva jeste, kao i sama priroda.
kada ljude optužuješ za: sebičluk, zavist, mržnju, ubistva, progone, genocide, netrpeljivost, zatupelost, i tako dalje, ti upravo kucaš na vrata određenoj ljudskoj kulturi. levičarsko smetalo ti je skrenuo pažnju na to, skrenuvši fokus na sistem, tj. određenu kulturu.
ako bi želeo da dokažeš da je čovek po svom rođenju, po svojoj prirodi, u svojoj suštini, zao, loš, pun mržnje i zavisti, sa težnjom da ubije, eliminiše, progoni, morao bi imati određenu biološku kvačicu da bi to opravdao, da ne kažem, gen za takvu agresiju. istina je sasvim drugačija: ne postoji nikakvo biološko opravdanje za tako nešto. čovek je a priori nesklon agresiji, osim onoj defanzivnoj (samoodbrana ili beg), kao i sve ostale životinje. za razliku od nekih, on čak nije ni opremljen za činjenje agresije (nema zube, kandže, mišice, brzinu, snagu, itd). međutim, čovek je jedina životinja koja je umela pokazivati neopravdanu agresivnost: sve druge ubiju radi hrane ili samoodbrane, a jedino čovek ume pokazati sadističku agresiju. razlog istoj nije u njegovoj prirodi, već u njegovoj kulturi, i frustracijama, kompleksima, i raznim glupostima koje se mogu vremenom izroditi iz istih.

2 boldovana su kontradiktorna. Medjutim, ti tvrdish da razlog pokazivanja neopravdane agresivnosti lezhi u njegovoj "kulturi, frustracijama, kompleksima i raznim glupostima". E sad mene opet interesuje ko je napravio tu kulturu i kako su se u choveku izrodili ti kompleksi i te frustracije? Uzrok tome mora biti upravo chovek, takav kakav je, uzhasan, i sve te frustracije i kompleksi su opshteprisutne u istoriji josh od pochetka postojanja choveka kao inteligentnog bica.

uzgred budi rečeno, danas je doba najveće monokulture: svakim danom nestaje sve više raznolikosti i u ljudskom i u biljnom i životinjskom svetu. nije ni čudo što mnogi umeju sve na ovakav način da generalizuju i stavljaju pod isti šešir. a ubuduće, kad kreneš pričati da su ljudi loši, bolje prvo počni od sebe.

Pochinjem od sebe i dolazim do istog zakljuchka: gledam svoje interese pre opshteg interesa, poshtujem samo one koji poshtuju mene, nemam zhelju da radim bilo shta u dobrotvorne svrhe i ne poshtujem 10 bozhjih zapovesti :klap:

ja sam se danas nesto malo zamislila oko jedne stvari, i sada mi nije bas jasno,
pa ako moze neko da mi odgovori - da li, ako bih sada postovala 10 bozijih zapovesti, morala da ih postujem i u raju?

ili ukratko, sta mi daje raj i sta tamo mogu, sto ovde na zemlji i u ovom zivotu ne mogu?

i kako vi vidite to cudesno mesto?

hvala

• Podržavam
Reactions: DJM
naravno da ne poshtujesh.

Naravno, to sam hteo da cujem.

Kad bi svako od vernika postovao sva pravila, svi bi bili "popovi", polako bi se smanjivao nivo populacije...jednostavno nam je u prirodi da ne mozemo da postujemo sva pravila...i ako pokusamo, ipak se kad tad slucajno zeznemo i prekrsimo pravila, nesvesno... ; )

Ja mislim da je dovoljno da je covek dobar i posten, a ostalo vazi samo za one koji hoce VIP mesto u raju.:cool:

Back